Λοιπόν, ακούστε εμπειρία που μου μετέφερε φίλος μου που ζει στη Γενεύη:
Υπάρχει εκεί ένα μουσικό στέκι, το οποίο λειτουργεί και σαν live club-άκι στο οποίο γίνεται μουσικό "προξενιό"
Δηλαδή: Υπάρχουν 2-3 άτομα με καλές μουσικές γνώσεις και εμπειρία οι οποίοι δημιουργούν μια βάση δεδομένων με μουσικούς σε όλα τα επίπεδα και σε όλα τα μουσικά είδη.
Πηγαίνει δηλαδή ο καθένας εκεί και δηλώνει τι όργανο παίζει, αν έχει θεωρητικές γνώσεις ή όχι και επίσης τι στυλ παίζει ή τι θα ήθελε να παίζει. Τότε εκείνοι του δίνουν ένα κομμάτι προς μελέτη. Μετά από μια βδομάδα ο μουσικός πηγαίνει να τους παίξει το κομμάτι που του ανέθεσαν. Ανάλογα με τον τρόπο που θα το εκτελέσει και ανάλογα και με τις μουσικές του προτιμήσεις αλλά και το ηλικιακό γκρουπ στο οποίο ανήκει, τον κατατάσσουν σε μια κατηγορία.
Όλοι αυτή η διαδικασία, ΔΕΝ έχει σκοπό να μειώσει κανένα, ούτε να κάνει κάποιους να αισθανθούν καλύτερα. Γίνεται μόνο για να γίνει μια κατηγοριοποίηση των μουσικών.
Στη συνέχεια, αφού έχουν καταγραφεί πολλοί μουσικοί, διαφορετικών ηλικιών, ικανοτήτων και μουσικών οραμάτων, οι οργανωτές δημιουργούν γρουπάκια!
Από jazz, blues, rock και death metal μέχρι και ethnik σχήματα!!!
Υπάρχουν κάποιες μέρες την εβδομάδα, όπου ΟΛΑ αυτά τα σχήματα δίνουν live σε αυτόν τον χώρο! Η παράσταση ξεκινάει από νωρίς, με σχήματα που απαρτίζονται από πιο άπειρους μουσικούς και εξελίσσεται σταδιακά σε όλο και πιο έμπειρα και "ψαγμένα" σχήματα...
Έτσι ΟΛΟΙ έχουν την ευκαιρία να παίξουν live έστω και αν δεν είχαν ποτέ αυτή την δυνατότητα στη ζωή τους...
Χαρακτηριστικά, μου έλεγε ο φίλος μου, ότι γνωρίζει έναν 50-χρονο ο οποίος (μεγαλοδικηγόρος πλέον) είχε ασχοληθεί από μικρό παιδάκι μόνο με κλασσικό πιάνο. Μεγαλώνοντας και ξεκινώντας να δουλεύει δεν έτυχε ποτέ του να παίξει οτιδήποτε άλλο εκτός από κλασσική μουσική και επίσης δεν είχε παίξει ΠΟΤΕ με άλλους.
Και ενώ λάτρευε τη jazz, ένιωθε πολύ μεγάλος πλέον να αρχίσει να ψάχνει μουσικούς συνοδοιπόρους στα...γεράματα...
Και όμως μέσω αυτού του "προξενιού", τώρα, σχεδόν κάθε βδομάδα δίνει live με το jazz trio του
ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΙΔΕΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΠΟΤΕ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΟΥΝ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!!!