pc build 2024

blue

Παροιμυώδης
Πόντοι
798
Καλησπέρα,

[tl;dr θέλω απλό pc, ελαφρια προγραμματα ηχογραφησης, budget 1000ish]

________

σκεφτομαι την αγορα νέου desktop pc για γενικη χρήση, αλλά κυρίως μουσική.

Χρησιμοποιώ cubase elements (μπορει να κανω upgrade καποια στιγμη ή να παω σε ableton), και reaper.

Λίγα vst (arturia mellotron, μερικα soundtoys), και μερικες φορες ανοιγω το max/msp όπου φτιαχνω μικρά,  μαλλον οχι απαιτητικα patches.

Καρτα ήχου εχω την focusrite 18i20 2nd gen. Έχω διαφορα synths που συνδέω με usb ή midi, και ηχογραφω ηλεκτρικη κιθαρα με δυναμικό σε ενισχυτη (και 2o καναλι σκετο di), αλλα μπορει να γραψω και καποια ακουστικη κιθαρα με πυκνωτικο ή καποια φωνη.

Τελευταια φορα που ψιλοηξερα τι παιζει απο pc ήταν το 2004, οπότε έκανα ενα build ψιλο στην τυχη, και το παραθέτω για να ακουσω γνωμες και διορθώσεις:

https://www.msystems.gr/surl/8i55t7308b

ευχαριστώ πολύ 

Αρκετά ακριβό θα έλεγα για ένα PC που δεν έχει κάρτα γραφικών και δε δείχνει καν ποιο είναι το τροφοδοτικό - άκυρο πάτησα και το είδα στη λίστα, αλλά και πάλι μου φαίνεται ακριβό.

Εχτές το βράδυ έφτιαξα ένα PC ενός φίλου. Βγάζοντας την κάρτα γραφικών που δε χρειάζεσαι, είσαι μέσα στο budget και έχεις ένα ΤΕΡΑΣ.

Με ένα γρήγορο ψάξιμο, οι τιμές είναι από τη μικρότερη στο skroutz μέχρι εκεί που πάνε τα περισσότερα λόγω καλύτερης διαθεσιμότητας και αξιοπιστίας καταστήματος.

image.png

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
για cubase elements ίσως ο Ryzen9 είναι υπερβολή

δουλεύω 4-5 χρόνια Ryzen5 με το pro και δεν ζορίστηκα ποτέ ιδιαίτερα

Δε το πάω με το τι θέλει να κάνει αλλά σε σύγκριση με αυτά που έχει βάλει και το κόστος αυτών, τότε ας πάρει ότι καλύτερο μπορεί, ξέρω γω?

Δε το πάω με το τι θέλει να κάνει αλλά σε σύγκριση με αυτά που έχει βάλει και το κόστος αυτών, τότε ας πάρει ότι καλύτερο μπορεί, ξέρω γω?
εχω καιρό να δω τιμές, αλλά αναφέρει αρχικά ελαφριά χρήση.

Λέει βέβαια για 1000 αλλά ίσως το 1000 είναι πολύ εξ αρχής για τη χρήση αυτή.

Μπορεί να μείνει ίσως σε καλό 5άρι, αλλά και 1ΤΒ δίσκο, καθώς ήδη τα 32 θα κάνουν την ζόρικη δουλειά και έτσι να ρίξει το κόστος.

Τώρα αν θέλει να δώσει 1000 οπωσδήποτε....

Blue, η ώρα για έτοιμο, branded, PC... ήλθε.

Φρόντισε μόνο να έχει επεξεργαστή Intel (i7 κατά προτίμηση), 16 GB RAM, Δίσκο τουλάχιστον 512 GB.

Αν γράφει και "DELL", ακόμη καλύτερα.

χιλιάρικο λέγαμε και πήγαμε στα 1200 με 16.... και 500άρη δίσκο...

Παίδες μην αρχίζετε με την επίδειξη δεινότητας στο συναρμολογείν.

Σας έχω 100%, λόγω επαγγελματικής ενασχόλησης.

Η συμβουλή μου είναι ΜΟΝΟ προς τον Blue.

Ό,τι ετοιματζίδικο και να πάρεις στα 1000 ευρώ,  είναι overkill για τη χρήση που το θες.

Αυτό ισχύει!

Αλλάζεις το i7 με i5, και το 16 με 8, και πέφτει η τιμή αρκετά.

Κατεμέ δε συζητάμε για 8 GB RAM πλέον, το 16 είναι το ελάχιστο. Τα windows 11 (που θα τρέχει εκ των πραγμάτων το καινούριο σύστημα) σε απολύτως idle κατάσταση, καταλαμβάνουν ήδη 4GB. Οπότε κατ' ουσία, σου μένουν άλλα 4 για να κάνεις οτιδήποτε έξτρα. 

Όσον αφορά το δίσκο, μπορεί κανείς να δουλέψει και με 256 GB, αρκεί να έχει μπόλικο χώρο σε εξωτερικούς σκληρούς. 

Από την άποψη του επεξεργαστή και i3/Ryzen 3 πρόσφατης γενιάς αρκούν για τη χρήση που θα κάνεις. Φυσικά πηγαίνοντας σε ανώτερα μοντέλα, επεκτείνεις και τη διάρκεια ζωής του συστήματος.

ευχαριστώ ολους για τις απαντήσεις.

@Alex Raptakis: ok, αλλα οι τιμες που εχεις μαζεψει ειναι χωρις συναρμολογηση. Μεσα στην τιμη του δικου μου build περιλαμβανεται μαζι με εγγυηση του καταστηματος. Καταλαβαινω οτι ειναι άκυρο κοστος για τους περισσοτερους, αλλα δεν εχω το χρονο και θέλω να εχω το κεφαλι μου καπως ήσυχο. 

@trolley: ήμουν fan των dell since always, αλλά τελευταία εχουν ριξει πολυ την ποιότητα κατασκευής και δεν τα συμπαθώ τόσο (εχουμε κι εμεις στο γραφείο μόνο dell και βλεπω τα πιο προσφατα πόσο υστερούν ποιοτικά και σε αξιοπιστία). Επίσης, αν οι απαιτήσεις μου είναι τοσο χαμηλές (16ram, 500ssd) πώς καο δεν προτείνεις mac mini? (και το θέμα γινεται 49 σελίδες)

για os, παράλειψη, σκοπευω να βαλω win10 pro, εκτός αν πειτε εσεις για win11

ήμουν fan
Sorry για το offtopic αλλά έπρεπε να το πω: Συγχαρητήρια. Είσαι ένας από τους περίπου είκοσι Έλληνες που δεν μπερδεύουν το fun με το fan.

σκοπευω να βαλω win10 pro

Να βάλεις. Aπλά υπόψιν ότι η υποστήριξη από τη Microsoft λήγει σε ένα χρόνο. Τουτέστιν τέλος τα updates και τα fixes οπότε θα χρειαστεί σε ένα ήδη στημένο και καλιμπραρισμένο σύστημα να βάλεις νέο λειτουργικό από πάνω. Η διαδικασία γίνεται εν γένει στρωτά και χωρίς προβλήματα αλλά ποιος ο λόγος να μη βάλεις 11 από τώρα; Τα 11 έχουν δοκιμαστεί επαρκώς και είναι παραπάνω από solid.

Θα ενθάρυνα και εγώ την απόκτηση έτοιμου - branded -  pc , εαν κάποιος δεν έχει πολύ εξειδικευμένες γνώσεις (τύπου ΟΕΜ) για να φτιαξει δικό του build, ή εαν δε θέλει να αλλάζει parts ανα τακτά χρονικά διαστήματα για να ακολουθεί την εξέλιξη της τεχνολογίας. 

για os, παράλειψη, σκοπευω να βαλω win10 pro, εκτός αν πειτε εσεις για win11

Πολλά από τα "ετοιματζίδικα" έρχονται με Windows 10, οπότε πρέπει να είσαι βέβαιος ότι υπάρχει η απαραίτητη σήμανση πως αναβαθμίζονται σε Windows 11 (κάτι που θα κάνουν μόνα τους). Τα Windows 11 είναι η μόνη λογική επιλογή για ένα μηχάνημα που αγοράζεται/στήνεται το 2024.

Δεν επιβεβαιώνω την εμπειρία σου με τα Dell, αλλά για να το λες κάτι θα έχεις δει. Γενικά, τα μηχανήματα (ή τα αυτοκινητα π.χ.) δεν φτιάχνονται για πολλά-πολλά στην εποχή μας, αλλά τα μικρά PC, αναμένεται να έχουν υψηλή ποιότητα κατασκευής και καλή εσωτερική αρχιτεκτονική, αλλιώς θα λαμπαδιάσουν.

Είσαι ένας από τους περίπου είκοσι Έλληνες που δεν μπερδεύουν το fun με το fan.

Ναι, αλλά μπερδεύει το "και" με το "καο".

Επίσης, αν οι απαιτήσεις μου είναι τοσο χαμηλές (16ram, 500ssd) πώς καο δεν προτείνεις mac mini?

Διότι, είπες ότι θέλεις computer,  όχι τασάκι.

Αυτές πάντως δεν είναι χαμηλές απαιτήσεις, απλώς έχουμε κακομάθει.

Αν έχεις κατεβασμένη διοκοθήκη των 9 Exabyte, τότε θες κάτι διαφορετικό από αυτό που προτείνω.

Η συμβουλή μου είναι ΜΟΝΟ προς τον Blue.
γιατί βρε κουμπάρε?

η δική μας προς ποιόν ήταν?

(και δεν είναι θέμα δεινότητας ή επίδειξης. Αντιπαράθεσα τις δικές μου ανάγκες, εμπειρίες με εκείνες του ενδιαφερόμενου)

Αν γράφει και "DELL", ακόμη καλύτερα.
Επακριβώς!

δεν είχα ποτέ θέμα κ πάντα την προτιμούσα. 

γιατί βρε κουμπάρε?

Εννοώ ότι σε άλλο πρόσωπο (αν τον/την ήξερα) θα έδινα άλλη συμβουλή.

Ο Blue (πιστεύω πως) ξέρω ότι θα προτιμούσε κάτι που να το ανάψει και να ασχοληθεί άμεσα με κάτι δημιουργικό, αντί να ψάχνει να βρει τους καλύτερους drivers ή να συναρμολογεί λες και είμεθα νέοπες.

Διότι, είπες ότι θέλεις computer,  όχι τασάκι.
Νομίζω ότι το "τασάκι" θα έβαζε κάτω εύκολα οποιοδήποτε pc σκέφτεται να φτιάξει...απλά του λείπει κανένα 1.000 ακόμα?

Έχω τους τελευταίους 3-4 μήνες ένα mini (pro) στη δουλειά και με έχει εκπλήξει (ειδικά στην επεξεργασία video). 

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back