- Μηνύματα
- 2,626
- Πόντοι
- 398
Γιώργο, εσύ είσαι ο γιατρός και ξέρεις. Συνεπώς θα λάβω σοβαρά υπόψη μου αυτό που λες: ότι ο μόνος τρόπος απευθείας μετάδοσης κάποιας ασθένειας από τον σκύλο στον άνθρωπο, είναι είτε να σε δαγκώσει είτε να φτερνιστεί στα μούτρα σου. Κι στις δυο περιπτώσεις θα πρέπει να είναι ανεμβολίαστος προσθέτω.Λέω το εξής και κλείνω. Φυσικά και γίνεται να κολλήσει ο άνθρωπος απευθείας από τον σκύλο πληθώρα μάλιστα νοσημάτων, χωρίς δηλαδή να μεσολαβεί ξενιστής ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο έμμεσης μετάδοσης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το δήγμα, μέσω του οποίου μολύνεται με ένα σωρό παθογόνα για αυτόν μικρόβια της χλωρίδας της στοματικής κοιλότητας του σκύλου. Η λύσσα φυσικά και αποτελεί εξαίρεση υπάρχουν άλλα μικρόβια πολύ πιο συνηθισμένα, που μπορεί να προκαλέσουν βαρύτατα νοσήματα ιδίως σε ηλικιωμένους, ανοσοκατεσταλμένους κτλ. Εννοειται οτι υπάρχουν και αλλοι τρόποι απευθείας μετάδοσης ζωονόσων απο σκυλους, όπως τα σταγονίδια (να φτερνιστεί δηλαδη ο σκύλος και να εισπνεύσει μολυσμενα σταγονίδια ο άνθρωπος).
Αυτά περί την επιστημονικότητα του θέματος. Κι εγώ είχα και εχώ σκυλιά αλλά να μην λέμε ότι θα μας άρεσε να ισχύει προσδίδοντάς του μάλιστα και επιστημονική χροιά...
Χαίρομαι που το διαλευκάναμε!
Ολόσωμα προφυλακτικά ξέρω γω?
Να πω τέλος, ότι ο νόμος επιτρέπει να κυκλοφορείς και να είσαι με τον σκύλο σου σε δημόσιους χώρους, όπως είναι π.χ. μια μη ιδιωτική παραλία. Αυτό που δεν επιτρέπει, είναι να μπαίνει το ζώο στη θάλασσα όταν είναι κι άλλοι λουόμενοι εκεί.
Αλλά καθώς είπα, οι υπερευαίσθητοι είναι λίγοι τα τελευταία χρόνια, τουλάχιστον εκεί που παραθερίζω - ίσως παίζει ρόλο ότι πάρα πολύς κόσος πλέον έχει κατοικίδια (μια βραδυνή βόλτα σε οποιοδήποτε παρκο της Αθήνας, θα σας πείσει γι αυτό), ίσως και ότι έχουμε πολλούς ξένους (μη έλληνες) τουρίστες.
Τελευταία επεξεργασία από moderator: