Καλησπέρα. Αυτό είναι απολύτως αναληθές και αντιεπιστημονικό. Φυσικά και κολλάει ο άνθρωπος αρρώστιες από τον σκύλο και μάλιστα πολλές μέσω διαφόρων μηχανισμών και οδών (επαφή με εκκρίσεις όπως σάλια, ούρα κτλ, μετάδοση μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων, μετάδοση μέσω κοπρανοστοματικής οδού, μετάδοση μέσω δήγματος, έμμεση μετάδοση μέσω εντόμων κτλ.).
Θα γίνω λιγο πιο συγκεκριμένος
https://www.iatropedia.gr/ygeia/epta-astheneies-pou-mporei-na-kollisete-apo-ta-katoikidia-na-ta-pigainete-taktika-ston-ktiniatro/62356/
Πώς ακριβώς μεταδίδονται δηλαδή;
Γενικώς, δεν βλέπω να μπορείς να κολλήσεις κάτι άμεσα από το σκύλο και όχι από τον φορέα που θα το μεταδόσει (κουνούπι, τροφή, προσωπική υγιεινή).
α) Αν πιάσεις μολυσμένη άμμο και στη συνέχεια δεν πλύνεις τα χέρια σου.
β) Από τους ψύλλους που μπορεί να ζουν επάνω στο ζώο. - Κανένα κατοικίδιο δεσποτοζόμενο δεν έχει.
γ) Από τα κόπρανα του σκύλου, που με τον αέρα ή τις μύγες μολύνουν τα λαχανικά, το ελεύθερο νερό και γενικά όλο το περιβάλλον.
Ο άνθρωπος μολύνεται όταν καταναλώνει μολυσμένες τροφές, κυρίως ωμά λαχανικά, ή όταν τρώει με άπλυτα χέρια, όταν προηγουμένως έχει έρθει σε επαφή με μολυσμένο τρίχωμα ζώου.
Αν υπήρχε όμως σοβαρός κίνδυνος, θα έπρεπε να είμαστε όλοι άρρωστοι με τα κουνούπια και τους ελληναδράδες στην πόλη, που βγάζουν τα σκυλιά τους και χέζουν παντού χωρίς να τα μαζεύουν.
Στην παραλία πάντως, ποτέ δεν έχω δει σκύλο να χέζει σε κοινή θέα και να μην τα μαζέψει ο ιδιοκτήτης του.
Τέλος για συγκεκριμένες αρρώστιες όπως π.χ. το καλαζάρ, μόνο μέσω της
σκνίπας μπορεί ένα παράσιτο να μεταδοθεί στον άνθρωπο ή στο σκύλο από άλλο ζώο.
Και γι αυτό σίγουρα δεν φταίνε οι σκύλοι , αλλά τα αφεντικά τους αν τυχόν δεν τους έχουν εμβολιάσει - εξετάσει για καλαζάρ ας ούμε κάθε άνοιξη - καλοκαίρι.
Γι' αυτό εγώ θα παίρνω πάντα μαζί μου το βιβλιαριό της, ακόμη κι αν δεν χρειαστεί να το δείξω ποτέ. Είναι μέλος της οικογένειάς μας και την φροντίζουμε όπως θα φροντίζαμε τον καθένα από εμάς.
Μια φορά που κόλλησα ζωϋφια πάντως ( Phthirus pubis, κατάλαβες... ), ήταν από την άμμο στην Αθήνα - δεν είχα πάει ακόμη διακοπές, και για όποιον καταλαβαίνει τι είναι αυτές οι ψείρες, προφανώς δεν τις κόλλησα από ζώο, ούτε επειδή ξενογάμησα. Παρόλα αυτά και παρά την τραυματική εμπειρία, που είναι επώδυνη και δυσάρεστη, όταν πηγαίνω στην παραλία δεν ζητάω από κανέναν να μου αποδείξει ότι είναι καθαρός - αν και θα έπρεπε - ειδικά σε κάτι Γάλλους που έχουμε πολλούς στο νησί !