Ωτοασπιδες σε προβες

Terry RoscoeBeck5 είπε:
Μπάσα εσύ, μπάσα θα έχουν και οι κιθάρες, κάτι μπασάκια (λογικά) και από την μπότα... Και στο τέλος ακούγεται ένα βουπ 
Φλερταρουμε με το stoner, οποτε συνειδητα ειμαστε μπασσαρισμενοι. Ο ηχος, ως αποτελεσμα, δεν βγαινει ασχημος ή μπουκωμενος σε βαθμο κακουργηματος αν κρινω και απο καποιες ηχογραφησεις που καναμε. Απλα στην προβα σε βαραει η μπασοκαμπινα απο την μια, η μποτα απο μπροστα, οι κιθαρες dolby και αυτο δεν βοηθαει και πολυ στην διαυγεια. Καταλαβαινεις υποθετω. Θα δοκιμασω τις ωτοασπιδες ετσι κι αλλιως και θα κανω τις συγκρισεις μου. Ευχαριστω παντως για τις πληροφοριες.  ;)

 
Συμφωνω απολυτα με τα παιδια παραπανω... Το να παιζεται σε προβα τοσο δυνατα , το μονο σιγουρο ειναι οτι ειναι λαθος προσεγγιση για την μουσικη... Οσο πιο δυνατα τοσο πιο πολυ κρυβονται τα λαθη... Ο ντραμερ σαν μουσικος πρεπει να παιει πιο σιγα... Απλα πραγματα... Επισης θα συμφωνησω οτι η κιθαρα ειναι ενα οργανο που κινται στις μεσαιες συχνοτητες ως εκ τουτου πρεπει να παιζεις με λιγα μεσσαια παραπανω και θα δεις οτι θα φενται η κιθαρα πολυ παραπανω...

Δεν ειναι η κιθαρα το οργανο που θα δωσει ογκο στο συνολο της μουσικης...Πειτε στον ντραμερ να ηρεμησει και να χαμηλωσετε κι εσεις ολοι το παιξιμο και θα δεις ποσο πιο ξεκουραστα και πιο σωστα θα παιζετε... Ετσι σαν δοκιμη ρε παιδι μου και αν δεις οτι σου λεμε βλακεις τοτε παιρνεις ωτοασπιδες...

 
Κατ'αρχην παιξτε οσο δυνατα γουσταρετε..  :P  Χαμηλά παιζεις οταν δουλευεις τα κομματια, γραφεις, ψαχνεις.. δε νομιζω οτι ειστε σε τετοια φαση.. Επειδη κι εγω (drums) παιζω σε μικρο σχετικά χωρο με 2 κιθαριστες, με τον ενα να μη θελει παντα να μειωσει την αρκετα πριμαριστη (αλλα αγαπημενη στ'αυτια μου) Telecaster του, χρησιμοποιουσα ωτοασπιδες τυπου δεντρακια.. μια χαρα ηταν.. και ακουγα και επαιζα και ολα.. μεχρι που μετα απο 8 μηνες χρησης περιπου (2 φορες την εβδομαδα απο 3ωρες περιπου) αρχισε να ποναει το αυτι μου.. εκνευριστικά ομως και επιμονα. Πηγα γιατρό, μου τα καθαρισε και μου ειπε να μην ξαναβαλω ωτοασπιδα που εφαρμοζει ετσι.. οσο ακριβη ή φθηνή κι αν ειναι.. σημασια εχει η εφαρμογη, οχι η ποιοτητα.. κι αυτο γιατι σπρώχνει το κερι προς τα μεσα και αυτο μαζευέται και γινεται σαν πετρα μες το αυτι σου με αποτέλεσμα πονο φυσικα.. οχι δεν την εβαζα τερμα μεσα, δεν πιεζα πολυ.. Αποψη μου : τα ακουστικα γενικα ειναι φαρσα εκτος αν εχεις λεφτα να τα χρυσοπληρωσεις.. για να παιζεις μονο σου μια χαρα ειναι, με αλλους γινεται χαμος.. ανεβαζουν πολυ τις μπασες συχνοτητες και δεν ακους τιποτα,μεγαλο ξενερωμα.. και τα εχουν δοκιμασει και εγχορδοι σε προβα και μου εχουν πει το ιδιο.. Χρησιμοποιησε βαμβάκι και βαλε χερι στους αλλους να χαμηλωσουν μην κουφαθειτε ολοι μαζι με τα χρονια.. Δε χρειαζεται ολες οι προβες να ειναι κολαση.. παιξτε και μερικες χαλαρες.. ετσι κι αλλιως το ροκεντρολ στο live μετραει..

 
Εγώ παίζω σε μπάντα με 3 κιθαρίστες  :P (και εγώ κιθαρίστας είμαι), στο στούντιο μας που είναι ΟΚ από άποψη χώρου και ακουστικής (τίποτα τρελλό, αλλά όχι και 5τ.μ. με αυγοθήκες).

Υπάρχει ένα κάτω όριο στην ένταση που μπορείς να παίξεις μαζί με φυσικά τύμπανα σε εσωτερικό χώρο.

Ναι μεν ο ντράμερ δεν πρέπει να είναι κασμάς, ναι μεν πρέπει να έχει δυναμικές, αλλά δεν γίνεται να φτάσει και το όργανο στα -15dB.  ::)

Υπάρχει μια μεγάααααλη γραμμή μεταξύ του "ο ντράμερ είναι κασμάς" και "στις πρόβες τα τύμπανα είναι δυνατά".

Αν δεν παίζεις jazz/funk/soul ή ελληνικό ροκάκι να 'ούμε, δεν γίνεται ο ντράμμερ να είναι αέρινος και να εφαρμόζει σε κάθε χτύπημα σε ταμπούρο και tom πίεση 1-2 Pa. :P

Αν ροκάρει, θα ακούγεται.

Να μην μιλήσω και για τα πιατίνια.

Εξού και το ότι σε πολλά venues τα τύμπανα βγαίνουν un-miced ή με μικρόφωνο μόνο στη μπότα.

Προσωπικά, παίζω σε προβάδικα-live περίπου 8 χρόνια.

Πάντα φορούσα ωτοασπίδες φθηνές και δεν είχα ενοχλήσεις ούτε τραβήγματα.

Από την μικρή μου εμπειρία, θα πρότεινα τις φθηνές με το αφρολέξ για δύο απλούς λόγους:

- Δεν αφήνουν γλίτσα, όπως οι φθηνές από κερί (ειλικρινά, ο,τι χειρότερο)

- Δεν βρωμίζουν ακατάσχετα όπως αυτές από σιλικόνη.

Βέβαια, να ξέρουμε όλοι ότι δεν μπορείς να τις φοράς σερί για 3-4 ώρες γιατί αυξάνεις την υγρασία στο εσωτερικό του αυτιού (και κατ' επέκταση τα βακτιρίδια).

Κάποιος φίλος στο νοιζ το είχε γράψει αυτό, που ήξερε.

Εγώ έχω φτάσει να τις χρησιμοποιώ 3-4 φορές την εβδομάδα, σε δίωρες πρόβες.

Δεν είχα ποτέ πρόβλημα, ούτε πονοκέφαλο από ένταση.

Τελευταία και πολύ σημαντική σημείωση, είναι ότι πρέπει να συνηθίσεις το αυτί σου όταν χρησιμοποιείς ωτοασπίδες.

Αν σήμερα παίξεις σκέτος, φτιάξεις ήχο και όλα τα σχετικά, και αύριο πας να παίξεις ακριβώς όπως έπαιζες σήμερα αλλά με ωτοασπίδες, θα σου φανούν όλα μουντά και χάλια.

Πρέπει να συνηθίσεις το κεφάλι σου στα μειωμένα πριμο-μεσαία, και να μην τιγκάρεις τα πρίμα με τις ωτοασπίδες (και κουφάνεις κανέναν).

Εγώ αυτό που έκανα, είναι να φτιάχνω ήχο χωρίς ωτοασπίδες και να προβάρω με ωτοασπίδες.

Στα live μόνο τις βγάζω για να ακούω καλύτερα ε και γιατί δεν παίζεις κάθε μέρα live, θέλεις να το νιώσεις λίγο.

Στις πρόβες από την άλλη, απολαμβάνω τα παρακάτω προνόμια:

- Δεν με πιάνει πονοκέφαλος/ζάλη

- Δεν βουίζουν τα αυτιά μου

- Δύναμαι να παίξω περισσότερη ώρα επειδή κουράζομαι λιγότερο.

Αυτά τα λίγα.

Ελπίζω να σε βοήθησα.  :)

 
Oι ωτοασπίδες είναι απαραίτητες αν όχι για όλους τους μουσικούς σίγουρα για τους ντράμμερ. Το λέω τόσο απο προσωπική εμπειρία όσο και απο διάβασμα σε σχετικά φόρουμς.

Για να βγάλεις ήχο απο τα τύμπανα (κυρίως απο το ταμπούρο) χρειάζεται και κάποια ένταση η οποία κακά τα ψέματα είναι επικίνδυνη αν εκτίθεσαι σε αυτή συχνά. Προσωπικά εξασκούμαι να παίζω χαμηλότερα rimshots (αυτά είναι που σκοτώνουν), πράγμα πολύ πιο δύσκολο απ' ότι ακούγεται.

Στις πρόβες παίζω με τις Alpine που αναφέρθηκαν προηγουμένως, με το λευκό φιλτράκι, αυτό που κόβει το λιγότερο και είμαι πολύ ευχαριστημένος. Απλά θέλουν καθάρισμα που και που και άλλαγμα μετά απο κάτι μήνες γιατί αρχίζουν και γλιστράνε λόγω της υγρασίας που αναπτύσσεται στο αυτί και δεν εφαρμόζουν τόσο καλά.

Edit: Γι αυτές έχω ακούσει επίσης καλά λόγια.

 
Πραγματικα δε με ενοχλει η ενταση στα τυμπανα, αντιθετως την θεωρω απαραιτητη. Μιλησα εξ αρχης για προβες διοτι σε live οι συνθηκες ειναι τελειως διαφορετικες, καθως ο ηχος κατανεμεται τελειως διαφορετικα στον χωρο απο οτι στις προβες.

Ακριβως για να μην κρυβονται τα λαθη πισω απο τις εντασεις θελω να χρησιμοποιησω ωττοασπιδες aris 17561. Επισης για να αποφυγω το βουητο στα αυτια μετα τη ληξη της προβας.

* Finally someone on my side guys. Ειχα αρχισει να πιστευω πως παραλογιζομαι κρινοντας απο τις προηγουμενες απαντησεις πανω στο θεμα.

 
Αναφέρθηκα μόνο στην ένταση των τυμπάνων γιατί αυτή είναι που καθορίζει και την ένταση της μπάντας.

Το βουητό θα το αποφύγεις σίγουρα με τις ωτοασπίδες και παράλληλα θα αποφύγεις και οποιαδήποτε καταπόνηση του τυμπάνου αρκεί να τηρείς στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής. Μην φορέσεις δηλαδή την ωτοασπίδα για να αποφύγεις τα βουητά και καταφέρεις μόλυνση.

Για την ευκρίνεια που λες στον ήχο, και επειδή αναφέρθηκες σε χαμηλές συχνότητες, έχε υπόψη σου πως οι χαμηλές συχνότητες είναι εκείνες που κόβονται αν όχι καθόλου, δυσκολότερα απ' όλες λόγω του μήκους κύματος τους. Δύσκολο να τις γλιτώσεις δηλαδή με ωτοασπίδες.

 
GaragePunk27 είπε:
βαλε χερι στους αλλους να χαμηλωσουν μην κουφαθειτε ολοι μαζι με τα χρονια.. Δε χρειαζεται ολες οι προβες να ειναι κολαση.. παιξτε και μερικες χαλαρες.. ετσι κι αλλιως το ροκεντρολ στο live μετραει..
+100

Στο τέλος αυτή είναι η κατάληξη. Δυστυχώς, έχω κάνα δύο φιλαράκια-ιδιαίτερα ο ένας που είναι ντράμερ, που σε κάτι live μας έπαιζε με ένα κιλοβάτ μόνιτορ μόνο για πάρτη του  :o

Ε, τελικά έγινε σχεδόν... Μπετόβεν  ;D ;D ;D

Δεν λέω καλά τα γκάζια- όταν έχουν ποιότητα και ευκρίνεια, αλλά δεν είναι για παντού.

Ένα κεφαλαιώδες λάθος που κάνουν πολλές μπάντες, είναι αυτή η μη αίσθηση των χώρων που θα δώσουν gig, σε συνάρτηση με τον εξοπλισμό τους.  

Εξηγούμαι...

Ναι είχες την κ@υλ@ να πάρεις το νταμάρι ενισχυτή, για να παίζεις από εδώ και να ακούγεσαι 10 τετράγωνα παρακάτω...

Ήθελες διακαώς το drum set με την ultra super power 24αρα κάσα...

Και τα παίρνεις όλα αυτά και πας να παίξεις στο μπαράκι με την 3Χ3 σκηνή- ο ένας επάνω στον άλλο...

Πες μου τώρα όταν όλα αυτά βαρέσουν μαζί σε αυτόν τον χώρο τι θα ακουστεί...  :P

Η απάντηση είναι μία: Λάσπη  ;)

Και οι από πάνω θα βαβουριάσουν- ασχέτως ωτοασπίδων- και οι από κάτω θα φύγουν με το μυαλό τους μπλενταρισμένο από την ένταση και τις κακές συχνότητες.

Συγχωρέστε με οι νεότεροι, αλλά προέρχομαι από μια πιο παλιά σχολή και έχω άλλη αντίληψη για το «σπορ»...

Όμως η καλή μπάντα δεν είναι μόνο «παίζουμε καλά». Είναι και ακουγόμαστε καλά και έχουμε ήχο και έχουμε δυναμικές στο παίξιμο μας, αντίληψη του τι παίζουν οι γύρω μας προσαρμόζοντας ανάλογα το παίξιμο μας και φυσικά δεν ξεκουφαίνουμε το κοινό.

Και αυτά τα «συστατικά» ξεχωρίζουν έναν μουσικό, από έναν καλό μουσικό.        

 
zakky είπε:
Ακριβως για να μην κρυβονται τα λαθη πισω απο τις εντασεις θελω να χρησιμοποιησω ωττοασπιδες aris 17561. Επισης για να αποφυγω το βουητο στα αυτια μετα τη ληξη της προβας.

* Finally someone on my side guys. Ειχα αρχισει να πιστευω πως παραλογιζομαι κρινοντας απο τις προηγουμενες απαντησεις πανω στο θεμα.
Mono οταν παιζεις σιγα σε κανονικες εντασεις προβας εισαι σε θεση να ακουσεις τα δικα σου λαθη αλλα και των αλλων...

Και δεν μπορει να ειναι καποιος on your side γιατι ζητας κατι το οποιο δεν υφισταται... καταρχην με το σκεπτικο οτι οι ωτοασπιδες  κοβουν τις πριμομεσσαιες συχνοτητες , τοτε θα ακους μονο μπασο και μποτα τυμπανων... Δεν θα ακους καθαρα τις κιθαρες...

Προσπαθουμε να σου εξηγησουμε κατι το οποιο κανετε λαθος στην προβα και εσυ επιμενεις να σου πουμε αυτο που θες... Οποτε δεν κατακρινω την επιλογη σου ,αλλα πηγαινε σε ενα φαρμακειο και παρε ενα σετ ωτοασπιδες να δεις κι εσυ  ο ιδιος...\

Εδω επαγγελματιες μουσικοι που παιζουν καθημερινα στα μπουζουκια και δεν φορανε τιποτα στα αυτια... καλυτερα να βρεις μεσα στο στουντιο ενα σημειο το οποιο να μην σε χτυπαει τοσο πολυ , να παιξετε και πιο σιγα γιατι ειναι μια απλη προβα και δεν νοειται να παιζετε τοσο δυνατα και θα δεις οτι θα βελτιωθει η κατασταση...

Εν κατακλειδι αυτο που προσπαθουμε να σου πουμε ειναι οτι οι ωτοασπιδες δεν αποτελουν λυση στο προβλημα... Χειροτερο κακο θα σου κανουν παρα καλο...Αν πιστευεις οτι θα ειναι η πιο γαματη λυση τοτε πηγαινε σε ενα φαρμακειο και παρε οτι ωτοασπιδα θες...

Η μονη λυση για ωτοαπσιδα ειναι να πας να παρεις αεροπορικες ωτοασπιδες που κοβουν μονο καποιες συγκεκριμενες συχνοτητες... Αυτες που ενοχλουν το αυτι... Εχουν περιπου 200-300 ευρω... Βεβαια μπορει να παιζει ο απεναντι σολο στην κιθαρα και εσυ να μην το ακους , αλλα σημασια εχει οτι θα παιζετε δυνατα και θα το ευχαριστιεστε...

 
aris 17561 είπε:
Mono οταν παιζεις σιγα σε κανονικες εντασεις προβας εισαι σε θεση να ακουσεις τα δικα σου λαθη αλλα και των αλλων...

Και δεν μπορει να ειναι καποιος on your side γιατι ζητας κατι το οποιο δεν υφισταται... καταρχην με το σκεπτικο οτι οι ωτοασπιδες  κοβουν τις πριμομεσσαιες συχνοτητες , τοτε θα ακους μονο μπασο και μποτα τυμπανων... Δεν θα ακους καθαρα τις κιθαρες...

Προσπαθουμε να σου εξηγησουμε κατι το οποιο κανετε λαθος στην προβα και εσυ επιμενεις να σου πουμε αυτο που θες... Οποτε δεν κατακρινω την επιλογη σου ,αλλα πηγαινε σε ενα φαρμακειο και παρε ενα σετ ωτοασπιδες να δεις κι εσυ  ο ιδιος...\


Εδω επαγγελματιες μουσικοι που παιζουν καθημερινα στα μπουζουκια και δεν φορανε τιποτα στα αυτια...
καλυτερα να βρεις μεσα στο στουντιο ενα σημειο το οποιο να μην σε χτυπαει τοσο πολυ , να παιξετε και πιο σιγα γιατι ειναι μια απλη προβα και δεν νοειται να παιζετε τοσο δυνατα και θα δεις οτι θα βελτιωθει η κατασταση...

Εν κατακλειδι αυτο που προσπαθουμε να σου πουμε ειναι οτι οι ωτοασπιδες δεν αποτελουν λυση στο προβλημα... Χειροτερο κακο θα σου κανουν παρα καλο...Αν πιστευεις οτι θα ειναι η πιο γαματη λυση τοτε πηγαινε σε ενα φαρμακειο και παρε οτι ωτοασπιδα θες...

Η μονη λυση για ωτοαπσιδα ειναι να πας να παρεις αεροπορικες ωτοασπιδες που κοβουν μονο καποιες συγκεκριμενες συχνοτητες... Αυτες που ενοχλουν το αυτι... Εχουν περιπου 200-300 ευρω... Βεβαια μπορει να παιζει ο απεναντι σολο στην κιθαρα και εσυ να μην το ακους , αλλα σημασια εχει οτι θα παιζετε δυνατα και θα το ευχαριστιεστε...
Και είναι κουφοί. Ξέχασες να το πεις αυτό. Αν δεν κάνω λάθος ένας απο τους λόγους που πλέον κανείς δεν κάνει 8ωρα στα μπουζούκια και οι μουσικοί παίζουν 2 μέρες την εβδομάδα, είναι πολύ απλά γιατί προφανέστατα δεν προλαβαίνει το αυτί να επανέλθει απο τη ζημιά που προκαλείται με συχνότερη έκθεση. 

Αν δεις σε εμφανίσεις τεράστιων μπαντών πάντως (το λέω αυτό επειδή αναφέρθηκες σε επαγγελματίες μουσικούς) όλοι ανεξαιρέτως φοράνε in-ear monitors που φυσικά λειτουργούν και σαν ωτοασπίδες αφού η ένταση στη σκηνή είναι μεγάλη. Θα μου πεις βέβαια έχουν τον ήχο τους αφού πρόκειται για monitor. Στη δική μας περίπτωση θυσιάζουμε μέρος του ήχου φορώντας ωτοασπίδες ώστε μετά να ακούμε φυσιολογικά.

Εξτρά σημείωση: Στο DVD του Beck στο Ronnie Scott's ("μικρό" venue) ο Colaiuta καταδέχεται να φορέσει ωτοασπίδες οι οποίες φαινομενικά τουλάχιστον είναι οι κλασσικές σιλικόνης που φοράμε εμείς.

 
sentientno6 είπε:
Και είναι κουφοί. Ξέχασες να το πεις αυτό. Αν δεν κάνω λάθος ένας απο τους λόγους που πλέον κανείς δεν κάνει 8ωρα στα μπουζούκια και οι μουσικοί παίζουν 2 μέρες την εβδομάδα, είναι πολύ απλά γιατί προφανέστατα δεν προλαβαίνει το αυτί να επανέλθει απο τη ζημιά που προκαλείται με συχνότερη έκθεση. 

Αν δεις σε εμφανίσεις τεράστιων μπαντών πάντως (το λέω αυτό επειδή αναφέρθηκες σε επαγγελματίες μουσικούς) όλοι ανεξαιρέτως φοράνε in-ear monitors που φυσικά λειτουργούν και σαν ωτοασπίδες αφού η ένταση στη σκηνή είναι μεγάλη. Θα μου πεις βέβαια έχουν τον ήχο τους αφού πρόκειται για monitor.

Εξτρά σημείωση: Στο DVD του Beck στο Ronnie Scott's ("μικρό" venue) ο Colaiuta καταδέχεται να φορέσει ωτοασπίδες οι οποίες φαινομενικά τουλάχιστον είναι οι κλασσικές σιλικόνης που φοράμε εμείς.
Συγνωμη τωρα τι συγκρινουμε... live gigs με τεραστιες εντασεις και διπλα απο 120αρηδες ενισχυτες που παιζουν στο 5-6 το βολιουμ... και 12 μικροφωνα σε ολα τα τυμπανα και 10 μονιτορς απο κατω ?

Επειδη θα αρχισουμε να το χανουμε σιγα σιγα... εδω μιλαμε για προβα... Αν μου βρεις καποιον επαγγελματια που να φοραει ωτοασπιδες σε προβα μεσα σε στουντιο τοτε οκ... θα παω πασο... Και αν το κανει ενας δεν ειναι ο κανονας...

Οσο για τις 2 μερες την εβδομαδα που παιζουν οι μπουζουκσιδες θες να μου πεις οτι ο λογος που πλεον ολα τα μαγαζια λειτουργουν πεμτη -παρασκευη και σαββατο ειναι επειδη δεν δεχονται οι μουσικοι να παιξουν αλλες μερες για να μην πονανε τα αυτακια τους ή μηπως επειδη τις αλλες μερες δεν παταει ψυχη στα μαγαζι και δεν ανοιγουν καθολου...??

Επισης ο βασικος λογος του in ear monitor ειναι η λειτουργια τους ως ωτοασπιδα ?

Και καλα φορανε απο το ενα αυτι το in ear ... απο το αλλο δεν τους νοιαζει αν κουφαθουνε ?

 
sentientno6 είπε:
Κ

Αν δεις σε εμφανίσεις τεράστιων μπαντών πάντως (το λέω αυτό επειδή αναφέρθηκες σε επαγγελματίες μουσικούς) όλοι ανεξαιρέτως φοράνε in-ear monitors που φυσικά λειτουργούν και σαν ωτοασπίδες αφού η ένταση στη σκηνή είναι μεγάλη. Θα μου πεις βέβαια έχουν τον ήχο τους αφού πρόκειται για monitor. Στη δική μας περίπτωση θυσιάζουμε μέρος του ήχου φορώντας ωτοασπίδες ώστε μετά να ακούμε φυσιολογικά.

Εξτρά σημείωση: Στο DVD του Beck στο Ronnie Scott's ("μικρό" venue) ο Colaiuta καταδέχεται να φορέσει ωτοασπίδες οι οποίες φαινομενικά τουλάχιστον είναι οι κλασσικές σιλικόνης που φοράμε εμείς.
Ο Colaiuta έχει ψιλό γίνει και και αυτός... Μπετόβεν  ;D ;D ;D Βέβαια ένας ογκόλιθος και λατρεμένος ντράμερ.

Πάντως οι τεράστιες μπάντες του αναφέρεις- τουλάχιστον πολλές εξ αυτών- δεν παίζουν με τα ασύλληπτα βατ επάνω στην σκηνή. Εκεί ή με monitor ή με in ear, ακούνε αυτό που πρέπει και στην ένταση που πρέπει.

Τα γκάζια βγαίνουν από το PA για τους ακροατές.

Μια μπάντα υπόδειγμα, είναι οι Rush. Πρέπει να ήταν στις πρόβες της περιοδείας του R30 tour- τις είχαν σαν bonus στο DVD...

Σετ ηλεκτρονικά τύμπανα ο «Θεός» και με ακουστικά οι «Τιτάνες». Ελεγχόμενα, ευδιάκριτα, ξεκάθαρα και super επαγγελματικά.

Μετά επάνω στην σκηνή, χιλιάδες τα βατ για τον κόσμο, αυτοί με in ear.  ;)

 
aris 17561 είπε:
Συγνωμη τωρα τι συγκρινουμε... live gigs με τεραστιες εντασεις και διπλα απο 120αρηδες ενισχυτες που παιζουν στο 5-6 το βολιουμ... και 12 μικροφωνα σε ολα τα τυμπανα και 10 μονιτορς απο κατω ?

Επειδη θα αρχισουμε να το χανουμε σιγα σιγα... εδω μιλαμε για προβα... Αν μου βρεις καποιον επαγγελματια που να φοραει ωτοασπιδες σε προβα μεσα σε στουντιο τοτε οκ... θα παω πασο... Και αν το κανει ενας δεν ειναι ο κανονας...

Οσο για τις 2 μερες την εβδομαδα που παιζουν οι μπουζουκσιδες θες να μου πεις οτι ο λογος που πλεον ολα τα μαγαζια λειτουργουν πεμτη -παρασκευη και σαββατο ειναι επειδη δεν δεχονται οι μουσικοι να παιξουν αλλες μερες για να μην πονανε τα αυτακια τους ή μηπως επειδη τις αλλες μερες δεν παταει ψυχη στα μαγαζι και δεν ανοιγουν καθολου...??

Επισης ο βασικος λογος του in ear monitor ειναι η λειτουργια τους ως ωτοασπιδα ?

Και καλα φορανε απο το ενα αυτι το in ear ... απο το αλλο δεν τους νοιαζει αν κουφαθουνε ?
Στα λάιβ gigs στη σκηνή επικρατούν φυσιολογικές εντάσεις πολύ απλά επειδή τα πάντα (ενισχυτές/τύμπανα) περνάνε σε μικρόφωνα και απο εκεί και πέρα ενισχύονται για να φτάσουν στο κοινό μέσω των μόνιτορς του κοινού και ενισχύονται πάλι αλλά φυσικά πολύ λιγότερο για να ακούνε οι μουσικοί στα δικά τους μόνιτορς. Άρα όχι, αυτό που θα ακούς εσύ κάτω σε 10-20 μέτρα απο τη σκηνή δεν είναι αυτό που ακούει ο άλλος πάνω. Και μη μου πεις για ανακλάσεις γιατί μιλάμε για μελετημένους χώρους ή ανοιχτούς.

Πάρε ένα ντεσιμπελόμετρο και βρες ένα μέσο όρο των εντάσεων που επικρατούν σε μια μέση πρόβα. Δεν νομίζω να βρεις άνθρωπο με ειδίκευση στην ακουστική που θα σου πει ότι πρόκεται για ασφαλείς εντάσεις.

Αυτό για τους μπουζουξήδες το γνωρίζω απο άνθρωπο του χώρου τόσο ηχολήπτη όσο και ακουστικό. Υπογράμμισα άλλωστε το ΕΝΑΣ ΛΟΓΟΣ ακριβώς για να μην γίνει παρεξήγηση. Βέβαια έτσι όπως είναι τα πράγματα σήμερα σχεδόν κανένας δεν θα είχε πρόβλημα να καταστρέψει τα αυτιά του (γιατί αυτό θα κατάφερνε) αν του προσφέρονταν δουλειά.

Τα in ear φοριούνται και στα 2 αυτιά, δεν είδα ποτέ μοντέλο μόνο με ένα ακουστικό (και ποιό θα είναι? το δεξί ή το αριστερό?). Απλά κάποιες φορές λόγω της φόρτισης του λάιβ θα τύχει να δεις κάποιον να τα βγάζει τελείως, ή να φοράει μόνο το ένα.

Προφανώς δεν θα πεθάνεις ή θα κουφαθείς απο μια πρόβα την εβδομάδα που κάνεις με τη μπάντα σου και το 1 λάιβ το μήνα. Αλλά μη λες ότι οι ωτοασπίδες είναι και άχρηστες.

 
sentientno6 είπε:
Στα λάιβ gigs στη σκηνή επικρατούν φυσιολογικές εντάσεις πολύ απλά επειδή τα πάντα (ενισχυτές/τύμπανα) περνάνε σε μικρόφωνα και απο εκεί και πέρα ενισχύονται για να φτάσουν στο κοινό μέσω των μόνιτορς του κοινού και ενισχύονται πάλι αλλά φυσικά πολύ λιγότερο για να ακούνε οι μουσικοί στα δικά τους μόνιτορς. Άρα όχι, αυτό που θα ακούς εσύ κάτω σε 10-20 μέτρα απο τη σκηνή δεν είναι αυτό που ακούει ο άλλος πάνω. Και μη μου πεις για ανακλάσεις γιατί μιλάμε για μελετημένους χώρους ή ανοιχτούς.

Πάρε ένα ντεσιμπελόμετρο και βρες ένα μέσο όρο των εντάσεων που επικρατούν σε μια μέση πρόβα. Δεν νομίζω να βρεις άνθρωπο με ειδίκευση στην ακουστική που θα σου πει ότι πρόκεται για ασφαλείς εντάσεις.

Αυτό για τους μπουζουξήδες το γνωρίζω απο άνθρωπο του χώρου τόσο ηχολήπτη όσο και ακουστικό. Υπογράμμισα άλλωστε το ΕΝΑΣ ΛΟΓΟΣ ακριβώς για να μην γίνει παρεξήγηση. Βέβαια έτσι όπως είναι τα πράγματα σήμερα σχεδόν κανένας δεν θα είχε πρόβλημα να καταστρέψει τα αυτιά του (γιατί αυτό θα κατάφερνε) αν του προσφέρονταν δουλειά.

Τα in ear φοριούνται και στα 2 αυτιά, δεν είδα ποτέ μοντέλο μόνο με ένα ακουστικό (και ποιό θα είναι? το δεξί ή το αριστερό?). Απλά κάποιες φορές λόγω της φόρτισης του λάιβ θα τύχει να δεις κάποιον να τα βγάζει τελείως, ή να φοράει μόνο το ένα.

Προφανώς δεν θα πεθάνεις ή θα κουφαθείς απο μια πρόβα την εβδομάδα που κάνεις με τη μπάντα σου και το 1 λάιβ το μήνα. Αλλά μη λες ότι οι ωτοασπίδες είναι και άχρηστες.
OK απλη ασυμφωνια χαρακτηρων...

 
Δε θέλω να ανοίξω νέο τόπικ, καθώς είναι πολύ παρεμφερές αυτό που θέλω να γράψω.

Ύστερα από δυο συγκεκριμένα συμβάντα προ μηνών (τρομακτικούς κρότους από πολύ κοντά) και σίγουρα έχοντας ήδη καταπονημένα αυτιά από πρόβες, λάιβ, συναυλίες κ.λπ. υπέστην ακουστικό τραύμα και απέκτησα εμβοή, το λεγόμενο tinnitus. Δεν είναι κάτι άλλο από το διαρκές σφύριγμα στα αυτιά, παρεμφερές με το ringing που όλοι σχεδόν έχουμε αντιληφθεί μετά από μια δυνατή συναυλία, μια πρόβα κλπ. Με τη διαφορά, επαναλαμβάνω, ότι είναι διαρκές και μόνιμο.

Είναι μια ιστορία αρκετά περίεργη που σε δοκιμάζει αλλά παρά ταύτα συνηθίζεται (δεν έχεις και άλλη επιλογή, σύμφωνα τουλάχιστον με τους ...5 γιατρούς που έχω δει ως τώρα). Πλέον, ύστερα από 5 μήνες το έχω πραγματικά ξεπεράσει (το ψυχολογικό κομμάτι) και ζω κανονικότατα. Φορώντας ωστόσο ωτοασπίδες ακόμη και σε μπαρ που βαράει πάνω από 90-95dB.

Η μόνη πληγή ωστόσο είναι το ερώτημα "τι κάνουμε με τη μουσική;"

Εδώ με θέλω. Πήγα προ ημερών σε προβάδικο, για να κάνω το τεστ και τα φιλαράκια που παίζαμε παλιά έπαιζαν τρομακτικά δυνατά! Μετρώντας με ένα ντεσιμπελόμετρο που έπαιζε εκεί, διαπίστωσα εξωφρενικά επίπεδα των 100-105dB, με peaks άνω των 125dB!Ο χώρος ήταν, στο μεταξύ, πολύ μικρός και λειτουργώντας με το ένστικτο της ...επιβίωσης αποφάσισα να μη συμμετέχω (παρότι φορούσα ωτοασπίδες που υποτίθεται "κόβουν" περίπου 32dB).

Το θέμα μου πλέον είναι το εξής: Πως επιστρέφουμε στα στούντιο;

Οι δυο προτάσεις που παίζουν στο κεφάλι μου είναι: \

α) Με ...ear muffs (σαν ακουστικά που κόβουν πολύ πράγμα: http://kooybros.com/uploads/imagecache/product_full/Peltor%20Ear%20muffs%20OPTIME%20105.jpg )

β) Με ...άλλη μπάντα

Αν έχει κάποιος ιδέα και αν γνωρίζει αν γίνεται να παίξεις με ear muffs, θα ήμουν ευγνώμων.

Χαιρετώ σας!

ΥΓ: Ειλικρινά πάντως, και το λέω πρωτίστως στους νεώτερους: ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤΗΝ ΑΚΟΗ ΣΑΣ

Είναι το μόνο εργαλείο/όργανο από τον εξοπλισμό σας που ΔΕΝ επισκευάζεται με τίποτα.

Ωραία η "κ*βλα" και ένταση, αλλά προσοχή γιατί μετά ...κλαίμε και είναι αργά.

Φορέστε ωτοασπίδα και καν'τε breaks. Όχι 100dB για δίωρα non stop. ;)

 
Eγώ πλέον δεν διανοούμαι να μη φοράω ωτοασπίδες σε πρόβες - live αλλά και live άλλων. Παίζουμε black/death σε κτηνώδεις εντάσεις και ξεκίνησα φορώντας κοινές ωτοασπίδες. Άμα τις βάλεις όσο πιο βαθειά επιτρέπεται θα σου κόβει υπερβολικά πολλά πρίμα. Σιγά σιγά άρχισα να τις τραβάω προς τα έξω και ενώ βρήκα τη χρυσή τομή, μου πέφτανε εύκολα. Δοκίμασα απλό βαμβάκι και κάνει τη δουλειά που θέλω. Κόβει κάποια ενοχλητικά πρίμα από πιατίνια κυρίως και αφήνει τον όγκο να ακουστεί καλύτερα.

Φίλε δοκίμασε τι σε βολεύει, φτηνές οι ωτόασπίδες, φτηνό και το βαμβάκι. Πάντως το κουδούνισμα στ' αυτιά για ώρες μετά από πρόβα, έχει εξαλειφθέι πλήρως ακόμα και με το βαμβάκι. Επίσης το πόσο μέσα θα τις βάζεις κάνει διαφορά στον ήχο που φτάνει στα αυτιά σου.

 
Καλησπέρα Soulreaper.

Σε νιώθω γιατί και εγώ σε death(thrash) μπάντα έπαιζα για καιρό.

Έχε πάντως υπόψιν ότι το ευαίσθητο φάσμα συχνοτήτων του ανθρώπινου αυτιού, δεν είναι τα χαμηλά, αλλά οι ψηλές. Η τεράστια πλειοψηφία των ακουστικών τραυμάτων καταγράφεται στα 2.500Hz και πάνω, με μεγαλύτερη προτίμηση στα 4.000Hz.

Γι' αυτό και οι περισσότερες ωτοασπίδες, αν προσέξεις, εστιάζουν την προστασία τους στα ανώτερα τμήματα.

Δες πχ στο παρακάτω διάγραμμα των εξαιρετικών κατ' εμέ ωτοασπίδων της Alpine (αν θεωρείται διαφήμιση παρακαλώ βγάλτε το όνομα. ίδιες είναι όλες οι musician's ear plugs έτσι κι αλλιώς. Απλά δεν κόβουν flat)  τι "κόβουν" ανά συχνότητα:

Tapones_Oidos_Alpine_MusicSafe_Pro_3.jpg


 
Καλησπέρα!

Ενδιαφέροντας πίνακας! Αυτό λέω κι εγώ, οτι κόβουν τις πρίμες και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό. Εκεί στόχευα κι εγω αλλά σε λιγότερο βαθμό. Έχω βρει τη χρυσή τομή και χωρίς να εξαφανίζω τα πρίμα, αφήνω να περνάνε όσα χρειάζονται και σε ένταση που δεν με ενοχλούν!

Πραγματικά λυπάμαι και μόνο που διαβάζω για τη ζημιά που έπαθες. Ελπίζω να αναστραφεί παρόλες τις προβλέψεις.

 
Φίλε να προσθέσω κι εγώ τη δική μου εμπειρία στο σοβαρό αυτό θέμα.

1. Ο κακός ήχος κάνει περισσότερη ζημιά στα αυτιά απ'ότι η ένταση του ήχου.

2. Οι υψηλές συχνότητες είναι αυτές που κάνουν την μεγαλύτερη ζημιά.

3. Θα σου πρότεινα ή να πας για πολύ καλές ωτασπίδες (που μάλλον δεν το χρειάζεσαι) ή για βαμβάκι. Το βαμβάκι κόβει πολύ καλά τις υψηλές συχνότητες και την ένταση του ήχου, δεν "μπουκώνει" τον ήχο, επιτρέπει τον αερισμό του αυτιού και είναι ότι πιο καθαρό από άποψης υγιεινής.

4. Ο κάθε μουσικός που ασχολείτε σοβαρά με το ροκενρολ έχει σφύριγμα στ'αυτιά. Οπότε μη το φοβάσαι υπερβολικά. Και κάτι άλλο, οι "ψείρες" που φοράνε όλοι οι νέοι για να ακούνε μουσική κάνουν τρελή ζημιά στο τύμπανο, οι προβλέψεις λένε ότι η γενιά που μεγάλωσε από τα 90ς και μετά θα υποφέρουν από υψηλό ποσοστό κώφωσης μετά τα 50.

5. Να πείτε στους ντράμερ σας πόσο γαμάτοι είναι όταν ΔΕΝ χρησιμοποιούν πολλά πιατίνια. Οι ψηλές συχνότητες είναι για τις κιθάρες και τις ωραίες τους αρμονικές.

6. Δεν γνωρίζω ακριβώς τις συνθήκες στο προβάδικό σας αλλά όπως είπαν και κάποιοι άλλοι, άλλο το δουλεύω ιδέες για το κομμάτι (σε χαλαρές εντάσεις), κι άλλο τα σπάω στο τέλος για να δω αν κάθονται. Και τα 2 απαραίτητα. Και κάθε 40 λεπτάκια διάλειμμα. Βοηθάει να ξελαμπικάρει το αυτί και να είναι πιο ξεκούραστο στη συνέχεια. 

Καλή τύχη. ;)

 
απεφυγε ωτασπιδες με βαμβακι η κερι γιατι ειναι ευκολο κομματια να μεινουν μεσα στο αυτι δημιουργωντας ακομα και πολυ σοβαρο προβλημα.

οι καλυτερες φτηνες ωτασπιδες ειναι αυτες του τυπου δεντρακι, που βρισκονται σε φαρμακεια και μουσικα μαγαζια για τιμες μεχρι 25 ευρω. οι ακριβες γινονται με εκμαγειο, αλλα κοστιζουν περιπου 10 φορες παραπανω.

ζημια στο αυτι γινεται και απο λαιβ, και απο προβες, και απο μελετη (αν εισαι σε λαθος χωρο και αναλογα με το τι οργανο παιζεις), και απο βολτες σε μαγαζια (στις εντασεις που παιζουν στην ελλαδα  ;D). ειναι προσθετικη και εχει να κανει με το επιπεδο και το χρονο εκθεσης. εχω παρα πολλους φιλους μουσικους με διαφορετικου βαθμου απωλεια ακοης και σας διαβεβαιωνω οτι δεν τους ειναι καθολου ευχαριστη εκπληξη οταν τελικα αποφασιζουν και κανουν καποιο τεστ ακοης. παντα μου φαινοταν απιστευτο να βλεπω μουσικους να μην προσεχουν τα αυτια τους, ειναι καπως σαν να μην προσεχεις τα χερια σου..

 

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back
Top