Εγώ παίζω σε μπάντα με 3 κιθαρίστες

(και εγώ κιθαρίστας είμαι), στο στούντιο μας που είναι ΟΚ από άποψη χώρου και ακουστικής (τίποτα τρελλό, αλλά όχι και 5τ.μ. με αυγοθήκες).
Υπάρχει ένα κάτω όριο στην ένταση που μπορείς να παίξεις μαζί με φυσικά τύμπανα σε
εσωτερικό χώρο.
Ναι μεν ο ντράμερ δεν πρέπει να είναι κασμάς, ναι μεν πρέπει να έχει δυναμικές, αλλά δεν γίνεται να φτάσει και το όργανο στα -15dB. :
Υπάρχει μια μεγάααααλη γραμμή μεταξύ του "ο ντράμερ είναι κασμάς" και "στις πρόβες τα τύμπανα είναι δυνατά".
Αν δεν παίζεις jazz/funk/soul ή
ελληνικό ροκάκι να 'ούμε, δεν γίνεται ο ντράμμερ να είναι αέρινος και να εφαρμόζει σε κάθε χτύπημα σε ταμπούρο και tom πίεση 1-2 Pa.
Αν ροκάρει, θα ακούγεται.
Να μην μιλήσω και για τα πιατίνια.
Εξού και το ότι σε πολλά venues τα τύμπανα βγαίνουν un-miced ή με μικρόφωνο μόνο στη μπότα.
Προσωπικά, παίζω σε προβάδικα-live περίπου 8 χρόνια.
Πάντα φορούσα ωτοασπίδες φθηνές και δεν είχα ενοχλήσεις ούτε τραβήγματα.
Από την μικρή μου εμπειρία, θα πρότεινα τις φθηνές με το αφρολέξ για δύο απλούς λόγους:
- Δεν αφήνουν γλίτσα, όπως οι φθηνές από κερί (ειλικρινά, ο,τι χειρότερο)
- Δεν βρωμίζουν ακατάσχετα όπως αυτές από σιλικόνη.
Βέβαια, να ξέρουμε όλοι ότι δεν μπορείς να τις φοράς σερί για 3-4 ώρες γιατί αυξάνεις την υγρασία στο εσωτερικό του αυτιού (και κατ' επέκταση τα βακτιρίδια).
Κάποιος φίλος στο νοιζ το είχε γράψει αυτό, που ήξερε.
Εγώ έχω φτάσει να τις χρησιμοποιώ 3-4 φορές την εβδομάδα, σε δίωρες πρόβες.
Δεν είχα ποτέ πρόβλημα, ούτε πονοκέφαλο από ένταση.
Τελευταία και πολύ σημαντική σημείωση, είναι ότι πρέπει να συνηθίσεις το αυτί σου όταν χρησιμοποιείς ωτοασπίδες.
Αν σήμερα παίξεις σκέτος, φτιάξεις ήχο και όλα τα σχετικά, και αύριο πας να παίξεις ακριβώς όπως έπαιζες σήμερα αλλά με ωτοασπίδες, θα σου φανούν όλα μουντά και χάλια.
Πρέπει να συνηθίσεις το κεφάλι σου στα μειωμένα πριμο-μεσαία, και να μην τιγκάρεις τα πρίμα με τις ωτοασπίδες (και κουφάνεις κανέναν).
Εγώ αυτό που έκανα, είναι να φτιάχνω ήχο χωρίς ωτοασπίδες και να προβάρω με ωτοασπίδες.
Στα live μόνο τις βγάζω για να ακούω καλύτερα ε και γιατί δεν παίζεις κάθε μέρα live, θέλεις να το νιώσεις λίγο.
Στις πρόβες από την άλλη, απολαμβάνω τα παρακάτω προνόμια:
- Δεν με πιάνει πονοκέφαλος/ζάλη
- Δεν βουίζουν τα αυτιά μου
- Δύναμαι να παίξω περισσότερη ώρα επειδή κουράζομαι λιγότερο.
Αυτά τα λίγα.
Ελπίζω να σε βοήθησα.