Υποψιάζομαι ότι οφείλεται σε ένα θέμα που ήθελα να ανοίξω, περί της ύπαρξης και δημιουργίας έξτρα latency από συγκεκριμένα vst effects. Πολλά vst effects, ιδιαίτερα τα convolution reverbs, τα περίπλοκα pitch shifters/ harmonizers, φυσικά τα look ahead limiters αλλά και πολλά άλλα, απαιτούν ένα extra δικό τους buffer για να λειτουργήσουν. Αυτό, σε συνδυασμό με το delay compensation που έχουν όλα τα σύγχρονα DAW, έχει σαν αποτέλεσμα να μεγαλώνει το latency. Πολλά plug in μάλιστα έχουν εκνευριστικά μεγάλο latency, και εκτός αυτού η φάση δρα προσθετικά, οπότε αν βάλουμε πολλά παρόμοια σε σειρά, δεν είναι δύσκολο να καταλήξουμε στο να μην μπορούμε να παίξουμε real time.
Προσωπικά μετά από αρκετό ψάξιμο έχω καταλήξει στο να μη χρησιμοποιώ κανένα τέτοιο plug in στο tracking, παρά μόνο στο μιξάρισμα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όσο γράφω, ή αν θέλω να παίξω live, κάποια από τα αγαπημένα μου vst effect είναι απαγορευμένα ? έχω βρει όμως άλλα αντίστοιχα με καλό ήχο και μηδενική (έξτρα ) καθυστέρηση.
Οπότε, αν δεν έχεις άλλα προβλήματα με κάρτα ήχου, drivers και τέτοια, έχε και αυτό στο μυαλό σου και δες το.