O καινούργιος (?) μου λαμπάτος ενισχυτής

sultan of string

Εξαιρετικό μέλος
Πόντοι
2,148

το εργαλείο αυτό ήταν ο ενισχυτής στο μουσικό σύστημα του πατέρα μου πίσω στη δεκαετία του 1960. Πιθανολογώ ότι κατασκευάστηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1950, κατά παραγγελία και πρωτοάκουσα μ αυτόν μουσική και άκουγα (τον έλιωσα !) μ αυτόν μέχρι το 1973 όταν πήρα τον πρώτο μου solid state. 

Εχασα τα ίχνη του όταν υπηρετούσα την θητεία μου λίγα χρόνια μετά και στεναχωρέθηκα αφάνταστα καθώς όταν γύρισα από την θητεία είδα το έπιπλο που τον φιλοξενούσα δοσμένο στον παλιατζή....

Όμως πριν μερικά χρόνια ψάχνοντας στο πατάρι τον είδα χύμα σε μιά σακούλα. Εκτοτε άρχισα να σκέφτομαι να τον ζωντανέψω και γιατί όχι να τον χρησιμοποιήσω για τις κιθάρες. Εχοντας ελάχιστη εμπειρία με λάμπες (ασχολούμαι μόνο με solid state κατασκευές και όχι με υψηλές τάσεις) ο ενισχυτής δόθηκε για αναστήλωση στα άξια χέρια του Βασίλη Κοσμίδη (ευχαριστώ τον Φάνη για την σύσταση), τα οποία άξια χέρια βλέπετε και ακούτε στο βίντεο.

Μένει τώρα να φτιάξω ή να αποκτήσω μια καμπίνα και σύντομα θα τον ακούσετε στις μελλοντικές (κορωνοϊού επιτρέποντος) ηχογραφήσεις.

Βασίλη, ένα ευχαριστώ είναι το ελάχιστο που μπορώ να πω.

Σειρά θα πάρει σύντομα και αυτός, που έχει κάτι ηλικιακά θεματάκια.

soldano-sp-77-series-ii-made-in-usa-10967.jpg

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Σειρά θα πάρει σύντομα και αυτός, που έχει κάτι ηλικιακά θεματάκι

soldano-sp-77-series-ii-made-in-usa-10967.jpg

Καλόπαιχτος ο "νέος" ενισχυτής! 

Πωπω έχεις τέτοιο εργαλείο; Ζήλεψα φουλ!

Στο εργαστήριο του τρελού επιστήμονα! Γουστάρω!

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Η ηχαρα βρε ειναι του μαστορα.

Και εγω μαντρωμενος ειμαι.

Εν καιρώ θα παιξω...

Τι ήχο θες, με τι eq, σε τι ένταση θα παίζεις συνήθως, και τι μπατζετ έχεις?

τον ήχο που άκουσες και εντάσεις δωματίου ή μπουτίκ.

Μπάτζετ ανοιχτό, από 100 έως....

με ρέγουλα όμως...

Θες να σπάει εύκολα ο ήχος? Θες να έχει φλάτ μεσαία? Πλαδαρό και μπόλικο μπασο ή σφικτό? Θα παίζεις κυρίως καθαρά ή θα βρωμίζεις όπως στο τέλος του κλιπ? 

Με καμπίνα 1x12 θα κάνεις τη δουλειά σου με λιγότερα χρήματα (κάνα 200-300 min για επώνυμο σετ). Θα σπάει και πιο δύσκολα ο ήχος σε χαμηλές εντάσεις. 

Με καμπίνα 2x10 θα πληρώσεις παραπάνω (κυρίως λόγω δυσκολίας εύρεσης 2x10 κουτιού), αλλά μπορείς να επιλέξεις να έχεις δυο ηχεία διαφορετικά για μιξ. Θα σπάει πιο εύκολα σε χαμηλές εντάσεις, και θα έχεις πιο έντονα ψηλομεσαία.

Πόσα watt είναι ο ενισχυτής?

βλεπω δεν παρακολουθησες το κλιπ.

7 βατ είναι στα 16Ω.

Ψάχνουμε μονάδα στα 16.

Εννοείται καθαρός ήχος.

Ο μάστορας πρότεινε celestion vintage.

Για 2Χ10 δεν είμαι, γιατί πιάνει χώρο. Ήδη το 1Χ12 μου φαίνεται μεγάλο.

ναι.

Για 1Χ10 δεν νομίζω.

Μέχρι το 1973 ο ενισχυτής έπαιζε με ένα 12άρι alnico philips που όμως ήταν στα 7Ω.

Ο Βασίλης μου είπε ότι ο ενισχυτής θέλει κανονικά 16.

Η πρώτη λύση είναι να βάλω αρχικά το παλιό 12άρι κι ας είναι στα 7.

Η δεύτερη είναι αυτή

https://www.thomann.de/gr/kustom_defender_112_cab.htm

που με 80 μπορώ να ξεκινήσω και αργότερα να αλλάξω τη μονάδα με ένα v30.

Οκ για τον custom, αλλα μην παρεις v30. Δεν θα μπορούσες να κάνεις χειρότερη επιλογή ηχείου, κατά τη γνώμη μου. Εντελώς ακατάλληλο για τον ήχο που θες. Ίσως να σου το προτείνει διότι είναι πολύ bright μεγάφωνο, και ο ενισχυτής σου, ενδεχομένως, να μην ταιριάζει με κάτι πιο dark. Υπάρχουν σίγουρα κι άλλες bright λύσεις που να μην έχουν τα μειονεκτήματα του v30.

Άρα ξεκίνα με το kustom και βλέπουμε.

Εναλλακτικά, 

Εδώ μια ποιοτική καμπινούλα. 

https://smart.noiz.gr/details.php?id=435730

Νομίζω αξίζει να πάρεις αυτή, και βάλε το ηχείο που φορούσε πριν μέχρι να κατασταλάξεις σε ποιο ηχειό θα πας. Θα σου ταίριαζε πάρα πολύ το g12-35xc, αλλά δεν το βρίσκεις εύκολα.

Οκ για τον custom, αλλα μην παρεις v30. Δεν θα μπορούσες να κάνεις χειρότερη επιλογή ηχείου, κατά τη γνώμη μου. Εντελώς ακατάλληλο για τον ήχο που θες. Ίσως να σου το προτείνει διότι είναι πολύ bright μεγάφωνο, και ο ενισχυτής σου, ενδεχομένως, να μην ταιριάζει με κάτι πιο dark. Υπάρχουν σίγουρα κι άλλες bright λύσεις που να μην έχουν τα μειονεκτήματα του v30.

Άρα ξεκίνα με το kustom και βλέπουμε.

Εναλλακτικά, 

Εδώ μια ποιοτική καμπινούλα. 

https://smart.noiz.gr/details.php?id=435730

Νομίζω αξίζει να πάρεις αυτή, και βάλε το ηχείο που φορούσε πριν μέχρι να κατασταλάξεις σε ποιο ηχειό θα πας. Θα σου ταίριαζε πάρα πολύ το g12-35xc, αλλά δεν το βρίσκεις εύκολα.

το προτείνει με βάση τον ήχο που βγήκε με την les paul.

Η καμπίνα που λες αν είναι σκέτη βγαίνει πιό ακριβή από αυτήν στο Θωμά με μεγάφωνο (ό,τι είναι αυτό)

Ο,τι πλερώνεις παίρνεις. Δεν θα δεις και καμιά τρελή διαφορά, στην πράξη. Λεπτομέρειες, κυρίως στο μπάσο.

Είναι καλύτερη ποιότητα η μεταχειρισμένη, και έχεις την επιλογή για open/close back.

Ο ενισχυτής τα σπάει και πολύ ωραία η παρουσίαση μπράβο!

τώρα που το Λές μόλις είχα τελειώσει το λύκειο 1978 και είχα φτιάξει  για έναν φιλαράκο (με τα λε7 της υποτροφίας γιατί είχε περάσει με καλή σειρά σε κάποιο ΑΕΙ) ενισχυτή λαμπάτο στέρεο 2Χ35w που με αυτόν ακούγαμε μουσική για αρκετά χρόνια

Να ακούς  την εκδίκηση της γυφτιάς από αυτόν εξαιρετική, να τον ψάξω αν υπάρχει ακόμα?

Σε τέτοιο ενισχυτή μόνο Alnico μεγάφωνο, μη βάλεις κανα κεραμικό τύπου V30 θα σου πάρουν τα αυτιά οι μεσαίες 

Ο ενισχυτής τα σπάει και πολύ ωραία η παρουσίαση μπράβο!

τώρα που το Λές μόλις είχα τελειώσει το λύκειο 1978 και είχα φτιάξει  για έναν φιλαράκο (με τα λε7 της υποτροφίας γιατί είχε περάσει με καλή σειρά σε κάποιο ΑΕΙ) ενισχυτή λαμπάτο στέρεο 2Χ35w που με αυτόν ακούγαμε μουσική για αρκετά χρόνια

Να ακούς  την εκδίκηση της γυφτιάς από αυτόν εξαιρετική, να τον ψάξω αν υπάρχει ακόμα?

Σε τέτοιο ενισχυτή μόνο Alnico μεγάφωνο, μη βάλεις κανα κεραμικό τύπου V30 θα σου πάρουν τα αυτιά οι μεσαίες 
και εγώ την ίδια χρονιά με τα λεφτά της υποτροφίας πήρα την deluxe.

Αντε να ξεμπερδέψουμε με τα του ιού και να ασχοληθούμε ξανά...

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back