NUX Amp Academy Stomp - Εντυπωσιακό!

Έκτορας

Δυνατό μέλος
Πόντοι
963
IMG_1395.jpeg
Πήρα στα χέρια μου εχτές το εν λόγω πετάλι / modeller και δηλώνω… αρκούντως ( 🐻 ) εντυπωσιασμένος για να ξεκινήσω το αρχικό, τουλάχιστον, review και να μοιραστώ πρώτες εντυπώσεις. Να πω ότι το πετάλι ήταν εδώ και καιρό στο ραντάρ μου, μαζί με άλλα, σε ένα αρκετά ευρύ price range. Αλλά η προσωρινή μείωση τιμής του στον Thomann με έκαναν να κάνω το βήμα, μιας και έγινε πρακτικά αγορά μηδενικού ρίσκου σε αυτήν την τιμή.

Αρχικά, να αναφέρω το πολύ προσεγμένο πακετάρισμα που δίνει αίσθηση πολύ ακριβότερου προϊόντος. Η αρχική ικανοποίηση εξελίσσεται σε εντυπωσιασμό, μόλις αντιληφθείς ότι η εταιρεία συμπεριλαμβάνει εκτός από τον φορτιστή, το καλώδιο USB A to USB C (για σύνδεση με υπολογιστή), ένα Bluetooth αντάπτορα για σύνδεση με το ιδιο USB C port του πεταλιού , δύο καλώδια midi (mini jacks to 5-pin), καθώς και ένα εξωτερικό διπλό foot switcher με το δικό του καλώδιο. Αυτό το τελευταίο μπορεί να αναλάβει διάφορες λειτουργίες, εκτινάζοντας την χρησιμότητα του Amp Academy Stomp. Μετά ξανασκέφτεσαι την τιμή του και ξύνεις το κεφάλι σου με απορία…

Το ΠΛΕΟΝ σημαντικό όμως πράγμα στη όλη διαχείριση του NAAS είναι η εφαρμογή που μπορείς να κατεβάσεις στο κινητό ή tablet σου. Η διαχείριση του από το ίδιο το πετάλι, την ευκρινή οθόνη και τα on board χειριστήρια δεν είναι δύσκολη. Το (πολύ περιορισμένο ) manual που συμπεριλαμβάνεται σου δίνει μια ιδέα αλλά ειλικρινά και χωρίς αυτό, τα βρίσκεις. Αλλά η εφαρμογή κάνει τα πάντα τόσο εύκολα που δεν υπάρχει λόγος να μη την χρησιμοποιήσεις. Ιδιαίτερα εάν έχεις tablet, η μεγάλη οθόνη το κάνει απόλαυση.

(Συνεχίζω με εντυπώσεις για ήχους).

Έκανα αρχικά ένα «πέρασμα» από τους stock preset ήχους με τους οποίους έρχεται το πετάλι. Έχω την εντύπωση πως όλοι τους έχουν φτιαχτεί από YouTubers / επαγγελματίες μουσικούς αλλά η συνολική εντύπωση μου ήταν μάλλον μέτρια / αδιάφορη. Υπάρχουν μερικοί ενδιαφέροντες ήχοι αλλά τίποτα wow. Και ακολουθούν την πεπατημένη οδό Fender cleans, ολίγον τι από Vox , πολύ Marshall leads με λίγο άρωμα από Mesa. Έτσι και αλλιώς σκόπευα να φτιάξω τους δικούς μου από την αρχή, οπότε, οκ…

Να αναφέρω εδώ κάτι σημαντικό: το NAAS δεν συμπεριλαμβάνει ΚΑΘΟΛΟΥ ήχους modulation. Είναι κάτι που μπορείτε όμως να προσθέσετε μέσω του FX loop του πεταλιού.

Το να στήσεις ήχο από την αρχή είναι… εξαιρετικά εύκολο, εφόσον χρησιμοποιείς την εφαρμογή. Έχεις συνολικά 9 blocks σε δύο μεγάλα «τμήματα». Δεν μπορείς να αλλάξεις fx blocks μεταξύ των δύο τμημάτων, αλλά μπορείς να αλλάξεις τη σειρά τους μέσα σε ένα τμήμα. Επίσης δεν μπορείς να επαναλάβεις ένα fx block δηλαδή να το έχεις δύο φορές στην αλυσίδα σου.
Τμήμα Α: noise gate, compressor, drive pedals, amp, EQ, fx loop
Τμήμα Β: IR, delay, reverb

Τώρα η μεγάλη ερώτηση του πώς ακούγεται και τί αίσθηση έχει στα δάχτυλα το NAAS: η απάντηση είναι ότι είμαι πολύ ικανοποιημένος και από τον ήχο καθεαυτό αλλά και από το πώς αποκρίνεται στα δάχτυλα και την πένα μου.

Οι δυνατότητες παραμετροποίησης του ήχου είναι πρακτικά άπειρες, όχι μόνο λόγω της ποικιλίας των διαθέσιμων ενισχυτών και overdrives στο μενού, αλλά και λόγω της πολύ απλής αλλά βαθιά αναλυτικής σελίδας με τα impulse responses. Μπορείς να διαλέξεις μικρόφωνα αλλά να τα «τοποθετήσεις» εικονικά στο σημείο του μεγάφωνου που θέλεις. Μπορείς να φορτώσεις και δικά σου εάν θες. Να αναφέρουμε επίσης ότι το πετάλι δίνει τη δυνατότητα ξεχωριστών IRs για δεξιά / αριστερά, το οποίο είναι ανήκουστο για αυτήν την κατηγορία τιμής.

Η απόκριση στις δυναμικές είναι εξαιρετική. Δεν είχα πρόβλημα όχι μόνο να πάρω αντίδραση σε guitar volume roll down, αλλά ακόμα και σε ένταση χτυπήματος πένας. Αν και με την Strat που έπαιξα περισσότερη ώρα, πήγα σε ακριβώς αντίθετο δρόμο και ψάχτηκα με τα compressors που έχει, για να βγάλω πιο σιδερωμένο ήχο. Θα τεσταριστει και με τις άλλες κιθάρες αυτό το κομμάτι και θα επανέλθω.

(Συνεχίζω με την χρήση του πεταλιού στο setup μου)

Η αγορά του NAAS έγινε με σκοπό να δω κατά πόσο μπορεί να αντικαταστήσει στο board μου, όλο το drive section. Δηλαδή να γίνει το compressor, τα overdrives και τα amp simulations . Για αυτή την δουλειά, δεν χρειάζομαι ούτε τα time-based effects ούτε και το cab simulation , μιας και όλο το board καταλήγει σε power amp input κανονικού ενισχυτή κιθάρας, με ηχείο. Σε αυτόν τον ρόλο, το πετάλι ειναι εξαιρετικότατο μέχρι στιγμής και μπορεί να τον κάνει άνετα και «κρύβονται» και μερικοί περιορισμοί του (όπως η απουσία modulation fx, τα περιορισμένα delay και reverbs που έχει). Από την άλλη βέβαια, χάνεται ένα δυνατό σημείο του πεταλιού, που είναι το cab simulation με τα IRs.

Σε δεύτερο ρόλο, το πετάλι μπορεί να σταθεί και μόνο του σαν practise tool. Έχει aux in για να κάνεις streaming ένα backing track , έχει Looper ( α, ναι! ) και έχει headphone out για να ακούσεις όλα τα παραπάνω. Σε αυτήν την περίπτωση βέβαια, ενεργοποιώ και τα IRs και τα delay & reverbs, τα οποία είναι αξιοπρεπή σε ηχο και ποικιλία και σαφώς άξια χρήσης.

Α, και εκείνο το double external foot switch που αναφέραμε, είναι εξαιρετικά χρήσιμο, μιας και μπορείς να του αναθέσεις να κάνει πρακτικά… οτιδήποτε κάνει το πετάλι, με highlight για παράδειγμα την λειτουργία του looper. Εγώ του έχω αναθέσει για την ώρα απλά να ενεργοποιεί το tuner.

Κλείνοντας να αναφέρω ότι έχεις στην διάθεση σου 27 presets σαν χρήστης, όπου το κάθε ένα έχει 3 scenes. Τα 3 scenes δεν είναι περιοριστικά στο πόσο σχετίζονται, μπορεί να περιέχουν εντελώς διαφορετικούς ήχους, ενισχυτές κλπ. Τα αντίστοιχα εργοστασιακά 27 presets, παραμένουν στο πεταλι χωρίς δυνατότητα να τα αλλάξεις.

Θα συνεχίσω να ανανεώνω το νήμα στο προσεχές μέλλον, με εντυπώσεις κλπ.

Για αρχή πάντως, ακούγεσαι πιο εντυπωσιασμένος από ότι με το Tonex, έστω και από πλευράς functionality...

Για αρχή πάντως, ακούγεσαι πιο εντυπωσιασμένος από ότι με το Tonex, έστω και από πλευράς functionality...

Από πλευράς functionality βασικά δεν συγκρίνονται τα δύο οικοσυστήματα. Μπορεί να συγκριθεί ίσως μόνο με το νέο Tonex One+ , το οποίο έρχεται με το αντίστοιχο bluetooth app. Με το Tonex One (το κλασικό), βασικά είσαι δεμένος με τον υπολογιστή εκτός και αν δύο ήχοι σου αρκούν. Που και πάλι, θα χρειαστεί να αλλάξεις παραμέτρους και θα πρέπει να ασχοληθείς με τα πολύ μικρά κουμπιά, το οποίο, εντάξει, δεν ειναι και το βολικότερο πράγμα. Στο μεγάλο Tonex, ΟΚ, είναι προφανώς καλύτερα τα πράγματα για on-board χειρισμό αλλά είναι και εκείνη η οθόνη βγαλμένη από τα ηχοσυστήματα αυτοκινήτου της δεκαετίας του '90...

Το δικό μου Tonex One μεταφέρθηκε στο mini board, στο τέλος της αλυσίδας όπως ιδανικά πρέπει να είναι και είναι ιδανικό για χρήση εκεί, όπου τα δύο presets του είναι αρκετά.

Έχοντας περάσει αρκετά περισσότερες ώρες με το Nux τις τελευταίες μέρες και έχοντας φτιάξει μερικά πάρα πολύ ενδιαφέροντα και ικανοποιητικά presets, μπορώ να πω ότι το πετάλι συνεχίζει να με εντυπωσιάζει. Δεν είναι μόνο η πληθώρα των ήχων (αναμενόμενο) αλλά είναι ότι σε ήχους όπου η απόκριση στην πένα, η διαύγεια όταν παίζεις arpeggios με αρκετό gain και η ικανότητα στο volume clean-up είναι καθοριστικοί παράγοντες, το πετάλι δεν έχει κανένα πρόβλημα να ανταποκριθεί σε όλα αυτά και άψογα, μάλιστα.

Παράδειγμα ήχου: χρησιμοποιώ την Les Paul με PAF μαγνήτες και παίζω σε ένα Plexi 100 emulation και καμπίνα με Greenbacks. Πολύ εντυπωσιακό αποτέλεσμα και αίσθηση στο παίξιμο. Για την ώρα έχω φτιάξει ήχους που κυμαίνονται από σιδερωμένα sparking clean καθαρά ( Knopfler) μέχρι boosted JCM 800 και όλα τα μεταξύ ( Vox AC30, Marshall JTM45 και Plexi πχ). Απόλυτα ικανοποιημένος με όλους τους ήχους.

Επειδή δεν θα μπορούσαν αν είναι όλα άψογα σε αυτή την κατηγορία τιμής, έχω μόνο μικρό-παράπονα από το software / app. Για παράδειγμα δεν μπορείς να αντιγράψεις ήχο από preset σε άλλο preset (μόνο μεταξύ scenes στο ίδιο preset), και δεν μπορείς να μετακινήσεις presets στην λίστα σου. Από την άλλη, μπορείς να σώσεις ένα preset στην συσκευή σου και να κάνεις import preset, που το σώζει λίγο. Όταν αλλάζεις τιμή σε μια παράμετρο, μπορείς μόνο να χρησιμοποιήσεις τα δάχτυλα σου κάνοντας scroll ενώ θα ήταν πολύ χρήσιμο να μπορείς να εισάγεις αριθμητικά την παράμετρο που θέλεις. Τέλος, όταν έχεις επιλέξει τα 3 foot switches στο πετάλι να αλλάζουν scenes στο ίδιο preset, δεν μπορείς να κάνεις το external foot switch να κινείται μεταξύ των presets το οποίο βασικά είναι ηλιθιο, μιας και μπορείς να του αναθέσεις οποιαδήποτε άλλη λειτουργία του πεταλιού. Βέβαια όλα τα παραπάνω, είναι πράγματα που θα μπορούσε η NUX να βελτιώσει με ένα software upgrade. Perhaps they will…

Να γράψω μερικά πράγματα για την συνδεσιμότητα του πεταλιού, μιας και βρήκα το παρακάτω πάρα πολύ βολικό και ενδιαφέρον: Στο πρώτο τμήμα της αλυσίδας, μπορείς να εισάγεις το FX Loop του πεταλιού και να ενεργοποιήσεις σε αυτό την επιλογή Branch. Σε αυτή την περίπτωση, οτιδήποτε έρχεται μετά το FX Loop (όπως το cab simulation / IRs, delays, reverbs) ενώ ακούγονται κανονικά από τις δύο εξόδους του πεταλιού, ΔΕΝ ακούγονται από την έξοδο SEND.

Αυτό σημαίνει ότι σε ενα live για παράδειγμα, μπορείς να στείλεις το πλήρες σήμα σε στον ηχολήπτη, ενώ στείλεις σήμα χωρίς IR σε έναν ενισχυτή στην σκηνή για προσωπικό monitor του ήχου (για εσάς τους τυχερούς που παίζεται live, δηλαδή).

Στο μου setup πρακτικά σημαίνει ότι όταν χρησιμοποιώ το πετάλι με ακουστικά για silent practice έχω όλο τον ήχο και όταν χρησιμοποιώ το πετάλι σαν μέρος του όλου του pedalboard, και στέλνω τον ήχο στον ενισχυτή μου, μπορώ να χρησιμοποιώ τα δικά μου modulation, delays & reverbs χωρίς να αλλάζω το παραμικρό στα presets μου. Εξαιρετικά βολικό για την δική μου χρήση.

Οι ήχοι, η απόκριση και η αίσθηση στην πένα συνεχίζουν να με εντυπωσιάζουν.

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back