Aυτές οι εύστοχες ανησυχίες που διατυπώνεις είναι οι διαφορές μεταξύ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΟΥ και ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. Η σύμβαση έργου έχει την ουσία ότι έχεις εργοδότη από τον οποίον όμως δεν ελέγχεσαι (πχ δουλεύεις σπίτι σου, κτλ) απλώς απαιτεί να φέρεις είς πέρας το έργο , και ότι δημιουργείς ανήκει σε εσένα. Σύμβαση εργασίας σημαίνει ότι έχεις εργοδότη ο οποίος, σε ασφαλίζει, σου παρέχει περιβάλλον εργασίας και ευθύνεται για τυχόν εργατικά ατυχήματα και ότι δημιουργείς ανήκει αυτομάτως σε αυτόν . Τα έγγραφα των συμβάσεων συνήθως περιέχουν όρους (ή ξεχωριστά έγγραφα που υπογράφονται )με τους οποίους απαλλάσουν τον δημιουργό απο τα πνευματικα του δικαιώματα , όμως κάτι τέτοιο δεν στέκει νομικά. Η αντίληψη ότι , ότι υπογράφουμε μας δεσμεύει είναι μακριά απο το πνεύμα του νόμου που θέλει να προστατεύει τα δικαιώματα μας ακόμα και απο εμάς τους ίδιους.
Άρα σε τελική ανάλυση δεν παίζει ρόλο τόσο πολυ τι υπογράφεται ή συμφωνείται αλλά τι συμβαίνει στην πραγματικότητα. Πχ έχω περίπτωση αντίδικου προγραμματιστή που υπέγραψε σύμβαση εργασίας και ένα χαρτί απαλλαγής απο πνευματική ιδιοκτησία, ήρθε όμως το δικαστήρια και είπε ότι ήταν σύμβαση έργου (επειδή απο ένα σημείο και μετά εργαζόταν σπίτι του καθώς και για άλλους λόγους) άρα αυτομάτως του ανήκει η πνευματική ιδιοκτησία ακόμα και αν υπέγραψε για το εναντίο. Βέβαια εμείς καταφέραμε να το γυρίσουμε σε σύμβαση εργασίας επειδή ελεγχόταν απο τον πελάτη μας έστω εμμέσως , οπότε μπορούμε και πάλι να διεκδικήσουμε την πνευματική ιδιοκτησία ή κομμάτι της πνευματικής ιδιοκτησίας.
Με λίγα λόγια ου μπλέξεις με δικηγόρους και δικαστές , μιας και τα πράγματα δεν είναι καθόλου απλά για αυτό και οι δίκες τραβάνε χρόνια .
Πολλές φορές ο νόμος κατηγορείται άδικα ότι δεν μπορει να υπερσπίσεί τον πνευματικό δημιουργό , όμως κάτι τετοιο δεν συμβαίνει , η δικαιοσύνη είναι πολλές φορές ακριβή, τυφλή και χρονοβόρα αλλά δουλεύει. Συνήθως όμως οι πνευματικοί δημιουργοί φοβούνται να διεκδικήσουν την πνευματική τους ιδιοκτησια απο τους εργοδότες τους δικαστικώς, όχι λόγο εξόδων, κόπου, και χρόνου αλλά λόγω το ότι αποκτούν μια στάμπα επεγγελματικώς που είναι ένα μειον για την καρίερα τους.
Απο νομικής πλευράς είναι τρομερά δύσκολο να απαλλαγεί ο δημιουργός απο την πνευματική του ιδιοκτησία , για αυτό και ο νόμος δεν απαιτεί καμμία μορφή κατοχύρωσης απο τον δημιουργό. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο ο ίδιος πονοκέφαλος της πνευματικής ιδιοκτησίας παραμένει ιδιαίτερα όσον αφορά την πνευματική ιδιοκτησία κώδικα προγράμματος ,ι με την ζυγαριά της δικαιοσύνης να γέρνει προς τον πνευματικό δημιουργό-προγραμματιστή ακολουθώντας την ίδια σκέψη με τον ελληνικό νόμο.
Μη σας φοβίζουν οι πολυσέλιδες συμβάσεις και τα άλλα ογκώδη έγγραφα που υπογράφετε, ο ρόλος τους είναι περισσότερο εκφοβιστικώς παρά νομικώς. Βέβαια είναι πάντα συνετό να βλέπετε τι υπογράφετε μιας και η νομική προστασία έχει τα όρια της και δεν προστατεύει τους απερίσκεπτους. Ειδικά τα USER AGREEMENT που εμφανίζονται σε setups προγραμμάτων είναι αστεία και αβάσιμα όχι μόνο σύμφωνα με τον ελληνικό νόμο αλλά ακόμα και με τον νόμο της χώρα που συντάθηκαν.
Ο φόβος είναι ένα ισχυρό όπλο.