new product Νέα πετάλια από την Marshall (1959, JCM800, JCM900, DSL, JVM)

Νέα προϊόντα

John Goumis

The Doomguy
Πόντοι
423

Νέα σειρά od/dist πεταλιών από την Marshall τα οποία έχουν ως στόχο να εξομοιωσουν το drive ορισμένων διάσημων ενισχυτών της εταιρείας όπως τον Plexi, τον JCM800, τον JCM900, τον JCM2000 DSL και τον JVM.

Η τιμή τους στο γνωστό βρετανικό κατάστημα Andertons είναι 119 λίρες έκαστο και είναι κατασκευασμένα στο Βιετνάμ.

Πιθανότατα στοχεύουν στο ampless κοινό αν και η πρώτη σειρά πεταλιών (Bluesbreaker, Guv'nor, Drivemaster, Shredmaster) η οποία επανεκδόθηκε πρόσφατα είναι έτσι κι αλλιώς πολύ καλή σε καθαρό ενισχυτή ή ακόμη και direct με IR.

Έτσι κι αλλιώς η νέα ιδιοκτήτρια εταιρεία της Marshall έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να καλύψει το χαμένο έδαφος στις "νέες τεχνολογίες".

Πάντως, όλα αυτά τα πετάλια τα οποία εξομοιώνουν τον ήχος ενός ενισχυτή, έχουν ένα βασικό μειονέκτημα, όπως το βλέπω εγώ. Αλλοιώνουν τόσο τον ήχο του ενισχυτή, στου οποίου το καθαρό κανάλι τα έχουμε συνδέσει, όσο και τα ιδια αλλοιώνουν τον ήχο που θέλουν να εξομοιώσουν. Για παράδειγμα, έχουμε ένα πεταλι Plexi. To βάζουμε σε ένα fender ενισχυτή. Την στιγμή που θα το ενεργοποιήσουμε, έχουμε ξεχάσει τον ωραίο φέντερ ήχο μας, όπως επίσης το αποτέλεσμα που παίρνουμε δεν είναι ενας 100% plexi ήχος. Σε 100 διαφορετικούς ενισχυτές να το συνδέαμε, πάντα θα παίρναμε κάτι διαφορετικό, και ποτέ 100% Plexi. Θα χρειαζόταν μια εντελώς ουδέτερη προενίσχυση και μια ιδανική τελική ενισχυση για να επιτυγχάναμε αυτό.

Δεν λέω ότι αυτή η κατηγορία πεταλιών δεν είναι καλή. Ίσα ίσα που έχουν σούπερ ήχο, και οι συνδυασμοί με διάφορους ενισχυτές μπορεί να δώσει μαγικό αποτέλεσμα. Απλά, οταν έχεις έναν καλό ενισχυτή και γουστάρεις τον ήχο του, πχ mesa ή fender ή οτιδήποτε, και του βάλεις ένα μαρσαλοπέταλο, δεν έχεις πια τον ήχο που σου αρέσει. Σίγουρα χρειάζεται για ειδικούς σκοπούς, αλλά προσωπικά το αποφεύγω. Άσε που εάν βάλεις μαρσαλοπέταλο σε μάρσαλ, το αποτέσμα είναι άθλιο (εχω βάλει sl drive σε plexi, και δεν ακούγεται καθόλου το αποτέλεσμα...)

Σίγουρα είναι μια καλή λύση για κάποιους που παίζουν βρώμικα, με καθαρό ενισχυτή, και θέλουν πετάλια για να βγάζουν συγκεκριμένους iconic ήχους. Εκεί δεν υπάρχει αλλη λύση. Έχω μάλλον καλομάθει τελευταίο καιρό με το ampero και το tonex, και δεν αντέχω τα αναλογικά υποκατάστατα ενισχυτων (σε μορφή πεταλιού).

Too little, too late. Όταν έβγαιναν πεταλάρες σαν το Crunch Box, Riot, Wampler pedals κλπ, η Marshall πετούσε αετό. Άργησαν για το πάρτυ, το οποίο έχει μετατοπιστεί στα ψηφία, τώρα πια.

@gkourmoul1 Υπάρχουν πολλά να ειπωθούν για τα σχόλια αυτά
Αλλοιώνουν τόσο τον ήχο του ενισχυτή, στου οποίου το καθαρό κανάλι τα έχουμε συνδέσει,
ΟΚ, για να τον αλλοιώσουν δεν τα αγοράσαμε όμως; :)
όσο και τα ιδια αλλοιώνουν τον ήχο που θέλουν να εξομοιώσουν
Εξαρτάται πόσο καλή και τί είδους υλοποίηση είναι το πετάλι και από το πόσο καλή πεταλομηχανή είναι ο ενισχυτής μας. Κάποιες JFET υλοποιήσεις πάνω σε πεντακάθαρους Fender (για να μη μιλήσω για Hiwatt που είναι πιο εξωτικοί) φτάνουν πάρα πολύ κοντά χωρίς πολλές αλλοιώσεις αν και καμπίνα/μεγάφωνα είναι πάντα καθοριστικός παράγοντας για το τελικό αποτέλεσμα.
όπως επίσης το αποτέλεσμα που παίρνουμε δεν είναι ενας 100% plexi ήχος.
Εντάξει εννοείται ότι δε θα πετύχεις το 100% με ένα πετάλι κι ένα Fenderάκι του 500ευρου, αλλιώς δε θα 'παιζε κανείς με βρώμικους ενισχυτές των 3000€+, θα είχε επικρατήσει απόλυτα η λογική "καθαρός ενισχυτής + πετάλια". Είναι μια παραχώρηση στην πρακτικότητα και μια επιλογή: Θέλεις μια καθαρή πλατφόρμα-χαμαιλέοντα που κάνει τα πάντα σχετικά καλά ή προτιμάς pure overdriven one trick pony tone machine?
Απλά, οταν έχεις έναν καλό ενισχυτή και γουστάρεις τον ήχο του, πχ mesa ή fender
To να βάλεις marshal πετάλι σε Mesa είναι χαζομάρα, ο ενισχυτής έχει τον δικό του άριστο overdriven ήχο. Σε αντίθεση με πολλους Fender από 1965 και μετάπου δεν έχουν κάν οverdriven ήχο.
Άσε που εάν βάλεις μαρσαλοπέταλο σε μάρσαλ, το αποτέσμα είναι άθλιο (εχω βάλει sl drive σε plexi, και δεν ακούγεται καθόλου το αποτέλεσμα...)
Απλά ήσουν άτυχος με τον συγκεκριμένο συνδυασμό. Δεν αναφέρεις μοντέλο Marshall αλλά πολλά μοντέλα από το 1985 και μετά έχουν diode clipping στο gain stage, άρα δεν είναι pure tube, έχουν το πετάλι ήδη μέσα τους και δεν ανταποκρίνονται καλά στα γκαζοπέταλα. Πάντως ή πρώτη σειρά πεταλιών της Marshall έσκιζε στον JCM800, ακόμη και για να προσθέσει γκάζι στο high input. Για το low input δεν το συζητάω, match made in heaven.

Too little, too late. Όταν έβγαιναν πεταλάρες σαν το Crunch Box, Riot, Wampler pedals κλπ, η Marshall πετούσε αετό. Άργησαν για το πάρτυ, το οποίο έχει μετατοπιστεί στα ψηφία, τώρα πια.

Έχεις απόλυτο δίκιο από την μια, από την άλλη ανέφερες μόνο τις πεταλάρες που ''επέζησαν'' της υπερπροσφοράς που υπήρχε στην συγκεκριμένη αγορά. Την περίοδο ''μέσα-με-τέλη-2000 με μέσα-με-τέλη-2010'' κυκλοφόρησαν φανταστικά πετάλια όντως, είτε λαμπάτα είτε όχι, είτε μπουτίκ είτε πιο προσιτά οικονομικά, με πολλά από αυτά είτε λόγω λάμπας είτε όχι να έχουν κάτι περίεργα voltage όπως πχ 12 ή 15V. Τελικά πολλά από αυτά πλέον είναι discontinued και κάποια από αυτά μίκρυναν σε size και έγιναν 9βολτα για να είναι πιο συμβατικά με τα pedalboards του κόσμου.

Radial Tonebone σειρά που το γύρισε από λαμπάτα σε 9βολτα και πλέον δεν βγάζει, Vox Satchurator, κάτι λαμπάτα Blackstar που και αυτοί πλέον το γύρισαν σε pedalboard amps, κάτι ωραία Digitech (hardwire σειρά), Carl Martin που νομίζω υπάρχουν ακόμα αλλά τα βγάζουν πια μικρά και 9βολτα και όχι 12βολτα κτλ κτλ, ''πεθάνανε'' όλα, μόνο τα ΒΟSS επέζησαν (συν αυτά που ανέφερες) 😁

Η Μάρσαλ που είναι εταιρεία κυρίως ενισχυτών (το τμήμα marshall amplification τουλάχιστον, δεν μιλάω για τους Σουηδούς γενικά) μάλλον καλά έκανε και δεν ενεπλάκη σε όλο αυτό. Έβγαλε μετέπειτα τα νέα της Guv'no-τέτοια και μια χαρά.:)

Με ψηφία ελπίζω να μην ασχοληθεί αν και θα αναγκαστεί. Αλλά το r&d που θα πρέπει να επενδύσει για να φτάσει τους ''φτασμένους'' θα είναι τεράστιο... δεν ξέρω αν την συμφέρει όμως, είναι εταιρεία που είναι συνυφασμένη με συγκεκριμένο πράγμα. Αν βγάλει η Kember λαμπάτο ενισχυτή ποιός θα τον πάρει? Αντίστοιχα, γιατί κάποιος να παρει Marshall modeller?

Πάντως, όλα αυτά τα πετάλια τα οποία εξομοιώνουν τον ήχος ενός ενισχυτή, έχουν ένα βασικό μειονέκτημα, όπως το βλέπω εγώ. Αλλοιώνουν τόσο τον ήχο του ενισχυτή, στου οποίου το καθαρό κανάλι τα έχουμε συνδέσει, όσο και τα ιδια αλλοιώνουν τον ήχο που θέλουν να εξομοιώσουν.

Σωστό, αλλά από την άλλη υπάρχουν πολλοί κιθαρίστες που όλος τους ο ήχος είναι πάνω στο pedalboard και δεν τους νοιάζει ο ενισχυτής, πχ θα πάνε κάπου να παίξουν με την πεταλιέρα τους στο flightcase και θα κουμπώσουν στο καθαρό κανάλι του ενισχυτή του venue και κάνοντας τις απαραίτητες ρυθμίσεις θα φέρουν τα πετάλια και τον ενισχυτή ''στα μέτρα τους''.

Επίσης, μην ξεχνάς τους ίδιους τους Μαρσαλάκηδες. Δεν μπορείς να τα έχεις όλα αυτά τα μηχανήματα. Και εγώ ενέδωσα (χρειάζομαι ψυχίατρο) και παρήγγειλα και τον sc20h ενώ έχω ήδη εδώ και λίγους μήνες τον 2525h. Επειδή πραγματικά σκέφτομαι ότι τώρα είτε πρέπει ρεαλιστικά να σταματήσω να αγοράζω το οτιδήποτε είτε να πάω για τον επόμενο μίνι :ROFLMAO:(πχ τον plexi ή τον jcm900 που μόλις ανακοινώθηκε ή τον jvm mini που φημολογείται οτι θα βγει στο μέλλον) μπορώ αντί αυτού να πάρω ένα από τα παραπάνω πετάλια για να έχω έστω το flavourμε τους όποιους συμβιβασμούς

Last edited:
sc20h ενώ έχω ήδη εδώ και λίγους μήνες τον 2525h.

:LOL:

Μεγειές! Ενώ είναι σχεδόν ίδιοι ενισχυτές, θα δεις χαοτική διαφορά στον ήχο με το pedalboard. Δεν νομίζω να ξαναψάξεις για κάτι άλλο σε καθαρό κανάλι, για καιρό. Απλά φανταστικός.

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back