....Το θεμα ειναι αν ειναι ικανος καποιος για κατι τετοιο.Εμενα με ενδιαφερει η αποψη οτι ενας ανθρωπος ειναι ικανος να μαθει μουσικη αν το θελει' date='με τον ιδιο ακριβως τροπο που ειναι ικανος να βγαλει τη βασικη εκπαιδευση,δλδ να μαθει αναγνωση,γραφη και βασικη αριθμητικη.Παλιοτερα δεν ειχε διατυπωθει τετοια αποψη.
[/quote']
Προσωπικά αυτό το θεωρώ αυτονόητο.
Στο παραδειγμα σου υποθετεις οτι μπορει να βγαλει ενα "δυσκολο τεχνικα" κομματι αν παιδευτει.Αυτο συζηταμε αν ισχυει και τιποτα αλλο.
Νομίζω ότι ναι. Αυτό είναι κάτι που γίνεται με τη μελέτη και μόνο. Το "ταλέντο" μπορεί απλώς να μειώσει λίγο τις απαιτούμενες χιλιάδες ώρες.
Το σημείο που δημιούργησε την επικοινωνιακή babel είναι ότι
"μαθαίνω μουσική και εκφράζομαι μέσα από αυτή" και
"ξέρω να εκτελώ 137 δύσκολα κομμάτια στη φλοέρα (υποθετικό όργανο)"
υπάρχει μεγάλη διαφορά.
Με τον πρώτο ορισμό η μουσική είναι κάθε άλλο παρά δημοκρατική. Είναι για λίγους.
Με το δεύτερο' date=' ΟΚ, είναι για όλους. Η τουλάχιστον για όλους εκτός από εκείνη τη μερίδα που δεν την αντέχει. Γνωρίζω άτομο το οποίο ισχυρίζεται ότι δεν έχει τραγουδήσει ποτέ. Ούτε σιγοψυθιρίσει. Ούτε κατ΄ίδίαν καθώς παίζει ένα τραγούδι στο ραδιόφωνο. Ε, πιστεύω ότι θα ήταν βασανιστήριο η εντατική μελέτη για το συγκεκριμένο άτομο.
Ο "D" που έλεγα προηγουμένως, τραγουδάει όταν ακούει μουσική στο ραδιόφωνο. Αλλά όλοι του λέμε ότι δεν είναι απαραίτητο :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Τέλος,
Η μουσικολόγος και μουσικοθεραπεύτρια Φριντερίκε Γκράζενμαν, στη μελέτη της για τη μουσικοθεραπεία γράφει: «Σήμερα έχει επικρατήσει η ασφαλώς ορθή αντίληψη ότι δεν υπάρχουν άμουσα παιδιά». Οι διαπιστώσεις αυτές αίρουν τις προκαταλήψεις, αναιρούν το προνόμιο της «ιδιοχρησίας» της μουσικής από τους ιδιοφυείς και μόνο, και συνεπώς καταργεί τις διακρίσεις ανάμεσα στα υγιή άτομα.
Αν δεν έχει γίνει λάθος στη μετάφραση, τότε η Dr Γκραζενμαν μάλλον τα βγάζει από το μυαλό της. Ούτε τέτοιες προκαταλήψεις έχω αντιληφθεί να υπάρχουν ούτε κάποιο προνόμιο «ιδιοχρησίας» της μουσικής από τους ιδιοφυείς και μόνο.
Και βέβαια υπάρχουν άμουσα παιδιά. Γεμάτος ο τόπος είναι.
Αλλά απ' την άλλη....και αυτά...με το μαστίγιο μπορείς να τα αναγκάσεις να παίξουν (ας πούμε) κιθάρα.