....Γιά μισό λεπτό,αρχικά εγώ δεν δέχομαι έτσι απλά ότι η μουσική είναι προνόμιο κάποιων ιδιοφυών ανθρώπων,οπότε προσκρούω σε βασική αρχή του άρθρου για την "δημοκρατικότητα" ή τον "φασισμό" της μουσικής.Απο την άλλη δεν δέχομαι ότι δεν υπάρχουν και άμουσοι άνθρωποι.Ασφαλώς και υπάρχουν,όπως υπάρχουν και άνθρωποι που εγγενώς αναλύουν με τρόπο διάφορο των μαθηματικών που ποτέ τους δεν καταλαβαίνουν.Σκέφτηκα αρκετά πριν το γράψω,και θα ήθελα να σκεφτείτε κι εσείς αν είμαι λάθος στον πυρήνα που έφτασα.Οτι δηλαδή,ο άνθρωπος ΚΑΙ γεννιέται ΚΑΙ γίνεται.Τι θέλω να πώ ? Οτι παιδιά ακόμη και απο ίδιους γονείς γεννιώνται με διαφορετικές κλίσεις,χαρίσματα,ελαττώματα,όπως θέλετε πείτε τα.Σίγουρα απο εκεί και πέρα η παιδεία συνεισφέρει ή κατακρεουργέι,αλλά είναι μάλλον σοφό το "πρέπει να τό'χει η κούτρα σου να κατεβάζεις....ψύρες".Τώρα το ερώτημα άν αντισταθμίζεται η έλλειψη ταλέντου με μελέτη,θα πώ με το βάρος αποκλειστικά της προσωπικής μου άποψης,πώς όχι,δεν αντισταθμίζεται.Ετσι πιστεύω ότι "κατασκευάζουμε" ένα άτομο που μοιάζει και φέρεται σαν μουσικός,αλλά μέσα του θα είναι στείρος και δυστυχισμένος.Ενα βιολογικό juke box που θα αναπαράγει,ίσως και συνθέτει με βάση κανόνες και προκατασκευασμένη νοοτροπία.Αναφορικά με τη μουσική ως θεραπευτικό ή εκπαιδευτικό μέσον,ασφαλώς λειτουργέι,όπως λειτουργεί και η ζωγραφική,η γλυπτική και γενικά οι τέχνες.Σημαίνει αυτό όμως ότι θα πάρουμε έστω τους "προνομιούχους" και φοβερά ταλαντούχους και θα αρχίσουμε να εξισώνουμε προς τα κάτω ? "Ελα μωρέ τι να λέει ο Μότσαρτ,τι να λέει ο Λωτρέκ,τι να λέει ο Σεγκόβια,τι να λένε όλοι,άν γουστάρω και εξασκούμαι απο παιδί θα γίνω και γω....." ....εγώ λέω ......μπά.......