Fantom-G από μένα. Καλύτερες δυνατότητες σύνθεσης στο synth της Roland. πιο ζεστός ήχος. Τα έτοιμα δείγματα παίζουν σαφώς μεγάλο ρόλο. Το Motif-XS έχει μεγαλύτερη sample ROM από του Fantom-G (~350MB στο Motif-XS, ~256MB στο Fantom-G) αλλά μέχρι εκεί. Εξάλλου όταν δουλεύεις τα δικά σου projects, λογικό είναι να φορτώνεις και τα αγαπημένα σου δείγματα, κάτι που μπορούν να κάνουν και τα δύο synths (μέγιστη επέκταση sample RAM: 1024MB για το Motif-XS, 1056ΜΒ για το Fantom-G). Το θέμα είναι ότι στους τομείς της σύνθεσης και του υλικού που μπορείς να έχεις στη διάθεσή σου, το Fantom-G υπερέχει σαφώς, καθώς το Motif-XS είναι κολλημένο στην sample playback σύνθεση, ενώ το Fantom-G προσφέρει και επεκτάσεις ARX, οι οποίες είναι ολοκληρωμένα synthesizers με επιπλέον πολυφωνία, εφέ και μέρη πολυηχοχρωματικότητας (θεωρητικά μπορεί να φτάσει μέχρι τα 48 parts multitimbrality). Επίσης, μελλοντικά θα προσφέρουν και εναλλακτικούς τρόπους σύνθεσης.
Το θέμα του περιβάλλοντος εργασίας τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα, αν δουλέψεις με το Fantom-G δεν επιστρέφεις εύκολα σε οποιοδήποτε άλλο keyboard workstation.
Σαφώς και δεν αντικαθιστά οποιοδήποτε DAW σε PC ή MAC, αλλά η ιδέα του keyboard workstation είναι νε περνάς τις ιδέες σου άμεσα και εύκολα, ώστε να τις αναπτύσσεις πιο πολύ σε κάποιο DAW. Και σε αυτό βοηθάει απίστευτα το εύκολο user interface, τομέας στον οποίο το Fantom-G είναι ανώτερο.