Modular Synthesizers (Eurorack αλλά όχι μόνο)

Kli Klis

Νέο μέλος
Μηνύματα
9
Πόντοι
1
Καλησπέρα. Ενώ υπάρχει ήδη ένα thread περί του θέματος, το βρήκα πολύ αποσπασματικό και κυρίως είχε να ανανεωθεί από το 2012 - και αφού ήταν ήδη 13 σελίδες, αποφάσισα πως καλύτερα θα ήταν να ανοιχτεί κάτι φρέσκο.

Σκέφτηκα λοιπόν να δημιουργήσω το thread αφ' ενός για ένα μικρό ελληνικό community (το http://gameoflifeproject.com/ φαίνεται να έχει παγώσει εντελώς και στην επικοινωνία μου πριν κάποιες εβδομάδες δεν έχουν ακόμα απαντήσει), αφ' ετέρου για ένα εύκολο και γρήγορο πλαίσιο αναφοράς αν κάποιος ενδιαφέρεται να ξεκινήσει τη φάση και φυσικά για όσους μελλοντικά γουγλάρουν και θα ήθελαν να διαβάσουν και κάτι στα ελληνικά (:

Η επαφή μου με τα modulars είναι εντελώς καινούρια - μόλις τον τελευταίο μήνα έχω γίνει θαμώνας στο muffwiggler και παρέλαβα το πρώτο μου Euro, έναν ταλαντωτή TipTop Audio Z3000. Το case που θα φτιάξω θα βασιστεί πάνω στο IKEA Rast, το οποίο ανακαλύφθηκε πως έχει ακριβώς το πλάτος για rack 19" και χωρίς μόντες χωράει 6U (!) οπότε και κάνει ιδανικά για 2 σειρές Euro. Για τροφοδοσία έχω ήδη παραγγείλει 2 kits της 4ms pedals χωρίς τα υλικά (καθώς όλα μπορώ να τα βρω από Φανό και βγαίνει πολύ φτηνότερα απ' ό,τι αν έπαιρνα τα πακέτα με όλα μαζεμένα μέσα), το 1 συνδυασμός τροφοδοτικού με distribution για ξεκίνημα και το δεύτερο που είναι ένα πιο σοβαρό power distribution για όταν φτάσω σε πιο σοβαρή τροφοδοσία με κάμποσα Amperes.

Y.Γ.: Αρκετά λάθος βέβαια πως το thread βρίσκεται σε υποφόρουμ με όνομα "keyboards" αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει εναλλακτική.

 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Σαφώς! Και χαίρομαι για αυτό  8)

Έπειτα από λίγη σκέψη, αποφάσισα πως θα κάτσω να δημιουργήσω ένα μικρό ελληνικό faq πάνω στα modulars που κάθε ερώτηση θα καλύπτεται από 3- 4 γραμμές απάντηση. Με αυτόν τον τρόπο θα αποφευχθεί να ψάχνει κάποιος εντελώς καινούριος ψύλλους στα άχυρα λαμβάνοντας απάντηση τύπου "ψάξε στο muffwiggler και στο google" αλλά και θα δώσει λίγο περισσότερη δομή σε οποιοδήποτε search χρειάζεται να κάνει ο καθένας για να βρει πλήρη απάντηση στην απορία του. Οπότε, αναμένετε! (:

 
Ωραια ιδέα, ιδιαιτερα αν περιεγραφες καπου και πως συναρμολογησες τα kit βημα βημα, με λεπτομέρεις για το τι parts χρησιμοποιησες απο που τα πηρες κτλ...

Ισως ομως να ηταν καλό να περίμενες λίγο, καθως οπως λές η σχέση σου με αυτον τον χώρο

ειναι μόλις ενος μήνα...

 
Νέος είμαι στον χώρο του modular - όχι στον χώρο του DIY   :)

Για την ακρίβεια, σκοπεύω η πτυχιακή μου εργασία να αφορά την σχεδίαση και την κατασκευή μιας (σχετικά) ολοκληρωμένης σειράς modules σε eurorack format κατά πάσα πιθανότητα - το πρώτο βήμα ωστόσο ήταν αρχικά το να χρησιμοποιήσω και να έχω τριβή πρακτική ώστε πρώτα απ' όλα να ξέρω τι θέλω από το εκάστοτε module. Τα kits είναι η πρώτη επαφή με τα ενδότερα των modules καθώς μέχρι τώρα έχω παίξει κυρίως με πετάλια. Στη συνέχεια σίγουρα θα ασχοληθώ και με πιο από το μηδέν καταστάσεις μελετώντας schematics κτλ.

Από εκεί και πέρα, ξέρω οτι και για το FAQ είμαι αρχάριος - ωστόσο σκοπός είναι στην αρχή να είναι κάτι πλήρες για έναν απόλυτα αρχάριο που θα τον βοηθήσει στο να καταλήξει τι ακριβώς θέλει και να καταλάβει τι μπορεί να του προσφέρει και τι όχι ένα module ώστε να είναι πιο ουσιώδες το ψάξιμο. Φυσικά αυτό θα γίνει με τη βοήθεια και πιο έμπειρων σε αυτό και οποιαδήποτε διόρθωση, διευκρίνηση ή πρόσθεση θα είμαι παραπάνω από θετικός να υπάρξει.  ;)

 
Kli Klis είπε:
(το http://gameoflifeproject.com/ φαίνεται να έχει παγώσει εντελώς και στην επικοινωνία μου πριν κάποιες εβδομάδες δεν έχουν ακόμα απαντήσει)
κανένας δεν έχει παγώσει, ζέστη έχει ακόμα και πήγαμε για μπάνιο, όποιος ενδιαφέρεται για τα σεμινάρια μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας 

 
Game of Life είπε:
κανένας δεν έχει παγώσει, ζέστη έχει ακόμα και πήγαμε για μπάνιο, όποιος ενδιαφέρεται για τα σεμινάρια μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας   
Έχεις δίκιο - απλά έκατσε πάνω στη στιγμή που είχατε φύγει και δεν το ήξερα - και επιπλέον το blog φαινόταν να έχει να ανανεωθεί πολύ καιρό! (:

Οπότε όποιος ενδιαφέρεται για σεμινάρια modular synthesizing ας επικοινωνήσει μαζί με τα παιδιά - το site είναι http://gameoflifeproject.com/ και εκεί έχει ό,τι στοιχεία χρειάζεται!

(:

 
Μπράβο!! Ωραίο, μιας και εγώ μετά από πολλά χρόνια στο synths λεω να μπω στα modular  ;D

Στο rack του ΙΚΕΑ από που θα πάρεις τις ράγες που βιδώνουν τα modules?

 
HDHO είπε:
bump!

ωραίο θρέντ,

έρχεται το FAQ ή ξεχάστηκε?
Σε καμία περίπτωση δεν ξεχάστηκε! Ισχύει οτι έχει καθυστερήσει φουλ, αλλά δεν το 'χω αφήσει.

Μπράβο!! Ωραίο, μιας και εγώ μετά από πολλά χρόνια στο synths λεω να μπω στα modular  ;D

Στο rack του ΙΚΕΑ από που θα πάρεις τις ράγες που βιδώνουν τα modules?
Θα δημιουργήσω και ένα thread με μεγάλο μέρος της διαδικασίας για το rast. Καθώς τα rails, όσο περίεργο και αν ακούγεται, με έβγαζαν πολύ εκτός budget αποφάσισα απλά να παραγγείλω ξεχωριστά ξύλα και να κάνω έτσι τη δουλειά. Οπότε αυτή τη στιγμή έχω βιδώσει το module σε 2 mdf τα οποία έχω στερώσει σε σωστές αποστάσεις.

 
Ελπίζω να μην υπαρχει πρόβλημα να ποσταρω εδω τον προβληματισμό μου :) Αλλιως ανοιγουμε καινουριο θεμα.

Περιμένω λοιπον το Arturia Microbrute, το οποιο θα ειναι η βάση μου για το ξεκίνημα σε πιο modular καταστάσεις. Μου παρέχει καλους ταλαντωτες, ένα χρήσιμο φίλτρο (12dB), δυνατότητες controller και ενα καλό MIDI/CV interface (συν κάποιες αρχικες δυνατότητες για patching).

Από ταλαντωτές είμαστε οκ σε πρώτη φάση.

Αυτό που θέλω σε δεύτερη φάση, είναι ενα 24dB φίλτρο. Μου αρέσει πολυ αυτό της MFB ( http://www.analoguezone.com/mfb-modul-vcf-24db-lowpass-filter ) όπως το έχω ακουσει στο Dominion X. Επίσης η Pittsburgh Modular, φαινεται να εχει φίλτρα του γούστου μου.

Επίσης κάποιο Lfo, κάποιο envelope και αργοοοοτερα ενα καλό sequencer με 2-3 outs, ωστε να συγχρονίζει Microbrute, κάποιο πιθανο drum machine και ίσως κάτι ακόμα.

Η ερώτηση μου είναι, πως ξεκινάμε? Παίρνουμε ένα case που ΘΑ χωρέσει ότι εχουμε σκοπό να πάρουμε? Αν ναι, προφανως χρειάζεται ενας σοβαρος σχεδιασμός απο πριν, που δεν ξέρω αν έχω τη γνώση αλλά και τη θέληση να κανω. Μπορει να αλλάξω γνώμη αργότερα πχ.

Δευτερον, έστω ότι σε πρωτη φάση, θέλω απλά το φίλτρο, ένα delay, και ένα lfo. Πέρα από το case και ενα module τροφοδοσίας, χρειάζομαι κάτι άλλο για να ξεκινήσω και να ακούω ήχο? ;D

Γενικά όπου υπάρχει λάθος στην παραπάνω συλλογιστική μου, διορθώστε με, και όποιος ξέρει να με κατατοπίσει (εστω σε εξωτερικές αξιόπιστες πηγες - αν και προτιμώ να τα λέμε εδω μεσα :) ), τον ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Από ορολογία κτλ καταλαβαίνω, η πρακτική εφαρμογή μου λείπει οποτε χρειάζομαι επιβεβαιωση για τις θεωρητικές υποψίες μου ;D

 
1ον αν δεν εχεις δει ακομα το φορουμ muffwiggler ... κανε το

η μεκκα του modular.

οσον αφορα τωρα την ερωτηση σου...

αρχικα ξεκινας με ενα μικρο case 3U με 6U.

το μονο που δεν εχεις προβλεψει σε αυτα που λες ειναι οτι το modular παιζει σε πιο

δυνατες voltage καταστασεις απο αυτες που βγαζει ενα line οργανο....

αρα χρειαζεται ενα preamp module για audioin

το καλο ειναι οτι η γκαμα των modules ολο και μεγαλωνει . αρα μονο για preamp πλεον υπαρχουν 3-4 λυσεις... με αναλογα features...

επισης το muffwiggler ειναι καλο γιατι υπαρχει μεγαλη αγορα και μπορεις να βρεις καποια βασικα πολυ φτηνα μιας και πολυς κοσμος αναβαθμιζει....

επισης εχει και ελληνες (τουλαχιστον 4-5) οποτε αν δεν θες συναλαγες εκτος ελλαδος

ιιιιισως και να γινεται.... ;)

 
μια καλη ιδεα ειναι να κατεβασεις το demo για τον editor του Clavia Modular G2

χωρις το G2 στη demo μορφη του ειναι και soft mono συνθ.

οποτε μπορεις να κανεις πραξη οποιες ιδεες εχεις αν γινονται με τα διαθεσιμα modules.

& then.... go on to hardware.

επισης ... ο Uhe (DIVA,Zebra etc) ετοιμαζει ενα software modular συντομα... και προς το παρον εχει σε beta μια εκδοση του... που ειναι αρκετα full featured... και για tutorial καταστασεις...

ενα καλο resource για modular θεωρια ειναι το ακολουθο

http://www.cim.mcgill.ca/~clark/nordmodularbook/nm_book_toc.html

δυστυχως δεν μπορω να προτεινω πλεον την πλατφορμα Clavia nOrd  Modular

μιας και η Clavia εκανε abandonware τους editor της oποτε με καθε OS upgrade

υπαρχει θεμα (σε Mac OSX10.6 πχ δεν λειτουργει πλεον αυτος του ΝΜ1 πχ)

 
Φαινεται (υπερβολικα ;D ) γεμάτο απο πληροφοριες το muffwiggler. Ηδη ξεκινησα να διαβαζω τα θεματα για τους αρχάριους.

Φαντάζομαι πως το preamp χρειάζεται μονο για ενίσχυση του audio σήματος από το Microbrute (στην προκειμένη). Το 1V/oct CV interface του θα επικοινωνεί μια χαρα με τα αντίστοιχα 1V/oct modules (πχ lfo, gate seq κτλ)

Οδεύω λάθος? ;D

Ως απαντηση στο 2ο μήνυμα:

Αυτο που με ενδιαφέρει για την ώρα είναι η σωστή επικοινωνία του arturia με ένα modular σύστημα που θα αφορα την επεξεργασία του σήματος και κάποιες εξτρα δυνατοτητες εκατερωθεν για modulation (συγχρονισμό των lfos κτλ).

Φαντάζομαι πως ένα ψηφιακό περιβάλλον θα περιέχει απολυτως συμβατα modules, οπότε δε θα μου προσφερει τις καταλληλες πληροφοριες συμβατότητας

Ο ήχος που ψαχνω παραμένει mainstream και μελωδικός, μακριά ακόμα από extreme ηχητικό πειραματισμο. Οπότε για το βασικο routing που θέλω να κανω, έχω κάποιες γνώσεις.

 
neeq είπε:
Φαινεται (υπερβολικα ;D ) γεμάτο απο πληροφοριες το muffwiggler. Ηδη ξεκινησα να διαβαζω τα θεματα για τους αρχάριους.

Φαντάζομαι πως το preamp χρειάζεται μονο για ενίσχυση του audio σήματος από το Microbrute (στην προκειμένη). Το 1V/oct CV interface του θα επικοινωνεί μια χαρα με τα αντίστοιχα 1V/oct modules (πχ lfo, gate seq κτλ)
ναι. μονο για audio οπως ανεφερα και πανω...

και η doepfer το εχει κανα 80ρι ευρω (μπορει να κανω και λαθος στην τιμη)

η απο το muffwiggler πιο φτηνα (40-50)  

τωρα το μονο για θηκη που πρεπει να προσεξεις ειναι ποσα mΑ τραβαει

καποιες παλιες doepfer ειναι μεχρι 700mΑ

πιο καινουργιες ειναι 1300mΑ αρα μπορουν να αντεξουν παραπανω

"απαιτητικα" modules

ΥΓ στο muffwiggler ειναι ενας χρηστης με ονομα stellvia (stelvia)  καπως ετσι

ειναι πιανιστας και εχει και modular ...

στο soundcloud του οταν δεν κανει demo καποια τεχνικη η τιποτα αλλο τρελλο

εχει αρκετα μη πειραματικα δειγματα απο διαφορα modules

[flash=200,200]


 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
neeq είπε:
Περιμένω λοιπον το Arturia Microbrute, το οποιο θα ειναι η βάση μου για το ξεκίνημα σε πιο modular καταστάσεις. Μου παρέχει καλους ταλαντωτες, ένα χρήσιμο φίλτρο (12dB), δυνατότητες controller και ενα καλό MIDI/CV interface (συν κάποιες αρχικες δυνατότητες για patching).

Από ταλαντωτές είμαστε οκ σε πρώτη φάση.

Αυτό που θέλω σε δεύτερη φάση, είναι ενα 24dB φίλτρο. Μου αρέσει πολυ αυτό της MFB ( http://www.analoguezone.com/mfb-modul-vcf-24db-lowpass-filter ) όπως το έχω ακουσει στο Dominion X. Επίσης η Pittsburgh Modular, φαινεται να εχει φίλτρα του γούστου μου.
Από το rear panel του Microbrute, βλέπω ότι το μόνο που βγαίνει σαν ήχος είναι από το Line Out. Η ερώτηση είναι η εξής: υπάρχει δυνατότητα να βγει ο ήχος πριν το VCA τμήμα; Αν όχι, τότε αυτό που θα φιλτράρεται με το εξωτερικό φίλτρο που θα αγοράσεις θα είναι 12dB + 24dB. Αν μπορεί να βγει ο ήχος πριν το φίλτρο του Microbrute τότε ναι μεν θα έχεις μόνο το εξωτερικό φιλτράρισμα αλλά επιπλέον θα χρειαστείς και ένα εξωτερικό VCA. Σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστείς μία περιβάλλουσα για το φίλτρο (όχι 100% απαραίτητη) και μία για το VCA (100% απαραίτητη).

Επίσης κάποιο Lfo, κάποιο envelope και αργοοοοτερα ενα καλό sequencer με 2-3 outs, ωστε να συγχρονίζει Microbrute, κάποιο πιθανο drum machine και ίσως κάτι ακόμα.
Το LFO θα είναι free-running? αν ναι καλώς, αν όχι και χρειάζεσαι κάποιου είδος sync (π.χ. sync to key-press, ή sync με περιβάλλουσες) τότε χρειάζεσαι και άλλα.

Περιβάλλουσες σίγουρα θα χρειαστείς, αργά ή γρήγορα. Επίσης υπάρχει τρόπος μία περιβάλλουσα να λειτουργεί ως LFO, ή ως ταλαντωτής ή ως φίλτρο, ανάλογα με το πως είναι συνδεδεμένη και ρυθμισμένη με τον έξω κόσμο.

Η ερώτηση μου είναι, πως ξεκινάμε? Παίρνουμε ένα case που ΘΑ χωρέσει ότι εχουμε σκοπό να πάρουμε? Αν ναι, προφανως χρειάζεται ενας σοβαρος σχεδιασμός απο πριν, που δεν ξέρω αν έχω τη γνώση αλλά και τη θέληση να κανω. Μπορει να αλλάξω γνώμη αργότερα πχ.
Ξεκινάς αποφασίζοντας αν θες 5U, banana, ή eurorack. Προσωπικά προτιμώ περισσότερο 5U ή banana. Στα eurorack γίνεται πραγματικά ο κακός χαμός από modules και μάλιστα τέτοιας ποικιλίας που πολύ αμφιβάλλω αν θα τα χρησιμοποιούσε ποτέ και ο πιο φανατικός λάτρης των modulars.

Αν θες την γνώμη μου (και αποφασίσεις για 5U) προτείνω MOS-LAB. Το καλό με τα modulars είναι ότι μπορείς να πάρεις ότι module θες, όσα θες, χωρίς να υπάρχουν ιδιαίτεροι περιορισμοί παρά μόνο στο ότι κάθε module θέλει και ρεύμα. Π.χ:

http://www.mos-lab.com/page-in-eng.htm#!systems/c1ger

Σκρόλαρε προς τα κάτω να δεις το system 8a... αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει μία πολύ καλή αρχή για ένα modular. Αν δεν θέλεις να τα πάρεις όλα κατευθείαν, μπορείς π.χ. να πάρεις ένα case:

http://www.mos-lab.com/page-in-eng.htm#!caseparts/cyu9

και να αρχίσεις να προσθέτεις ότι θες, φίλτρα, περιβάλλουσες κλπ. Εάν διαλέξεις κάτι τέτοιο και με δεδομένο ότι θα χρησιμοποιήσεις σαν controller το minibrute, να φροντίσεις οπωσδήποτε είτε για ένα multiple module το οποίο θα το χρησιμοποιήσεις για να μοιράσεις το gate σήμα από το minibrute στις περιβάλλουσες και στην 1v/oct είσοδο, είτε ένα MIDI-CV module. Εναλλακτικά θα πρέπει να είναι εσωτερικά συνδεδεμένα τα διάφορα modules, με άλλα λόγια να είναι normalized με αποτέλεσμα να μην χρειάζεσαι multiples και το modular να  λειτουργεί μεν αυτόνομα, όταν όμως χρειάζεσαι διαφορετικό χειρισμό τότε να μπορείς απλά απλά να κάνεις override του normalization.

Τα ίδια ισχύουν και σε eurorack καταστάσεις.. δες πχ.. κάτι σε Doepfer για αρχή..

-------------------

Το preamp module είναι για προενίσχυση εξωτερικού σήματος.. για εσωτερικά σήματα, είτε αυτά είναι audio είτε control voltage, αυτό που χρειάζεσαι είναι VCA modules ή attenuators. Εν τω καιρώ θα διαπιστώσεις με αγαλλίαση το πόσο συγκεχυμένα είναι τα όρια του audio και του control voltage στα modulars και θα αποκτήσεις διαφορετική αντίληψη του τι είναι κάθε τμήμα σε ένα synthesizer.

:)

 
Ευχαριστω για την απαντηση OurDarkness :)

Aπ'οτι είδα δε γινεται να βγει σήμα πριν το φίλτρο. Το σκέφτηκα κι εγω στην αρχή, αλλά θεώρησα οτι δε θα έχω πρόβλημα, αφού το σήμα με το cutoff τελείως ανοιχτο, είναι αρκετα "raw". Θα το έχω στο νου μου παντως όταν ερθει η ώρα.

Μαλλον προς eurorack με κόβω. Η γλώσσα που μιλάνε μου φαινεται πιο οικεία (cutoff, resonance -ή ακομα καλυτερα emphasis ;D - κτλ).

Κοιτάζω τι μπορω να κανω με μερικά MFB και ίσως κάποιο doepfer, τα οποία φαίνονται και πιο φιλικα προς τον αρχαριο, τοσο σε interface, όσο και σε τιμες.

Το lfo όχι, δεν το θέλω free running. Θέλω όσο sync μπορω να έχω. Εδω έρχεται το multiplier, ώστε το CV out από το  controller, να τριγκάρει ταυτόχρονα lfo, envelopes κτλ?

Για το preamp, θεωρω δεδομένο πως σε πρωτη φάση, το συστημα που θελω να φτιάξω θα είναι καθαρα για επεξεργασία και modulation του microbrute. Δηλαδή καποιο φίλτρο με την αναλογη περιβάλλουσα, καποιο lfo και ότι άλλο χαριτωμένο μπορει να ανακαλύψω. Στο όλο σύστημα γενικα (εκτός case) θα προστεθεί και ένα drumsynth με sequencer.

edit: η παραπανω παραγραφος δε φαινεται να βγαζει νοημα. Εννοω πως μαλλον θα χρειαστει το preamp, αφου ο πρωτος ρόλος του θα είναι η επεξεργασία εξωτερικου σήματος.

Θα κοιτάξω να διαβασω και για 5U και για banana φυσικα. Το τελευταίο το πήρε το ματι μου νομιζω σε κατι DYI από mutable instruments.

 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
neeq είπε:
Ευχαριστω για την απαντηση OurDarkness :)
Τίποτε  :)

Το lfo όχι, δεν το θέλω free running. Θέλω όσο sync μπορω να έχω. Εδω έρχεται το multiplier, ώστε το CV out από το  controller, να τριγκάρει ταυτόχρονα lfo, envelopes κτλ?
Ναι. Θες sync to keypress, οπότε από το Trigger Out ή Gate Out κατευθύνεις ένα καλώδιο στην πρώτη είσοδο του multi, και από τις άλλες εξόδους του multi μία από αυτές θα πάει στο sync in του LFO. Τις άλλες τις οδηγείς όπου θες.

Για το preamp, θεωρω δεδομένο πως σε πρωτη φάση, το συστημα που θελω να φτιάξω θα είναι καθαρα για επεξεργασία και modulation του microbrute.
Το preamp module είναι γενικά για Low-Z σήματα, πχ φωνητικά, κιθάρες κλπ. Γενικότερα ΜΗ line σήματα. Αν θελήσεις να επεξεργαστείς κιθάρες, μπάσα, μικρόφωνα π.χ. τότε οκ. Στο minibrute η έξοδος είναι High-Z η αλλιώς line, οπότε δε νομίζω να χρειάζεται προενίσχυση. Ακόμη και αν το σήμα είναι ασθενές, δεν έχει καμμία σχέση με την ένταση των σημάτων, αλλά με τις διαφορετικές εμπεδήσεις που έχουν τα ηλεκτρονικά κυκλώματα. Αν η ένταση μόνο είναι ασθενής τότε χρειάζεσαι VCA, αν οι εμπεδήσεις είναι διαφορετικές τότε χρειάζεσαι preamp, ή ενδεχομένως να μπορέσεις να γλυτώσεις τα χρήματα του preamp αν σου βρίσκεται κανένα DI.

Θα κοιτάξω να διαβασω και για 5U και για banana φυσικα. Το τελευταίο το πήρε το ματι μου νομιζω σε κατι DYI από mutable instruments.
Να διαβάσεις. Τα banana είναι γενικά πιο ακριβά, αλλά γλυτώνεις τα mults, και επιπλέον η νοοτροπία τους είναι μάλλον πιο advanced, κάτι που ίσως οφείλεται στην περίεργη ονοματολογία τους και στο ότι ένα module συμπεριφέρεται ανάλογα με το πως είναι πατσαρισμένο. Κατά την γνώμη μου είναι ακόμη πιο ευέλικτα από τις άλλες υλοποιήσεις αλλά συνάμα και πιο περίπλοκα.

 

Παρόμοια θέματα

Trending...

Νέα θέματα

Back
Top