Minimoog Hardware vs Diva VST σημειωσατε Χ

manosx

Soli Deo Gloria
Μηνύματα
6,724
Λύσεις
1
Πόντοι
1,518
Ειχα παρακολουθησει παλαιοτερα ενα διαφορετικο συγκριτικο του DIVA, νομιζω με καποιο Oberheim. Εκει υπηρχε η συγκριση μεταξυ preset ηχων, με εντυπωσιακα αποτελεσματα.

Ομως μια τετοια συγκριση αφηνει το εξης παραθυρο ερμηνειας: Ναι, σε συγκεκριμενες ρυθμισεις τα αποτελεσματα ειναι συγκρισιμα, ΟΜΩΣ τι γινεται στο ολο φασμα των ρυθμισεων, υπαρχει κοινος τοπος; Με αλλα λογια, ΟΚ μπορουμε να βρουμε καποιους κοινους ηχους, αλλα η ιδια η αναζητηση τους, το ολο ηχοχρωματικο πεδιο, ειναι κοινο η απλα διαλεγουμε καποια μερη του που βολευουν το VST, καποιες εξαιρεσεις στις οποιες στεκομαστε επιλεκτικα;


Το παρακατω βιντεο ξεδιαλυνει με εντυπωσιακο τροπο αυτο το ερωτημα. Αφου αρχικα σταθει σε ενα απο τα προβληματα του hardware που ειναι ο θορυβος, στη συνεχεια γινεται το εξης: Παιρνει ενα αυθεντικο Moog Minimoog του '70, και το Diva με επιλεγμενα τα moog modules του.

Ο ηχος στη συνεχεια εναλλασεται σταθερα αναμεσα στο hardware και το software, αυτο μπορειτε να το παρακολουθησετε πανω αριστερα στην οθονη, με τα δυο καναλια να εναλλασουν τις led meter εντασεις τους. Οσο λοιπον αυτα τα δυο καναλια εναλλασονται, ο μαστορας κανει συνθεση ηχου παραλληλα στα δυο synthesizer, στο εικονικο και το πραγματικο.

Ετσι φαινεται αμεσα το ποσο εντυπωσιακα κοντα ειναι ηχητικα, σε σημειο που οταν "ερχονται" οι ρυθμισεις στο κοινο σημειο δυσκολα καταλαβαινεις την εναλλαγη. Ακομα σημαντικοτερο ειναι οτι κατα τη διαρκεια των ρυθμισεων, οσο δηλαδη γυριζει το knob του frequency η του Envelope depth ας πουμε, ο χαρακτηρας των synthesizer παραμενει κοινος, δεν υπαρχει κατι που να σε οδηγησει στο να ξεχωρισεις τις δυο πηγες μεταξυ τους.

Για μενα το βιντεο ειναι παρα πολυ εντυπωσιακο, και δειχνει το πολυ υψηλο σημειο που εχει φτασει η VST τεχνολογια, ζουμε την πραγματικοτητα της παλιας μας φαντασιας.


 
ζουμε την πραγματικοτητα της παλιας μας φαντασιας.



καυ αυτο ειναι το πιο σημαντικο απο ολα πιστευω!
ελαχιστοι περιμεναν, οχι και παααρα πολλα χρονια πριν κι ας φαινονται πολλα, οτι θα ημασταν τωρα στο 1/1!
 
VST vs HARDWARE 1-0 (τελικό)
🤣👺
IMG_20250404_151022.jpg
 
Παντως περα απο τις Α/Β συγκρισεις, ειναι φανερο και απο πιο διαισθητικους παραγοντες το που εχουν φτασει τα πραγματα. Δεν υπαρχει πλεον αυτο το στυλ, που εβγαινε κατι σε hardware και επεφταν σαγονια, και με τα nord οταν εβγαιναν επεφταν σαγονια, και με τα virus, και με τα νεα workstation κλπ, ενω τωρα οχι μονο δεν πεφτουν σαγονια, αλλα κυκλοφορουν καπακι και τα ιδια μηχανηματα σε software μορφη :ROFLMAO:


Με τις τιμες μαλιστα που εχουν πλεον τα hardware, ειδικα τα vintage αναλογικα, ειναι ευτυχημα το να υπαρχουν τοσο ποιοτικες εναλλακτικες σε εικονικη μορφη.
 
Με τις τιμες μαλιστα που εχουν πλεον τα hardware, ειδικα τα vintage αναλογικα, ειναι ευτυχημα το να υπαρχουν τοσο ποιοτικες εναλλακτικες σε εικονικη μορφη.
Είναι τόσο ποιοτικές και ρεαλιστικές που πλέον καμιά φορά βάζω να παίξω κάτι από αυτά και το κλείνω γιατί εμπνέομαι τόσο πολύ να γράψω από τα τέλεια που ακούω και διαμορφώνω παίζοντας με τα knobs και τα sliders και λέω άσε γιατί θα ξενυχτάω και δε θα κάνω μετά τις δουλειές μου :ROFLMAO:

Έχω κάτι τρελές libraries του Omnisphere με moog και oberheim κλπ που έχουν και κάτι multis που ακούς τόσο τέλειο αποτέλεσμα που μπορείς να τρελαθείς, έπρεπε να έχεις στημένα 3-4 φυσικά όργανα για να φτιάχνεις τέτοια patches και η ποιότητα είναι απόλυτη, ΑΠΟΛΥΤΩΣ😡

Παράλληλα προχθές φόρτωσα ένα καινούργιο πιάνο που είχα πάρει VST και είχα παίξει αυτόν τον καιρό πιάνα από κανα δυο νέα workstations και έχω και το MONTAGE και με το VST κόλλησα, αφού θέλω τώρα να πάρω ένα καλό 88άρι clavier και να ξαναφορμαριστώ να βγάλω 5-6 καλά κλασσικά κομμάτια να το ευχαριστηθώ, ευχαριστιέμαι ήχο, το ζω το πιάνο, το μυρίζω και τις λεπτομέρειες στους ήχους, τα τριξίματα, το παίξιμο με τα effects, τα reverbs κλπ. Άντε, όταν αποσυρθώ στην εξοχή καλά να μαστε, θα παίζω VST και θα αγναντεύω τον ωκεανό που έλεγε και η Άντζελα, τον Σαρωνικό :ROFLMAO:
 
Εντυπωσιακό, σκεφτόμουν σε μια φάση άντε ρε φίλε πότε θα το γυρίσεις στο diva να το ακούσουμε κ αυτό. Μετά κατάλαβα ότι τόση ώρα πήγαινε από το ένα στο άλλο.
Πρακτικά όμως είναι απαραίτητη η τόσο ακριβής αντιγραφή; Φαντάζομαι οτι μεταξύ και των διάφορων εκδόσεων minimoog θα υπάρχουν έστω ελάχιστες διαφορές (το οποίο κάνει τη σύγκριση στο βιντεο ακόμα πιο εντυπωσιακή).
 
Πρακτικά όμως είναι απαραίτητη η τόσο ακριβής αντιγραφή

Το moog ειναι ενα iconic synthesizer, που ο ηχος του χαρακτηριζει μεγαλο και σημαντικο μερος της δισκογραφιας, ειδικα της δεκαετιας του 70.

Δεν ειναι τυχαιο οτι σε καθε εποχη και με καθε εξελιξη της τεχνολογιας υπηρχαν προσπαθειες προσεγγισης αυτου του ηχου. Δηλαδη, και οταν ηταν τα sampler στα ντουζενια τους παλι εβλεπες πολλα δειγματα απο moog, και οταν πρωτοβγηκαν τα vst παλι απο τα πρωτα plug ins ηταν εξομοιωσεις του moog κλπ.

Για τον ιδιο λογο εχουμε 1000 διαφορετικα steinway εικονικα πιανα, αλλα και καθε hardware πληκτρο με πιανο εχει και ηχους απο steinway, για τον ιδιο λογο εχουμε αλλες τοσες εξομοιωσεις fender και marshall ενισχυτων, και αλλα τοσα lexicon- like reverbs κλπ: Ολα αυτα ειναι πηγες χαρακτηριστικων και διαχρονικων ηχων της δισκογραφιας, και πιθανοτατα θα μας ακολουθουν για παντα, οση εξελιξη και να υπαρξει και οσους καινουργους ηχους και να βρουμε. Tο πιθανοτερο αλλωστε ειναι πως η χρυση εποχη της δισκογραφιας ειναι πισω μας, οποτε και τα ηχητικα της προτυπα θα ειναι δυσκολο να ξεπεραστουν.

Οποτε ναι, ειναι πρακτικα χρησιμο να εχεις μια πειστικη εξομοιωση του minimoog σε εικονικη μορφη, στο βαθμο βεβαια που θελεις οντως να εχεις τα ηχοχρωματα του παρελθοντος, χωρις να ξοδεψεις καμποσα χιλιαρικακια. Φυσικα δεν ειναι απαραιτητο να θελει καποιος τετοια ηχοχρωματα, αν ομως οντως τα επιθυμει τοτε ειναι σιγουρο οτι θα εκτιμησει το να μπορει να κανει συνθεση ηχου και να εχει ολη τη γκαμα ενος minimoog σε ενα plug in. Αλλωστε δεν ειναι μονο το minimoog, ειναι δεκαδες μηχανηματα με αυτο το iconic status, το να υπαρχουν προσιτες επιλογες ανοιγει την πορτα για αυτους τους ηχους σε πολυ κοσμο, διαφορετικα και με τις τιμες που εχουν παει τα vintage iconic synthesizer, θα επρεπε να πουλησεις δυο τρια σπιτια για να εχεις παρομοια προσβαση :ROFLMAO:
 
Η τεχνολογία της εξομοίωσης όλο και θα βελτιώνεται. Το λεπτομερές sampling, τα round robins, το sample release, το physical και analog modelling, το user interface συνεχώς εξελίσσονται μέσω της έρευνας και της ανάπτυξης. Για τον μέσο ακροατή αλλά και τον μουσικό πλέον καθίσταται εξαιρετικά δύσκολο να διακρίνουν το πραγματικό όργανο από την εξομοίωση, ιδιαίτερα μέσα σε μια μίξη.
 
 
Ειναι θεωρω δυο διαφορετικοι τομεις, που εχουν και διαφορετικη προσεγγιση αλλα και διαφορετικο ρυθμο εξελιξης:

Απο τη μια ειναι τα καθεαυτου στουντιο μηχανηματα, δηλαδη τα πολυκαναλα, οι κονσολες, τα εφε, τα συνθεσαιζερ ως πηγες ηχου κλπ. Εδω ο βαθμος εξελιξης ειναι πολυ υψηλος, διοτι στην ουσια η ιδια η αλληλεπιδραση του ανθρωπου με αυτα ειναι κατα καποιο τροπο μηχανικη: Ειτε ενα ρομποτ παταγε το rec κουμπι ειτε ενας ανθρωπος, το αποτελεσμα θα ηταν το ιδιο, η καταγραφη του ηχου. Ο χαρακτηρας των αναλογικων μηχανηματων του παρελθοντος αφορα το μηχανημα καθε αυτο, και δεν ειναι απαραιτητο να ειναι καν επιθυμητος, αλλα και αν ειναι, η εξομοιωση αυτου αφορα παλι κατι το μηχανικο, και δεν παρουσιαζει γιγαντιαια γκαμα αλληλεπιδρασεων και μεταβολων, αφορα μια πεπερασμενων στοιχειων μηχανη.


Απο την αλλη ομως εχουμε τα καθε αυτα μουσικα οργανα, τις πηγες ηχου εκεινες, που δεν τους αρκει ενα midi note on η ενα CV σημα για να ακουστουν, αλλα απαιτουν κατα κανονα την πολυχρονη και εντατικη ενασχοληση ενος ανθρωπου με αυτα για να δωσουν τον ηχοχρωματικο τους χαρακτηρα. Εδω τα πραγματα περιπλεκονται: Δε μιλαμε πλεον για μια εξομοιωση στουντιακων μηχανηματων αλλα για την εξομοιωση ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ της καταγραφικης διαδικασιας. Θα ελεγα οτι προσομοιαζει με την προληψη των ινδιανων προς τις φωτογραφικες μηχανες, οταν ειχαν τον φοβο πως η φωτογραφια θα αιχμαλωτισει την ψυχη τους.


Οπως και να εχει, αν επιστρεψουμε σε πρακτικο επιπεδο, στα οργανα εκεινα που ο τροπος επιδρασης προσομοιαζει περισσοτερο, απο αυστηρα εργονομικης αποψης, στο μηχανικο πατημα του rec button, αυτα θα ειναι εξ ορισμου και τα πιο ευκολα στην εξομοιωση, αφου καθως οι ηχητικες τους ιδιοτροπιες και "ατελειες" θα αφορουν αποκλειστικα τα ιδια τα μηχανικα τους μερη. Και για αυτον ακριβως το λογο οργανα οπως τα πιανο και τα τυμπανα μπορουν να δωσουν πολυ πειστικοτερα αποτελεσματα με τα σημερινα δεδομενα, απο οτι π.χ. ενα σολο βιολι.

Βεβαια στο σημειο αυτο να τονισουμε οτι οταν μιλαμε για πολυ πειστικοτερα αποτελεσματα, μιλαμε αυστηρα απο τη σκοπια του ακροατη και οχι του μουσικου. Για παραδειγμα, οταν ειχα στημενα τα MIDI τυμπανα, ειχα καταληξει σε μια υβριδικη κατασταση, πολυ απλα διοτι το midi ride ας πουμε σε σχεση με ενα ride πιατινι, ειναι ΜΙΑ ΜΑΛΑΚΙΑ ΚΑΙ ΜΙΣΗ.

Αν ομως τηρησεις εγκρατεια στον προγραμματισμο, μπορεις να εχεις πολυ καλα MIDI τυμπανα, και τελικα εκει καταντησα :ROFLMAO: για τον απλο λογο του οτι και σαν ντραμμερ ειμαι για να με κλαινε οι ρεγγες :ROFLMAO: και τα αποτελεσματα του προγραμματισμου μου ειναι πολυ καλυτερα. ΑΛΛΑ απο την αλλη, στην κιθαρα που γρατζουναω λιγο πιο αποδεκτα, δε θα μπορουσα ΣΕ ΚΑΜΙΑ περιπτωση να παρω αναλογα αποτελεσματα απο την MIDI εξομοιωση: Εκει η επαρκης ενασχοληση με το πραγματικο οργανο, ξεπερναει τις σημερινες τουλαχιστον εκφραστικες δυνατοτητες των εικονικων. Και αυτο εχει κατα κυριο λογο να κανει και με το ιδιο το οργανο,ο αμεσος ελεγχος των χορδων με βιμπρατο, σηκωματα κλπ δινει μια πολυ μεγαλη ποικιλια ηχοχρωματων που ειναι δυσκολο να εξομοιωθουν απροσκοπτα και να ακουστουν πειστικα, σε αντιθεση με το πιανο ας πουμε που ειδικα με κατι physical modelling υλοποιησεις, βγαινει ενα αποτελεσμα που ικανοποιει σε πολυ μεγαλυτερο βαθμο.

Η εξελιξη λοιπον της "εικονικης πραγματικοτητας" συνεχιζεται, και αν κρινω το που ηταν οταν ημουν πιτσιρικας, που οταν πρωτοακουσα το DX7 σε φυσικους ηχους νομιζα και τι ακουγα και μου επεσαν τα δοντια, και σημερα αν το πεις αυτο γελαει ο κοσμος, αρα, αν δεν πεσουν στρακαστρουκες και καταρρευσει ολο το σκηνικο :ROFLMAO: , στο μελλον φανταζει πολυ λογικο να μην υπαρχει πρακτικη διαφορα σε τιποτα, τουλαχιστον στο ακουστικο αποτελεσμα.
 
Το moog ειναι ενα iconic synthesizer, που ο ηχος του χαρακτηριζει μεγαλο και σημαντικο μερος της δισκογραφιας, ειδικα της δεκαετιας του 70.

Δεν ειναι τυχαιο οτι σε καθε εποχη και με καθε εξελιξη της τεχνολογιας υπηρχαν προσπαθειες προσεγγισης αυτου του ηχου. Δηλαδη, και οταν ηταν τα sampler στα ντουζενια τους παλι εβλεπες πολλα δειγματα απο moog, και οταν πρωτοβγηκαν τα vst παλι απο τα πρωτα plug ins ηταν εξομοιωσεις του moog κλπ.

Για τον ιδιο λογο εχουμε 1000 διαφορετικα steinway εικονικα πιανα, αλλα και καθε hardware πληκτρο με πιανο εχει και ηχους απο steinway, για τον ιδιο λογο εχουμε αλλες τοσες εξομοιωσεις fender και marshall ενισχυτων, και αλλα τοσα lexicon- like reverbs κλπ: Ολα αυτα ειναι πηγες χαρακτηριστικων και διαχρονικων ηχων της δισκογραφιας, και πιθανοτατα θα μας ακολουθουν για παντα, οση εξελιξη και να υπαρξει και οσους καινουργους ηχους και να βρουμε. Tο πιθανοτερο αλλωστε ειναι πως η χρυση εποχη της δισκογραφιας ειναι πισω μας, οποτε και τα ηχητικα της προτυπα θα ειναι δυσκολο να ξεπεραστουν.

Οποτε ναι, ειναι πρακτικα χρησιμο να εχεις μια πειστικη εξομοιωση του minimoog σε εικονικη μορφη, στο βαθμο βεβαια που θελεις οντως να εχεις τα ηχοχρωματα του παρελθοντος, χωρις να ξοδεψεις καμποσα χιλιαρικακια. Φυσικα δεν ειναι απαραιτητο να θελει καποιος τετοια ηχοχρωματα, αν ομως οντως τα επιθυμει τοτε ειναι σιγουρο οτι θα εκτιμησει το να μπορει να κανει συνθεση ηχου και να εχει ολη τη γκαμα ενος minimoog σε ενα plug in. Αλλωστε δεν ειναι μονο το minimoog, ειναι δεκαδες μηχανηματα με αυτο το iconic status, το να υπαρχουν προσιτες επιλογες ανοιγει την πορτα για αυτους τους ηχους σε πολυ κοσμο, διαφορετικα και με τις τιμες που εχουν παει τα vintage iconic synthesizer, θα επρεπε να πουλησεις δυο τρια σπιτια για να εχεις παρομοια προσβαση :ROFLMAO:
Οχι δεν αναρωτιεμαι αν ειναι απαραιτητο το minimoog. Προφανως ειναι απο τους βασικους ηχους τα τελευταια 50 χρονια. Εχει κριθει αυτο: minimoog = απαραιτητο.

Αυτο που αναρωτηθηκα ειναι αν αυτη η 1:1 εξομοιωση ειναι απαραιτητη. Δηλαδη καποιος που εχει την προηγουμενη version diva, ή οποιαδηποτε αλλη εξομοιωση, που φτανει στο 90-95% αντι για αυτο το εντυπωσιακο που ακουσα, θα έχει πρόβλημα να το εντάξει στη μουσικη του γιατί θα του λείπει αυτό το 10%; Νομίζω πως οχι.
 
Εχεις δικιο, απο αποψη πρακτικης εφαρμογης δεν ειναι και απαραιτητη η 100% εξομοιωση.

Υπαρχουν ομως developers, και ο Urs της U-he ειναι ενας απο αυτος, που δε θα ησυχασουν αν δεν τα καταφερουν :ROFLMAO: Οι κατασκευαστες οργανων γενικα εχουν τα δικα τους μερακια :ROFLMAO: το τι χρειαζομαστε και τι οχι εμεις δε νομιζω να τους απασχολει ιδιαιτερα :ROFLMAO: αλλωστε τις περισσοτερες φορες πρωτα φτιαχνουν αυτοι κατι δυνατο, και μετα οι μουσικοι διαπιστωνουν οτι χωρις αυτο δεν μπορουν να ζησουν :ROFLMAO:
 
Η δυνατότητα πλήρης αντιγραφής ένος moog και η μεταφορά του στην οθόνη του υπολογιστή μας μπορεί να υλοποιηθεί μόνο στην περίπτωση οπού το software θα συνοδεύεται από hardware το οποίο θα περιλαμβάνει μερικά από τα parts/components τα οποία περιλαμβάνονται στο πραγματικό όργανο και αυτό κατα την γνώμη μου θα είναι και το τελικό στάδιο της εξομοίωσης.

Δύσκολο να υλοποιηθεί σύντομα,καθώς η στροφή σε λιγότερο ενεργοβόρες εφαρμογές και τα πρωτόκολλα που τηρούνται και τείνουν να γίνονται πιό αυστηρά λόγο της παγκόσμιας κρίσης,καθώς και η περιορισμένη πρόσβαση σε υλικά,σε έρευνα και τεχνολογία ωστε να επανασχεδιαστούν καθώς και το τελικό κόστος προς τον καταναλωτή όπου σήμερα θα ήταν αρκετά υψηλό,θα κρατήσει αυτή την υλοποίηση για αρκετά ακόμη χρόνια στα συρτάρια.

Μεχρι τότε,Ασος απο ημίχρονο,over 4,5 με το diva να παίζει κατενάτσιο τελειώνοντας τον αγώνα με 9 κίτρινες και 3 κόκκινες και τους οπαδούς του να περιμένουν το λεωφορείο στις εγκαταστάσης του γηπέδου για να προπηλακίσουν παίκτες και προπονητή.
 
Η δυνατότητα πλήρης αντιγραφής ένος moog και η μεταφορά του στην οθόνη του υπολογιστή μας μπορεί να υλοποιηθεί μόνο στην περίπτωση οπού το software θα συνοδεύεται από hardware το οποίο θα περιλαμβάνει μερικά από τα parts/components τα οποία περιλαμβάνονται στο πραγματικό όργανο και αυτό κατα την γνώμη μου θα είναι και το τελικό στάδιο της εξομοίωσης.

Δύσκολο να υλοποιηθεί σύντομα,καθώς η στροφή σε λιγότερο ενεργοβόρες εφαρμογές και τα πρωτόκολλα που τηρούνται και τείνουν να γίνονται πιό αυστηρά λόγο της παγκόσμιας κρίσης,καθώς και η περιορισμένη πρόσβαση σε υλικά,σε έρευνα και τεχνολογία ωστε να επανασχεδιαστούν καθώς και το τελικό κόστος προς τον καταναλωτή όπου σήμερα θα ήταν αρκετά υψηλό,θα κρατήσει αυτή την υλοποίηση για αρκετά ακόμη χρόνια στα συρτάρια.

Μεχρι τότε,Ασος απο ημίχρονο,over 4,5 με το diva να παίζει κατενάτσιο τελειώνοντας τον αγώνα με 9 κίτρινες και 3 κόκκινες και τους οπαδούς του να περιμένουν το λεωφορείο στις εγκαταστάσης του γηπέδου για να προπηλακίσουν παίκτες και προπονητή.

Μαλλον δεν το ειδες το βιντεο, ε; :ROFLMAO:
 

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back
Top