Metal και "Metal" ενισχυτες

omnio

Νέο μέλος
Πόντοι
18
Καλημερα σε ολους. Αν και φοβαμαι οτι θα ανοιξω το κουτι της Πανδωρας, ειπα να ξεκινησω ενα θεμα πιο πολυ ως προβληματισμο και οχι ανταλλαγη απολυτων (με παρωπιδες) αποψεων.

Μιλαγα λοιπον με εναν φιλο κιθαριστα που ειναι σε διαδικασια αγορας ενισχυτη. Παιζει κυριως μεταλ αλλα και hard rock. Συζητωντας λοιπον φτασαμε, οπως γινεται τις πιο πολλες φορες, σε μια εντονη διαφωνια για το πως οριζεται ο μεταλ ενισχυτης. Εχει καταληξει σε boogie αλλα η ενσταση μου ηταν στο οτι μπορει πχ ενας orange ενισχυτης να παιξει μεταλ.

Εγω λοιπον λεω οτι ενας orange ενισχυτης μπορει ανετα να παξει οτι θελεις, ειδικα οι λεγομενοι high gain (rv, th, terror series) και το φιλαρακι μου λεει απο την αλλη οτι δεν ειναι τυχαιο οτι με peavey και boogie εχει γραφτει πανω απο το 70% της μεταλ δισκογραφιας.

Εχουμε χωρισει μεσα στο μυαλο μας οτι οι Βρετανικοι ενισχυτες δεν ειναι για μεταλ αλλα για πιο ηπια παιξιματα ενω οι αμερικανικοι ειναι για καφριλες. Μεγα λαθος (κατα την ταπεινη μου γνωμη) και νομιζω οτι αυτο το στεγανο εχει επηρρεασει γενικως παρα πολυ κοσμο. Συμαχος του φιλου ειναι και πολλα forums που ουσιαστικα λενε οτι αν θελεις να παιξεις μεταλ πρεπει να πας σε boogie, diezel, vht κτλ.

Πριν απο κανα χρονο ετυχε να γνωρισω (μεσα απο μια συναλλαγη του νοιζ) τον κιθαριστα των Rotting Christ. Το παλικαρι παιζει με jcm800 και με ενα πεταλι μπροστα για τα σολο. Ο Iommi παιζει με Laney. Οι metallica εγραψαν τα thrash albums τους με super lead και jcm800 κτλ. Υπαρχουν παρα πολλα παραδειγματα βρετανικων ενισχυτων που παιζουν και παραπαιζουν μεταλ.

Και για να επαναφερω την αρχικη διαφωνια, πως οριζεται ο μεταλ ηχος; Λιγα μεσσαια εως scooped, πολλα πριμα, μετρια μπασα και πολυ παραμορφωση; Δλδ οι CoC, οι Orange Goblin κτλ που παιζουν με orange δεν εχουν βαρυ ηχο? Παιζουν με orange με πολλα μπασα, αρκετα μεσσαια και λιγα πριμα. Δεν ειναι βρωμικος ο ηχος τους;

Ολα ειναι στο αυτι αλλα ηθελα αν γινεται εναν "ορισμο" του ενος ηχου και του αλλου. Αληθεια μετα απο 25 χρονια που παιζω κιθαρα, δεν εχω καταφερει να κανω διαχωρισμο. Ισως δεν θελω.....

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Ο φιλος σου ειναι (τσεκαρεις αναλογα)

1.Ηλιθιος (οποτε δεν μπορεις να κανεις τιποτα)

2.Απληροφορητος (δεν εχει διαβασει ποτε του ενα gear rig,συνεντευξη κτλ. καποιου κιθαριστα του ειδους)

3.Τυφλος (δεν εχει δει ποτε του βρεττανικο ενισχυτη σε παλκο συγκροτηματος του ειδους)

μπορει βεβαια να ειναι και ΟΛΑ τα παραπανω μαζι οποτε δεν μπορεις να τον βοηθησεις  ,εκτος ισως απο το να τον κλεισεις σε ενα καλο ψυχιατρειο ή να κανονισεις τα διαδικαστικα της ευθανασιας του για να μην υποφερει αλλο  ;D

omnio είπε:
Εχουμε χωρισει μεσα στο μυαλο μας οτι οι Βρετανικοι ενισχυτες δεν ειναι για μεταλ
Πολύ σωστά. Τόσα χρόνια άλλωστε με Marshall έπαιζαν κυρίως disco.

Επίσης, αν εξαιρέσουμε τις πιο πρόσφατες καφρομπάντες, οι περισσότεροι μεταλλοκιθαροβιόληδες παίζουν με πολύ λιγότερο drive απ'ότι καταλαβαίνουμε στους δίσκους. 

Κατά τ'άλλα, Brit amps rule.-  8)

Δεν συμπαθώ ιδιαίτερα τους Αμερικάνικους. Πολύ... ανθρακικό!  :-X

Βέβαια υπάρχουν και κάτι μουρλοί σαν τον Howe που έπαιζε με Twin Reverb.  ;D

Λοιπόν, οι αμερικάνικοι ενισχυτές έχουν παραδοσιακά πιο σφιχτό gain και πιο γεμάτο low end χαρακτηριστικά που αν θες να παίζεις σύγχρονο* metal ΠΡΕΠΕΙ να έχεις. Γι' αυτό π.χ. πολύ δύσκολα θα δεις κάποιον να παίζει με εφτάχορδη σε Orange. Having said that ο marshall jvm410h είναι ένας απ' τους πιο "σφιχτούς" ενισχυτές που έχω ακούσει.

Επειδή όμως metal δεν είναι μόνο το σύγχρονο metal, ναι μπορείς να παίξεις και με marshall και με Orange και με Laney και με οτι έχει αρκετό gain. Και με καλό tweaking μπορείς να βγάλεις σύγχρονο ήχο αλλά γιατί να ταλαιπωρήσε, παίρνεις boogie και τελείωσες. Αν έχεις αυτό τον ήχο στο κεφάλι σου με boogie είναι πιο πολύ plug and play.

Σημ: Για να το κάνουμε ακόμα πιο πολύπλοκο οι γερμανικοί ενισχυτές είναι, κατά την γνώμη μου, κάτι ενδιάμεσο.

*όταν λέω σύγχρονο δεν το εννοώ χρονικά αλλά από πλευράς ύφους. Δεν θα το αναλύσω, οι γνώστες καταλαβαίνουν.

Βρε αν ηταν μονο ο φιλος μου τοτε καλα θα ηταν. Εδω μπαινεις σε ξενα forum, ακομα και official forums των εταιριων, και διαβαζεις οτι αν θελεις μεταλ μην πας σε orange (μπορω να σας δωσω απειρα λινκ του forum.orangeamps.com) που λενε αυτο ακριβως.

Παντως με τον th30 και τον dark terror που ειχα (για να μην πω τωρα με τον πουσαρισμενο 800αρη μου) βγαζω καλυτερο "μεταλ ηχο" απο τον mark iv που επισης ειχα.

Εδω υπαρχει κοντρα ακομα και μεταξυ των "μπουγκαδων" οτι ο rect κανει για μεταλ ενω ο mark οχι και τοσο!!!

Περα απο το προφανες οτι οι boogie (ομοιως οι diezel και πλεον και οι engl) εχουν 20 knobs για να βγαλουν οτι ηχο θελεις και ισως να ειναι πιο ευπλαστοι σε σχεση με τους orange/marshall, και παλι δεν μπορω να φανταστω πως σκ@τ@ εννοουν τον μεταλ ηχο.

Δλδ αν καποιος παιξει master of pupets με orange (καθολου τυχαιο το παραδειγμα μιας και αυτο ανοιξε τους ασκους του αιολου) δεν θα ειναι τοσο "μεταλ" οσο να το παιχτει με dual rect;

theoctapus είπε:
Λοιπόν, οι αμερικάνικοι ενισχυτές έχουν παραδοσιακά πιο σφιχτό gain και πιο γεμάτο low end χαρακτηριστικά που αν θες να παίζεις σύγχρονο* metal ΠΡΕΠΕΙ να έχεις. Γι' αυτό π.χ. πολύ δύσκολα θα δεις κάποιον να παίζει με εφτάχορδη σε Orange. Having said that ο marshall jvm410h είναι ένας απ' τους πιο "σφιχτούς" ενισχυτές που έχω ακούσει.

Επειδή όμως metal δεν είναι μόνο το σύγχρονο metal, ναι μπορείς να παίξεις και με marshall και με Orange και με Laney και με οτι έχει αρκετό gain. Και με καλό tweaking μπορείς να βγάλεις σύγχρονο ήχο αλλά γιατί να ταλαιπωρήσε, παίρνεις boogie και τελείωσες. Αν έχεις αυτό τον ήχο στο κεφάλι σου με boogie είναι πιο πολύ plug and play.

Σημ: Για να το κάνουμε ακόμα πιο πολύπλοκο οι γερμανικοί ενισχυτές είναι, κατά την γνώμη μου, κάτι ενδιάμεσο.

*όταν λέω σύγχρονο δεν το εννοώ χρονικά αλλά από πλευράς ύφους. Δεν θα το αναλύσω, οι γνώστες καταλαβαίνουν.
Καπως ετσι τον εχω κι εγω στο μυαλο μου τον "διαχωρισμο". Η απολυτοτητα ειναι που με χαλαει. Αυτο το "ξεχνα τους orange/marshall αν θελεις μεταλ". Και μαλιστα παααρα πολλοι αναφερουν οτι δεν μπορεις να παιξεις death με αυτους τους ενισχυτες. Ναι καλα........

Nestoras είπε:
Και soul.
ΜΙΑ φορα μονο στα πλαισια της βρεττανικης τουρνε,αλλα δεδομενου οτι ο συγκεκριμενος Marshall ειναι στην ουσια ενα αντιγραφο του Fender Bassman μια χαρα κανει και για soul.  ;D

Superfunk είπε:
ΜΙΑ φορα μονο στα πλαισια της βρεττανικης τουρνε,αλλα δεδομενου οτι ο συγκεκριμενος Marshall ειναι στην ουσια ενα αντιγραφο του Fender Bassman μια χαρα κανει και για soul.  ;D
O Cropper και με Diezel πάλι καλά θ' ακουγόταν.

Πιστεύω πως δεν είναι θέμα gain, αλλά θέμα voicing... Μπορείς να παίξεις με πάρα πολύ gain κι ο ήχος σου να είναι περισσότερο rock-hard rock και όχι μέταλ και αντίστροφα, δηλαδή παίζοντας με μέτρια παραμόρφωση και βαρύ κούρδισμα ή έναν πιο "metal voiced" ενισχυτή, ο ήχος να είναι περισσότερο metal παρα rock.

Φυσικά έχει να κάνει και με την κιθάρα (μια fender strat ας πούμε με κανονικές χορδές και κούρδισμα, στα δικά μου αυτιά τουλάχιστον, όσο gain και να βάλεις δεν θα ακουστεί ποτέ "metal" με τη "σύγχρονη" έννοια του όρου. Και αυτό προσωπικά δεν το θεωρώ κακό αλλά καλό, βέβαια είναι και θέμα γούστου και προτίμησης.

Τέλος, όταν μιλάμε για έναν ήχο σε δίσκο, έχει να κάνει και με τη γενικότερη "σκηνοθεσία" της παραγωγής αλλά και το παίξιμο των μουσικών το πως θα ακουστεί η κιθάρα σε σχέση με το μπάσο και την κάσα αλλά και τα υπόλοιπα όργανα. Πχ το killing in the name ακούγεται αρκετά heavy, ενώ οι κιθάρες δεν έχουν πολυ gain (νομίζω).

Φίλε μου.. νομίζω κάνεις ένα λάθος... οι ενισχυτές (όλοι τους) είναι από μόνοι τους μια προέκταση της κιθάρας αλλά και των χεριών του καθενός.. ο κάθε ενισχυτής έχει δικό του χαρακτήρα και ύφος... και συνήθως ταιριάζει σε κάποιο είδος μουσική ή όχι... ΕΚΤΟΣ και αν θεωρήσουμε ότι μιλάς για ενισχυτή με πεταλάκια πριν το Input.. distortions.. boosters..κτλπ....που τοτε το πράγμα χαλάει από τη βάση του...

Τι θα πει ρε παιδια.. μπάσα..πριμα.. μεσαια.. ο Rectifier δηλαδη και ο Mark της Mesa είναι το ιδιο ???? είναι 2 διαφορετικοί ενισχυτες.... πολύ διαφορετικοί...

Μία είναι η συνταγή... πας.. κουμπώνεις κιθάρα... παίζεις με το drive του ενισχυτη και αν σου αρέσει τότε κάνει.....

και επειδη η συζητηση είναι στο Metal... αλλο το Metal του Diezel... άλλο του Mesa... άλλο των βρετανικών... κάθε ένα ακούγεται αλλιώς... για να μην μιλήσουμε για τις καμπίνες τώρα... που επιρεάζουν τραγικά τον ενισχυτή.....

Παίξτε metal.. .κάνει καλό... αλλά χωρίς πεταλάκια στην είσοδο.... χέρι..κιθάρα.. ενισχυτής.... και προσοχη.. το καλό γκάζι βγαίνει από τον τελικό όταν αυτός ανοίγει σε ένταση... όχι από τον Preamp... Αυτααααα

JimmyKonsta είπε:
μια fender strat ας πούμε με κανονικές χορδές και κούρδισμα, στα δικά μου αυτιά τουλάχιστον, όσο gain και να βάλεις δεν θα ακουστεί ποτέ "metal"

;D ;D ;D

spyroman είπε:
Φίλε μου.. νομίζω κάνεις ένα λάθος... οι ενισχυτές (όλοι τους) είναι από μόνοι τους μια προέκταση της κιθάρας αλλά και των χεριών του καθενός.. ο κάθε ενισχυτής έχει δικό του χαρακτήρα και ύφος... και συνήθως ταιριάζει σε κάποιο είδος μουσική ή όχι... ΕΚΤΟΣ και αν θεωρήσουμε ότι μιλάς για ενισχυτή με πεταλάκια πριν το Input.. distortions.. boosters..κτλπ....που τοτε το πράγμα χαλάει από τη βάση του...

Τι θα πει ρε παιδια.. μπάσα..πριμα.. μεσαια.. ο Rectifier δηλαδη και ο Mark της Mesa είναι το ιδιο ???? είναι 2 διαφορετικοί ενισχυτες.... πολύ διαφορετικοί...

Μία είναι η συνταγή... πας.. κουμπώνεις κιθάρα... παίζεις με το drive του ενισχυτη και αν σου αρέσει τότε κάνει.....

και επειδη η συζητηση είναι στο Metal... αλλο το Metal του Diezel... άλλο του Mesa... άλλο των βρετανικών... κάθε ένα ακούγεται αλλιώς... για να μην μιλήσουμε για τις καμπίνες τώρα... που επιρεάζουν τραγικά τον ενισχυτή.....

Παίξτε metal.. .κάνει καλό... αλλά χωρίς πεταλάκια στην είσοδο.... χέρι..κιθάρα.. ενισχυτής.... και προσοχη.. το καλό γκάζι βγαίνει από τον τελικό όταν αυτός ανοίγει σε ένταση... όχι από τον Preamp... Αυτααααα
Αν αναφερεσαι σε εμενα, τοτε ναι μιλαω μονο για ενισχυτη. Τα πεταλια ειναι αλλη ιστορια και μπορουν να κανουν ακομα και hiwatt να σκουξει....

Επισης μαλλον δεν διαφωνουμε.......καθως ουτε κι εγω πιστευω οτι υπαρχουν "μεταλ" ενισχυτες. Και σε σημειο μαλιστα που πιστευω ακραδαντα, αφου τους ειχα και το εχω δοκιμασει, οτι ενας thunderverb ειναι πολυ πιο "βαρυς" απο εναν mark.

Οπως επισης ενας mark εχει φοβερο καθαρο καναλι που για τα δικα μου γουστα ειναι καλυτερα απο πχ εναν fender. Ξαναλεω για τα δικα μου γουστα!!!!

Αυτο ομως δεν αλλαζει τον, κατ' εμε, λαθος χαρακτηρισμο (παγκοσμιως) ως μεταλ ενισχυτη, ως ενισχυτης μονο για ροκ, που δεν μπορει να παιξει μεταλ κτλ κτλ.

omnio είπε:
καθως ουτε κι εγω πιστευω οτι υπαρχουν "μεταλ" ενισχυτες.
Σαν metal ενισχυτής ορίζεται αυτός που μπορεί να βγάλει metal ήχο, όχι αυτός που βγάζει μόνο metal ήχο. Κάτι τέτοιο δεν έχει νόημα αφού δεν υπάρχει τέτοιος ενισχυτής. Υπο αυτό το πρίσμα ο dual rec μπορεί να θεωρηθεί metal ενισχυτής (χωρίς να σημαίνει πως δεν κάνει για άλλες μουσικές) ενώ ένας fender tweed δεν μπορεί. Ή να στο πω λίγο διαφορετικά. Απ' την στιγμή που υπάρχουν ενισχυτές με τους οποίους δεν μπορείς να παίξεις metal ενώ υπάρχουν άλλοι με τους οποίους μπορείς, είναι φυσιολογικό να υπάρχει ένας διαχωρισμός, αν και ομολογουμένως ο όρος metal ενισχυτής είναι κάπως καταχρηστικός.

theoctapus είπε:
Σαν metal ενισχυτής ορίζεται αυτός που μπορεί να βγάλει metal ήχο, όχι αυτός που βγάζει μόνο metal ήχο. Κάτι τέτοιο δεν έχει νόημα αφού δεν υπάρχει τέτοιος ενισχυτής. Υπο αυτό το πρίσμα ο dual rec μπορεί να θεωρηθεί metal ενισχυτής (χωρίς να σημαίνει πως δεν κάνει για άλλες μουσικές) ενώ ένας fender tweed δεν μπορεί. Ή να στο πω λίγο διαφορετικά. Απ' την στιγμή που υπάρχουν ενισχυτές με τους οποίους δεν μπορείς να παίξεις metal ενώ υπάρχουν άλλοι με τους οποίους μπορείς, είναι φυσιολογικό να υπάρχει ένας διαχωρισμός, αν και ομολογουμένως ο όρος metal ενισχυτής είναι κάπως καταχρηστικός.
Συμφωνω 1000%. Το πιο σωστο θα ηταν καποιος να ελεγε οτι ενας ενισχυτης μπορει να βγαλει πολυ βρωμα (αρκετα gain stages πχ) αρα μπορει να παιξει ροκ και πανω, ενω ενας αλλος ενισχυτης οπως ο tweed δεν μπορει να παει πανω απο μπλουζοκαστασεις.

LK είπε:
Πολύ σωστά.

Τόσα χρόνια άλλωστε με Marshall έπαιζαν κυρίως disco.
;D

Eξάλλου, είναι γνωστό οτί τα τελευταία 30 χρόνια οι 800άρηδες σε συνδυασμό με διπλές closed-back καμπίνες 4Χ12 χρησιμοποιούνταν κυρίως από jazz και country players.

(JCM800 = Jazz & Country Model)

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back