Μεσαία θέση επιλογέα σε δύο μαγνήτες humbuckers

Νομίζω το πιο βολικό set up για σένα Λεοπάρδαλε θα είναι να βάλεις push-pull στο ένα απο τα pot σου (είτε το volume είτε το tone, όπως σε βολεύει) που να σπλιτάρει και τους 2 μαγνήτες. Αφού είναι after market SD θα έχουν 4 καλώδια και μπορεί να γίνει εύκολα.

Κρατάς τον 3θέσιο ώς έχει oπότε έχεις την αίσθηση που έχεις ήδη με την κιθάρα σου και όποτε σου καπνίσει σηκώνεις το pot και πας σε split mode.

Μπορείς να βάλεις δύο push-pull pots για να έχεις ξεχωριστά coil split στους δύο μαγνήτες, ή να έχεις phase flip, ή να πάρεις superswitch για να παίξεις με συνδυασμούς πηνίων, μπορείς πολλά να κάνεις - αλλά νομίζω το πιο απλό, ένα master coil split με push pull pot είναι αρκετό, αν σου ανοίξει μετά η όρεξη για περαιτέρω πειράματα το ξανακοιτάς.

Το λέω επειδή έχω κιθάρες με εκτεταμένο wiring (σε μια έχω 40 - ΣΑΡΑΝΤΑ- επιλογές) και απο ένα σημείο και μετά καταντάει λίγο πονοκέφαλος να σου πώ την αλήθεια.

Last edited:
'Οχι, δυο διπλούς έχει. 3θέσιος επιλογέας, phase switch (σε push pull pot) και μετά ο κάθε μαγνήτης έχει το δικό του ανεξάρτητο 4θέσιο rotary που σου δίνει τα δυο coil σε σειρά (άρα κανονικό humbucker), τα δύο coil παράλληλα (ένας ενδιάμεσος ας πούμε ήχος), το έξω coil μόνο του ή το μέσα coil μόνο του. Οπότε μπορείς να κάνεις σχεδόν κάθε πιθανό συνδυασμό.

Συμφωνώ ΑΠΌΛΥΤΑ με τον odis13.

Το σύνηθες split γίνεται ως εξής.
Κάνουν επαφή την ένωση των δύο coil με την γείωση, οπότε δουλεύει ο ένας.

Αυτό γίνεται ή με τον επιλογέα των μαγνητών ή με έξτρα διακόπτη.

Ο έξτρα διακόπτης ή θα είναι toggle switch ή push pull,push push ποτενσιόμετρα που κάνουν την ίδια δουλειά με το toggle switch.

Αν ανοίξεις το καπάκι από τα ηλεκτρικά της κιθάρας θα φανεί,αν και αυτό που σου είπε ο Γιώργος με το χτύπημα στους πόλους είναι σωστό.

Πίσω απ'την κιθάρα. Αριστερά ο neck, ένα μαύρο και ένα ασημένιο καλώδιο, δεξιά ο bridge ένα μαύρο χοντρό καλώδιο. Πάνω pot το volume και κάτω δεξιά το tone.
IMG_20260223_221640134_MFNR.jpg

Μόνο ο bridge μοιάζει να σπλιταρει. Ο neck έχει δύο καλώδια (το ασημένιο γείωση και τον εσωτερικό του που πάει στον επιλογέα)
Το μαύρο δεν ξέρω τι είναι.

Δε σπλιντάρει κανείς.

Ο neck έχει vintage cable,σήμα που είναι μέσα από τη μαύρη μόνωση και γείωση που είναι το ασήμι γύρω από το σήμα για θωράκιση.

Αν και δεν βοηθάει η φωτογραφία,αλλά ο brigde έχει ένα ακόμα καλώδιο το οποίο είναι ενωμένο με το πλέγμα και πάνε στη γείωση.

Αν σπλιντάρει τότε μέσω διακόπτη το κόκκινο με το άσπρο ενώνονται με την ην γείωση.

Το μαύρο που έρχεται μαζί με τον neck πρέπει να είναι η γέφυρα,που και αυτή γειώνεται

Η διάταξη στον επιλογέα είναι στη μέση και οι δύο και κάθε ένας χωριά στις άκρες.

Δυστυχώς ο neck θέλει δουλειά για split .
Ο bridge όχι και τόσο

Εννοω ότι ο bridge μπορεί να σπλιταρει, μιας και έχει τέσσερα καλώδια. Το ότι δεν σπλιταρει το λύσαμε πιο πάνω.

Νόμιζα ο Brian May είναι αστροφυσικός, αλλά τελικά είσαι εσύ!
Κοίτα να πω την αμαρτία μου η κιθάρα ήρθε έτσι σε μένα, δεν είμαι τόοοοσο μουρλός. Aν και είχα, ειδικά παλαιότερα, μια αγάπη για extended wiring schemes.

Πχ πέραν απο την...σαραντάρα, που είναι πρόσφατη, έχω HSH κιθάρα με split coil στο volume και superswitch 5θέσιο, που δίνει Neck / Neck + Middle / Neck + Bridge / Middle + Bridge / Bridge, οπότε με το σπλίτ 10 διαφορετικοί ήχοι.
Αλλά...καταλήγω να παίζω με τους ίδιους 3-4 συνέχεια.

Σε τελεκάστερ (με κλασσικούς μαγνήτες) έχω 5θέσιο που δίνει πέραν των 3 κλασσικών ήχων και την δυνατότητα Neck + Bridge σε σειρά, για ψευδοhumbucker ήχο, και Neck + Bridge εκτός φάσης. Οκ ωραία εξτραδάκια, ειδικά ο ψευδομπάκερ, αλλά δε μου λείψαν αρκετά ώστε να το κάνω και στην άλλη τέλε με τον συμβατικό 3θέσιο που χρησιμοποιώ παραπάνω τώρα.

Οπότε έχω γίνει πιο δεκτικός στην ιδέα του λίγα και καλά, ειδικά δε αν θυσιάζω ευχρηστεία για ήχους που δεν θα χρησιμοποιήσω σχεδόν ποτέ.

'Ασε που έχω συνειδητοποιήσει ότι αν θές πληθώρα ηχητικής παλέτας, αλλά ουσιαστικής και χρήσιμης παλέτας, όλα αυτά τα συνδεσμολογικά δε πιάνουν μια μπροστά στις δυνατότητες που σου δίνει το κλασσικό Gibson wiring με τα 2 volume και 2 tone στη μεσαία θέση.

Περί Gibson, έτσι κάνεις και custom killswitch με το να έχεις το ένα volume στο μηδέν και ελπίζεις να μην χαλάσεις το toggle απ'τις γρήγορες εναλλαγές.

Εγώ θα κάνω τον δικηγόρο του διάβολου (και τον πωλητή του Thomann): είμαστε στην εποχή που με 100-150 ευρώ αγοράζεις μια αξιοπρεπέστατη Harley Benton Strat. Έχει έρθει ο καιρός ρε Def Leppard να αγοράσεις την δεύτερη κιθάρα σου.

Εγώ θα κάνω τον δικηγόρο του διάβολου (και τον πωλητή του Thomann): είμαστε στην εποχή που με 100-150 ευρώ αγοράζεις μια αξιοπρεπέστατη Harley Benton Strat. Έχει έρθει ο καιρός ρε Def Leppard να αγοράσεις την δεύτερη κιθάρα σου.

Τέταρτη θα είναι! Προηγήθηκαν Yamaha starter που διαλύθηκε το nut και άλλα προβλήματα πολλά, και μια ηλεκτρακουστική που κλάπηκε, και η ξανθιά Ιαπωνέζα που παίζω τώρα.

Ή...να την πω πέμπτη? Στυλ Mesa που πήγε από Mark V σε Mark VII. Τα μαθηματικά είναι σχετικά. Αν σε λένε Mesa. Μόνο τα ξύλα είναι απόλυτα. Αν σε λένε PRS.

Παρόμοια θέματα

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back