Όπως είπα σε προηγούμενο ποστ συνεχίζω τους πειραματισμούς με το επιστόμιο και καλαμάκι και ίσως κάποιος με γνώσεις κυρίως χημείας θα μπορούσε να βοηθήσει.
Τους πειραματισμούς τους συνεχίζω για 2 λόγους:
1. Το καλαμάκι από αναψυκτικά .
Το πρόβλημα μου είναι: Το πλαστικό καλαμάκι παρουσιάζει κάπου-κάπου κάποια αστάθεια (
φτιάχνοντας τα , μερικά τα έχω ισιώσει περνώντας πάνω από πετσέτα ηλεκτρικό σίδερο – τα πιο επιτυχημένα - άλλα τα έχω ισιώσει κάπως με το νύχι και τα έχω ‘χτυπήσει’ με τα δόντια να ισιώσουν , αλλά κάποια στιγμή , όχι πάντα, μετά από παίξιμο 3- 5 λεπτών αποφορμάρονται λίγο και ο ζουρνάς δίνει ‘’τσίριγμα’’ ειδικά στις 3 υψηλές νότες της διατονικής του , το 'μασάω' λίγο και τις περισσότερες φορές επαναφορμάρεται αμέσως).
2. Συσσώρευση σίελων στο καλαμάκι
Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι μετά από παίξιμο 3- 5 λεπτών σταγόνες από σάλια που συσσωρεύονται στο καλαμάκι το ‘μπουκώνουν’ λίγο με αποτέλεσμα όχι καθαρό ήχο (
τα από ζαχαροκάλαμο ίσως απορροφούν περισσότερο τα σάλια και ίσως γι αυτό παίζουν τόση πολύ ώρα οι ζουρνατζήδες επαγγελματίες). Αφαιρώντας το επιστόμιο και φυσώντας το απ’ την ανάποδη φεύγουν οι σταγόνες και ο ήχος γίνεται πάλι ολοκάθαρος.
Επειδή μου κάνει εντύπωση το πώς οι τσιγγάνοι αλλά και γενικά οι ζουρνατζήδες, παράγουν τόσο καθαρό ήχο φτιάχνοντας το καλαμάκι από καλάμι (εγώ προσπάθησα από τα 10 που αγόρασα σε διάφορα μήκη και σχήματα , λέπτυνση με ξυραφάκι , πέρασμα με πυρακτωμένη λάμα να σκληρύνει… και δυστυχώς τα χάλασα όλα απλά καταφέρνοντας σε μερικά να παράγω όλες τις νότες σωστά εκτός από τις 3 υψηλές νότες της διατονικής που δεν κουρδίζονταν – άρα στην ουσία , μου ήταν άχρηστος ο ζουρνάς ).
Ενώ με το καλαμάκι αναψυκτικού απλά παρουσιάζονται που και που μόνο τα ανωτέρω 2 προβλήματα.
Ρώτησα σε διάφορα Αρμένικα sites και στα διάφορα video, ελληνικά και ξένα του Youtube , με ζουρνάδες , τα οποία όμως τα έχουν ανεβάσει χρήστες και όχι ζουρνατζήδες (Θα ήταν βέβαια παράξενο να ‘’αρθρογραφούσαν’’ ή να κάνουν uploading οι τσιγγάνοι!!) αλλά δεν πήρα απάντηση.
Η βοήθεια που ζητάω είναι
• αν υπάρχει λύση στα αναφερθέντα 2 προβλήματα για να παραμένει σταθερό το άνοιγμα της τσαμπούνας και για τη μη συσσώρευση σάλιων .
• Αν υπάρχει δυνατότητα κατασκευής τσαμπούνας από κάποιο άλλο υλικό στο σχήμα του ζαχαροκάλαμου (κόλουρος κώνος)
• Αν σκέφτεστε κάποιο άλλο υλικό
Ευχαριστώ