Καλημέρα παιδιά...
Δεν μπόρεσα να αντισταθώ στον πειρασμό απάντησης στο συγκεκριμένο thread για τον απλούστατο λόγω ότι το mastering είναι η τρέλα μου και ασχολούμαι με αυτό αρκετά χρόνια, πότε ερασιτεχνικά (στα δικά μου μουσικά projects) και πότε επαγγελματικά.
Αν και με όσα διάβασα από τους προηγούμενους φίλους σε σχέση με το τι είναι το mastering, σε γενικές γραμμές, καλύφθηκα, οφείλω να συμπληρώσω δυο τρία πράγματα που θεωρώ απαραίτητα. Το κυριότερο είναι το εξής:
Οποιοσδήποτε μουσικός στοχεύει στο να παρουσιάσει μία απολύτως αψεγάδιαστη παραγωγή -από πλευράς ηχητικής ποιότητας- η διαδικασία του mastering αποτελεί μονόδρομο. Το μυστικό είναι ότι εμπιστεύεστε τη δουλειά σας σε ένα τρίτο πρόσωπο που, εκ των πραγμάτων, δεν έχει «φθαρεί» από την διαδικασία της παραγωγής-όπως οι ίδιοι οι μουσικοί ή οι ηχολήπτες- με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζει το υλικό σας τεχνικά με 100% αντικειμενικότητα. Αυτός ο άνθρωπος, χάρη στην εμπειρία και την τεχνογνωσία του, είναι σε θέση να εντοπίσει και να λύσει προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί καθΆόλη την διάρκεια της παραγωγής, καταλήγοντας σε ένα αποτέλεσμα που μπορεί να σταθεί επάξια δίπλα στις άλλες επαγγελματικές παραγωγές. Φυσικά, διαθέτει τον κατάλληλο εξοπλισμό, τόσο από πλευράς hardware όσο και software για να φέρει εις πέρας αυτή την τόσο λεπτή αλλά καθοριστική διαδικασία. Με απλά λόγια, αυτό που ξεχωρίζει μία άρτια παραγωγή από ένα demo είναι το mastering.
Βεβαίως, ισχύει αυτό που λένε οι Αμερικάνοι «shit in, shit out». Αυτό σημαίνει πως η ποιότητα της αρχικής ηχογράφησης-μίξης είναι εξίσου καθοριστική για ένα κορυφαίο αποτέλεσμα. Στο mastering δεν κάνουμε θαύματα! Σίγουρα όμως μπορούμε να αναβαθμίσουμε μία παραγωγή από κακή σε μέτρια, από μέτρια σε καλή, από καλή σε άριστη…
Λευτέρης Ξένος