mastering volume

harisexp

Νέο μέλος
Πόντοι
18
Ιδιότητα
  1. Κιθάρα
Γειά, έχω μερικά tracks καί θέλω όλα μεταξύ τους νά έχουν τήν ίδια ένταση.Δέν ξέρω πώς ακριβώς ονομάζεται αυτή ή διαδικασία.Έχω κάνει κάποιες πατέντες μέ cubase κυρίως ακούγοντας τό ένα δίπλα στό άλλο .Έχετε καμιά ιδέα μέ ποιό τρόπο θά βρω ακριβώς τίς εντάσεις;Άν όχι στό cubase σέ κάποιο άλλο πρόγραμμα γιά αυτή τήν δουλειά. 

Με το αυτί και να μην σου κοκκινίζει το master.

Σίγουρα με normalize για να μην κοκκινίζει το panelακι σου!Επίσης το vol automation θα σε βοηθήσει,να φτιάξεις εντάσεις σε σημεία...

Συνήθως τό normalize τό χρησιμοποιώ γιά νά μειώσω ένταση γιά τό αντίθετο δέν νομίζω ότι είναι τό καλύτερο, καί επίσης αυτό γίνεται σέ μεμονομένο track.Αυτό πού ψάχνω είναι έναν τρόπο γιά νά ρυθμίσω ισότιμα μιά ομάδα από tracks.Στό  youtube μέ τήν λέξη normalize δέν βρήκα αυτό πού θέλω.Ευχαριστώ πάντως.

Μιλάς για stereo tracks, δηλαδή μίξεις που θέλεις να τους κάνεις mastering ή για μεμονωμένα tracks δηλαδή μπάσο, κιθάρα κλπ κλπ;

"Mp3 Gain" λεγεται το προγραμμα που ψαχνεις φιλε μου :)

Δοκιμασμενο και δωρεαν...

Ελπιζω να βοηθησα !

Το πιο απλό (υπεραπλουστευμένο) που μπορείς να κάνεις είναι να βάλεις όλα σου τα μιξαρισμένα κομμάτια σε διαφορετικά tracks στο cubase το ενα κάτω απο το άλλο.

Μετά έχεις 2 επιλογές

είτε βάλε ενα limiter στο master bus και φέρε με ρυθμίσεις τα κομμάτια στην ίδια περίπου ένταση απο το mixer. στο τέλος ρυθμίζεις το master bus να μην δουλευει ο limiter συνεχώς και γενικά να εμφανίζει άντε το πολύ μέχρι 5-6 DB gain reduction και φυσικά η έξοδος να μην περνάει το -0.1 DB. Αν θέλεις βάλε ένα απαλό compressor πριν να κάνει 1-2 db reduction στα πιο δυνατά σημεία των κομματιών σου με αργό attack και release

είτε βάζεις ξεχωριστό λιμιτερ σε κάθε track και κάνεις πάλι τα ίδια περίπου. Σε αυτή την περίπτωση προσέχεις κανένα κανάλι στο mixer να μην είναι πάνω απο -0.1 db αλλιώς θα σου κοκκινήσει η έξοδος.

μετά κάνεις export ενα ενα τα κομμάτια.

αφου την κάνεις που την κάνεις την δουλειά βάλε και ένα καλό EQ σε κάθε track και αν ακούσεις τρελές διαφορές στις συχνότητες κάνε κάποιες απαλές μικρορυθμίσεις (μέχρι 2-3 DB θα σου πρότεινα) Καλλιτερα να κόβεις παρά να προσθέτεις γενικά πάλι.

Καλή τύχη.

Σημαντικό

Διάλεξε ΕΝΑ βασικό κομμάτι σου με το οποίο θα συγκρίνεις και θα ρυθμίζεις τα υπόλοιπα αλλιώς θα χάσεις την μπάλα.

harisexp είπε:
Συνήθως τό normalize τό χρησιμοποιώ γιά νά μειώσω ένταση γιά τό αντίθετο δέν νομίζω ότι είναι τό καλύτερο, καί επίσης αυτό γίνεται σέ μεμονομένο track.Αυτό πού ψάχνω είναι έναν τρόπο γιά νά ρυθμίσω ισότιμα μιά ομάδα από tracks.Στό  youtube μέ τήν λέξη normalize δέν βρήκα αυτό πού θέλω.Ευχαριστώ πάντως.
το cubase δεν το γνωρίζω, όμως στο CoolEdit που χρησιμοποιώ στη δουλειά μου το normalize δουλεύει θαυμάσια και σε αύξηση και σε μείωση έντασης, και πολύ αμφιβάλλω αν το cubase έχει πρόβλημα στην ενίσχυση

επίσης στο CoolEdit μπορεί κανείς να ορίσει scripts και να τα τρέξει ως batch σε όσα tracks θέλει με τη μία σε δευτερόλεπτα... μετά τα εισάγει στο multitrack view και τα μιξάρει

τέλος, αν απαντάς σε μένα, σε παρότρυνα να ψαξεις στο google, όχι στο youtube

To normalize σαν λειτουργια δεν είναι η πιο κατάλληλη σε αυτή την περίπτωση καθώς δεν αντιμετωπίζει ουσιαστικά το πόσο δυνατά είναι ένα κομμάτι αλλά πιο είναι το ψηφιακό του μέγιστο σήμα. Όλοι μα όλοι οι δίσκοι που έχουν κυκλοφορήσει σε cd έχουν περίπου το ίδιο ψηφιακό μέγιστο (-0.4 με 0 db) αλλά τεράστιες διαφορές στην πραγματική ένταση (RMS) οποτε και να έκανες normalize σε 20 διαφορετικά tracks απο τότε που βγήκε το cd μέχρι σήμερα θα είχες στο τέλος περίπου την ίδια ένταση ξανά για το καθένα αλλά δεν θα μπορούσες να τα φέρεις σε παραπλήσιες εντάσεις. Δηλαδή αν το παιδί έχει ένα track με drums που το snare π.χ. δεν έχει κομπρεσαριστεί λίγο, με το normalize θα χτυπάει άνετα 0 στο μίκτη αλλά η ένταση του κομματιού θα είναι πολυ πολυ χαμηλή σε σχέση με άλλο Track που έχει π.χ. πιο ήρεμα χτυπήματα στα snare. Δεν θα μπορέσει έτσι να φέρει κοντά σε ένταση.

συμφωνώ απόλυτα, γι' αυτό και θεωρώ αυτονόητο πως θα προηγηθεί compressing/limiting

pkole είπε:
Μιλάς για stereo tracks, δηλαδή μίξεις που θέλεις να τους κάνεις mastering ή για μεμονωμένα tracks δηλαδή μπάσο, κιθάρα κλπ κλπ;
Μιλάω γιά τό τελικό αποτέλεσμα mastering οπως γράφω στόν τίτλο, όχι γιά τήν διαδικασία τής μίξης, tracks γιά νά προστεθούν σέ άλπουμ cd.

Ευχαριστώ γιά τίς ιδέες πού μού δώσατε , θά πειραματιστώ καί βλέπουμε.

niktkd93 είπε:
"Mp3 Gain" λεγεται το προγραμμα που ψαχνεις φιλε μου :)

Δοκιμασμενο και δωρεαν...

Ελπιζω να βοηθησα !
Κάτι τέτοιο ήθελα ένα απλό πρόγραμμα όπως φαίνεται καί εδώ

αλλά αυτό μάλον είναι μόνο γιά συμπιεσμένα mp3 αρχεία.

Φίλε Χάρη, η διαδικασία που θέλεις να κάνεις λέγεται leveling. Είναι μια εργασία του (pre) mastering που έχει ως αποτέλεσμα τα τραγούδια να ακούγονται ομοιόμορφα από άποψη έντασης, μεταξύ τους.

Αυτό που μπορείς να κάνεις, είναι να τα βάλεις σε μια σειρά, να βρεις αυτό που έχει την χαμηλότερη στάθμη σε σχέση με τα υπόλοιπα, και να χαμηλώσεις την ένταση των πιο δυνατών. Έπειτα θα βρεις την συνολική στάθμη του cd από κάποιο limiter που θα βάλεις στο master bus ή/και από την στάθμη του master.

Αν σε ενδιαφέρει να έχουν μεγάλη ένταση τα κομμάτια σου, τότε θα πρέπει να βρεις το ήδη δυνατότερο τραγούδι και να αυξήσεις την ένταση των χαμηλότερων από αυτό (έχοντας φυσικά και από ένα limiter στο καθένα αν δεν υπάρχει   ).

Σε κάθε περίπτωση, το ποσοστό που θα πειράξεις στο κάθε κομμάτι είναι υποκειμενικό γιαυτό και σου είπα πως είναι θέμα των αυτιών περισσότερο παρά κάποιων άλλων βοηθημάτων.

Καλησπερα, μια ερωτηση.

Αν, οταν τα κανει export απ το Cubase εχουν σχεδον ιδια ενταση (με peak σχεδον σταθερο στα 0,4-0,2 dB) δεν θα ειναι τα κομματια ομοιομορφα anyway?

Μια συμβουλή-διευκρίνηση προς πάσα κατεύθυνση:

Μην κάνετε leveling και μη χρησιμοποιείτε οποιοδήποτε δυναμικό επεξεργαστή συμβουλευόμενοι ένα peak meter.

Πάντα να το κάνετε με το αυτί και πάντα με βάση τη συνολική αισθητική των tracks.

Αν ένα album έχει μέσα ένα track που είναι κιθάρα-φωνή και ένα track με full μπάντα τότε το αποτέλεσμα θα είναι το πρώτο track να ακούγεται πολύ δυνατά και το δεύτερο χαμηλότερα και πολύ compressed.

Βάλε όλες τις μίξεις στο cubase σε διαφορετικά κανάλια σειριακά (για να μπορείς να ακούς).Τα mastering effects στα insert του κάθε καναλιού (έτσι ώστε να μπορείς να συγκρίνεις για ομοιομορφία).Θεωρώ ότι η ένταση κάθε κομματιού τείνει να είναι συγκεκριμένη.Παρόλα αυτά η χρήση maximizer σε κάθε track βοηθάει πολύ στην σωστή ένταση του κομματιού.Δοκίμασε να δουλέψεις με το maximizer του cubase.(αν οι μίξεις είναι οκ θα υπάρχει ένα average volume που θα δουλεύει σωστά σε όλα τα κομμάτια..με τις σωστές δυναμικές)

Ξέχασα να διευκρινίσω ότι όλο αυτό έχει νόημα αφού η μίξη είναι οκ (δυναμικές και max peak volume). Επίσης αφού χρησιμοποιηθούν στο mastering eq,compressor κλπ..και έχεις το maximum peak volume.Για αυτόν τον λόγο ακριβώς πλέον είναι θέμα maximizer το average volume που θέλεις. (Το οποίο ναι μεν το κάνει να ακούγεται δυνατά...αλλα ουσιαστικά χάνεις τις χαμηλές δυναμικές..για αυτό θέλει ψάξιμο σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα κομμάτια...και για αυτό είπα για "ιδανικό volume")

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα