Language Blues

Waterfall-K είπε:
Ουτε ο Φαλμεράυερ δεν θα το εγραφε καλυτερα....
okay.gif

Περιεργως ακομα να γινει μαθημα στα σχολεια οι γελοιοτητες που εγραφε αυτος ο γραφικος "ιστορικος". Ή εχει γινει ηδη υποχρεωτικο μαθημα στα σχολεια και δεν το εχουμε παρει χαμπαρι?
chin.gif

Για τα φαινομενα τυπου "είμαστε οι παλιότεροι", "είμαστε οι καλύτεροι", "έχουμε την ομορφότερη χώρα", "έχουμε την πιο πλούσια γλώσσα" κλπ, ρωτα τους Αγγλους ή τους Γαλλους, εχουν να σου πουν πολλα πανω σ'αυτο. Βεβαια αυτοι εχουν καθε δικαιωμα να ειναι "Αγγλαρες" ή "Γαλλαρες" (κατα το Ελληναρες) γιατι στις χωρες τους προφανως δεν εχουν τους αντιστοιχους καραγκιοζηδες/τιμητες των παντων που εχουμε εμεις να τους το κοπανανε ολη μερα. Εκει το να φορεσεις μια μπλουζα με την Αγγλικη σημαια (περιεργως και στη χωρα μας το ιδιο γινεται με την ιδια σημαια) δεν σε κανει αυτοματα "εθνικιστη/ρατσιστη/φασιστα/ακροδεξιο/ξενοφοβικο" κλπ.

Με τετοια μυαλα, ακομα αναρωτιομαστε γιατι τρωμε "σφαλιαρες" ακομα κι απο τους Σκοπιανους?
Θα προτιμούσα να κουβεντιάσουμε, αν θες, χωρίς ειρωνική διάθεση ο ένας για τον άλλο. Πέραν αυτού και σχετικά με όσα γράφεις, δε θα είχα κανένα πρόβλημα με τον σωβινισμό μας αν αναφερόταν σε επιτεύγματα του σύγχρονου πολιτισμού μας και φανέρωνε υπερηφάνεια για το τι κάνουμε και πού βρισκόμαστε τώρα. Γιατί ο αντίστοιχος σωβινισμός των Αγγλογάλλων (και άλλων) με το παρόν (αν όχι πάντα με το παρόν, σίγουρα με τη νεότερη ιστορία τους) έχει να κάνει και όχι με το τι συνέβη στο γεωγραφικό τους διαμέρισμα πριν 2000 χρόνια.

Jazzjoker είπε:
Δεν το λέω ούτε για τον Waterfall ούτε για τον dvat αλλά επειδή το ανέφερε ο ΣΦ και είναι εξαιρετικά συχνό φαινόμενο. Αν ως λαός δεν απαλλαγούμε από τα "είμαστε οι παλιότεροι", "είμαστε οι καλύτεροι", "έχουμε την ομορφότερη χώρα", "έχουμε την πιο πλούσια γλώσσα" και τα εκατοντάδες άλλα τέτοιου είδους τσιτάτα που αποτελούν αφελώς ελληνοκεντρική αντιμετώπιση του κόσμου, θα συνεχίσουμε να είμαστε καμμένοι ως σύγχρονος πολιτισμός.

Νομίζω ότι μπορούμε να αγαπάμε τη χώρα μας χωρίς να πρέπει να ανατρέξουμε σε έναν όντως σπουδαίο πολιτισμό που ζούσε πριν χιλιάδες χρόνια σε αυτά τα εδάφη με τον οποίο όμως ουδεμία σχέση έχουμε πλέον είτε φυλετικά, είτε πολιτισμικά, είτε σε όποιο άλλο επίπεδο. Η μόνη συγγένειά μας είναι η γλώσσα με τις όποιες αλλαγές έχει υποστεί.

Κατά μία έννοια, ο αρχαίος ελληνισμός υπήρξε η κατάρα της σύγχρονης Ελλάδας.
Συμφωνώ απόλυτα. Waterfall-K, το ζήτημα δεν είναι αν ο Παρθενώνας βρίσκεται στην Αθήνα, το Λονδίνο ή στην Άνω Περρέα, αλλά το αν θα έδινε οποιοσδήποτε έστω μία δεκάρα για να μάθει που βρισκεται, πλέον. Αυτή είναι η νεο-ελληνική πραγματικότητα, δεν υπάρχει άλλη και φήμες για το ότι "κάποτε υπήρξε" δεν ενδιαφέρουν κανέναν.

Superfunk είπε:
ΠΑΛΙ δεν καταλαβες τι θελω να πω....
Παλι ε? Ειναι που γραφεις δυσκολες Ελληνικες λεξεις κι εγω σαν Σλαβοφωνος "Ελληνας" den katalabeni leme...Αντε Superfunk, εχεις ξεφυγει εντελως, αραξε λιγο, φαε κατι, ακουσε λιγο μουσικη, πηγαινε μια βολτα εξω, μια χαρα λιακαδα εχει σημερα. Κανε κατι αλλο τελος παντων, τζαμπα γραφεις εδω, δεν μας πειθεις.
glasses9.gif

@Jazzjoker, εγω παλι δεν θα προτιμουσα να κουβεντιασουμε. Απο τα γραφομενα σου φαινεται οτι τζαμπα θα μιλησουμε. Μετα απο το απολυτο και τελειως ανιστορητο "...σπουδαίο πολιτισμό που ζούσε πριν χιλιάδες χρόνια σε αυτά τα εδάφη με τον οποίο όμως ουδεμία σχέση έχουμε πλέον είτε φυλετικά, είτε πολιτισμικά" τι να πουμε?

Δεν πειραζει, δεν τρεχει και τιποτα, αυτες οι συζητησεις εχουν ξαναγινει εδω και καταληγουν παντα σε καβγα.

Trolley, μπορεις να συμφωνεις με οτι θελεις.

πηγαινε μια βολτα εξω, μια χαρα λιακαδα εχει σημερα
ενταξει το καταλαβα το προβλημα σου....εχεις απλα ADD οποτε ειναι δυσκολο να προσεξεις (και αρα να καταλαβεις) απλες φρασεις  ποσο μαλλον επιστημονικα τεκμηριωμενες και πολυπλοκες  οπως οι δικες μου   ;D

τη χρειαζομαι γιατι ειμαι γριππωμενος και κρεββατωμενος 4 μερες τωρα    
;D

Υπάρχει μια Ιστορία, η ανθρώπινη, και ο ανθρώπινος πολιτισμός. Αν χρωστάνε οι άλλοι για τον Αριστοτέλη, χρωστάμε και εμείς για τον Νεύτωνα. Όμως στην πραγματικότητα δεν χρωστάει κανείς, είναι μια αλυσίδα εξέλιξης της σκέψης της τεχνολογίας και της επιστήμης που η αρχή της χάνεται κάπου στη Μεσοποταμία.

Και στην ουσία, μία γλώσσα υπάρχει, είναι η γλώσσα της καρδιάς που αισθάνεται την έννοια Ελευθερία, είτε την πεις Ελευθερία είτε Liberty είτε ουγκα μπουγκα, και φοβάται την έννοια Θάνατος, είτε την πεις Θάνατος, είτε Death είτε πάπαλα  ;D

Τώρα εθνικισμός και διεθνισμός και Ελληνάρες και Διεθνιστάρες αυτά είναι μαλακίες και παραμύθια σκορδαλιά, αυτό που υπάρχει είναι ότι σφαζόμαστε όλοι με όλους για τα limited resources, ας αποδεχθούμε τον εαυτό μας για αυτό που είναι,  βάρβαροι κανίβαλοι με εξελιγμένα ρόπαλα και το μαχαίρι στα δόντια, και ας μην παραμυθιαζόμαστε ότι "τα δικαιούμαστε γιατί είμαστε καλύτεροι", ούτε ότι "είμαστε αδέρφια, δεν είμαστε ζούγκλα για να σφαζόμαστε"

Superfunk είπε:
ενταξει το καταλαβα το προβλημα σου....εχεις απλα ADD ;D
Οταν καταλαβεις και το δικο σου προβλημα, εκει να δεις παρτυ που θα γινει.... ;D ;D ;D

Waterfall-K είπε:
Trolley, μπορεις να συμφωνεις με οτι θελεις.
Και εσύ μπορείς να είσαι υπό την μόνιμη επήρρεια εθνικιστικών ναρκωτικών, όσο θέλεις. Μην παραπονιέσαι όμως για τις σφαλιάρες που τρως (από Σκοπιανούς, αν πρόσεξα σωστά).

Waterfall-K είπε:
Οταν καταλαβεις και το δικο σου προβλημα, εκει να δεις παρτυ που θα γινει.... ;D ;D ;D
παντως το ADD ειναι δειγμα εξυπναδας οποτε μη στεναχωριεσαι,απλα προσπαθησε να εισαι λιγο πιο συγκεντρωμενος.... και να μην επηρεαζεσαι απο τους Σκοπιανοσλαβομακεδονες τοσο πολυ ;D

Superfunk είπε:
παντως το ADD ειναι δειγμα εξυπναδας οποτε μη στεναχωριεσαι,απλα προσπαθησε να εισαι λιγο πιο συγκεντρωμενος.... και να μην επηρεαζεσαι απο τους Σκοπιανοσλαβομακεδονες τοσο πολυ ;D
Αφού τρώει σφαλιάρες λέει ο άνθρωπος... δείξε και εσύ λίγη κατανόηση.

trolley είπε:
Και εσύ μπορείς να είσαι υπό την μόνιμη επήρρεια εθνικιστικών ναρκωτικών, όσο θέλεις.
Οταν λεω οτι το μεγαλο προβλημα του ΝΟΙΖ ειναι η δυσκολια να καταλαβουν μερικοι απλα Ελληνικα, δεν το λεω για πλακα. Εσυ τωρα διαβασες ολο το θρεντ και τι καταλαβες ακριβως? Οτι εγω ειμαι "υπό την μόνιμη επήρρεια εθνικιστικών ναρκωτικών".
Επετρεψε μου να σου πω οτι εσυ προφανως εισαι υπο την μονιμη επηρεια πραγματικων ναρκωτικων. Δωσε κατι κι απο δω ρε μονοφαγα... ;D

Waterfall-K είπε:
@Jazzjoker, εγω παλι δεν θα προτιμουσα να κουβεντιασουμε. Απο τα γραφομενα σου φαινεται οτι τζαμπα θα μιλησουμε. Μετα απο το απολυτο και τελειως ανιστορητο "...σπουδαίο πολιτισμό που ζούσε πριν χιλιάδες χρόνια σε αυτά τα εδάφη με τον οποίο όμως ουδεμία σχέση έχουμε πλέον είτε φυλετικά, είτε πολιτισμικά" τι να πουμε?

Δεν πειραζει, δεν τρεχει και τιποτα, αυτες οι συζητησεις εχουν ξαναγινει εδω και καταληγουν παντα σε καβγα.
Οκ δεκτόν ότι δε θέλεις. Απλώς έχε υπόψιν ότι ο απόλυτος είσαι εσύ, δεδομένου ότι απαξιοίς να συζητήσεις με οποιονδήποτε διαφωνεί μαζί σου.

trolley είπε:
Αφού τρώει σφαλιάρες λέει ο άνθρωπος... δείξε και εσύ λίγη κατανόηση.
Ενταξει ας αλλαξουμε κουβεντα τοτε..

το μεσημερι τι θα φας?

σου προτεινω ενα 100% ΑΓΝΟ ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΟ μενου απο το βιβλιο του ΤΣΕΛΕΜΕΝΤΕ (αντιγραφω απο τα περιεχομενα)

ΟΡΕΚΤΙΚΟ: Πιροσκι

ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ: Μουσακας

ΓΛΥΚΟ: Μιλφεϊγ

Τετοια ετρωγε και ο Περικλης και εχτισε την Ακροπολη ;D

Waterfall-K είπε:
Οταν λεω οτι το μεγαλο προβλημα του ΝΟΙΖ ειναι η δυσκολια να καταλαβουν μερικοι απλα Ελληνικα, δεν το λεω για πλακα. Εσυ τωρα διαβασες ολο το υρεντ και τι καταλαβες ακριβως? Οτι εγω ειμαι "υπό την μόνιμη επήρρεια εθνικιστικών ναρκωτικών".

Επετρεψε μου να σου πω οτι εσυ προφανως εισαι υπο την μονιμη επηρεια πραγματικων ναρκωτικων. Δωσε κατι κι απο δω ρε μονοφαγα... ;D
Waterfall-K, ναι αυτό κατάλαβα.

Όποτε θέλεις να συγκρίνουμε την ικανότητά μας να χειριζόμαστε την ελληνική, ενημέρωσέ με. Εκεί να δεις... κλέος (που λέει και ο άλλος ο ελληνιστής), που έχει να πέσει.

Μιλούσαμε για γλώσσα και το πήγατε JJ και  trolley στον εθνικισμό!  

Από που προέκυψε αυτό, μόνο εσείς το καταλάβατε... Ίσα ίσα μάλιστα που θεωρώ ότι κακώς λεγόμαστε Έλληνες, οι σημερινοί νεοέλληνες.

Όπως επίσης, σαφώς και θα προτιμούσα να ζω στο Λονδίνο παρά στην Αθήνα. Όπως επίσης θεωρώ ότι συνεχιστές του ελληνικού πνεύματος είναι περισσότερο οι σημερινοί Γερμανοί ή Άγγλοι, παρά οι σημερινοί Έλληνες. Διοτί απλά και μόνο, μαθαίνουν και μελετούν τον ελληνικό πολιτισμό ενώ εμείς όχι.

Διότι το σημαντικό είναι να γίνεις μέτοχος του ελληνικού πνεύματος και να προχωρήσεις μπροστά. Κάτι που δεν κάνουμε εμείς σήμερα.

Όμως άλλο είναι αυτό, και άλλο το να λέμε ότι θέλουμε για την γλώσσα.

Όπως είπε και ο Yameth κανείς από τους συμμετέχοντες δεν είναι φιλόλογος. Σωστό. Απλά, αναρωτιέμαι τότε, τι πείραξαν τα επιχειρήματα τα δικά μου ή του Waterfall , την στιγμή που κανείς δεν απέριιψε τη ΑΤΟΠΗ τοποθέτηση του Superfunk περί του πλούτου της Αγγλικής γλώσσας, σε σχέση με την Ελληνική.

Έχω παραδεχθεί (το γνώριζα ήδη) ότι η Αγγλική, έχει περισσότερες λέξεις από την ελληνική γλώσσα!! Και έχει γίνει στα αρχικά μου post. Για να φτάσουμε μετά από μερικές σελίδες, σε διθυράμβους του JJ και του Superfunk περί δικαίωσης ότι έχει περισσότερες λέξεις η Αγγλική!!! Έτσι ορίζεται ο γλωσσικός πλούτος άραγε?

Επειδή είναι της μόδας να απαξιώνουμε οτιδήποτε ελληνικό, συνεχίστε και κάντε το... Είμαστε πολύ πίσω, είμαστε φτωχοί συγγενείς το παραδέχομαι... Δεν είμαστε καν Ευρώπη...

Η καημένη η γλώσσα όμως δεν φταίει!! Ας σώσουμε την ελληνική σκέψη αν θέλουμε να έχουμε μέλλον...Οι ξένοι την σπουδάζουν ενδελεχώς την ελληνική γραμματεία, εμείς την απαξιώνουμε...

Ναι δεν είμαι γνήσιος απόγονος του Σωκράτη!! Δεν με ενδιαφέρει καθόλου!!! Είχα την τύχη όμως να μιλώ ελληνικά και να έχω τεράστια πνευματική και πολιτιστική παρακαταθήκη από τους ανθρώπους που συμπτωματικά κατοικούσαν στον ίδιο γεωγραφικό χώρο με εμένα! (Η λέξη πρόγονος δεν χρησιμοποιήθηκε για να μην ανοίξουμε νέο topic!!)  

Αυτό σημαίνει ότι έχω και τεράστια ευθύνη, να αξιοποίησω αυτή την κληρονομιά και όχι να την απαξιώσω... Προσωπικά , ντρέπομαι που γνωρίζω μικρό μόνο τμήμα αυτού του πολιτιστικού πλούτου...

Ας στήνουν αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου οι Σκοπιανοί, ας ανακαλύπτουν την Αμερική οι Τούρκοι και όλα καλά!!!!

Jazzjoker είπε:
Απλώς έχε υπόψιν ότι ο απόλυτος είσαι εσύ, δεδομένου ότι απαξιοίς να συζητήσεις με οποιονδήποτε διαφωνεί μαζί σου.
Δεν απαξιω να συζητησω με κανεναν, ουτε καν με τον Superfunk οπως βλεπεις. ;D Αλλα οταν μου αρχιζεις με δεδομενο τις γελοιοτητες του Φαλμεραυερ, γελοιοτητες οι οποιες εχουν απορριφθει απο την πλειοψηφια των ιστορικων, τι να συζητησουμε? Ειναι χασιμο χρονου.
@Superfunk, ντοματες γεμιστες εχω.

@Trolley, σιγα, ανατριχιασα.

την στιγμή που κανείς δεν απέριιψε τη ΑΤΟΠΗ τοποθέτηση του Superfunk περί του πλούτου της Αγγλικής γλώσσας, σε σχέση με την Ελληνική.
ΕΙΣΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΑΛΑ ΣΟΥ ΑΝΘΡΩΠΕ ΜΟΥ?  :o :o :o :o

τοσες  φορες εγραψα ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΣ ΚΑΙ ΕΣΥ

Έτσι ορίζεται ο γλωσσικός πλούτος άραγε?
οχι φυσικα.

σου εγραψα ΑΚΡΙΒΩΣ τι εννοουσα στο ποστ #17

οπως ειπες και  ειπα και εγω... Grin...ο ΑΡΙΘΜΟΣ των λεξεων ΔΕΝ ειναι ...μετρητης πλουτου μιας γλωσσας...αλλα  αν   ΗΤΑΝΕ η αγγλικη γλωσσα ΕΧΕΙ περισσοτερες απο την Ελληνικη.
και ολα αυτα ξεκινησαν απο αυτο (που επισης σου επαναλαμβανω)

για αυτο ΞΑΝΑ-διαβασε τι εγραψε ο Trantos (οτι δηλ. η ΛΕΞΗ rules αποδεικνυει τη "φτωχεια" της αγγλικης γλωσσας ενω υπαρχουν τουλαχιστον 40 ΑΓΓΛΙΚΕΣ λεξεις που θα μπορουσαν να εκφρασουν καλυτερα το νοημα που ...ψαχνει π.χ. mandates,directions,guidelines κτλ)

αρα το προβλημα δεν ειναι οτι η αγγλικη γλωσσα δεν εχει..αρκετες λεξεις για να εκφρασουν κατι αλλα οτι απλα καποιος δεν την ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΛΑ.... Wink...ωστε να τις χρησιμοποιησει...

Πάντως αν την έχουν ψωνίσει οι Ελληνάρες με τους Αρχαίους, οι Γάλλοι μόνο για τον Παστέρ θα έπρεπε να τους ταΐζει όλη η Γη στο στόμα, οι Άγγλοι με τον Τούρινγκ θα έπρεπε να έχουν 364 μέρες άδεια, κλπ κλπ. Επειδή όμως αυτοί ΞΕΡΟΥΝ ελληνική ιστορία, και είδαν ότι αν δεν είσαι σοβαρός σε παίρνει ο ΔΙΑΟΛΟΣ μέσα σε ΕΛΑΧΙΣΤΟ διάστημα (μεγαλύτερο παράδειγμα από την Αρχαία Αθήνα δε νομίζω να υπάρχει), δεν επαναπαύονται λοιπόν αλλά προσπαθούν, τουλάχιστον προσπαθούν περισσότερο από εμάς, που πρέπει να αγοράσουμε Αμερικάνικα αεροπλάνα, Γαλλικά πλοία, Γερμανικά τανκς και Ρώσικους πυραύλους, για να υπερασπίσουμε την... Ελλάδα από τους... βαρβάρους που τρώνε στα δέντρα. Πιο ξεφτίλα ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ!

dvat είπε:
Μιλούσαμε για γλώσσα και το πήγατε JJ και  trolley στον εθνικισμό!  
Για τον trolley δεν μπορώ να μιλήσω αλλά πού τον είδες τον εθνικισμό από μένα; Εγώ μίλησα για το εξαιρετικά κοινό στην ελληνική κοινωνία, από τους αναρχικούς μέχρι τους νεοναζί, "όταν εμείς δίναμε τα φώτα του πολιτισμού, οι άλλοι ήταν πάνω στα δέντρα".

σε διθυράμβους του JJ και του Superfunk περί δικαίωσης ότι έχει περισσότερες λέξεις η Αγγλική!!!
Ξανά, πού τον είδες το διθύραμβο από μένα; Δε μίλησα για κανένα πλούτο. Απλώς παρέθεσα μία στατιστική πηγή που αποδεικνύει ότι η αγγλική γλώσσα είναι αυτή με τις περισσότερες λέξεις.

Στα υπόλοιπα που γράφεις συμφωνούμε.

Δεν απαξιω να συζητησω με κανεναν

τι να συζητησουμε? Ειναι χασιμο χρονου.
Έλα ρε Κώστα. Θα κοροϊδευόμαστε τώρα;  ;D

manosx είπε:
Υπάρχει μια Ιστορία, η ανθρώπινη, και ο ανθρώπινος πολιτισμός. Αν χρωστάνε οι άλλοι για τον Αριστοτέλη, χρωστάμε και εμείς για τον Νεύτωνα. Όμως στην πραγματικότητα δεν χρωστάει κανείς, είναι μια αλυσίδα εξέλιξης της σκέψης της τεχνολογίας και της επιστήμης που η αρχή της χάνεται κάπου στη Μεσοποταμία.
A να χαρείς, αυτό. Χρωστάμε, χρωστάνε my ass.

Έτσι ορίζεται ο γλωσσικός πλούτος άραγε?
Άλλη μια φορά. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΝΟΙΑ ΓΛΩΣΣΙΚΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ.

Πάντως αν την έχουν ψωνίσει οι Ελληνάρες με τους Αρχαίους, οι Γάλλοι μόνο για τον Παστέρ θα έπρεπε να τους ταΐζει όλη η Γη στο στόμα, οι Άγγλοι με τον Τούρινγκ θα έπρεπε να έχουν 364 μέρες άδεια, κλπ κλπ. Επειδή όμως αυτοί ΞΕΡΟΥΝ ελληνική ιστορία, και είδαν ότι αν δεν είσαι σοβαρός σε παίρνει ο ΔΙΑΟΛΟΣ μέσα σε ΕΛΑΧΙΣΤΟ διάστημα (μεγαλύτερο παράδειγμα από την Αρχαία Αθήνα δε νομίζω να υπάρχει), δεν επαναπαύονται λοιπόν αλλά προσπαθούν, τουλάχιστον προσπαθούν περισσότερο από εμάς, που πρέπει να αγοράσουμε Αμερικάνικα αεροπλάνα, Γαλλικά πλοία, Γερμανικά τανκς και Ρώσικους πυραύλους, για να υπερασπίσουμε την... Ελλάδα από τους... βαρβάρους που τρώνε στα δέντρα. Πιο ξεφτίλα ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ!
Ξανά-μανά, α να χαρείς, αυτό.

Jazzjoker, trolley, SF, μην παλεύετε, δεν αξίζει, είναι γνωστό το φαινόμενο.

Άλλη μια φορά. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΝΟΙΑ ΓΛΩΣΣΙΚΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ.
+1000

(μπας και ετσι γινω κατανοητος..... ;D)

για να υπερασπίσουμε την... Ελλάδα από τους... βαρβάρους που τρώνε στα δέντρα.
Πολυ ανεκτικο σε βλεπω... ;D... από τους... βαρβάρους που τρώνε ΤΑ δέντρα...θες να πεις...οταν ανεβουν στα δεντρα (επομενο εξελικτικο σταδιο για αυτους τους καφρους που μας μισουν)   και τρωνε εκει ψηλα...ισως δουνε το ΜΕΓΑΛΕΙΟ μας....και υποκληθουν.. ;D

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back