• Το Noiz σας εύχεται χρόνια πολλά και ένα ευτυχισμένο 2025! 🎊

kurzweil k2000: τρελαμένο pitch bend! Help!

Ένας απλός τρόπος να το δοκιμάσεις είναι να το συνδέσεις μέσω midi στο Cubase για παράδειγμα ή σε όποιο άλλο daw δουλεύεις και να γράψεις την κίνηση του bender.

Δες αν "ακούει" γραμμικά από άκρη σε άκρη, στέλνοντας - καταγράφοντας όλες τις τιμές από 0 έως 127 χωρίς υπερβολική πίεση στα άκρα και επίσεις όταν επιστρέψει στο κέντρο ελεύθερο η τιμή του να είναι σταθερή στο 64.

Επανέλαβε την διαδικασία 7-8 ή παραπάνω φορές να δείς εάν η συμπεριφορά του είναι πάντα η ίδια.

Εννοείται πως στο κέντρο (ελεύθερος ο μοχλός) δεν πρέπει να έχει μηχανικό "τζόγο" ή αλλιώς κενή διαδρομή, χωρίς τιμές και ειδικά με τιμές.

Καλό είναι στο daw να κάνεις το πιό πάνω "πείραμα" με ανοικτή την οθόνη του list edit, έτσι ώστε να βλέπεις τις τιμές σε πραγματικό χρόνο, δηλαδή κάτι σαν real time midi monitoring.

Συγκεκριμενα στο δικο μου το ειχα δοκιμασει αυτο που ανεφερες(πριν κανει τα κουλα το bend),ολες οι τιμες ηταν κομπλε απο 0-127,στο κεντρο ηταν 64,παρολα αυτα υπηρχε αυτος ο τζογος που λες μονο απο την αρνητικη μερια τιμων,με αποτελεσμα οταν υπαρχει ευρος τονικοτητας 24 ημιτονια να εχω χασουρα κατι παραπανω απο 1 ημιτονιο,μεχρι τα 8-9 ημιτονια ευρους δεν γινοταν κατι αντιληπτο.(στο αντιστοιχο bend του software στην κενη θεση υπηρχε η τιμη 70 σε σχεση με το -8.192, 0 ,8.191)  Σε περιπτωση που το οργανο δεν εχει επιλογη καλιμπραρισματος,τοτε γινεται διορθωση αυτου του "μποσικου" η θελει παλι αλλαγη;

Οπότε, πρόβλημα υπήρχε και στο μικρό bend range, απλά δεν ήταν άμεσα αντιληπτό σε έναν απλό χρήστη, εμένα για παράδειγμα. Στο daw σαφώς και ήταν αντιληπτό - εμφανές το πρόβλημα όπως το είδες και μόνος σου. Επίσης, θα ήταν αντιληπτό αν έγραφες ένα δεύτερο take με παρόμοιο ήχο unison. Συνήθως εκεί ακούς το detune επειδή υπάρχει reference - σημείο αναφοράς κάποιος σωστά κουρδισμένος ήχος (έστω ο πρώτος ή ο δεύτερος).

Σχετικά με το μπόσικο...

Ρωτάς τι θα έκανε κάποια "αντιπροσωπεία", τι θα έκανε κάποιος τεχνικός ή τι θα έκανα εγώ;

Αν υπαρχει καποια αντικειμενικη λυση,γιατι οχι και τι θα εκανες εσυ, ρωταω επειδη το εχω δει αρκετες φορες το φαινομενο αυτο σε midi που δεν εχουν δυνατοτητα καλιμπραρισματος οπως το δικο μου,αλλα παρολα αυτα το bend να ανταποκρινεται μια χαρα.

Αν είναι κάτι όχι τόσο σημαντικό και που μπορεί να "σωθεί" τότε θα γίνει η ανάλογη προσπάθεια. Αρκεί να αξίζει τον κόπο έτσι ώστε να γίνει σωστά και αξιόπιστα.

Αντικειμενικά όμως, από τη στιγμή που το bender και ειδικά το... λαϊκού προγράμματος κάνει "νερά" λόγω εκτεταμένης χρήσης, τότε είναι ήδη για τα σκουπίδια.

Βέβαια... εξαρτάται από το μηχάνημα (brand name), το μοντέλο, αλλά πρώτα από τον ίδιο τον χρήστη. Οταν κάποιος δεν μπορεί να διαχωρίσει το stereo από το mono ή να καταλάβει την αστάθεια του velocity σε ένα κλαβιέ, τότε για ποιό bender stability να μιλήσουμε, τι είναι αυτό ?

Υπάρχουν πελάτες που από μόνοι τους ζητάνε σωστό - ξεχωριστό bender ή άλλο special modification σε κάποιο άλλο εξάρτημα ή τμήμα, αυτοί ξέρουν.

Επίσεις υπάρχουν πελάτες που ενώ φέρνουν το μηχάνημα για άλλο πρόβλημα, μετά τον γενικό έλεγχο τους γίνεται ενημέρωση και για την κατάσταση π.χ. του bender που θέλει επισκευή ή αλλαγή, και η απάντηση είναι... αφού κλαίει είναι καλό. Με άλλα λόγια αφού νιαουρίζει το αφήνεις ως έχει.

Ο πελάτης έχει πάντα δίκιο!!!

Οχι τοσο ασχετος δεν ειμαι ουτε και αφελης. Αλλωστε αυτη η απειροελαχιστη αποκλιση με εννοχλουσε και ηθελα να επισκευασθει. Καλως, απαντηθηκε το ερωτημα,το χερι στην τσεπη.

Στάθης είπε:
Οχι τοσο ασχετος δεν ειμαι ουτε και αφελης...
Δεν το είπα αλλά ούτε εννοούσα εσένα. Λάθος κατάλαβες, εάν αυτό κατάλαβες.Απλά είπα βιώματα άνω των 25 ετών, την αλήθεια ως έχει.

Οκ λοιπον, τα αποτελεσματα μετα την αλλαγή των μπαταριων... Ολα σχεδόν οκ. Σχεδον γιατι το προβλημα του detuning εξαφανίστηκε (Κώστα ευχαριστώ!) αλλα παρέμεινε ενα θεματακι το οποιο ειχα και πριν. Όταν κανω pitch down (Και μόνο σε αυτο), δεν ειναι ομαλή η μετάβαση (το νιαούρισμα που λέγαμε). Μετα την πρωτη φορα στην ιδια νοτα παραδόξως στρωνει, αλλα οχι μόνιμα. Συνεπως: α) Να δοκιμάσω σπρέι ως την λιγοτερο επωδυνη λύση?

β) Είναι ανοιχτού τύπου η κλειστου στο Κ2000? Πως το ξερω?

γ)Το όργανο δεν εχει παιξει ποτε σε Λαϊκα

δ) Μανώλη, η αλλαγή ειναι η ευκολότερη λυση. Το ερωτημα ειναι αν στην εκάστοτε περίπτωση μπορείς πραγματικά να βρεις λυση, με λιγοτερο κοστος. Αλλα Universal εφαρμογη αυτου, αναμφισβήτητα δεν υπάρχει.

Έχει κάποιο τρόπο να κάνει διαγνωστικό το όργανο στα controllers του, ώστε να δεις αν όντως δουλεύει σωστά το bender; Κι εγώ είχα παρόμοιο θέμα με το pitch/mod joystick του Fantom-G μου, και μόλις έτρεξα το διαγνωστικό, το πρόβλημα εξαφανίστηκε. Ήμουν ένα βήμα πριν το αντικαταστήσω εντελώς, αλλά γλίτωσα έξοδα και ταλαιπωρία. Για ψάξου λιγάκι μήπως παίζει κάτι τέτοιο. ;)

cyclops είπε:
Έχει κάποιο τρόπο να κάνει διαγνωστικό το όργανο στα controllers του, ώστε να δεις αν όντως δουλεύει σωστά το bender; Κι εγώ είχα παρόμοιο θέμα με το pitch/mod joystick του Fantom-G μου, και μόλις έτρεξα το διαγνωστικό, το πρόβλημα εξαφανίστηκε. Ήμουν ένα βήμα πριν το αντικαταστήσω εντελώς, αλλά γλίτωσα έξοδα και ταλαιπωρία. Για ψάξου λιγάκι μήπως παίζει κάτι τέτοιο. ;)
Cyclops, ευχαριστώ για το tip. Δεν βρισκω κάτι στο diagnostics σχετικο με μια πρωτη ματιά. θα το κοιτάξω λιγο παραπανω αν και μαλλον το επομενο βημα ειναι το factory reset που πρότεινε ο Κώστας...

Διαγνωστικό ανάλογα το όργανο, brand name, μοντέλο. Είναι ένας γρήγορος - πρόχειρος τρόπος αλλά δεν είναι ο ακριβέστερος τρόπος. Πάρα πολλές φορές τα διαγνωστικά ήταν και συνεχίζουν να είναι η αιτία εισαγωγής των οργάνων για δεύτερη και τρίτη φορά στο service για τον ίδιο ακριβώς λόγο.

Γι'αυτό και στις περισσότερες φορές γίνεται αντικατάσταση του προβληματικού υλικού (π.χ. bender κλπ). Από τη στιγμή που θα ξεκινήσει κάποιο υλικό τα προβλήματα είναι προβληματικό, πλησιάζει ή ήρθε η ώρα του που λέμε. Άλλωστε τα περισσότερα από αυτά έχουν ανοχές και σαφώς ημερομηνία λήξης.

Σχετικά με το factory reset, ναι, μπορεί να υπάρχουν κάποια τυχόν bug στο λειτουργικό όπου να προκαλούν σε κάποιες περιπτώσεις και υπό κάποιες - συγκεκριμένες συνθήκες τυχόν "κολλήματα", που να σχετίζονται με αυτού του τύπου τους ελεγκτές. Μέσω της επαναφοράς των εργοστασιακών ρυθμίσεων, μπορεί να επανέλθουν οι λειτουργίες αυτές στα φυσιολογικά τους επίπεδα.

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Update: Είμαι στην πολυ ευχαριστη θεση να σας ανακοινώσω οτι μετα το diagnostics test, το οργανο έγιανε! :D Ας ελπισουμε οτι ηταν απλώς ενα bug του λειτουργικού... :P Οπως και να' χει θα ηθελα να ευχαριστήσω απαντες για την υπερπολύτιμη βοηθεια που μου παρειχατε! ;D

images

PANOS_G είπε:
Update: Είμαι στην πολυ ευχαριστη θεση να σας ανακοινώσω οτι μετα το diagnostics test, το οργανο έγιανε! :D Ας ελπισουμε οτι ηταν απλώς ενα bug του λειτουργικού... :P Οπως και να' χει θα ηθελα να ευχαριστήσω απαντες για την υπερπολύτιμη βοηθεια που μου παρειχατε! ;D
ΗΜΟΥΝ ΣΙΓΟΥΡΟΣ και σου το είχα πει άλλωστε να ψαχτείς προς αυτή την κατεύθυνση.

Well done.  8) 8) 8) ;D ;D ;D

Trending...

Νέα θέματα

Back