Κούρδισμα piano

Jasemeister

Master of Ceremonies
Μηνύματα
7,354
Πόντοι
38
Ιδιότητα
  1. Κιθάρα
Καλησπέρα,

έχω ένα upright piano Weber του '88 και θέλει κούρδισμα. Μήπως μπορεί κάποιος να κάνει λινκ σε κανένα site με καλές οδηγίες να το κουρδίσω μόνος μου; Εννοείται ότι μπορώ να το ψάξω μόνος μου αλλά θα προτιμούσα τη βοήθεια κάποιων πιο έμπειρων (ή και έ-μπυρων), καθώς είμαι κιθαρίστας και η επαφή μου με το πιάνο είναι μιδαμινή εως τώρα.

Thanx

 
Καλα απιστευτο...πηγαινα να κανω thread για αυτο...Θα με βοηθουσε απιστευτα αν καποιος εδινε οδηγιες για κουρδισμα πιανου...

ΑΝ ειναι δύσκολο....μπορειτε να μου πειτε σε τι τιμές παιζει το κούρδισμα...γιατι το πιανο μου ειναι σε κατασταση εκτακτου αναγκης...

 
Για δείτε εδώ boys μπας και σας βοηθήσει καθόλου...

http://en.wikipedia.org/wiki/Piano_tuning

Εκ πρώτης όψεως δεν μου φάνηκε και πολύ εύκολη διαδικασία πάντως... :-\

EDIT: Είχε ένα link στην προαναφερθείσα σελίδα με περιγραφή "How to tune a piano yourself" και το παραθέτω κι αυτό γιατί η Wiki είχε πιο θεωρητικά πράγματα: http://piano.detwiler.us/text.html

 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Aγαπητέ Jasemeister το χόρδισμα του πιάνου δεν ειναι απλή υπόθεση.¨Οχι δεν θα σου πρότεινα να το κάνεις εσύ,αλλά κι αυτός που θα το κάνει να είναι πολύ εμπειρος.

Είμαι παθών γι'αυτό σου το λέω δεν πουλάω εξυπνάδα.

Ξέρω ανθρώπους και καλά χορδιστές,αλλά το μονο που κατάφερναν

ήταν να κανουν ζημιά στα πιάνα.Βρήκα εναν τυπο από Ρωσία που κατεβαίνει

μια φορα το χρόνο γι'αυτή και μόνο τη δουλειά.Εχει σπουδασει πάνω σ'αυτό

και κουρντίζει με το αυτι παρακαλω(φυσικά αυτό είναι και χάρισμα).Τέλεια δουλειά.Δες το λίγο καλύτερα...

 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Καλησπέρα και απο εμενα, Χρόνια πολλά, καλή και δημιουργική χρονιά.

Ασχολήθηκα λίγο με το χόρδισμα ενος upright piano. Μέχρι στιγμής το πιάνο ειναι ξεκούρδιστο, και το μονο που ειναι κουρδισμένο (πολύ καλά) ειναι η μεσαία οκτάβα. Προσωπικά επειδή κανείς δεν διαμαρτύρεται για το πιάνο αυτο και επειδη μου αρέσει πολύ η διαδικασία του κουρδίσματος, σκοπεύω να συνεχίσω μόλις βρώ χρόνο. Σημειώνω λοιπόν οτι για άσχετο όπως εγώ, χρειάζεται  ά φ θ ο ν ο ς  χρόνος και ορισμένα εργαλεία όπως πχ κλειδί:

http://www.thomann.de/gr/km_167_stimmhammergarnitur.htm

ενα η 2 λαστιχα για muting:

http://www.thomann.de/gr/jahn_stimmkeil_gummi.htm

δεκατρια λαστιχα για χορδισμα μιας οκταβας:

http://www.thomann.de/gr/jahn_temperaturstimmrechen.htm

ορισμένες γνώσεις σχετικα με το πως είναι κατασκευασμένο το όργανο, και μερικες οδηγιες για τη σειρα που κανουμε mute σε μια νοτα και κουρδίζουμε, (απο τις 3 χορδες πρέπει να μιουταρουμε 2 χορδες και να κουρδισουμε την ελευθερη, κατοπιν τη άλλη ελευθερη και τελος τη μεσαια κλπ) που προκυπτουν και στην πορεία της ενασχολησης, και μια συχνότητα αναφοράς (τα περισσότερα πιανα σήμερα χορδιζονται με Α= 440 απο όσα διάβασα).

επίσης χρειάζεται πολύ υπομονη, ένα άδειο σπίτι και λίγη υπομονή.

Το σημαντικοτερο εργαλειο ειναι το αυτι, και αρκετή δόση υπομονής.

Γ.

 
@taskor

Καλα εχω ακουσει πραγματική ιστορια απο την καθηγητρια μου...οπου ο κουρδιστιέρης εβγαλε την σουρντινα επειδη  "Δεν χρειαζοταν..."..... ;D ;D

==========

Kαλα μηπως τοτε παιζει να μου πειτε ενδεικτικές τιμές για κουρδισμα (σοβαρο) και κανενα τηλεφωνο απο μαστορα ο οποιος να ειναι εγγυηση σε αυτο που κανει...(οχι στυλ σκιτζή της παραπανω ιστοριας)

 
τελευταια φορά που είχα κουρδίσει το πιάνο μου ήταν πριν απο 7-8 χρόνια (είμαι απαράδεκτος,το ξερω) και νομίζω είχε στοιχίσει γύρω στις 50.000 δρχ

οπότε λογικά κανα 200άρι (ευρώ) και πάνω το κόβω να στοιχίζει

 
Grigoris είπε:
επίσης χρειάζεται πολύ υπομονη, ένα άδειο σπίτι και λίγη υπομονή.
Και 200 ευρώ καβάτζα για παν ενδεχόμενο. ;D ;D ;D

 
Εχω ενα γνωστο που δουλευει χορδιστης κλπ ειναι σε εταιρια με πιανα στο εργαστηριο και κανει και αναπαλαιωσεις επισκευες και τετοια. Οχι ελλαδα βεβαια, αλλα νομιζω τωρα ειναι στην Αθηνα για τις γιορτες. Θα ριξω ενα τηλ και θα σου πω. Απο τιμες δεν εχω ιδεα

 
Grigoris είπε:
Ασχολήθηκα λίγο με το χόρδισμα ενος upright piano. Μέχρι στιγμής το πιάνο ειναι ξεκούρδιστο, και το μονο που ειναι κουρδισμένο (πολύ καλά) ειναι η μεσαία οκτάβα. Προσωπικά επειδή κανείς δεν διαμαρτύρεται για το πιάνο αυτο και επειδη μου αρέσει πολύ η διαδικασία του κουρδίσματος, σκοπεύω να συνεχίσω μόλις βρώ χρόνο.
ελπίζω όταν βρεις χρόνο να μην έχει ξεκουρδιστεί η οκτάβα που κούρδισες

 
Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις σας! Σε πρώτη φάση ίσως δοκιμάσω τις δυνάμεις μου με τη βοήθεια κάποιων γνωριμιών από ωδείο γιατί σκέφτομαι να μετακομίσω σύντομα οπότε αν είναι να χρειαστεί επαγγελματίας θα τον φωνάξω μετά την μεταφορά στον καινούριο χώρο.

Ωραίο πράγμα το πιάνο όμως γουστάρω πολύ, ας είναι καλά η μάνα μου που επέμενε να το πάρουμε πριν φύγουμε από την Αμερική.

 
καλησπέρα,

Βρήκα την παρακάτω ιστοσελίδα σχετικα με το χέρδισμα piano την οποία και παραθέτω.

http://piano.detwiler.us/

καλή επιτυχία σε όποιον προσπαθεί.

Γ.

 
Δεν υπάρχει ελπίδα.

Εκτός του εξοπλισμού (τον οποίο τον έχω) και του μουσικού αυτιού (που επίσης θεωρώ ότι έχω) χρειάζεται κυρίως ΕΜΠΕΙΡΙΑ! Το μπρος/πισω ώστε να φτάσει στην ιδανική συχνότητα, επιμονή, μεγάλη ικανότητα να μην μπλέκεις τις νότες / συχνότητες στις μικρές αλλαγές τους κλπ. Τελευταία φορά το είχα κουρδίσει το 2004 μετά από πάρα πολύ καιρό, ακόμη δεν έχει χάσει πάρα πολύ αλλά σίγουρα θέλει, και είχε στοιχίσει ~50 ευρώ. Βέβαια με τα σημερινά δεδομένα η τιμή μπορεί να έχει μεταβληθεί.

 
να έχεις υπόψη σου πως το κούρδισμα σε πιάνο είναι πολύ πιο μεγάλη υπόθεση από μια κιθάρα, ή ένα βιολί. Πρώτον, ο αριθμός των χορδών, δεύτερον, η κατασκευή του, που όταν παίζεις μια νότα, συντονίζονται και οι οκτάβες τους. Έπειτα, θέλει και να έχεις γερό αυτί, που να μπορεί να διακρίνει το παραπάνω ή παρακάτω hertz. Είναι τέλος, και ο εξοπλισμός. Το χερούλι για τις βίδες, μερικά πανάκια για να εξαφανίσουμε από το ακουστικό φάσμα την κλίμακα του μεσαίου ντο.. Και πάλι, θα πρότεινα έναν ειδικό.

Φιλικά,

prangiotis

 
Και επιπλέον, τώρα που το σπουδαχτήκαμε και το είδαμε και αυτό, όχι μόνο συντονίζονται και οι οκτάβες τους, αλλά κουρδίζεις ουσιαστικά κατά πέμπτες. Δηλαδή, πρώτα τη ντο, μετά πας στην επόμενη σολ, την επόμενη ρε, την επόμενη λα και ούτω καθεξής..

 
Ο φίλος μου (παλιός μου Bassman) που σας είχα ξαναπεί (που μου σετάρει τις δύσκολες κιθάρες) είναι επαγγελματίας χορδιστής πιάνων, κάνει ανακατασκευές - αναπαλαιώσεις κλπ και κουρδίζει πιάνα σε όλη την Θεσσαλία από όσα ξέρω, παλαιότερα δουλευε στον ΝΑΚΑ (καμμιά 15αρια χρόνια). Κουρδίζει πάνω από 20 χρόνια και αν κρίνω από τα 2 δικά μου είναι φοβερός μάστορας......

 
Γεια σας,

Ψάχνω κάποιον τεχνικό για χόρδισμα πιάνου. Πρόκειται για ένα πιάνο 10 ετίας

που το χρησιμοποιούμε πολύ σπάνια. Έχετε να μου προτείνετε κάποιον

που ξέρετε οτι κάνει καλή δουλεία?

Με μια αναζήτηση στο internet βρήκα αυτούς

http://serviceonline.gr/index.php?option=com_k2&view=item&layout=item&id=173&Itemid=52&lang=el

http://www.nakas.com.gr/

και τον πανο πιανο που είναι κατασκευαστής. (δεν θυμάμαι Url της ιστοσελιδας)

Είχε κανείς προηγούμενη εμπειρία με καποιον απο αυτούς?

 
  • Like
Reactions: DimRin
Το χόρδισμα του πιάνου δεν είναι απλή υπόθεση, όπως στα περισσότερα όργανα.

Απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις, ειδικά εργαλεία κι εμπειρία.

Οι χορδές του πιάνου είναι πολύ τεντωμένες, οι δυνάμεις που ασκούνται είναι πολύ ισχυρές, γι' αυτό και η γέφυρα είναι τόσο μεγάλη σε πάχος και βαριά.

Οι κινήσεις που κάνει ο τεχνικός γυρνώντας τα κλειδιά δεν είναι πάντα δεξιόστροφες, δεν είναι "κούρδισμα" όπως λέγεται.

Συνεπώς, είναι πιθανό κατά τη διαδικασία, για διάφορους λόγους κυρίως κατασκευαστικούς, ποιότητας υλικών, κλπ, ιδίως αν ο χορδιστής δεν είναι έμπειρος, να σπάσουν χορδές ή και κλειδιά.

Έχω ακούσει άπειρες περιπτώσεις χασάπηδων που έχουν προκαλέσει σημαντικές ζημιές σε πιάνα. Βεβαίως, πολλές απ' τις ζημιές διορθώνονται, αλλά όχι όλες. Ένα πιάνο μπορεί να γίνει ξύλα και βίδες κι ύστερα να ξαναγίνει πιάνο, αλλά, κατά πάσα πιθανότητα, δε θα 'ναι πια "το ίδιο" πιάνο...

Τέλος, αν κάποιος (μη εξειδικευμένος) επιχειρήσει να χορδίσει το πιάνο του, ακόμα κι αν αποφύγει τις ζημιές, θα κάνει κακή δουλειά.

Στα 2/3 της έκτασης του πιάνου οι ήχοι παράγονται από περισσότερες από μία χορδές σε κάθε φθόγγο, χορδισμένες στην ίδια συχνότητα. Το διακρότημα ανάμεσα στις ίδιες συχνότητες είναι κάτι που δεν μπορεί να ξεχωρίσει εύκολα ακόμα κι ένα καλό μουσικό αυτί και στο τέλος η ποιότητα του ήχου θα είναι απογοητευτική.

Ο δικός μου χορδιστής παίρνει 70 ευρώ. Η δουλειά που κάνει, όμως, είναι άριστη.

Φαντάζομαι ότι μπορεί να υπάρχει και φθηνότερος (έχω ακούσει και για 50-60άρια).

Όποιος θέλει, μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου με πμ για λεπτομέρειες.

 

Παρόμοια θέματα

Trending...

Νέα θέματα