Το χόρδισμα του πιάνου δεν είναι απλή υπόθεση, όπως στα περισσότερα όργανα.
Απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις, ειδικά εργαλεία κι εμπειρία.
Οι χορδές του πιάνου είναι πολύ τεντωμένες, οι δυνάμεις που ασκούνται είναι πολύ ισχυρές, γι' αυτό και η γέφυρα είναι τόσο μεγάλη σε πάχος και βαριά.
Οι κινήσεις που κάνει ο τεχνικός γυρνώντας τα κλειδιά δεν είναι πάντα δεξιόστροφες, δεν είναι "κούρδισμα" όπως λέγεται.
Συνεπώς, είναι πιθανό κατά τη διαδικασία, για διάφορους λόγους κυρίως κατασκευαστικούς, ποιότητας υλικών, κλπ, ιδίως αν ο χορδιστής δεν είναι έμπειρος, να σπάσουν χορδές ή και κλειδιά.
Έχω ακούσει άπειρες περιπτώσεις χασάπηδων που έχουν προκαλέσει σημαντικές ζημιές σε πιάνα. Βεβαίως, πολλές απ' τις ζημιές διορθώνονται, αλλά όχι όλες. Ένα πιάνο μπορεί να γίνει ξύλα και βίδες κι ύστερα να ξαναγίνει πιάνο, αλλά, κατά πάσα πιθανότητα, δε θα 'ναι πια "το ίδιο" πιάνο...
Τέλος, αν κάποιος (μη εξειδικευμένος) επιχειρήσει να χορδίσει το πιάνο του, ακόμα κι αν αποφύγει τις ζημιές, θα κάνει κακή δουλειά.
Στα 2/3 της έκτασης του πιάνου οι ήχοι παράγονται από περισσότερες από μία χορδές σε κάθε φθόγγο, χορδισμένες στην ίδια συχνότητα. Το διακρότημα ανάμεσα στις ίδιες συχνότητες είναι κάτι που δεν μπορεί να ξεχωρίσει εύκολα ακόμα κι ένα καλό μουσικό αυτί και στο τέλος η ποιότητα του ήχου θα είναι απογοητευτική.
Ο δικός μου χορδιστής παίρνει 70 ευρώ. Η δουλειά που κάνει, όμως, είναι άριστη.
Φαντάζομαι ότι μπορεί να υπάρχει και φθηνότερος (έχω ακούσει και για 50-60άρια).
Όποιος θέλει, μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου με πμ για λεπτομέρειες.