χειροποίητες λυχνίες

+1

ΠΟΛΥ ωραιο video, αν θυμαμαι καλα το ειχε ξαναποσταρει καποιος στο παρελθον, αλλα οχι με link απο youtube.

Βεβαια το οτι ειναι handmade, δε σημαινει κατι, καθως οι ιστορικοτερες των NOS, δεν ηταν.

Σου δινει μια καλη εικονα ομως για το ποσο μεγαλη υποθεση ειναι καποιες "λεπτομερειες"...

Για να μην μπουμε σε αλλους τυπους λυχνιων οπου για παραδειγμα, εμπεριεχονται αερια και κατα ποσο επηρεαζει, η ποσοτητα/ποιοτητα τους...

 
AndyC είπε:
Για να μην μπουμε σε αλλους τυπους λυχνιων οπου για παραδειγμα, εμπεριεχονται αερια και κατα ποσο επηρεαζει, η ποσοτητα/ποιοτητα τους...
Mπορείς να γίνεις λίγο πιο συγκεκριμένος;

 
Δεν ειναι πολλοι οι τυποι λυχνιων που περιεχουν αερια, που εχουν χρηση σε κιθαριστικες εφαρμογες, γι'αυτο και δεν ανεφερα...

Σε audio εφαρμογες γενικα, ναι, παρα πολλοι τυποι.

Σχεδον ολες οι level display (π.χ. ΕΑΜ86) η και πολλες nixie.

Το "αεριο" το ανεφερα ως παραδειγμα, π.χ. για το συγκεκριμενο video, η για καποιον τοσο "αρρωστο" ωστε να φτιαχνει λυχνιες "στο χερι", δεν μπορει να προσδιοριστει τι ποιοτητας ειναι τα νηματα που θα χρησιμοποιησει, αρα απροσδιοριστη ειναι και η ποιοτητα ή, η αντοχη μιας τετοιας λυχνιας.

Για παραδειγμα, μπορεις ευκολα να βρεις αεριο Ξενον?

Δε νομιζω...

Και να βρεις, πρεπει να εχεις συγκεκριμενη εγκατασταση ωστε να εμπλουτιζεις την καθε λυχνια.

Μπορεις να φτιαξεις μονος σου νημα βολφραμιου/ταγκστεν??

Ακομα και να το κανεις, ειναι αμφιβολη η ποιοτητα.

Γι'αυτο ειπα επισης οτι το γεγονος οτι ειναι handmade, δε σημαινει οτι ειναι καλυτερη (ή χειροτερη) απο μια βιομηχανικη.

Απλα +1 για το "ρομαντισμο" της ολης υποθεσης και την επιμονη του τυπου.

 
Δεν το ήξερα για τις λάμπες. Νόμιζα ότι όλες ανήκουν στην ονομασία "λυχνίες κενού", και ότι μάλιστα υπάρχει ειδική διαδικασία για να αφαιρεθεί όσο το δυνατόν περισσότερο το κάθε κατάλοιπο αερίου μέσα τους. Μάλιστα, το ελαφρύ μαυρισματάκι που έχουν είναι σημάδι καύσης μιας επίστρωσης που σκοπός της είναι να εξουδετερώσει τα απειροελάχιστα μόρια αερίων που παραμένουν παγιδευμένα μέσα μετά το κλείσιμο του θαλάμου.

Έχω και την εντύπωση ότι αν δεν υπάρχει κενό, το ταξίδι των ηλεκτρονίων από το ένα σημείο στο άλλο θα γίνει πολύ πιο δύσκολο (ή μήπως και αδύνατο?)

 
Κατα πλειοψηφια και κατ'ονομα (vacuum tube) αυτο καταλαβαινει καποιος.

Ναι, αφαιρειται ο αερας και ναι στις περισσοτερες εφαρμογες ειναι σε πληρες κενο, αλλα υπαρχουν εφαρμογες (και σε audio) οπου το κενο αντικαθισταται μονο με εναν τυπο αεριου, π.χ., επειδη το ανεφερα στο προηγουμενο post, (σχεδον) ολες οι λυχνιες που εχουν 3-4 γραμματα στον κωδικο τους και το τριτο ειναι "Χ", σημαινει οτι εχει γινει πληρωση με Ξενον.

Για τις nixie που επισης ανεφερα για παραδειγμα, δε γνωριζω τι ακριβως χρησιμοποιειται, γιατι δεν τις εχω χρησιμοποιησει ποτε, αλλα ξερω οτι σε καποιες χρησιμοποιειται αεριο ωστε να γινεται πιο εντονο το φαινομενο της προβολης.

Αερια επισης χρησιμοποιουσαν σε παρα πολλους τυπους λυχνιων thyratron, που ειχαν παλμικες χρησεις, δλδ, σε ρανταρ κλπ...

Το ελαφρυ μαυρισμα, καποιες φορες και αν δεν ειναι συμμετρικο στο γυαλι της λυχνιας, ειναι και απο λαθος κατα την επιστρωση (και σφραγισμα) υδραργυρου, ειδικα αν προκειται για προενισχυτριες.

Αυτο το "λαθος", επισης δε σημαινει οτι μια τετοια λυχνια δεν πληρει τις προϋποθεσεις και οτι ειναι ελαττωματικη σε αποδοση...

 
Πραγματικά πολυ ωραιο βιντεάκι!

AndyC είπε:
Ναι, αφαιρειται ο αερας και ναι στις περισσοτερες εφαρμογες ειναι σε πληρες κενο
Δεν εχω ιδέα απο λυχνίες, απλα να σε ενημερώσω οτι πλήρες κενο ειναι αδυνατο επιτευχθεί, λιγο αέρας παντα θα μένει, λογικά ομως ονομαζονται vacum tubes διοτι γινεται όσο το δυνατό περισσοτερο αφαιρεση του αέρα. Ο αερας λογικά αφαιρειται για να μην υπαρχει οξειδωση διοτι το μέταλο μετα την θερμανση του ειναι γυμνο και δεν υπαρχει καποια στρωση να το προστατέυει και ετσι με λιγοτερο οξυγονο εχει μεγαλυτερη διαρκεια ζωης.

 
Xristos_Bass είπε:
Δεν εχω ιδέα απο λυχνίες, απλα να σε ενημερώσω οτι πλήρες κενο ειναι αδυνατο επιτευχθεί
Με συγχωρεις, αλλα ειναι λιγο οξυμωρο αυτο που λες...

Συν οτι, και ειλικρινα χωρις παρεξηγηση, η ταση επιθετικοτητας, αλλα οντως δεν εχεις ιδεα!

Θα σου εξηγησω γιατι το λεω αυτο στα παρακατω.

Κινηση ηλεκτρονιων υπαρχει στην υλη και στο κενο.

Η αρχη λειτουργιας μιας λυχνιας, ειναι η αγωγιμοτητα στο κενο.

Το πληρες κενο αερος ειναι το βασικοτερο, το Α και το Ω για τη λειτουργια μιας λυχνιας, οχι για τη σωστη, για τη λειτουργια γενικως...

Αν δεν υπαρχει κενο αερος δεν υπαρχει κινηση ηλεκτρονιων απο την καθοδο.

Επισης ο αερας (η τα λοιπα στοιχεια) θα ιονιζονταν και σαν ελαχιστο αποτελεσμα θα ειχαμε "κεραυνοειδη τοξα" απο την ανοδο η το πλεγμα, προς το γυαλι.

Ιδεα με βαση την οποια λειτουργουν τα γνωστα ψυχεδελικα 70's φωτιστικα...

Ως πιο σοβαρο προβλημα, θα ειχαμε θορυβους, οπου το feedback μπροστα τους θα ηταν ηχοι αρπας και πιθανοτατα φωτια, καθως ειναι τετοιες οι θερμοκρασιες στα στοιχεια εσωτερικα, ωστε και η ελαχιστη παρουσια οξυγονου, θα λειτουργουσε ως καυσιμο.

Γι'αυτο το λογο στο τελικο σφραγισμα της λαμπας, ριχνεται μια σταγονα υδραργυρου σε μεγαλη θερμοκρασια, ωστε να μην υπαρχει και το ελαχιστο υπολειμμα αερα η οξυγονου.

Για να δεις οτι δεν ειναι για λογους οξειδωσης το κενο, μπορεις να παρεις μια παλια (προσεξε ΤΙ παλια...  ;D) λαμπα που εχει κλαταρει, η μια που θεωρεις οτι ειναι του κωλ@υ και να τη σπασεις στην επανω ακρη. Παρατηρησε μετα τι χρωμα θα γινει με την ελαχιστη παρουσια αερα.

P.S.:Ελπιζω να μην ακουστηκα πολυ Βελτσος...

 
Δεν ερχομαι με εχθρικους σκοπους χλωμό πρόσωπο  ;D ;D

Ειλικρινα φιλτατε AndyC κουβεντα κάνουμε και μοιραζομαστε γνώσεις! Και χαιρομαι γι αυτο.

Γνωριζα οτι απολυτο κενο δεν μπορει να επιτευχθει, ισως με την τοσο μεγαλη αναπτυξη της τεχνολογια οντως να γινετε.

Ενδιαφερον παντως ολα αυτα που λες παρ ολα αυτα παραμενω αρκετα ανιδεος  :-[ στο θεμα λυχνιων!

 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Sorry φιλε, υπερβαλλον "παθος" το οποιο κατεληξε σε λαθος (μου)...

Βασικα αυτος ειναι ο τροπος κατασκευης απο παντα.

Δεν ειναι τοσο πολυπλοκο οσο ακουγεται, δεδομενου του οτι υπαρχει και η αναλογη εγκατασταση.

Αν σκεφτουμε το ποσες εταιρειες κατασκευαζουν ενισχυτες με λυχνιες, ισως καποιος θα επρεπε να κανει ενα αρθρο σχετικα με λυχνιες καινουριες και μη και ειδικα για τις NOS, διδοντας καποια tips ισως, ωστε να αποφυγει καποιος που δεν γνωριζει τους "καλοθελητες" πωλητες, που μετρανε με (δηθεν) λυχνιομετρα κλπ και βαρανε και γδυνουν κανονικοτατα οποιον εχει αγνοια.

Για τα specs τους επισης, γενικα, info...

Φιλε Χρηστο, δε φανταζεσαι ποσο μεγαλη διαφορα μπορει να σου δωσει αυτη η "λεπτομερεια" καποιες φορες.

 
σωστά τα λέει ο AndyC, εαν υπάρχει οξυγόνο θα πάρει φωτιά (όπως και στις λάμπες

φωτισμού που έχουμε στα σπίτια μας)

 
για χαρα!

το θέμα μου κίνησε το ενδιαφέρον, μια που και εγώ γνωρίζω οτι απόλυτο κενό ειναι αδύνατο να επιτευχθει, παρόλα αυτα και για να μή παίζουμε με τις λέξεις, πράγματι μέσα σε μια λάμπα επικρατεί πάρα πολύ χαμηλή πίεση, που μπορεί να θεωρηθεί πρακτικά ως κενό.

με λιγάκι ψάξιμο βρηκα το παρακάτω άρθρο, απο το οποιο διάβασα κάποια πράγματα και μου φάνηκε αρκετα κατατοπιστικο, αν θες να το ψάξεις ;D

http://www.john-a-harper.com/tubes201/

χρησιμοποιήστε το search κειμένου για να βρείτε ευκολα την ενοτητα "Vacuum (lack of it) and its effect" η οποία περιέχει ενδιαφέρουσες πληροφορίες! :)

 
Για να ειμαι ειλικρινης, προσωπικα δεν το διαβασα ολοκληρο, καποια σημεια του (και ομολογω λιγο βιαστικα..).

Οχι για καποιον ιδιαιτερο λογο η απο "σνομπισμο", απλα δεν προκειται να μου πει κατι καινουριο και αν πει κατι διαφορετικο, τοτε απλα δεν ξερει τι του γινεται και μπορει στη συνεχεια να αμφισβητησει και το νομο της βαρυτητας, το πυθαγορειο θεωρημα κλπ...

Τεσπαν, φιλε Ηρακλη, ετσι οπως το παραθεσες, καταλαβα οτι θα ελεγε κατι εντελως διαφορετικο.

Η ελλειψη αερα σαφως επηρεαζει την πιεση, αλλα δεν αλλαζουμε τη σχεση διαφορας πιεσης για να επιτυχουμε κενο.

Ο τυπος κανει λογο γενικα για "gas"...   τι gas? ? ?

Αργο? Νεον? Υγραεριο για γκαζακια??

Αερια χρησιμοποιουνται σε τυπους λυχνιων, αλλα λιγοι τυποι εχουν εφαρμογες σε audio συστηματα και ειναι ποσοστιαια και συνηθως ενος στοιχειου.

Για παραδειγμα υπαρχουν λαμπες που εχουν εμπλουτιστει με υδρογονο η με ψευδαργυρο μονο, αλλα οχι με συνδυασμο των δυο.

Συν οτι το σφραγισμα γινεται με μια σταγονα υδραργυρου, καθως ως μεταλλο, σε καταλληλη θερμοκρασια αφαιρει (οπως προανεφερα) και το τελευταιο μοριο αερα.

Επισης βοηθα στο να κλεισει το γυαλι καλυτερα.

Ο τροπος λειτουργιας μιας λυχνιας ειναι φυσικος νομος εξισου σταθερος οσο και οποιοσδηποτε αλλος...

Με την παραμικρη παρουσια αυτου που ονομαζουμε και οριζουμε ως "αερας", κατι δηλαδη που περιεχει οξυγονο η διοξειδιο του ανθρακα, θα υπαρξουν τα αποτελεσματα που προανεφερα.

Συν οτι αυτο που θελουμε να επιτυχουμε ειναι αγωγιμοτητα σε κενο, αυτο ειναι τοσο σταθερο, οσο και οποιοσδηποτε αλλος φυσικος νομος.

Οσο "αποστειρωμενο" ακουγεται, αλλο τοσο ειναι. Πρεπει να εχουμε κινηση ηλεκτρονιων στο κενο, αν δεν εχουμε πληρες κενο, δεν υπαρχει, αρα δεν υπαρχει και λειτουργια της λυχνιας.

Δε μιλαμε για κατι που λειτουργει κατα προσεγγιση.

Εκτος απο αυτα τα δυο σημεια, το συγκεκριμενο αρθρο, δεν λεει κατι διαφορετικο στον τροπο λειτουργιας η κατασκευης...

Ως πληροφοριες η ενα ειδος "αρθρου" ειναι χρησιμο ως εισαγωγη ωστε να παρεις μια γενικη ιδεα, αλλα, θα το ελεγα καπως προχειρο, καθως σου "εξηγει" για παραδειγμα, τον τροπο λειτουργιας μιας τετροδου η μιας πεντοδου δεσμης σε μια παραγραφο, τη στιγμη που μονο η RCA π.χ., εχει βγαλει 2 βιβλια εξηγωντας και αναλυοντας τις beam pentode, τον τροπο λειτουργιας τους, αποτελεσματα και χρηση...

 
ο λόγος που παρέθεσα το άρθρο είναι οτι μου φάνηκε κατατοπιστικό για κάποιον που θέλει μεν να μάθει αρκετά πράγματα γύρω απο τη λειτουργία της λάμπας (τόσο σε επίπεδο θεωρητικό οσο και σε επίπεδο κατασκευαστικό) αλλά δε θέλει να κάνει και διδακτορικό πάνω σαυτες ;D

δεν το παρέθεσα ως κάτι αντίθετο στα λεγόμενά σου, αλλά ως συμπλήρωμα, με αφορμή τη συζήτηση για το κενό αέρος..

όπως λεει και στο αρθρο,

"In theory, the inside of a tube’s envelope is a vacuum. In practice, a perfect vacuum is unachievable, and a certain level of residual gas has to be accepted. The pumps that are used to evacuate tubes can typically get down to about 10-7 mm of mercury, or about 10-10 of atmospheric pressure. However once the tube is sealed, gas can still get into the space inside it. First, the glass-to-metal seals around the pins or lead-out wires are not perfect, and allow small amounts of air to pass. Secondly, a certain amount of gas is adsorbed at the surface of the metals, mica and glass inside the tube. Under the high vacuum, this gas is slowly released, particularly if the surface is raised to a high temperature. This is the main reason why allowing the plate of a tube to overheat is bad for it – it results in a sudden release of gas which interferes with the tube’s operation and can rapidly result in destruction of the cathode."

δηλαδή από ό,τι καταλαβαίνω, το περιβάλλον μεσα στο οποίο σφραγίζονται οι λάμπες ειναι εξαιρετικά χαμηλής πίεσης, (κάτι που μου φαίνεται πολύ λογικο και για τη λειτουργία της λάμπας αλλα και για να μην σπάσει το γυαλί λόγω διαστολής του αέρα μέσα) και από τα λεγόμενά σου υποθέτω οτι αυτά τα ελάχιστα μόρια αεριόυ που υπάρχουν μεσα στη λάμπα μετα το σφράγισμα ειναι κυρίως κάποιο αδρανές αέριο, ενώ με το πέρασμα του χρόνου, λόγω απειροελάχιστων ελαττωματων κατασκευής, ο αέρας που εισχωρεί είναι ο ατμοσφαιρικός αέρας.

πάντως και για να μη φεύγουμε απο το θέμα, η άποψή μου μετά απο αυτα που διάβασα ειναι οτι θα προτιμούσα οι λάμπες μου να είναι εργοστασιακές παρά χειροποιητες σε τέτοιο βαθμό..

αλλά όπως και νά'χει, μπάβο στον παππου για το μεράκι του!

 
Βασικα αυτο είναι που δεν ισχυει σε καμια περιπτωση.

Δεν μπορει να εισχωρησει ατμοσφαιρικος αερας. Με το παραμικρο μοριο, γινεται καυση και δε λειτουργει η λυχνια.

Μπορεις να δεις το αποτελεσμα αυτου απλα σπαζοντας μια αχρηστη και παρατηρωντας την αλλαγη στο εσωτερικο και ένα "νεφωμα" που δημιουργειται για καποια δευτερολεπτα αμεσως μετα την εισοδο ατμοσφαιρικου αερα ακομα και αν εκεινη τη στιγμη δεν ειναι σε λειτουργια η λυχνια.

Δεδομενου λοιπον οτι υπαρχουν λυχνιες που κατασκευαστηκαν το 1940-50 (και για ραδιοφωνα η για χρηση εκπομπης-ληψης ακομα πιο παλια) και λειτουργουν ακομα, μπορεις ευκολα να διαπιστωσεις αν περναει η οχι καποιο ποσοστο αερα και ποσο ερμητικα σφραγισμενες ειναι…

Αεριο που προκαλλει καυση, οπως οξυγονο η διοξειδιο, δεν ειναι δυνατον να υπαρχει.

Μη μπερδευεσαι, δεν είναι αποψη μου, δεν είναι καμια καινοτομια, απλα επαναλαμβανω ο,τι εμαθα/μαθαμε και ισχυει απο την αρχη και την εφευρεση της λυχνιας.

Κατα τα αλλα, ναι, δεν λεει κατι διαφορετικο.

IraklisZS είπε:
αλλά όπως και νά'χει, μπάβο στον παππου για το μεράκι του!
+1

Και εννοειται πως επειδη ειναι φτιαγμενη στο “χερι” δε σημαινει οτι θα παιζει και καλυτερα, η οτι θα εχει μεγαλυτερη ζωη απο μια βιομηχανικα κατασκευασμενη.

Παρ'αυτα μπραβο στον παππου και για το μερακι και για την επιμονη και το κουραγιο του και για ολα.

 
AndyC είπε:
Για να δεις οτι δεν ειναι για λογους οξειδωσης το κενο, μπορεις να παρεις μια παλια (προσεξε ΤΙ παλια...  ;D) λαμπα που εχει κλαταρει, η μια που θεωρεις οτι ειναι του κωλ@υ και να τη σπασεις στην επανω ακρη. Παρατηρησε μετα τι χρωμα θα γινει με την ελαχιστη παρουσια αερα.
χεχε... οντως. το ειχα κανει καποτε και γνωριζω....  ευτυχως ηταν λαμπα της πλακας ;)

 
Andy τι εχεις να πεις για το γαλαζιο χρωμα που εμφανιζεται σε καποιες λυχνιες?

εχω διαβασει οτι οφειλεται σε "αερια" που ειναι εγκλωβισμενα μεσα στο σωληνα.

Προφανως ΟΧΙ οξυγονο ή ατμοσφαιρικος αερας...

Οι (πολυ) φθαρμενες 6L6GC EH που εχω στον Twin μου για ...δοκιμες παρουσιαζουν αυτο το φαινομενο.

Αυτα τι αερια λες να ειναι?

 
alderbody είπε:
θελω τη γνωμη του Αndy που τον κοβω διαβασμενο. ;)
Καταρχην υπερβαλλεις (π)ολιγον τι...

Βασικα δε μου εχει τυχει πολλες φορες.

Ο πλεον συνηθισμενος λογος, ειναι λογω υπεροδηγησης στην πολωση, περαιτερω μπορει να ειναι απο καποιο ελαχιστο υπολειμμα αεριου (οπως πολυ σωστα ειπες και περιττο να ξαναπω* οχι οξυγονου η διοξειδιου κλπ...) το οποιο ιονιζεται και δημιουργει μια μπλε λαμψη. Το οποιο στοιχειο ομως δεν γινεται να γνωριζουμε...

Επειδη ειπες ομως για 6L6, δεν παιζει να εχει εμπλουτιστει με καποιο αεριο, καθως δεν ειναι στις προϋποθεσεις του τυπου αυτου.

Τουλαχιστον οπου εχω διαβασει για 6L6 specs αλλα και τα σχετικα της (5881,5932,7581A κλπ) δεν γινεται αναφορα για κατι τετοιο...

Βεβαια αν τυχει και δεις 6V6 της Bendix, παρατηρησε πως δεν εχουν τη γνωστη κοκκινωπη λαμψη, αλλα μπλε και καπως εντονη.

Το λεω αυτο ως αντιθετο δειγμα και παραδειγμα, γιατι στη συγκεκριμενη ηταν φυσιολογικοτατο.

Εβγαιναν εργοστασιακα, ηταν διαθεσιμες και κατασκευαστηκαν κατα συνθηκη μονο για τον στρατο και ειναι μακραν η πιο "καλη" 6V6 που ειχα ποτε.

Η βαση τους επισης ηταν απο ενα περιεργο πρασινο-καφε-κατι υλικο το οποιο τοτε το ειχαν σαν υποκαταστατο του καουτσουκ, αλλα χωρις την ελαστικοτητα του.

Τις εμαθα τυχαια επειδη μου ειχε δωσει ενας γνωστος μου απο τον οποιο αγοραζα nos, ενα ζευγαρι για δοκιμη και αν μου αρεσαν να τις κρατουσα, αλλα ως πιτσιρικας την ειχα δει και πολυ "ακαταδεκτος" και "υπερηφανος" και εκανα τη μ@λ@κι@ και τους τις εδωσα πισω στην επομενη συναντηση, φυσικα οταν τις ξαναζητησα, οχι ως δωρο, αλλα να τις πληρωσω κανονικα, τις ειχε πουλησει...

Εκτοτε εβαλα μυαλο και εμαθα, οπου βλεπουμε κατι και μας παιρνει οικονομικα, βαραμε... εκεινη την στιγμη...

*το κανω ομως ο μ@λ@κ@ς... ΧΑΧΑΧΑΧΑ

 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back
Top