Vintager είπε:
Γιατί όμως;
Είναι πολύ καλός προπονητής και δν νομίζω να έχει κίνητρο να κατακτήσει κάτι άλλο στην ευρώπη!
Δεν είμαι και πολύ σχετικός στα μπασκετικά αλλά πρέπει να θεωρείται πετυχημένος προπονητής.
Ίσως βέβαια να μην δέχονται ευρωπαίους προπονητές στο NBA.
Δεν έχω συνηθίσει να γράφω για μπασκετικά στο noiz, αλλά ας το κάνω...
Ο Ζοτς είναι σίγουρα ο πιο πετυχημένος προπονητής που έχει περάσει απ' τα ευρωπαϊκά γήπεδα ever. Και διεκδικεί τον τίτλο του καλύτερου αν δεν τον έχει ήδη (αλλά καλό είναι να μην πέφτουμε σε τέτοιες παγίδες, δε μ' αρέσει και μένα).
Το μπάσκετ που παίζει είναι ο ορισμός του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Εκεί είναι η διαφορά....είναι ο απόλυτος ευρωπαϊκός προπονητής. Τέτοιο μπάσκετ δεν παίζεται στην Αμερική, με μικρή εξαίρεση τους Spurs που το πλησιάζουν κάπως, κι αυτό λόγω Popovic. Πρόκειται για δύο διαφορετικούς τρόπους παιχνιδιού.
Στην Ευρώπη παίζεται πιο πολύ παιχνίδι τακτικής, με πιο κλειστές άμυνες (βοηθάνε και τα μικρότερα σε διαστάσεις γήπεδα, που ευνοούν τις ομάδες που παίζουν με βοήθειες και ζώνες στην άμυνα, σε αντίθεση με το ΝΒΑ, που παίζουν αποκλειστικά man to man), σετ και κοντρολαρισμένο παιχνίδι και φέρει μεγάλο μερίδιο ευθύνης ο προπονητής σε ό,τι κι αν γίνεται.
Στο ΝΒΑ τα πράγματα ήταν διαφορετικά ανέκαθεν, με πιο ελεύθερο παιχνίδι (χάριν θεάματος εννίοτε), παίχτες-σταρ που παίρνουν την ομάδα στην πλάτη τους, μικρό ροτέισον με την βασική πεντάδα να παίρνει τον περισσότερο χρόνο και φυσικά να σκοράρει περισσότερο. Σίγουρα γίνεται τρομερή δουλειά στις προπονήσεις (όπως έχουν δηλώσει Έλληνες παίχτες που έχουν παίξει στο ΝΒΑ) αλλά και στα workout (ατομικά πάντα) που στην Ευρώπη βλέπουν στον ύπνο τους μόνο. Γι' αυτό και επειδή δεν παίζεται αυτό που λέμε το "μπάσκετ του προπονητή", ελάχιστοι προπονητές του ΝΒΑ έχουν μείνει στην ιστορία (σίγουρα ο τεράστιος δάσκαλος Auerbach της θρυλικής δυναστείας των Σέλτικς από τέλη '50 και όλη την δεκαετία του '60, με τους 11 τίτλους σε 13 σεζόν, είναι ένας απ' αυτούς, καθώς και ο Chuck Daly πο πρόσφατα μας "άφησε").
Το μπάσκετ του Ομπράντοβιτς λοιπόν, δεν μπορεί να καθιερωθεί σε ομάδα ΝΒΑ....Το αμερικάνικο κοινό αυτό θέλει να βλέπει και γι' αυτό ακριβώς το ΝΒΑ έχει τόση ακροαματικότητα παγκοσμίως και αποτελεί το κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ. Επίσης είναι και ο λόγος που έβγαλε και παίχτες όπως Champerlain, Russell, Robertson, Maravich, Havlicek, Jabbar, Magic, Bird, Jordan, Olajuwon, Malone, O'neil, Garnett, Kobe, Lebron, Wade και πάει λέγοντας....
Προπονητές όπως ο Ζοτς και ο Μεσίνα πχ, απλά δεν μπορούν να καθιερωθούν στην Αμερική. Τέτοιο μπάσκετ παίζεται μόνο στα κολλέγια στην Αμερική.
Είναι λοιπόν θέμα τρόπου παιχνιδιού και όχι αξίας του προπονητή.
Διαφορετικό μπάσκετ βλέπεις στο ΝΒΑ και άλλο εδώ....το καθένα με τα καλά του και τα κακά του. Προσωπικά παρακολουθώ και τα δύο με ίδιο ενδιαφέρον.
υγ: ποστ-σεντόνι για μπάσκετ στο νόιζ.....Θέλω παράσημο!!