Καλύτερος καθαρός ήχος κιθάρας

Νέκκων ὁ Θεσσαλονικεύς

Nekkon

Gretsch addict
Πόντοι
1,158
Ξέρω οτι όσον αφορά το guitar tone "περί ορέξεως κολοκυθόπιτα", ωστόσο τώρα ξεκίνησα να ψάχνω τον ήχο μου και θα ήθελα να ακούσω γνώμες. Ποια είναι η κιθάρα που κατά τη γνώμη σας έχει τα καλύτερα καθαρά (εντελώς καθαρό, πριν το edge of breakup); Στα δικά μου αυτιά, τίποτα δεν νικάει Stratocaster στις θέσεις 5 και 4, bridge και neck bridge μαζί. 

Μάλλον η σωστή ερώτηση είναι ποιοι μαγνητες έχουν τα καλύτερα καθαρά υποθέτω. Από την μέχρι τώρα πείρα μου σίγουρα μονοι γι αυτό που λες, πριν το breakup σε συνδυασμό κ με το volume του ενισχυτη. Τώρα για συγκεκριμένα πράματα οι γνωστές είναι πολλοί 3δω μεσα

Βασικά ακούω πολύ Mateus Asato τελευταία, και το παλικάρι πέραν από το ότι έχει καταπληκτικό καθαρό ήχο, μπορεί να τα καταφέρει είτε με τις δικές του Suhr signature που είναι single coils, είτε με Gretsch White Falcon που έχουν Filtertrons και είναι και hollowbody. Και τα δύο ακούγονται υπέροχα ωστόσο. Επίσης ένα θέμα είναι όταν βάλεις delay και reverb να κάνεις πιο ambient τον ήχο. Οι humbuckers λασπωνουν λίγο κάποιες φορές 

στις θέσεις 5 και 4, bridge και neck bridge μαζί. 
 Η θέση 5 της Strat είναι ο neck μαγνήτης και η 4 o neck με τον μεσαίο... Μετράμε από κάτω προς τα πάνω.

Neck με bridge μαζί γίνετε μόνο με μόντα στα "ηλεκτρικά" της κιθάρας.

Κατά τ'άλλα και προσωπικά, μ'έναν καλό ενισχυτή μ'αρέσει ο ήχος της Strat στις θέσεις neck και neck & middle.

Αυτό όμως δεν λέει κάτι... εάν ρωτήσεις έναν τζαζίστα θα σου πει του neck από "κουφωτή",  έναν country μουσικό τον bridge από τελε, άντε και τους δυο μαγνήτες μαζί στο τσακίρ κέφι...  έναν μεταλά τον παχύ ήχο των διπλών για τα "καθαρά" του  κ.τ.λ κ.τ.λ...

Οι ενδιάμεσες θέσεις, είτε είναι neck και bridge (που σπάνια καλωδίωση όπως αναφερεται παραπάνω) είτε neck με middle είτε middle με bridge μπορεί να ακούγονται ωραίες και twangy όταν παίζεις μόνος σου ή για να ηχογραφήσεις κάτι αλλά προσωπικά όταν παίζω με μπάντα με βγάζουν αρκετά ''εκτός μίξης'' και ειδικά από την στιγμή που δεν έχουμε στην διάθεσή μας τον ηχολήπτη του ....Mark Knoppfler.

Προτιμώ σίγουρα την θέση middle από το να παίξω σε 2η ή 4η θέση. 

Προσωπικά οι αγαπημένοι μου καθαροί ήχοι είναι η neck και middle θέση της Στρατ και η bridge θεση της Τέλε. Περί ορέξεως βέβαια...

Προτιμώ σίγουρα την θέση middle από το να παίξω σε 2η ή 4η θέση. 
Βγάζει ήχο μόνος του, χωρίς την παρέα των γειτόνων του, ο μεσαίος μαγνήτης της Strat...? ???

Ξέρω οτι όσον αφορά το guitar tone "περί ορέξεως κολοκυθόπιτα", ωστόσο τώρα ξεκίνησα να ψάχνω τον ήχο μου και θα ήθελα να ακούσω γνώμες. Ποια είναι η κιθάρα που κατά τη γνώμη σας έχει τα καλύτερα καθαρά (εντελώς καθαρό, πριν το edge of breakup); Στα δικά μου αυτιά, τίποτα δεν νικάει Stratocaster στις θέσεις 5 και 4, bridge και neck bridge μαζί. 
Bridge και middle εννοείς μάλλον. Και για μένα that's the one. Μετά από αυτή θα έβαζα neck και middle μιας Strat (για άλλα παιξίματα), και ακολουθούν οι ενδιάμεσες θέσεις μιας Tele κι ενός οργάνου με 2 P90s ή humbuckers, όπως και ο neck humbucker ενός σκάφους (με αυτή τη σειρά μάλλον).

Σίγουρα πάντως πάνω από όλα έχει να κάνει με το περιεχόμενο αυτού που θες να παίξεις...

- Για καθαρά funky ρυθμικά, για μένα μακράν η καλύτερη επιλογή είναι η ενδιάμεση μιας Tele.

- Για στυλ Jimi/SRV/Mayer και γενικά soul καθαρά παιξίματα, ο συνδυασμός neck με middle μιας Strat είναι η αρχή και το τέλος.

- Για πλούσια chord voicings που ακούγονται με το σωστό definition (π.χ. Eric Johnson), πιο εύκολα θα τα καταφέρεις με το υπέροχο bridge/middle combo της Strat.

- Για πιο σκοτεινό ήχο με όγκο, ιδανικό για jazz soloing και comping, θες απλά τη ζεστασιά ενός neck humbucker ή P90, ιδανικά σε ένα σκάφος.

- Για αρπίσματα, περί ορέξεως κολοκυθόπιτα... Εγώ θα πήγαινα σε ενδιάμεσες μιας Strat ή μιας κιθάρας με humbuckers.

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Για τα δικά μου δεδομένα, αλλο καλύτερος καθαρός ήχος και άλλος ήχος για να κόβει στο μιξ. Νομίζω ότι οι στρατ δίδουν τον καλύτερο καθαρό ήχο, σε όλες τις θέσεις, αλλά οι τελε έχουν τον ήχο που κόβει καλύτερα στο μιξ. Κάποιοι καλοί μαγνήτες τελε, στη θέση neck, θυμίζουν τη θέση 5 στην στρατ, όπου είναι και το μεγάλο της πλεονέκτημα.

Γενικότερα, είναι θέμα γούστου. Πχ εγώ δεν αντέχω να παιζω vintage single coils, κάτω από 7-8Κohm. Προτιμω τους medium output, στους οποίους το eq γίνεται κάπως πιο φλατ (οι low output είναι πολύ πριματοι).

Επίσης, μου αρέσουν και οι p90.

Πχ εγώ δεν αντέχω να παιζω vintage single coils, κάτω από 7-8Κohm. Προτιμω τους medium output, στους οποίους το eq γίνεται κάπως πιο φλατ (οι low output είναι πολύ πριματοι).
Mid-scooped περισσότερο ποιοι είναι;

Απ' όσο έχω δει, όσο πιο low output, τόσο πριματοι είναι, άρα με λιγότερα μεσαία σε σχέση με τα πρίμα.

Απ' όσο έχω δει, όσο πιο low output, τόσο πριματοι είναι, άρα με λιγότερα μεσαία σε σχέση με τα πρίμα.
Το low output δεν είναι πανάκεια. Το voicing κάθε μαγνήτη καθορίζεται απο πολλές παραμέτρους.

Φυσικά ΔΕΝ υπάρχει "ηχος" ηλεκτρικής κιθάρας. 

Υπάρχει μόνο  ΣΥΝΔΙΑΣΜΟΣ ηλεκτρικής κιθάρας και ΕΝΙΣΧΥΤΉ. 

Δεν παίζουν όλες οι κιθαρες το ίδιο καλά με όλους τους ενισχυτές. 

Οι αγαπημένες μου ultimate επιλογές για καθαρά (παίζω καθαρά στο 90% του παιξίματος μου έτσι κι αλλιώς) ειναι:

1. Telecaster στη μεσαία θέση (εννοείται  με vintage style low output μαγνήτες με προτίμηση τους mid 60s που είναι σκετο μέλι στα καθαρά).

Σε αυτή την περίπτωση προτιμώ ενισχυτές με ισχυρα μεσαία (όχι δηλ. bf και sf Fender) ,ο απόλυτος καθαρός Tele ήχος θα ήταν με έναν tweed deluxe σε χαμηλή ένταση (εκεί ακριβώς που "ανοίγει " δηλ. στο 2 του bright ch. με το αχρησιμοποιητο κανάλι στο 6). Μεγάφωνο ισχυρό φυσικά ένα 50 watt alnico και με hemp cone ακόμα καλύτερα. 

2. GRETSCH με 25,5 scale και Filtertones ,ιδανικά τους Ray Butts, στη μεσαία θέση. 

Ενισχυτής blackface twin reverb ( original of course οχι τα RI χρεπια) φυσικά με JBLs ή EV ,5751 λυχνία στην V3 και 7581Α τελικές. 

3. Εδώ έχουμε ισοπαλία:

Fender Jazzmaster (με 60s style μαγνήτες, όχι 50s) στη μεσαία θέση .

Ενισχυτής Fender Brownface Vibrasonic με το στοκ 15αρι JBL φυσικά 

ή 

Fender strat στη neck θεση ,με mid 60s Grey bottoms,  σε Mashall plexi 100w (bass model κατά προτίμηση) σε TV tall καμπίνα γεμισμενη με 90αρια Altec alnico.

GRETSCH με 25,5 scale και Filtertones ,ιδανικά τους Ray Butts, στη μεσαία θέση. 

Ενισχυτής blackface twin reverb ( original of course οχι τα RI χρεπια) φυσικά με JBLs ή EV ,5751 λυχνία στην V3 και 7581Α τελικές. 
Εγω με τους tv Jones σε es 335 style σε blackface κύκλωμα βγάζω ωραίο ήχο, αλλά όχι τέτοιου καθαρά, ψιλοαρπαζουν. Αρχίζω και πιστεύω ότι είναι από τα British μεγάφωνα που δεν  ταιριαζουν για όλα στον blackface. Εκτός από το cream G12H75 που πάει με όλα αλλά το έχω σε άλλο combo. 

Edit: το scale μου όμως ειναι μικρότερο και κοιτωντας αυτο που λες βρήκα στα γρήγορα ότι το μεγαλύτερο scale έχει πιο καθαρό ήχο αν ισχύει. Οπότε ας το πάρει υπόψη ο φίλος κι αυτό. 

Αρχίζω και πιστεύω ότι είναι από τα British μεγάφωνα που δεν  ταιριαζουν για όλα στον blackface.

Δεν κάνουν για αυτόν τον ήχο.

Θες JBL ,EV ,Altec (ή τα διάφορα American sound της Eminence αν δεν είσαι μπρουκλης με κορυφαίο το Delta Pro). 

Επίσης WATT στον ενισχυτή,όσο περισσότερα τόσο καλύτερα, αν οι μαγνήτες δεν είναι Fender Style single coils.

7581Α τελικές
 Παρεπιπτόντως τι λάμπες είναι αυτές σε σχέση με τις 6l6?????? έχει αξία να τις δοκιμάσω έναντι των tugsol 6l6 η δε θα καταλάβω και τπτ αν δεν είναι οι nos οι philips?

Σορυ από τον φίλο που άνοιξε το θέμα για την ασχετη ερωτηση. αλλά μην ανοίγω άλλο θέμα μόνο γι αυτό.

Παρεπιπτόντως τι λάμπες είναι αυτές σε σχέση με τις 6l6?????? έχει αξία να τις δοκιμάσω έναντι των tugsol 6l6 η δε θα καταλάβω και τπτ αν δεν είναι οι nos οι philips?

Σορυ από τον φίλο που άνοιξε το θέμα για την ασχετη ερωτηση. αλλά μην ανοίγω άλλο θέμα μόνο γι αυτό.

Είναι οι Rolls Royce των 6L6.

Κάνουν βέβαια μια περιουσία και άλλη μια....

ara δεν ειναι αυτες στο λινκ ας πουμε? λες μονο για τις nos, philips κλπ?

https://kg-guitars.gr/el/product/tung-sol-7581a-platinum-matched-duet/

Αναφέρομαι στις original, της Phillips. 

Δεν ήξερα ότι τις είχε κάνει reissue η Tung Sol.

Αν βγάζουν 35 βαττ είναι τουλάχιστον στα σωστά specs.

Δεν τις έχω δοκιμάσει όμως.

Τις Phillips τις χρησιμοποιουσα για πολλά χρόνια όταν έπαιζα με high power BF ,SF,Rivera και Mesa Boogie ενισχυτές. 

Άπαιχτες. 

1. Telecaster στη μεσαία θέση (εννοείται  με vintage style low output μαγνήτες με προτίμηση τους mid 60s που είναι σκετο μέλι στα καθαρά).

Όχι ακριβως αλλά κοντά σε αυτό που περιγράφεις. Μέλι όντως ?

Do it like Grant Green λεμε. 

Κουφωτη κιθαρα, κατα (δικη μου) προτιμηση λεπτη (πχ ES-330, ES-125TDC), με P90 μαγνητες πανω σε καθαρο ενισχυτη με κομμενα μπασα, κομμενα πριμα και τιγκα μεσαια. 

(Tην εποχη της ηχογραφησης αυτης ο Green πρεπει να επαιζε με την Epiphone Emperor που κραταει και στη φωτο του εξωφυλλου).

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back