Υπερβολικο τριξιμο μετα απο set up..

Οταν παίζεις κάποιες χορδές χωρίς ενισχυτή και υπάρχει ένα τριξιματάκι το οποίο όταν ανοίξεις τον ενισχυτή στην ίδια χορδή με την ίδια ένταση δεν ακούγεται από τον ενισχυτή, είσαι οκ.
μα καλά, δεν επιρρεάζει τον ήχο? Φαντάζομαι πως ο καθένας έχει τις δικές του ανοχές στο τρίξιμο, αλλά αλλιώς μου φαίνεται ο ήχος όταν η χορδή είναι καμπάνα unplugged.

thanasis b είπε:
μερικοι μου ειπαν καλυτερα να τριζει λιγο παρα να ειναι τοσο σκληρη... δεν ξερω τι να κανω παλι .. θα με περασει για τρελο ο τεχνικος/.!
Λοιπόν, αυτή ήταν μια χαρά άποψη...στα 80s. Πήγαινε μαζί με τις Ιbanez και τα Wizard Necks ;D ;D ;D

Στα 90s η μόδα ήταν να σηκώνουμε τις χορδές στο Θεό... (Θεέ και Κύριε). Eπίσης το συνολάκι συνοδευόταν από Vintage Kιθαρόνια και Baseball Bat Necks  ::) ::) ::).

Σήμερα θέλω να πιστεύω ότι έχει επικρατήσει η λογική και η κατάσταση βρίσκεται κάπου στη μέση. Ναι μεν να παίζει, να έχει ringing και να μπορείς να κάνεις bends, αλλά όχι και να παλεύεις με το όργανο...

Επίσης αν ο τεχνικός σου έχει σετάρει σωστά την κιθάρα και ο λαιμός σου δεν έχει πρόβλημα, τότε σ' αυτό το "μεσαίο" ας πούμε set up η κιθάρα δεν πρέπει να τρίζει.

η κιθαρα οπως ειπα και προηγουμενος δεν τριζει πουθενα ..αλλα ειναι πιο σκληρη απο πριν ..

μου το λεγατε αλλα αμα δεν το επιανα στα χερια μου...

ο ηχος ομως ειναι διαφορετικος.. κατα πολυ θα ελεγα. καθε νοτα ακουγεται πως να το πω.. στραγαλατη γεματη και στερεη! τωρα δεν ξερω τι να κανω θα την κρατησω μια εβδομαδα και αν δω οτι με ζοριζει πολυ θα παω για τον συμβιβασμο που λεγαμε..

μια τελευταια υποψια... οταν το οργανο ειχε 9ρες το action ηταν πολυ χαμηλοτερο απο τωρα και δεν ετριζε..!

και ενω ξερω οτι οσο ανεβαινεις νουμερο χορδης τοσο κατεβαινεις action στην προκειμενη εγινε το αναποδο.. μηπως φταιει κατι? να την παω και σε ενα 2ο τεχνικο να μου πει την γνωμη του?

ευχαριστω για τις απαντησεις.

Γειά σου φίλε μου. Το ότι η κιθάρα δεν έτριζε όταν ήταν καινούρια δεν λέει τίποτα. Οι χορδές της τότε κάθε άλλο παρά καινούριες ήταν οπότε ούτε τριξίματα, ούτε πρίμα... ;D ;D ;D Δεν μας είπες τι μουσική παίζεις... Αν δεν σε ενδιαφέρουν οι αστρονομικές ταχύτητες ;D προτίμησε ένα σχετικά υψηλό action, η βελτίωση στον ήχο και στο sustain είναι τεράστια... Τώρα βέβαια που το σκέφτομαι, αν κυνηγούσες τον μετρονόμο δεν θα είχες προλάβει να ακούσεις τριξίματα :P :P :P Πάντως όσο ανεβαίνεις σε πάχος χορδών τόσο ανεβαίνει και το action λόγω της μεγαλύτερης ταλάντωσης των χορδών. Α!! Μην ακούς για τριψίματα τάστων κλπ... Αν είναι δυνατόν σε καινούρια usa να θέλεις τέτοια πράγματα :o :o :o Μόνο σε εξαιρετικά ακραίες περιπτώσεις και πολύ αμφιβάλλω αν είναι τέτοια περίπτωση η δική σου.

Η γνώμη μου είναι να της δώσεις μια ευκαιρία με το setup που έχει τώρα. Ίσως τελικά σου κάτσει, μην ξεχνάς ότι όλα σχεδόν είναι θέμα συνήθειας!

Keep on rocking!!!

Τελικα ο μονος σιγουρος τροπος να σε βολευει 100% η κιθαρα σου ειναι να μαθεις να τη σεταρεις μονος σου...  φανταζομαι φοβασαι μην κανεις καμια βλακεια επειδη ειναι καινουργια η κιθαρα, αλλα απο την αλλη δεν ειναι κατασταση αυτη, να την τρεχεις καθε βδομαδα σε καποιον για set up...

my two pence..

teo.gp είπε:
Γειά σου φίλε μου. Το ότι η κιθάρα δεν έτριζε όταν ήταν καινούρια δεν λέει τίποτα. Οι χορδές της τότε κάθε άλλο παρά καινούριες ήταν οπότε ούτε τριξίματα, ούτε πρίμα... ;D ;D ;D Δεν μας είπες τι μουσική παίζεις... Αν δεν σε ενδιαφέρουν οι αστρονομικές ταχύτητες ;D προτίμησε ένα σχετικά υψηλό action, η βελτίωση στον ήχο και στο sustain είναι τεράστια... Τώρα βέβαια που το σκέφτομαι, αν κυνηγούσες τον μετρονόμο δεν θα είχες προλάβει να ακούσεις τριξίματα :P :P :P Πάντως όσο ανεβαίνεις σε πάχος χορδών τόσο ανεβαίνει και το action λόγω της μεγαλύτερης ταλάντωσης των χορδών. Α!! Μην ακούς για τριψίματα τάστων κλπ... Αν είναι δυνατόν σε καινούρια usa να θέλεις τέτοια πράγματα :o :o :o Μόνο σε εξαιρετικά ακραίες περιπτώσεις και πολύ αμφιβάλλω αν είναι τέτοια περίπτωση η δική σου.

Η γνώμη μου είναι να της δώσεις μια ευκαιρία με το setup που έχει τώρα. Ίσως τελικά σου κάτσει, μην ξεχνάς ότι όλα σχεδόν είναι θέμα συνήθειας!

Keep on rocking!!!
αν παιζουν στο εργοστασιο μεχρι να ερθει στη ελλαδα τοτε ναι.. γτ αλλιος η κιθαρα ηταν μεσα σε σφραγισμενο πακετο που ανοιχθηκε μπροστα μου στον στολλα..  :)

η μουσικη που παιζω δεν συμπεριλαμβανει αστρονομικες ταχυτητες (ευτυχως!!) αλλα λογικες ενος rock -blues player.

αυτο που λες για το action  παντου ακουω το αντιθετο.. αν και απο πλευρας φυσικης (αν δεν κανω καποιο λαθος) οσο μεγαλυτερη μαζα τοσο μεγαλυτερη αδρανεια..αρα μικροτερη ταλαντωση..ε?!

θα δωσω θελω δεν θελω ευκαιρια γτ το ραντεβου που εχω για να την δει και αλλος τεχνικος ειναι σε κανα μηνα!

Τελικα ο μονος σιγουρος τροπος να σε βολευει 100% η κιθαρα σου ειναι να μαθεις να τη σεταρεις μονος σου...  φανταζομαι φοβασαι μην κανεις καμια βλακεια επειδη ειναι καινουργια η κιθαρα, αλλα απο την αλλη δεν ειναι κατασταση αυτη, να την τρεχεις καθε βδομαδα σε καποιον για set up...

my two pence..

εχεις δικιο σε αυτο.. και εχω αρχισει ηδη να πειραματιζομαι σε μια παλια κιθαρα που εχω..παντως ο ανθρωπος μετα απο το αρχικο σετ απ δεν μου ξαναπηρε λεφτα..

Με βαρυτερες χορδες μπορεις να πετυχεις ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟ action μια και τριζουν λιγοτερο (επαιζα για χρονια με 12αρες και οταν κατεβηκα σε 10αρες αναγκαστικα να ψηλωσω αρκετα το action μου σε ολες τις κιθαρες μου).

Βεβαια το προβλημα στην Ελλαδα (οπου ανθει το σπορ του shredding σε αντιθεση με αλλες χωρες.. ;D) ειναι οτι σχεδον ολοι οι κιθαριστες θεωρουν "κανονικο" ενα action  το οποιο στην πραγματικοτητα ειναι ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ χαμηλο ;D ;D

Δεν ειμαι θιασωτης του πολυ υψηλου action μια και αυτο χαλαει τον ηχο (χανεται το φυσικο κομπρεσαρισμα της νοτας και φυσικα το intonation) αλλα ενα ΛΟΓΙΚΟ μεσαιο action θα κανει την κιθαρα σου να ακουγεται καλυτερα. 

αυτη τη στιγμη ο ηχος μου φενεται πολυ πιο γεματοσ και καθαρος.. δεν μπορω να καταλαβω ακριβως τον ορο κομπρεσαρισμα.. :(  μετρησα με χαρακα τωρα την αποσταση της μι (μπασα) στο 12 ταστο και ειναι 5-6 χιλιστα.. αυτο τι action θεωρητε μεσαιο ?ψηλο? αν βοηθαει αυτο βεβαια ..

Superfunk είπε:
Μεσαιο  ειναι (δηλ.κανονικο) .
lol..απο αυτο συμπεραινω οτι μεχρι τωρα επαιζα αν οχι με μηδενικο action  με πιο λow δεν γινεται..μαλιστα..οσο ζω μαθαινω!

5-6 mm, απο που μέχρι που μετράς? νομίζω πως normal είναι 1,5-2 mm απο κορυφή τάστου μέχρι κάτω μέρος χορδής μι μπάσο

darshan είπε:
5-6 mm, απο που μέχρι που μετράς? νομίζω πως normal είναι 1,5-2 mm απο κορυφή τάστου μέχρι κάτω μέρος χορδής μι μπάσο

λοιπον σορυ για την συγχυση.. απο την κορυφη του 12 ταστου (δλδ απο το σιδερακι) ειναι περιπου 3-4 χιλιοστα

Οταν λες strat usa ποιο μοντελο εννοεις; Σε highway one "usa" μι μιλησω για ποιοτητα, εμοιαζε σαν δευτερη και τριτη απορριψη απο εργοστασιο. στραβα τοποθετημενη γεφυρα (τρεμολο) τα λεει ολα... Και τασταρισμα αηδιας στην πλευρα που γινοταν αυτο (μπασες). Να αναφερω οτι ο κατοχος εχει γαιδουροδαχτυλα που τασταρουν νορμαλ action με 11ρες αλλα δεν δικαιολογουταν. Λογικα με ενα action 2mm στην μπασα μι(12ο ταστο) και 1,8mm στην κατω μι οι περισοοτερες κιθαρες που σεταρισα παιζαν φυσιολογικα. Εξαιρουταν περιπτωσεις που ενα ταστο ηταν "περηφανο" ψηλοτερα απο τα αλλα και εβγαζε προβλημα στην θεση αυτη (π.χ. το 20ο στη δικια μου κιθαρα). Για πολυ χαμηλο action αν ειναι καλα τα ταστα σου μπορεις και 1,7 mm στην πανω μι και <1,5 στην κατω. Τι 3 και 4mm? Ενα πραγμα που δεν ξερω αν διευκρινησατε, εστρωσαν οι χορδες σου καθολου; Οι καινουριες χορδες ηχουν πιο κουφιες και εμενα μου φαινεται οτι μερικες φορες ενισχυουν το τασταρισμα.

Σημειωτεον σε πολυκαλοφτιαγμενη fernandes με λαιμο απιστευτα ισιο και το απαιτουμενο relief, ειχε ενα φιλαρακι action στα <1mm κοντα 0,8 στην μπασα mi και το οργανο δεν "τασταριζε". Δεν ειχε κορυφαιο καθαρο ηχο, εκανε σαν "ποπ" αλλα δεν ειχε ανομοιομορφιες στα ταστα και δεν τασταριζε.

Τι αλλο να σου πω...

geomor είπε:
Οταν λες strat usa ποιο μοντελο εννοεις; Σε highway one "usa" μι μιλησω για ποιοτητα, εμοιαζε σαν δευτερη και τριτη απορριψη απο εργοστασιο. στραβα τοποθετημενη γεφυρα (τρεμολο) τα λεει ολα... Και τασταρισμα αηδιας στην πλευρα που γινοταν αυτο (μπασες). Να αναφερω οτι ο κατοχος εχει γαιδουροδαχτυλα που τασταρουν νορμαλ action με 11ρες αλλα δεν δικαιολογουταν. Λογικα με ενα action 2mm στην μπασα μι(12ο ταστο) και 1,8mm στην κατω μι οι περισοοτερες κιθαρες που σεταρισα παιζαν φυσιολογικα. Εξαιρουταν περιπτωσεις που ενα ταστο ηταν "περηφανο" ψηλοτερα απο τα αλλα και εβγαζε προβλημα στην θεση αυτη (π.χ. το 20ο στη δικια μου κιθαρα). Για πολυ χαμηλο action αν ειναι καλα τα ταστα σου μπορεις και 1,7 mm στην πανω μι και <1,5 στην κατω. Τι 3 και 4mm? Ενα πραγμα που δεν ξερω αν διευκρινησατε, εστρωσαν οι χορδες σου καθολου; Οι καινουριες χορδες ηχουν πιο κουφιες και εμενα μου φαινεται οτι μερικες φορες ενισχυουν το τασταρισμα.

Σημειωτεον σε πολυκαλοφτιαγμενη fernandes με λαιμο απιστευτα ισιο και το απαιτουμενο relief, ειχε ενα φιλαρακι action στα <1mm κοντα 0,8 στην μπασα mi και το οργανο δεν "τασταριζε". Δεν ειχε κορυφαιο καθαρο ηχο, εκανε σαν "ποπ" αλλα δεν ειχε ανομοιομορφιες στα ταστα και δεν τασταριζε.

Τι αλλο να σου πω...

οταν λεω στρατ usa  εννοω την standard μοντελο 2008 δεν εχει καμια ανομοιομορφια στα ταστα ουτε λαθος καπου την εχει δει τεχνικος..μαλλον δεν μπορεσε ομως να την ρυθμηση .. γιαυτο και σε λιγο καιρο θα ατην δει και αλλος τεχνικος... επισης εγω παιζω σκληρα με την πενα..

οι χορδες ειναι πανω τρεις βδομαδες..

χωρις παρεξηγηση αλλα προτημω να τασταρει παρα να παρω φερναντες! :)

μαλλον δεν μπορεσε ομως να την ρυθμηση .. γιαυτο και σε λιγο καιρο θα ατην δει και αλλος τεχνικος.
εσενα οι...τεχνικοι θα στα φανε (και μαλιστα οι..αλμπανιδες...) ;D ;D ;D

μαθε παιδι μου να τη σεταρεις μονος σου πανευκολο ειναι... :)

οι χορδες ειναι πανω τρεις βδομαδες..
αρα ειναι ΝΕΚΡΕΣ εδω και 2 εβδομαδες....

δεν πειραζει τωρα με την κριση πρεπει να κυκλοφορει το κεφαλαιο για να μην καταρευσει η οικονομια.. ;) ο τεχνικος που θα παω την κιθαρα μου ειναι ο οικονομακης (enigma) εχω ακουσει καλα λογια

εχω πει οτι εχω αρχισει ηδη να σεταρω την παλια κιθαρα μου.. σιγα σιγα..

Να κάνω μια σχετική ερώτηση:

Έφτιαξα το relief του μπράτσου της κιθάρας μου σύμφωνα με το άρθρο του superfunk, αλλά το μπράτσο απέκτησε μια καμπύλη σχήματος U. Δεν θα έπρεπε να είναι ίσιο κανονικά?

νομιζω οτι δεν ειναι αναγκαστικο οτι θα ειναι ισιο.. αναλογως ποσο χρειαστηκε να το βιδωσεις -ξεβιδωσεις.. οστε να το φερεις εκει που θες

btw το χερι μου εκατσε τελικα στο set up με το υπερβολικα ψηλο action οπως ειπε ο τεχνικος.. εχει πολυ καθαρο ηχο χωρις να παρεμβαλεται κατι.. απλα παρατηρω οτι ισως δεν κραταει πολυ το κουρδισμα.. υπαρχει καποια λυση γιαυτο?!

Ένα ερώτημα είναι πως μετράς το action? Χρησιμοποιείς χαρακάκι? Είσαι σίγουρος ότι το τοποθετείς σωστά? Είναι πολύ δύσκολο να μετρήσεις σωστά αν δεν έχεις εμπειρία, ακόμα και οι έμπειροι τεχνικοί προτιμούν να χρησιμοποιούν κάποια ειδικά εργαλειάκια γι'αυτό το σκοπό. Π.χ. δες αυτό το βιντεάκι του Erlewine:

Action 3-4mm στο 12ο τάστο (στη Μι καντίνι πάντα) θεωρείται υψηλό και action 5-6mm θεωρείται απερίγραπτα υψηλό.  ::) Όλα αυτά με την προϋπόθεση ότι το nut είναι κομμένο σωστά.

Σχετικά "χαμηλό" action θα ήταν γύρω στα 2mm ή λιγώτερο (ο Erlewine όπως θα δεις στο βίντεο μετράει σε 64α της ίντσας, και χαμηλό action θεωρείται κάτι κοντά στα 4/64"). Φυσικά εννοείται ότι με τέτοιο action θα πρέπει να μπορείς να κάνεις και bend τουλάχιστον 3 ημιτονίων, χωρίς να "σβήνει" η νότα, εκτός αν παίζεις jazz οπότε το σπορ των bends σε αφήνει αδιάφορο.

Για να επιτευχθούν τέτοια actions θα πρέπει τα τάστα να είναι σε εξαιρετική "φόρμα", δεν θυμάμαι αν έγραψες αν έγινε ταστοδουλειά στην κιθάρα σου. Αναρωτιέμαι ειλικρινά ώρες ώρες αν άνθρωποι που είναι ικανοποιημένοι με "σχετικά υψηλό" action δεν "κρύβουν" απλώς την κατάσταση που βρίσκονται τα τάστα στις κιθάρες τους... Αποτελεί κοινό μυστικό ότι μεγάλο μέρος από την πραγματική αξία των ακριβών οργάνων είναι στην ποιότητα και την προσοχή με την οποία έχουν περαστεί και "σεταριστεί" τα τάστα τους.

Εννοείται επίσης ότι οποιαδήποτε εκτίμηση της κατάστασης της κιθάρας, πρέπει να γίνεται με φρέσκες και προσεκτικά περασμένες και τεντωμένες χορδές. Οπότε για χορδές που είναι πάνω ένα μήνα ξέχνα το.

Σχετικά με τον Οικονομάκη έχω να πω ότι μάλλον είναι ο τελευταίος που θα μπορούσε να θεωρηθεί "αλμπάνης" στην ελληνική πραγματικότητα, για την ακρίβεια είναι ένας από τους κορυφαίους τεχνικούς που κυκλοφορούν και θα σε προέτρεπα να ακολουθείς με θρησκευτική ευλάβεια αυτά που σε συμβουλεύει για την κιθάρα σου. Ξέρει πολύ καλά τη δουλειά του.  ;)

Το κούρδισμα με το ψηλό action δεν έχουν άμεση σχέση, μήπως εσύ "ξεφεύγεις" και παίζεις πιο δυνατά από πριν?  ;)

μπορει  να ξεφευγω λιγο και να παιζω ακομα πιο δυνατα.. αλλα μου αρεσει τελικος το action ..τωρα βεβαια ισως μπορει να ρυθμιστει και λιγο πιο χαμηλα και να μου αρεσει παλι.. αλλα αυτη η αισθηση της καθαρης νοτας ειναι πολυ ορεα.

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back