Δεν συγκρίνω τίποτε με τίποτε (αν και δεν καταλαβαίνω τι σημαίνει "λόγια" μουσική). Απλά συζητάμε την πιθανότητα να είναι η λαϊκή μουσική διαχρονική. Και επίσης συζητάμε το αν υπάρχουν περιθώρια παραγωγής πρωτότυπου έργου στα πλαίσια της λαϊκής μουσικής.
Το είπα και μόνος μου ότι παρεκτράπηκα, όπως επίσης είπα ότι από την μεριά μου υπάρχει έλλειμα γνώσεων για να συζητήσω σοβαρά αυτό το θέμα.
Αν κάποιος/κάποιοι έχουν τις μουσικολογικές γνώσεις για να το συζητήσουν σοβαρά, είμαι όλος αυτιά.
Έχοντας πει τα παραπάνω, και έχοντας ξακαθαρίσει τη θέση μου ελπίζω, δεν θα δεχθώ την υποβάθμιση της νοημοσύνης που έχουν επιβάλλει τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα οποία έχουν πείσει όλο το δυτικό κόσμο ότι η μόνη μουσική είναι το ροκ και ότι η ιστορία της μουσικής άρχισε με τους Beatles. Κατά τη γνώμη πολλών (και τη δική μου), η ιδέα του ότι "αυτό είναι λαϊκή μουσική, άρα εκ' των πραγμάτων αξιόλογη", έχει δώσει ερείσματα για την ανάπτυξη μερικών από τα αθλιότερα ακούσματα του 20ου αιώνα.
Μπορεί κάποιος να βλέπει τον εαυτό του σαν συνεχιστή/αρωγό/κληρονόμο/συνεχιστή/πολέμαρχο μίας λαϊκής μουσικής παράδοσης και να προσπαθεί να ενεργήσει μουσικά μέσα από αυτό το πρίσμα. Εγώ απ' την άλλη, δεν θα μπορούσα να αδιαφορώ περισσότερο για οτιδήποτε είναι "λαϊκό" ή αποδεκτό από τον "λαό". Πάντα προτιμούσα πιο ιδιοσυγκρασιακά ακούσματα - στην πενθήμερη εκδρομή του λυκείου άκουγα στην πισίνα του ξενοδοχείου το "God Save The Queen" του Fripp, προς τρόμο των συμμαθητριών και των καθηγητριών μου.
Οι υπόλοιπο ακούγανε τον "λαϊκών ερεισμάτων" Βασίλη Παπακωσταντίνου (άσε με να κάνω λάθος - ναι, σε αφήνουμε να κάνεις λάθη για 20 χρόνια τώρα...).
Αυτό είναι λαϊκή μουσική; Είναι ακαδημαϊκή μουσική; Μπορεί να χορευτεί; Μπορείς να σπάσεις πιάτα; Μπορεί να συγκινήσει; Μπορεί να κάνει ανθρώπους να φύγουν από την πισίνα;
Θα σας κάνω και μία άλλη ερώτηση. Ο Γκέλντοφ ο γκαντέμης*** γιατί δεν κάλεσε τζαζ μουσικούς ή μουσικούς από τον χώρο της κλασσικής μουσικής για το Live 8? Γιατί δεν κάλεσε τους Mogwai? Είναι πουθενά γραμμένο ότι οι ροκ σταρς έχουν περισσότερη καρδιά και περισσότερη ανθρωπιά από τον Pat Metheny ή τους μουσικούς της Φιλαρμονικής του Λος ¶ντζελες;Είναι πουθενά γραμμένο ότι το "I don't like mondays" εγείρει περισσότερα αισθήματα συμπόνοιας στη φτώχεια από το Don Giovani? Είναι περισσότερο κοινωνικά ευαίσθητη η Beyonce από τον Peter Gabriel?
Είναι λαϊκή μουσική εκείνος ο βλάκας ο 50 cent με τους στίχους που αφορούν την πιθανότητα να απολαύσει την πρώτη του (
![Wink ;) ;)](https://cdn.jsdelivr.net/joypixels/assets/8.0/png/unicode/64/1f609.png)
πεολειχία; Είναι πιο κατάλληλο αυτό το τραγουδοπεριεχόμενο για το λαό; Αυτό είναι το πρόβλημα του λαού; Αυτή είναι η λύση του;
Ροκ, ροκ, ροκ, ροκ ,ροκ: ο όρος χρησιμοποιείται αδιακρίτως από τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης για να περιγράψει τα πάντα από U2 μέχρι Madonna. Και όλα αυτά στο όνομα των λαϊκών ερεισμάτων του συγκεκριμένου μουσικού ιδιώματος, το οποίο όμως (τι κρίμα) δεν είναι πλέον σχετικό με κανένα λαό.
Αυτές είναι οι σκέψεις μου παιδιά και οι επιφυλάξεις μου. Αν δεν τις γουστάρετε, αγνοείστε τες, no offense taken. Αν κάνω κάπου λάθος μου λέτε και το συζητάμε.
*** γκαντέμης, διότι από την ημέρα που έκανε το live 8, έχει χυθεί στον πλανήτη περισσότερο αίμα από όσο χύθηκε στον πόλεμο του βιετνάμ.