Υπάρχουν ειδικοί ορθοπεδικοί για προβλήματα χεριών;

asffm71

Νέο μέλος
Μηνύματα
41
Πόντοι
6
Φίλοι, εδώ και περίπου ένα χρόνο έχω πρόβλημα που μοιάζει με τενοντιτιδα και δεν μπορώ να το λύσω. Πήγα σε δύο ορθοπαιδικούς ως τώρα. Με ξεκούραση για κανά μήνα και πάγο έγινε δουλειά, αλλά λόγω εργασίας (PC 8-9 ώρες) και κιθάρας γρήγορα το πρόβλημα επανεμφανίστηκε. Το θέμα τενοντιτιδα το έχετε ξανασυζητήσει εδώ, η παράκλησή μου είναι αν γνωρίζεται κάποιον γιατρό στη Θεσσαλονίκη ειδικό σε θέματα χεριών και συγκεκριμένα τενοντιτιδες κ.λ.π. να μου στείλετε κάποιο τηλέφωνο, μπας και βοηθήσει περισσότερο. Ευχαριστώ εκ των προτέρων, Σταύρος

 
ΔΕν γνωριζω καποιον γιατρο ωστοσο ειχα το ιδιο προβλημα και αναγκαστηκα λιγο να σταματησω την κιθαρα.Επισης στα φαρμακια πουλανε περικαρπια που βοηθανε παρα πολυ.Βαλε ενα τετοιο και μην το βγαζεις ουτε στον υπνο

 
Ευχαριστώ για την απάντηση φίλε psycho969. Και γω με ξεκούραση, περικάρπιο και πάγο, το ξεπέρασα την προηγούμενη φορά, αλλά χωρίς μεγάλη καταπόνηση, ξαναεμφανίστηκε...

 
φίλε μου, διάβασα τα όσα γράφεις και δε σου κρύβω ότι ο γιατρός που σε ώθησε στην ξεκούραση καλώς έπραξε, αλλά τα περί πάγου ενέχουν ανθρωποκτόνο δόλο. λοιπόν εν ολίγοις και στην ουσία του πράγματος ταλαιπωρούμαι από τενοντίτιδα δεξιού και αριστερού ώμου και επικονδιλίτιδα αριστερού αγκώνα, με δραματικές συνέπειες. αφόρητοι πόνοι, αϋπνίες, κ.λ.π. δάκτυλα κολλημένα στην ταστιέρα μη έχοντας να πάνε πουθενά κ.λ.π. mesulid, biofenac, κ.λ.π. αναλγητικά αντιφλεγμονώδη δεν κάνουν σπουδαία πράγματα μιας και το πράγμα χρήζει επισταμένης φυσιοθεραπείας λέϊζερ, τενσ, λάμπες, ΘΕΡΜΑΝΤΙΚΑ  ΔΙΑΤΑΤΙΚΑ  KAI ΠΡΟΣ ΘΕΟΥ ΟΧΙ ΚΡΥΑ ΟΧΙ ΠΑΓΟΣ ΚΑΙ ΥΓΡΑΣΙΑ. τελος αφού περάσουν οι πρώτοι πόνοι και καταλαγιάσουν οι φλεγμονές αρχίζει η κινησιοθεραπεία που θα σου υποδείξει ο φυσιοθεραπευτής για να δυναμώσεις τους "ανάποδους" μυες ούτως ώστε να βοηθήσεις τους ήδη αναξιοπαθούντες. αυτά τα ολίγα.

υ.γ. μήνυσε το μ@λ@κ@ με τον πάγο.

 
psycho969 είπε:
ΔΕν γνωριζω καποιον γιατρο ωστοσο ειχα το ιδιο προβλημα και αναγκαστηκα λιγο να σταματησω την κιθαρα.Επισης στα φαρμακια πουλανε περικαρπια που βοηθανε παρα πολυ.Βαλε ενα τετοιο και μην το βγαζεις ουτε στον υπνο
οντως τα περικαρπια βοηθανε πολυ , αρκει να μην τα παρασφιξεις, αλλα στον υπνο παντα βγαζε τα, υπαρχει κινδυνος για την κυκλοφορια του αιματος.. περαστικα!

 
manos_evh είπε:
οντως τα περικαρπια βοηθανε πολυ , αρκει να μην τα παρασφιξεις, αλλα στον υπνο παντα βγαζε τα, υπαρχει κινδυνος για την κυκλοφορια του αιματος.. περαστικα!
περικάρπια βάζουμε όταν πρόκειται γιά σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, και μόνο κατά την ώρα εκτέλεσης της εργασίας που θέλουμε να κάνουμε για αποτελεσματικότερη αιμάτωση της περιοχής.

 
Γενικά σε προβλήματα αρθρώαεων, όπως είναι ο καρπός, απαγορεύεται να εφαρμόζουμε ακραίες θερμοκρασίες, πολύ κρύο (π.χ. πάγος) ή πολλή ζέστη. Μπορεί να γίνει ανεπανόρθωτη ζημιά.

Είναι γεγονός ότι οι τενοντίτιδες και οι ακόμα χειρότερες παθήσεις που έχουν συχνά οι μουσικοί (κιθαρίστες, πληκτράδες κλπ) πρέπει να αντιμετωπίζονται προληπτικά, δηλαδή να μην γίνεται κατάχρηση και να μην υποβαλλόμαστε σε υπερβολική κούραση. Είναι κοινό μυστικό ότι η τενοντίτιδα δε σε εγκαταλείπει ποτέ. Αν πάρει "μέντα" κυρίως ο καρπός, πάντα θα έχεις μικροπροβλήματα και ενοχλήσεις.

 
cyclops είπε:
Είναι γεγονός ότι οι τενοντίτιδες και οι ακόμα χειρότερες παθήσεις που έχουν συχνά οι μουσικοί (κιθαρίστες, πληκτράδες κλπ) πρέπει να αντιμετωπίζονται προληπτικά, δηλαδή να μην γίνεται κατάχρηση και να μην υποβαλλόμαστε σε υπερβολική κούραση. Είναι κοινό μυστικό ότι η τενοντίτιδα δε σε εγκαταλείπει ποτέ.
ορθόν

 
Ό πάγος τοπικά εφαρμόζεται για τη συστολή των αγγείων ώστε να μειωθεί το πρήξιμο την ώρα ενός τραυματισμού, που είναι φυσική άμυνα του οργανισμού. Μετά τον αρχικό τραυματισμό δεν έχει κανένα όφελος.

Η τενοντίτιδα είναι φλεγμονή, άρα τα αντιφλεγμονώδη (βλ. mesulid), η ξεκούραση για μεγάλο χρονικό διάστημα (σε συνδυασμό με σωστό posture του καρπού όταν κάνουμε κάτι με το χέρι - αυτός είναι ο ουσιαστικός σκοπός του περιβραχιονίου, όχι να μας σφίγγει τρελά) και η διατήρηση σταθερής και φυσιολογικής θερμοκρασίας είναι βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Εγώ έπαθα μια σοβαρή τενοντίτιδα πριν 10 χρόνια στο δεξί χέρι. Αφού με ταλαιπώρησε on and off για 8 χρόνια και αφού παρατήρησα οτι ανέπτυξα και γάγγλιο στον καρπό, αποφάσισα να δουλεύω το mouse με το αριστερό χέρι, και ξεκίνησα γυμναστική με σωστό posture για τον καρπό και άρχισα να κάνω τις δουλειές με το αριστερό.

Μετά από 2 χρόνια το γάγγλιο έφυγε και αισθάνομαι το δεξί χέρι όπως παλιά. Κι επειδή όπως καίγεται στο χυλό...το φροντίζω ακόμα και το mouse παραμένει στο αριστερό. Επίσης, προσπαθώ να κρατάω σωστό posture όταν παίζω με πένα  ;)

 
Κι εγω νομιζω οτι ο παγος δεν κανει κατι..Υπαρχει επισης και ενα πλαστικο ναρθικακι που μπορεις να βαλεις που κρατα τον καρπο ισιο.Μαν οσο μεγαλωνεις μαθαινεις και ζεις με τους τραυματισμους σου.Εμενα οποτε το παρακανω με βαρη η με κιθαρα και δεν κοιμαμαι σωστες ωρες μου το υπενθυμιζει οτι υπαρχει ακομα η τενοντιτιδα.Νομιζω το πιο βασικο ειναι να ακους τις προειδοποιησεις και να χαλαρωνεις οταν αρχιζουν οι ενοχλησεις.

 
Λοιπόν, ωραία να λέμε ότι θέλουμε για πένες, χορδές, ξύλα κλπ κλπ

ΑΛΛΑ

όταν πρόκειται για θέματα υγείας, όταν ΔΕΝ είμαστε ειδικοί και όταν ΔΕΝ ξέρουμε τι ακριβώς έχει το παιδί, καλό είναι να είμαστε φειδωλοί στους αφορισμούς μας.

Μπορεί να είναι σύνδρομο καρπιαίου ή ωλένιου σωλήνα μπορεί και κάτι άλλο.

Ενας ειδικός (πιθανόν) να αποφανθεί καλύτερα.

Παρεμπιπτόντως, μετά από πολύμηνο πρόβλημα frozen shoulder, ο πάγος ήταν κύριο συστατικό της φυσιοθεραπείας μου. Σε όλα τα στάδιά της. Και από κορυφαίους φυσιοθεραπευτές. Καθότι όταν υπάρχει φλεγμονή, η προσεκτική χρήση πάγου ενδείκνυται, σε αντίθεση με τα θερμαντικά.

 
Ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις... Ο δεύτερος γιατρός μου είπε ότι είναι τενοντιτιδα στον πλαϊνό τένοντα (αυτός που καταλήγει στο μικρό δαχτυλάκι) και θεωρόντας ότι έχω φλεγμονή πρότεινε τον πάγο... Μου δωσε κάποιες σταγόνες αντιφλεγμονώδους που έκαναν όντως καλό (τις άπλωνα στην περιοχή του τένοντα) Σταμάτησα να παίζω για ένα μήνα. Επίσης έβαζα το νάρθηκα αρκετές ώρες. Επανήλθα στον ένα μήνα αν και μία ψιλοενόχληση παρέμεινε. Με το που μου βγήκε περισσότερη πληκτρολόγηση στη δουλειά και άρχισα να παίζω λίγο κιθάρα με τη μπάντα μου, άρχισε πάλι... Κάπου διάβασα ότι κοπανάνε μία ένεση στον τένοντα και κάτι τέτοια πολύ splatter και για αυτό είπα μήπως υπάρχει ειδικός ντόκτορ ορθοπαιδικός - "χερατζής"

αλλά από ότι καταλαβαίνω μάλλον πρέπει απλά να προσέχω περισσότερο και να κόψω τις 3 ωρες πρόβες και τα chat-pat με τον υπολογιστή εκτός εργασίας....

 
Κώστα όπως έγραψες, ο πάγος ήταν μέρος φυσιοθεραπείας από επαγγελματία φυσιοθεραπευτή. Αν δεν ξέρεις τι κάνεις, δεν βάζεις πάγο και ας τον χρησιμοποιεί ο εκπαιδευμένος φυσιοθεραπευτής στη θεραπεία που θα σου κάνει.

Νόμιζα οτι ήταν εμφανές οτι έγραψα για το στυλ: "πονάει χέρι, βάζει σακούλεν με πάγο μπας και περάσει". Εφόσον δεν ήταν (προφανώς), το ξεκαθαρίζω τώρα.

Αλήθεια, σου είπε ο φυσιοθεραπευτής γιατί έκανε χρήση πάγου;

υ.γ. δεν είναι καλό να λέμε ο,τι θέλουμε ούτε για πένες, χορδές, ξύλα κλπ κλπ  :D

 
Jasemeister είπε:
υ.γ. δεν είναι καλό να λέμε ο,τι θέλουμε ούτε για πένες, χορδές, ξύλα κλπ κλπ  :D
Πάει τότε. Το κλείσαμε το μαγαζί.

Μετά από τις (τρομερά επίπονες) ασκήσεις (πέρα από τα κομπρεσέρ και τα λέιζερ) για να επανακτήσει το χέρι την κινησιολογία του, ο πάγος ήταν υποχρεωτικός.

Αλλά και στο σπίτι.

Με προσοχή όμως. Μην καούμε κιόλας.  ;)

 
Μέχρι τώρα, από ορθοπεδικούς και φυσιοθεραπευτές, η εξήγηση που έχω πάρει για τη χρήση πάγου σε τέτοια θέματα ήταν:

α) για να μουδιάσει η επίμαχη περιοχή (η μειωση της θερμοκρασίας επιβραδύνει την ταχύτητα απόκρισης των νεύρων) και να ανακουφιστεί ο θεραπευόμενος από τον πόνο για να μπορέσει να κάνει τις απαραίτητες κινήσεις και

β) τυπικά οι περιοχές με φλεγμονές ανεβάζουν θερμοκρασία πιο εύκολα και γρήγορα από το κανονικό όταν υπάρχει καταπόνηση, οπότε η τοπική ψύξη είναι απαραίτητη μιας και η ζέστη στις φλεγμονές είναι no-no.

 
Jasemeister είπε:
β) τυπικά οι περιοχές με φλεγμονές ανεβάζουν θερμοκρασία πιο εύκολα και γρήγορα από το κανονικό όταν υπάρχει καταπόνηση, οπότε η τοπική ψύξη είναι απαραίτητη μιας και η ζέστη στις φλεγμονές είναι no-no.
Ακριβώς.

 
asffm71 είπε:
Κάπου διάβασα ότι κοπανάνε μία ένεση στον τένοντα και κάτι τέτοια πολύ splatter
ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ!

Ψάξε και κάνα αθλίατρο στην περιοχή σου ή και κάποιον φυσιοθεραπευτή που ασχολείται με το θέμα.

 

Trending...

Νέα θέματα

Back
Top