O
OurDarkness
Guest
1. Μια πενιά δεν είναι στοιχειώδης ήχος.Ούτε ένας "στοιχειώδης" ήχος (π.χ. μία πενιά) είναι (καθαρό) περιοδικό σήμα.
2. Όλα τα ηχητικά σήματα διακρίνονται σε συνεχόμενα (continuous) και διακριτά (discreet). Από την στιγμή που το ακούς είναι συνεχόμενο και συνεπώς έχει περιοδικότητα, δηλαδή επαναλήψεις ανά δευτερόλεπτο, δηλαδή Hz. Αλλιώς δεν θα μπορούσε να το ακούσεις κανείς.
Δεν υπάρχει sustain στην κιθαρολογία (και σε οτιδήποτε άλλο δεν χρησιμοποιεί ηλεκτρισμό), ο όρος χρησιμοποιείται εντελώς καταχρηστικά.Γενικά όχι μόνο στην κιθαρολογία αλλά σε οποιονδήποτε ήχο συμπεριλαμβάνει διάφορες τιμές attack - decay - sustain - release
Κανένας δεν μπορεί, και προφανώς δεν χρειάζεται για πολλούς λόγους.γίνεται ένας τέτοιος χαμός που μοιραία δεν θα μπορούσε να στον περιγράψει ο Φουριέ
Δεν το καταλαβαίνω αυτό: Κατ' αρχάς ένα ημιτονοειδές σήμα οποιασδήποτε συχνότητας δεν χρειάζεται ανάλυση Fourrier. Τι εννοείς άπειρο εύρος;; Έπειτα γιατί είναι σημαντική η συμμετοχή συνιστώσων σε σχέση με την διάρκεια όσον αφορά στον ήχο αυτό καθ΄αυτό; Προφανώς συνιστώσες εννοείς τις επιμέρους αρμονικές που υπάρχουν σε ένα σήμα, υποθέτω.Σχετικά με το 1... είναι απλό: Φαντάσου μια νότα της οποίας ο ήχος είναι ένα απλό ημίτονο και η οποία διαρκεί 300 msec. Ο κανονικός φουριές ( ) αυτού του πράγματος έχει άπειρο εύρος. Όσο πιο σύντομη η διάρκεια, τόσο πιο σημαντική η συμμετοχή "συνιστωσών" μακριά από τη θεμελιώδη συχνότητα.
Δεν χρειάζεται να στον περιγράψει ο μετασχηματισμός Fourrier: η συχνότητα και η ένταση κάθε επιμέρους αρμονικής αλληλεπιδρά με εκαταμμύρια τρόπους με κάθε επόμενη και κάθε προηγούμενη. Όσο καλύτερη είναι η περιγραφή του πρώτου "στιγμιότυπου" του ήχου τόσο πιο ρεαλιστικά θα σβήσει ο ήχος αυτός (όταν μιλάμε βέβαια για ακουστικά όργανα). Αυτό που μου φαίνεται ότι διαφεύγει σε κάποιους φίλους εδώ, είναι το ότι ο ήχος ευθύς εξ αρχής κουβαλάει την πληροφορία για το πως θα σβήσει.Αυτό δεν μπορεί να στο περιγράψει ένας μετασχηματισμός Fourier του σήματος. Θα σου δώσει μία τιμή για το πλάτος της κάθε αρμονικής.
Σε frequency domain δεν θα καταλάβεις και πολλά πράγματα (ή μάλλον καλύτερα τα συμπεράσματα θα είναι κουλουβάχατα) γιατί επειδή υπάρχει μία συχνότητα 440Hz αυτό δεν σημαίνει ότι είναι οπωσδήποτε Λα, μπορεί κάλλιστα να είναι η πέμπτη της Ρε για την οποία η θεμελιώδης έχει μικρότερη ένταση ή είναι απλά ανύπαρκτη. Να υπενθυμίσω κατ' αρχάς ότι υπάρχουν combinational φίλτρα τα οποία κάνουν αυτή ακριβώς την δουλειά. Επίσης υπάρχουν εκατοντάδες αρμονικές με 440Hz για τις οποίες δεν ξέρουμε αν ανήκουν στην θεμελιώδη συχνότητα κάποιας νότας. Παρ' όλα αυτά υπάρχει και time domain ανάλυση του ίδιου σήματος, και αυτές οι δύο σχετίζονται άμεσα και άρρηκτα.Είναι σαν να αναλύεις φασματικά (με απλό Fourier) μια μελωδία..... Αν το κάνεις προσεκτικά.... μπορείς να εκτιμήσεις περίπου πόσα ΛΑ παίχτηκαν σε όλο το τραγούδι (αναλύοντας το σχετικό πλάτος των 55, 110, 220, 440, 880 Hz κλπ) αλλά δεν έχεις ιδέα πότε παίχτηκαν.
Τα διάφορα software synthesizers όπως π.χ. Access Virus TI, Clavia Nord Lead, Roland JP-8000, NI Reaktor, Arturia και δεν συμαζεύεται δεν είναι παρά ένα πολύ μικρό υποσύνολο του CSound. Αυτά που γίνονται στο CSound δεν γίνονται σε κανένα άλλο synthesizer, γιατί απλά το CSound είναι γλώσσα προγραμματισμού. Το πόσο εύκολο βέβαια είναι να γράψεις κώδικα είναι έταιρον εκάτερον. Από την εμπειρία μου ως προγραμματιστής θα σας πω ότι είναι αρκετά δύσκολο, σε σημείο που πολλές φορές να αποτρέπει κάποιον από το να γράψει opcodes. Χρειάζεται πολλή γνώση, και όταν λέω πολλή γνώση το εννοώ.΄Όσον αφορά στο αν ακούγεται ή δεν ακούγεται καλά προφανώς ο ίδιος κώδικας εκτελεσμένος από έναν Intel Pentium και ένα Motorola 56xxx παράγει διαφορετικά αποτελέσματα λόγω διαφορετικής αρχιτεκτονικής. Αλλά υπάρχουν εξειδικευμένα chip (Analog Devices π.χ.) τα οποία παράγουν πολύ καλά αποτελέσματα.Έχω καταλάβει και γι' αυτό έγραψα ότι συμφωνώ μαζί σου. Επί του ερωτήματός σου απαντώ. Αυτό που άκουσες και σου φάνηκε σαν κακό αναλογικό δεν ξέρω τι ήταν, αλλά η γενική πεποίθηση είναι πως η ηχητική ποιότητα του cSound είναι απίστευτη.
Εξάντλησε κανείς τις παλιές άραγε;; Όταν εξαντλήσετε την subtractive σύνθεση, τότε μπορείτε να πάτε στην additive, μετά wave sequencing, μετά wave shaping, μετά physical modeling, μετά spectral modeling, μετά modal synthesis, μετά να χρησιμοποιήσετε γενετικούς ή και εξελικτικούς αλγόριθμους είτε για την σύνθεση ήχων είτε για την σύνθεση μουσικής, νευρωνικά δίκτυα (όπως υπάρχουν ήδη στο Hartmann Neuron) και μετά να τα μπλέξετε όλα μαζί και θα σας επισκεφτώ στο Δαφνί..Κατηγορώ το γεγονός πως οι μέθοδοι σύνθεσης του ήχου παραμένουν οι ίδιες με ελάχιστες (πρακτικές) βελτιώσεις.

Δεν πρόκειται να γίνει εμπορικό το CSound, ο κώδικας του είναι ελεύθερος. Το μόνο που είναι εμπορικό είναι τα διάφορα GUI, δηλαδή το interface μέσω του οποίου μπορείς να το χρησιμοποίησεις. Προσωπικά χρησιμοποιώ το Visual Orchestra και είμαι ευχαριστημένος, αλλά φυσικά πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.Διότι υπάρχουν και νέες μέθοδοι σύνθεσης που χρησιμοποιούνται σε πανεπιστημιακές υλοποιήσεις soft οργάνων, οι οποίες δεν έχουν βρει ακόμη το δρόμο τους για να ενταχθούν σε κάποιο εμπορικά διαθέσιμο προϊόν.
Πάρα πολύ σωστά. Το OASYS υπήρχε στην KORG, από το 1990 νομίζω, και διάφορες τεχνολογίες του ακόμη πιο πριν. Η KORG μας το έδινε σιγά σιγά, Prophecy, Z1, Triton, κ.λ.π. Άν θέλετε την γνώμη μου, ρίξτε μια ματιά σε super πανεπιστήμια για να δείτε τι θα αγοράζετε μετά από 10 χρόνια: 1973 FM Synthesis το άρθρο τοy Chowning, 1983 αγόρασε τα δικαίωματα η Yamaha, η οποία παρακολουθεί το Stanford από κοντά και να το DX7! Τα ίδια με το CD, γύρω στο 1983 το παρήγαγε η Philips, αλλά η τεχνογνωσία υπήρχε πιο πριν.Υπάρχουν και άλλα αντίστοιχα projects, τα οποία θα βρεις αν αρχίσεις να ψάχνεις. Η ουσία είναι ότι αν είναι να εμφανιστεί κάτι "πρωτοποριακό" τότε αυτό θα γίνει σε επίπεδο soft και όχι σε επίπεδο hard. Οι περισσότεροι δεν κατανοούν ότι κάθε hard όργανο ενσωματώνει πάντα ένα υποσύνολο τεχνολογιών και αντιλήψεων για τη σύνθεση ήχων, εκείνο το υποσύνολο που εκτιμάται ως εμπορικά αξιοποιήσιμο - αλλιώς πως θα γίνει η απόσβεση του κόστους ανάπτυξης και εμπορικής διάθεσης ενός hard οργάνου;
Γιατί παραπονιέστε ότι τα synthesizer είναι ακριβά;; Ξέρετε μήπως πόσο κάνει ένα Bosedoerfer;;Το Yamaha VL1 έδωσε νέα πνοή στον ήχο, αλλά ο τρόπος αυτός εγκαταλείφθηκε γρήγορα γιατί το όργανο ήταν πολύ ακριβό και δεν έπιασε ως προϊόν.
Ο σωστός όρος είναι Acoustic Viablity, (σε ελεύθερη μετάφραση ακουστική βιωσιμότητα).Η αξία της ηχοσύνθεσης σε Φυσικό Μοντέλο είναι ότι θα σου επιτρέψει να κατασκευάζεις ήχους που δεν έχουν ακόμα υπάρξει, και ταυτόχρονα θα έχουν φυσική υφή.
Στο VL1 οι παράμετροι είναι πολύ έξυπνα οριοθετημένες, θεωρητικά μπορείς να φτιάξεις ένα μπάσο του οποίου οι χορδές είναι 200 μέτρα (Δηλαδή να κατασκευάσεις έναν ήχο που θα ξεκινά πχ από τον ήχο δοξαριού στις χορδές, θα συνεχίζει στο σώμα ενός πνευστού, και όλο αυτό θα βγαίνει από το σώμα ενός κοντραμπάσου. Φαντάζεστε πως θα ακούγεται; Ε αυτό θα είναι κάτι το νέο, που τώρα (νομίζω) δεν υπάρχει.

Sorry για το μακρόσυρτο μήνυμα.
