Υπάρχει κάτι νέο στα synthesizers;

IxNiLaTiS

Μέλος
Μηνύματα
1,261
Πόντοι
38
Πιστεύω πως εδώ και μια 10ετία η τεχνολογία στα synthesizers

δεν έχει να δείξει κάτι ουσιαστικά νέο  :(

εκτός από κάποιες μικροβελτιώσεις, πχ πολυφωνία, γυαλιστερά κουμπιά,

μεγάλες οθόνες κλπ …

Εσείς τι νομίζετε;

 
Αν εννοείς μόνο σε φάση hardware δεν ξέρω.

Αλλά σε software, συνθια όπως το absynth και άλλα τέτοια τέρατα, πάνε το όλο consept πολύ μπροστά, με τη δύναμή τους και όλα αυτά τα χαρακτηριστικά τους, που δεν ξέρω κατά πόσο μπορούν να υλοποιηθούν εύκολα σε hardware μορφή!

 
οχι βρε παιδια το neuron, το v-synth, neruronium resonator της jomox, το radikal spectralis και αλλα που ξεχναω απο μικρες εταιριες δε σας λενε τιποτα σαν καινοτομιες?

 
Εγώ είπα ότι σε ότι έχει να κάνει με hardware δεν ξέρω, γιατί απλά δεν το έχω ψάξει με αυτά. Σιγά σιγά! ;D

 
η αληθεια ειναι οτι ειδα επιτελους θεμα για συνθια και ενθουσιαστηκα  ;D

 
Shadowalker είπε:
οχι βρε παιδια το neuron, το v-synth, neruronium resonator της jomox, το radikal spectralis και αλλα που ξεχναω απο μικρες εταιριες δε σας λενε τιποτα σαν καινοτομιες?
Το radikal spectralis είναι ένα αναλογικό ή απομίμηση αναλογικού.

Βρωμάει ο τόπος από δαύτα.

Το neuron, το οποίο κάνει ουσιαστικά επανασύνθεση κάποιου ήχου,

όπως γίνεται και με την  προσθετική σύνθεση,

ουσιαστικά δεν έδωσε κάτι νέο στον ήχο.

Δεν άκουσα ούτε έναν ήχο στο neuron

που να μην μπορεί να γίνει και με άλλες μεθόδους σύνθεσης.

resonator της jomox

αυτοί οι ήχοι γίνονται και με τα αναλογικά τα οποία μιμείται. ..

μπορεί να έδωσε κάτι πάρα πάνω αλλά τίποτα το ουσιαστικό.

v-synth

κατασκευάζει ήχους που υπήρχαν και πρίν από αυτό.

Τίποτα το νέο.

Γενικά ή μόνη σύνθεση ήχου που ουσιαστικά προσέθεσε κάτι στα σύνθ,

ήταν η physical modeling που μας άφησε άφωνους

με το πανάκριβο Yamaha VL1 (πρίν 15+  χρόνια κόστιζε 1.600.000 δρχ)

Από τότε δεν έχω ακούσει τίποτα νέο.

 
boukaw7 είπε:
Αν εννοείς μόνο σε φάση hardware δεν ξέρω.

Αλλά σε software, συνθια όπως το absynth και άλλα τέτοια τέρατα, πάνε το όλο consept πολύ μπροστά, με τη δύναμή τους και όλα αυτά τα χαρακτηριστικά τους, που δεν ξέρω κατά πόσο μπορούν να υλοποιηθούν εύκολα σε hardware μορφή!
Η δύναμη είναι θέμα επεξεργαστή.

Το πραγματικά φοβερό  Absynth κάνει δειγματοληψία,

ψευτοFM, ψευτοAnalog …

Τα ίδια παντελάκη μου τα ίδια παντελή μου :(

Ομοίως και το Cube με την προσθετική …

Το Reaktor  έχει ένα μοντέλο, το  "Steam Pipe" που κάτι λέει,

αλλά μάλλον το εγκατέλειψαν ..  ::)

 
Εγώ πάλι πιστεύω ότι η εξέλιξη μέσα στα τελευταία 10 χρόνια ήταν ραγδαία.

Πλέον έχουμε synths που μπορούν να κάνουν τα πάντα και μάλιστα με εκπληκτική ποιότητα! Τέλειους ήχους όλων των ειδών, παντοδύναμα samplers, sequencers που κάνουν τη δημιουργία μουσικής παιχνίδι, ακόμα και synths που ηχογραφούν audio στο εσωτερικό τους.

Για τους fans των ηλεκτρονικών ήχων, τα τελευταίας γενιάς synths είναι απλά σε άλλο επίπεδο, με απίστευτες δυνατότητες για εφφέ, πολυφωνία και διαμόρφωση του σήματος.

Μπορούμε επίσης να αναφέρουμε τη δυνατότητα που έχουμε πλέον να αγοράσουμε ένα synth που έχει ακριβώς τον ίδιο ήχο με το αγαπημένο μας vintage αναλογικό synth, χωρίς κανένα από τα μειονεκτήματα των παλιών synths και φυσικά σε άκρως λογική τιμή.

Κι όλα αυτά χωρίς να μιλήσουμε για user interface που κι εκεί υπάρχουν σαφείς βελτιώσεις...

Τα παραπάνω αφορούν hardware με δεδομένο ότι 10 χρόνια πριν υπήρχαν ελάχιστα soft synths και μάλιστα σε νηπιακό επίπεδο. Είναι αυτονόητο ότι στο software έχει ξεφύγει τελείως το θέμα και απλά δεν υπάρχει σύγκριση!

Το τελείως παλαβό με τη σημερινή κατάσταση είναι ότι η αγορά των synths πλέον μπορεί να χαρακτηριστεί από τιμές-ξεφτίλα! Όταν μπορείς να αγοράσεις ένα φοβερών δυνατοτήτων workstation με 1000 ευρώ και ένα άκρως αξιοπρεπές VA synth με 6-7 κατοστάρικα, μιλάμε για πραγματική κατρακύλα τιμών! Ενδεικτικά, για να πάρεις ένα Roland XP-80 πριν 10 χρόνια, έπρεπε να σκάσεις τουλάχιστον 600.000 δραχμές. Με τα ανάλογα χρήματα μπορείς σήμερα να πάρεις δύο από τα προαναφερθέντα όργανα, με εξωφρενικά περισσότερες δυνατότητες και σαφώς καλύτερα ηχητικά αποτελέσματα...

Αντιλαμβάνομαι ότι όσα ανέλυσα δεν θεωρούνται σε καμία περίπτωση ριζοσπαστικά αλλά δεν μπορώ να θεωρήσω από την άλλη ότι η αλματώδης ανάπτυξη μιας φιλοσοφίας προς όφελος των μουσικών (και της τσέπης τους) είναι κοινότυπη και άνευ σημασίας.

Ποιός ξέρει άλλωστε, μπορεί και με π.χ. το V-Synth να γίνει μετά από 25 χρόνια ό,τι έγινε και μετά από ανάλογο διάστημα με το πρώτο Minimoog... ;)

Υ.Γ. Πάλι έπιασα την πάρλα και σταματημό δεν είχα... :-X

 
IxNiLaTiS είπε:
Το πραγματικά φοβερό  Absynth κάνει δειγματοληψία,

ψευτοFM, ψευτοAnalog …

Τα ίδια παντελάκη μου τα ίδια παντελή μου :(
Μπα και μόνο οι 68 σταδίων envelopes, οι ζωγραφισμένες από τον χρήστη κυματομορφές και όλα τα άλλα μυστικά του, όπως πχ οι suround δυνατότητές του (αυτό και αν είναι καινοτομία), το κάνουν να ξεχωρίζει, από οτιδήποτε άλλο κυκλοφορεί. Απλά 1 εργαλείο σίγουρα όχι για τον μέσο χρήστη (γιαυτό και το ντεμο του το πέταξα από το παράθυρο). Και δεν είναι ψευδόanalog, αλλά κανονικότατο και πανίσχυρο σε ότι έχει να κάνει τόσο στην αφαιρετική και granular σύνθεση, αλλά ταυτόχρονα και πολύ καλό στην προσθετική και fm σύνθεση.

Τώρα στα υπόλοιπα, εκτός από το να συμφωνήσω με τον alchemist, απλά να ρωτήσω σαν τι επαναστατικό να βγεί; Αφού όλε οι πιθανές μέθοδοι σύνθεσης ήχων βγήκαν.

Αυτό που κάνει η κάθε εταιρία πλέον, είναι να προσφέρει, με τα πλεονεκτήματα της νέας τεχνολογίας, μηχανήματα, τα οποία είναι τέλεια ηχητικά, αλλά ταυτόχρονα και απαλλαγμένα (εντάξει όχι όλες σε αυτό) από τα διάφορα προβλήματα των παλιών μηχανημάτων (αστάθειες και διάφορα άλλα προβλήματα κατασκευαστικής κυρίως φύσεως).

 
Θα συμφωνήσω, στο ότι τα synth δεν έχουν προοδεύσει και πάρα πολύ τον τελευταίο καιρό. Όντως, δίνεται η δυνατότητα να έχουμε περισσότερες λειτουργίες σε μικρότερο χώρο και (πολύ) λιγότερα χρήματα, όμως, κάτι στα αλήθεια επαναστατικό δεν νομίζω να έχει κυκλοφορήσει. Σε hardware κατάσταση, δεν βλέπω να γίνονται πια παιχνίδια με κυκλώματα και κυνήγι για καινούρια εφέ. Το ίδιο flanger του 80, κυκλοφορεί και τώρα, και ας μην πούμε για τα overdrive.

Σε software, ουσιαστικά νομίζω πως συρρικνώνονται τα στοιχεία των δυνατών hard οργάνων, γεγονός που φαίνεται και από τις συνεχείς εξομοιώσεις παλιών synth. Ίσως εκεί βέβαια να υπάρχει ακόμα μέλλον, αφού οι νέοι μουσικοί, που ασχολούνται και με την τεχνολογία ήχου θα βρουν μερικά "κολπάκια" ακόμα. Ελπίζω.

Μη φοβάστε πάντως, όλο και κάτι καλό θα προκύψει..

 
prang είπε:
Σε software, ουσιαστικά νομίζω πως συρρικνώνονται τα στοιχεία των δυνατών hard οργάνων, γεγονός που φαίνεται και από τις συνεχείς εξομοιώσεις παλιών synth. Ίσως εκεί βέβαια να υπάρχει ακόμα μέλλον, αφού οι νέοι μουσικοί, που ασχολούνται και με την τεχνολογία ήχου θα βρουν μερικά "κολπάκια" ακόμα. Ελπίζω.
Ρε παιδιά, μισό λεπτάκι. ΟΚ, να δεχτώ ότι δεν έχει γίνει καμία καινοτομία εδώ και 10 χρόνια στα hardware synths (αν και εξήγησα παραπάνω ότι δεν το βλέπω έτσι). Αλλά τι είναι αυτά που λέμε για το software; Αφού πάμε να το αναλύσουμε κανονικά και αυτό το θέμα, here it goes...

Πείτε μου ένα soft ή hard synth δεκαετίας που να σου επιτρέπει να φτιάξεις δικά σου modules (όπως π.χ. γίνεται στο Reaktor της NI).

Πείτε μου ένα synth δεκαετίας που να μπορείς να γράψεις και να επεξεργαστείς δείγματα σε απελπιστικό βαθμό και να σου δίνει και μια απίστευτη βιβλιοθήκη ήχων (όπως το Kontakt).

Πείτε μου ένα synth δεκαετίας που να έχει οθόνη όπου μπορείς να θέσεις σε γραφικό περιβάλλον τις παραμέτρους του ήχου σαν να ρυθμίζεις ένα γραφικό eq (Waldorf Attack VST).

Πείτε μου ένα synth δεκαετίας που να μπορείς να γράφεις δικό σου κώδικα για MIDI scripts (Kontakt και πάλι).

Πάμπολλες καινοτομίες και πολύ πιο ουσιώδεις από τη νιοστή μέθοδο σύνθεσης! Γιατί να μην λάβουμε και τις εξελίξεις στο θέμα της ευχρηστίας ως μικρές επαναστάσεις των synths; Πότε μας ήταν τόσο εύκολο να κάνουμε τόσα πράγματα με ένα synth; Ποτέ και γι' αυτό θα έπρεπε να είμαστε υπερ-ευχαριστημένοι που υπάρχουν τα σημερινά soft synths με όλα τους τα καλούδια και όχι τα ανύπαρκτα προγράμματα των mid-'90s.

Σκεφτείτε κι αυτό το θέμα παίδες. Καλές οι μηχανές σύνθεσης αλλά από μόνες τους δεν λένε τίποτα, πρέπει να πέσει ανθρώπινο χέρι για να γίνει δουλειά και χωρίς ευχρηστία... χαίρετε κι αντίο σας! 8)

 
Ναι, ok, δεν το είχα σκεφτεί έτσι. Δεν ξέρω και πολλά από καινούρια, τώρα μαθαίνω και μάλλον δεν θα έπρεπε να μιλάω. Σε αυτό θα συμφωνήσω. Με την πρόοδο των υπολογιστών το περιβάλλον εργασίας έχει εξελιχθεί και έχει γίνει σαφώς πιο φιλικό για τον "μέσο χρήστη".

(Υπάρχει synth που σου επιτρέπει να σχεδιάσεις εσύ την κυματομορφή, και να κάνεις εσύ τις όποιες αλλαγές, από ένταση μέχρι συχνότητες κλπ;; Δηλαδή, να φτάνει την κατασκευή του ήχου στα "θεμέλια".)

 
Ο σχεδιασμός των κυματομορφών με το χέρι δεν έδωσε τίποτα νέο στον ήχο.

Πχ, όταν σχεδιάζεις την κυματομορφή με το χέρι για ένα synth bass ή lead,

και τελικά βλέπεις πως ο ήχος είναι ίδιος με το synth bass ή lead

που είδη υπάρχουν από τα αναλογικά,

έχεις κάνει μια τρύπα στο νερό.  :-\

Το  ENV πολλών σταδίων, έδωσε ήχους που επαναλαμβάνονται

όπως οι ήχοι που φτιάχνονταν με επανάληψη του ENV

και προσθήκη πολλών Layers με χρονική καθυστέρηση και επανάληψη. ;)

Πχ, το Ensoniq EPS16+  μπορούσε μα τα 8 layers που διέθετε,

και τους 5 βημάτων επαναλαμβανόμενους φακέλους του (ENV)

να δώσει παρόμοια και πιό σοφιστικέ αποτελέσματα. :)

Το ίδιο μηχάνημα σου επέτρεπε να κάνεις "γλυπτική"

στις κυματομορφές που εισήγαγες,

να κάνεις modulation τον ένα φάκελο από τον άλλον,

και το πράγμα ξέφευγε τελείως. :o

Αλλά και τα πανίσχυρα soft synths που βλέπουμε σήμερα,

στηρίζονται  στον εφέκτορα. Για κάνε πως βγάζεις το εφέ  ….  ;D

Αν δηλαδή κάποιος μουσικός μέχρι την ηλικία των 40 ετών

έχει μαζέψει 10 -15 synthesizers και άλλες τόσες μονάδες εφε,

και δεν βαριέται να τα δουλέψει,

το αποτέλεσμα του ήχου δεν θα προσεγγίζεται κάν από τα μοντέρνα  soft synths.

Οι βελτιώσεις που προστέθηκαν στα soft synths


απλά δίνουν ευκολία και ταχύτητα αποτελέσματος,



και όχι κάποιον ήχο που δεν μπορούσε να παραχθεί δίχως αυτά.


Αν πχ στον αριθμό 1,9 προσθέτεις διαρκώς δεκαδικά ψηφία (= ευκολίες) 

ο αριθμός αυτός θα γίνει 1,99 --- 1,999999 ------- 1,99999999999999999….

Αλλά πότε δεν θα γίνει αριθμός 2 ή αριθμός  3 ή 8.

Με καταλαβαίνετε;

Νέος ήχος ήταν το αναλογικό συνθεσάιζερ με την αφαιρετική σύνθεση,

αργότερα με την προσθετική,

μετά ήρθε ο νέος ήχος της FM (DX7)

μετά ήρθε το sampler

και μετά το physical modeling.

Από τότε, τίποτα νέο δεν δημιουργήθηκε που να έδωσε νέο ήχο. :'(

Από ευκολίες, ναι!!! Από νέο ήχο όχι!!! >:(

Η granular σύνθεση κάτι πήγε να κάνει,

αλλά ψόφησε εν τη γεννέση της. :P

Ή ίσως αποδώσει κάτι αργότερα. :-\

Άλλωστε ο ήχος είναι κάτι το πεπερασμένο,

οπότε το μόνο που εκ των πραγμάτων μπορούμε α κάνουμε πλέον,

είναι να προσθέτουμε δεκαδικά ψηφία. 1,9999999999999…….

Όσο για το Kontakt …. ;D

Όποιος είχε ασχοληθεί με τις λειτουργίες της μηχανής του EPS16+

βλέπει το Kontakt και γελάει … 

Αλήθεια σας λέω.

Το Kontakt το μόνο που κάνει είναι να μπορεί να σηκώνει τεράστια δείγματα,

και να τους κάνει μια υποτυπώδη επεξεργασία.

Το EPS16+ είναι έτη φωτός μπροστά από το Kontakt …… πολλά έτη φωτός ;)

 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Πείτε μου ένα soft ή hard synth δεκαετίας που να σου επιτρέπει να φτιάξεις δικά σου modules
Φίλε μου, τα πρώτα πρώτα πρώτα  synthesizers που βγήκαν, με modules δούλευαν …

 
Όχι ακριβώς. Είναι άλλο το να παίρνω έτοιμα modules και να τα συνδυάζω και άλλο να τα φτιάχνω από το μηδέν.

Σε αυτό με τις κυματομορφές τι να πω; Πόσα συνθ έχουν πόσες και πόσες κυματομορφές, αλλά και μάλι κατά το 90§ δουλεύεις με τις θεμελιώδεις 4; Αν θες όμως εκεί είναι το κουτί, κάτσε φτιάξε ότι φανταστείς

Όσο γιαυτό με το kontakt και το EPS16+ και το ποιος γελάε,ι άστο καλύτερα. Αλήθεια σου λέω...

Τώρα σαν καινοτομία τι θες; Νέα μηχανή σύνθεσης ήχου; Δε θα βγει κάποια, καθώς έχουν βγει όλες οι πιθανές. Για όλα τα υπόλοιπα όμως, μη λες ότι δεν έγινε και κάτι.

Για τα αποτελέσματα που λες σκάστα εσύ για 10-15 συνθια ( :o ) και γράψε και  μετά άσε τον άλλον να παίζει με τα κορυφαία vst (minimonsta, atmosphere, z3ta+, zebra2) και με κόστος το 1/10, ούτε που θα τον καταλαβαίνει κανείς. Και εξάλλου ποιος σου είπε ότι τα vst δεν έχουν δουλειά να τους ρίξεις; Μην σου πω ότι επειδή ακριβώς τους καρφώθηκε η στάμπα του εύκολου, δεν τους δίνεται η απαραίτητη προσοχή και θεωρούνται έτσι από πολλούς παιχνίδια. Έλα μου ντε όμως, που υπάρχουν άτομα, που με το που τα πιάσουν στα χέρια τους, καταρρίπτουν πολλούς μύθους! Έμπα στο kvr πχ και δες την κόντρα zebra2 vs virus και θα με θυμηθείς  ;)

Εξάλλου αν όντως ακόμη και τώρα δεν φτάνανε πολλά hardware, δε θα τα χρησιμοποιούσαν πόσοι επαγγελματίες, βάζοντας κάτω ευκολίες, κόστος και τελικό αποτέλεσμα!!!

Απλά κλείνοντας να πω ότι όπως και να το κάνουμε οι μεγάλες καινοτομίες γίνονται πλέον σε επίπεδο soft και ευκολίες-απόδοσης. Εξάλλου αν η yamaha έβγαζε κάτι σαν το fm8 αντί του dx7, σκέψου πόσο διαφορετική θα ήταν η άποψη του κόσμου για την δυσκολία της fm συνθέσεως!  ;)  Αυτό πλέον περνά και στα workstation έχοντας ως άμεσο στόχο πέραν της όποιας δύναμης, αυτή να είναι και ευκόλως διαθέσιμη στο χρήστη.

 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
boukaw7 είπε:
...

Τώρα σαν καινοτομία τι θες; Νέα μηχανή σύνθεσης ήχου;

...
Επαναλαμβάνω το ερώτημα "ακαδημαϊκά".  Τι θα ήταν αυτό που σε κάποιον που έχει εμπειρία από τις υπάρχουσες μηχανές θα φαινόταν "νέο" ή καινοτόμο?

...

Δε θα βγει κάποια, καθώς έχουν βγει όλες οι πιθανές.

...
Αυτό είναι σίγουρο?  :)

 
Ξερώ γω μωρέ; Αφαιρετική, προσθετική, sample based, fm, rm, granular, modular. Έχει μείνει και καμιά άλλη λέξη; ;D

Νέο και καινοτόμο είναι όλη η επανάσταση που έγινε με τη φιλικότητα των μηχανών αυτών προς τον χρήστη. Αλλιώς οδηγείται μια φεράρι και αλλιώς το viper. Και τα 2 τις ίδιες προδιαγραφές έχουν, αλλά η 1η είναι πολύ πιο φιλική προς τον οδηγό σε σχέση με το αμερικάνικο φέρετρο! Πλέον ακόμη και από τα πιο απλά συνθια, μπορεί ο οποιοσδήποτε σχεδόν χρήστης να βγάλει τρομερούς ήχους στο πατ κιουτ.

Εξάλλου επανάσταση δεν είναι μόνο οι ταλαντωτές και η μέθοδος σύνθεσης. Πχ τα υπόλοιπα περιφερειακά στα συνθια, δεν έχουν και πολύ σχέση με όσα υπήρχαν στο παρελθόν.

 
boukaw7 είπε:
Τώρα σαν καινοτομία τι θες; Νέα μηχανή σύνθεσης ήχου; Δε θα βγει κάποια, καθώς έχουν βγει όλες οι πιθανές. Για όλα τα υπόλοιπα όμως, μη λες ότι δεν έγινε και κάτι.
Ε αυτό λέμε βρε boukaw7.  Οτι νέοι ήχοι δεν υπάρχουν.

 

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back
Top