Είναι η μουσική μου Ελληνική;

Status
Not open for further replies.

IxNiLaTiS

Μέλος
Πόντοι
38
Ο eye άνοιξε ένα θέμα περί Ελληνικής μουσικής

και αφού δεν το σεβαστήκατε και του το ξεφτιλίσατε,  >:(

ε, τότε και αυτός  τσαντίστικε και το κλείδωσε.

Ουσιαστικά εδώ ανοίγω το ίδιο θέμα το οποίο με ενδιαφέρει πολύ,

αλλά από "άλλη πόρτα", με σημείο αναφοράς την μουσική μου

που προσπάθησα να βγεί κάτι Ελληνικό.

Δεν ξέρω αν τα κατάφερα.

Σας ζητώ:

1. Να μου πείτε αν θεωρείτε την μουσική μου Ελληνική, και γιατί.

2. Να μου πείτε ονομαστικά κάποιο/α  κομμάτι που θεωρείτε Ελληνικό.

3. Να σεβαστείτε το θέμα και
shoutef2.gif
να μην θέτετε άσχετα πόστ  >:(  - Ευχαριστώ.

Ναι, αλλά πού υπάρχουν τα κομμάτια σου; Και ποια να κοιτάξουμε;

Ιχνηλάτη, τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά από όσο φαντάζεσαι.

Αν είσαι Έλληνας μουσικός και ζεις στην Ελλάδα, τότε η μουσική σου είναι 100% Ελληνική, δε πα να παίζεις και ρέγγε.

Τα πράγματα αρχίζουν να περιπλέκονται κάπως αν

α) ζεις στην Ελλάδα αλλά δεν είσαι Έλληνας (π.χ. ινδός τουρίστας) ή

β) είσαι Έλληνας αλλά δεν ζεις στην Ελλάδα.

kwstas79 είπε:

Αν είσαι Έλληνας μουσικός και ζεις στην Ελλάδα, τότε η μουσική σου είναι 100% Ελληνική, δε πα να παίζεις και ρέγγε.

+5000

Αυτό ακριβώς ήθελα να γρράψω και στο αρχικό θέμα περι ορισμού ελληνικής μουσικής, αλλα όταν το πήρα χαμπάρι το θέμα είχε ξεφύγει...

Ελληνική μουσική είναι η μουσική που έχει γραφτεί απο έλληνες.

menelaos είπε:
Ναι, αλλά πού υπάρχουν τα κομμάτια σου; Και ποια να κοιτάξουμε;
Απο κάτω στην υπογραφή μου βρε  :)

www.myspace.com/ixnilatis

kwstas79 είπε:

Εγώ δεν νομίζω πως είναι έτσι.

Μπορεί να ζεις στην Ελλάδα, αλλά πνευματικά να ζεις αλλού.

Ζεις στην Ελλάδα όταν ακούς μη Ελληνική μουσική;

όταν ζεις στα στενά όρια της παρέας σου η οποία ζεί ξενότροπα; 

Άκου την μουσική των Come Home…. 

Αν δεν σου έλεγε κάποιος πως τα παιδιά αυτά είναι Έλληνες (αν είναι, δε γνωρίζω)

θα το καταλάβαινες;

Σημασία δεν έχει το που ζεις και που έχεις μεγαλώσει,

αλλά το ΜΕ ΤΙ ζεις και ΜΕ ΤΙ έχεις μεγαλώσει.

Αν έχεις μεγαλώσει με Red Hot Chilly Peppers

ή με μουσική των μαύρων δούλων στις βαμβακοφυτείες της Αμερικής…

δονείσαι κατ αυτόν τον τρόπο. 

Η μουσική είναι ψυχοπνευματικό προϊόν,

οπότε για να φτιάξεις Ελληνική μουσική

θα πρέπει η ψυχή σου και το πνεύμα σου να δονούνται Ελληνικά.

... λέω εγώ τώρα ...  ::)

@  lambrosgg και kwstas79

Αν θέλετε ονομάστε ΕΝΑ έστω κομμάτι που θεωρείτε Ελληνικό,

για να ξεκινήσουμε κάποια κουβέντα.

Επίσης δεν μου είπατε αν θεωρείτε την δική μου μουσική Ελληνική. 

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
IxNiLaTiS είπε:
Εγώ δεν νομίζω πως είναι έτσι.

Μπορεί να ζεις στην Ελλάδα, αλλά πνευματικά να ζεις αλλού.

Ζεις στην Ελλάδα όταν ακούς μη Ελληνική μουσική;

όταν ζεις στα στενά όρια της παρέας σου η οποία ζεί ξενότροπα; 

Σημασία δεν έχει το που ζεις και που έχεις μεγαλώσει,

αλλά το ΜΕ ΤΙ ζεις και ΜΕ ΤΙ έχεις μεγαλώσει.

ή με μουσική των μαύρων δούλων στις βαμβακοφυτείες της Αμερικής…

δονείσαι κατ αυτόν τον τρόπο. 
Δεν γίνεται να ζεις σε μια πολυκατοικία  στα κάτω Πατήσια και να τραγουδας "I woke up this morning..."

Με τη μουσική εκφράζεις τα προσωπικά σου βιώματα, και δεν είναι δυνατόν να ζεις στην Ελλάδα και να μην ακούς

και ελληνική μουσική.. ???

Ιχνηλάτη, υποσυνείδητα επηρρεάζεσαι από τα πάντα γύρω σου, ακόμα και από την Καλομοίρα.

Για να δεχτώ ότι κάποιος είναι Έλληνας, ζει στην Ελλάδα και γράφει μη-Ελληνική μουσική, θα πρέπει από τότε που γεννήθηκε αυτό το άτομο να είναι κλεισμένο σε ένα εντελώς ηχομωνομένο χώρο, ακούγοντας οτιδήποτε άλλο εκτός από Ελληνική μουσική.

Και ναι, θεωρώ την μουσική σου Ελληνική.

Ιχνιλατη η μουσικη σου θυμιζει εντονα αρχαια ελλαδα.

πολυ χαλαρωτικη και με το απολυτα ισορροπημενο αισθημα του 'παν μετρον αριστον' και εχει μια συνεχεια.

Ετοιμαζω ενα project με θεμα 'πυθαγορεια μουσικη αρμονια του συμπαντος' θα σου στειλω clips

σου εκανα Request και στο space. ;)

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Ιχνηλάτη,

από μένα την είχες την άποψη μου για την μουσική σου σε πμ, πριν από καιρό. Ναι, την θεωρώ ελληνική, μόνο και μόνο γιατί όταν την άκουσα μου ερχόταν στο μυαλό σκέψεις που αφορούν σε κάποιο ελληνικό νησί. Κατά πάσα πιθανότητα είναι το ηχόχρωμα καθώς και το στυλ, το οποίο παραπέμπει σε κάτι τέτοιο.

Διαφωνώ με τον kwsta69 και τον lamproggg: Η μουσική που φτιάχνω έχει ελάχιστη σχέση με το τι συμβαίνει στα ελληνικά δρώμενα (και όταν λέω ελληνικά δρώμενα δεν εννοώ μια κουλτουριάρικη προσέγγιση της jazz που έγινε σε ανυποψίαστο τόπο και χρόνο από 2-3 *εναλλακτικούς*).

Συμφωνώ ότι μπορείς να ζεις στην Ελλάδα και πνευματικά να ζεις αλλού. Υπάρχουν εκατοντάδες παράγοντες για τους οποίους μπορεί να ισχύει κάτι τέτοιο. Το περιβάλλον στο οποίο μεγάλωσα, αποτελούταν κατά 90% από λαικά, λαικά, λαικά και επίσης λαικά (το 90% του 90% ήταν του χειρίστου είδους). Υπήρχαν όμως και δύο θείοι μου εκ των οποίων ο ένας είχε DISCO ενώ ο άλλος όταν ήταν φοιτητής με έβαζε να ακούω The Dark Side Of The Moon σε ηλικία 5 ετών. Και το λάτρευα (ειδικά το On The Run και την εισαγωγή του Time). Συνεπώς κάνεις λάθος όταν λες:

Σημασία δεν έχει το που ζεις και που έχεις μεγαλώσει, αλλά το ΜΕ ΤΙ ζεις και ΜΕ ΤΙ έχεις μεγαλώσει.
γιατί απλά δεν λαμβάνει υπόψη τον προσωπικό παράγοντα.

Προσωπική μου γνώμη είναι ότι Ελληνας είναι ο μετέχων στην Ελληνική παιδεία αλλά αυτό δεν επεκτείνεται απαραίτητα και στην μουσική. Επίσης, όταν λέω ελληνική παιδεία δεν εννοώ την χημεία της 2ας Λυκείου. Βλέπεις λοιπόν ότι κι εσύ κι εγώ είμαστε Έλληνες αλλά η μουσική που παράγουμε είναι διαφορετική. Γιατί; Για τον ίδιο λόγο που θα μπορούσες να ερωτευθείς μία κινεζούλα, να κάνεις παρέα με έναν μεξικάνο, να ζεις σε ένα σπίτι με Art Nouveaux επηρροές παρέα με σιαμέζες γάτες και ακούγοντας Chopin. Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που τους αρκεί να ανοίξουν το ραδιόφωνο και απλά να νιαουρίζει κάτι στο background και όταν τους ρωτάς "τι μουσική ακούς" θα σου απαντήσουν με εκείνο το αφελές ύφος "τα πάντα". "Τα πάντα" σε αυτή την περίπτωση σημαίνει "δεν έχω γνώμη". Υπάρχουν και άλλοι, όπως ο υπογράφων, που θα πάνε στα μπουζούκια επειδή εκεί έγινε το γλέντι του γάμου (θα προσπαθήσουν βέβαια να προσποιηθούν διάφορες ασθένειες) και θα βγάλουν σπιθουράκια μέχρι να φύγουν. Και στο αμάξι θα ακούν Dead Can Dance.

Το ότι μου αρέσει η ηλεκτρονική μουσική, η οποία στην Ελλάδα είναι σε λανθάνουσα-εμβρυονική κατάσταση, δεν με κάνει λιγότερο Έλληνα. Απλά σιχαίνομαι το σύστημα που επικρατεί από ομοϊδεάτες ωχαδερφιστές κακώς ονομαζόμενους ως Έλληνες και η νοοτροπία μου θυμίζει περισσότερο ξένο (ούτε και το παρουσιαστικό μου και απ'ότι έμαθα χρόνια αργότερα ούτε το επίθετό μου  ;D). Ανέκαθεν ήταν έτσι και δεν τεκμαίρεται από καλλιτεχνικές αναζητήσεις.

Πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι Ελληνική μουσική δεν είναι (μόνο) τα τσιφτετέλια και τα  ψευτοποπ μπιτάκια που κυριαρχούν σήμερα. Η Ελλάδα (προσοχή, ακολουθεί κλισέ έκφραση) είναι στο σταυροδρόμι ανατολής και δύσης, με ότι αυτό συνεπάγεται ως προς το (ετερόκλητο ορισμένες φορές) πλήθος των επιρροών στην μουσική σκηνή.

Με χαλάσατε, άρχισα να μιλαω σοβαρά.

IxNiLaTiS είπε:
ποτε θα μαθετε να το γραφετε σωστα αυτο το ερμο το chili???????

sorry για το off topic..συνεχιστε ακαθεκτοι!!!

'Αν δέν ήξερα ποιανού είναι θα έλεγα γενικά απο Βαλκάνια. Γιατί μια ανατολίτικη μελωδία μπορεί να μπεί οπουδήποτε, αλλα η γενικότερη αίσθηση νομίζω είναι αυτή που σου είπα. Ελπίζω να βοήθησα  :)

Ακριβώς ότι σου λέει ο kwstas.

Επίσης: Η μουσική που θα γράψεις δεν εξαρτάται μόνο απο το τί μουσική έχεις ακούσει. Εξαρτάται απο βιώματα και πράγματα που βλέπεις καθημερινά + μουσική που έχεις ακούσει χωρίς να το πάρεις χαμπάρι, π.χ. περνάει ένας κάγκουρας με τα τσιφτέτελα στη διαπασών στο δρόμο. Εσύ εκείνη τη στιγμή τον βρίζεις. Το τσιφτέτελο όμως πέρασε μέσα σου εκείνη τη στιγμή..

Τα βιώματα που προανέφερα λειτουργούν ώς εξής:

Ζείς στην ελλάδα. Βλέπεις στο δρόμο και όπου πας ό,τι βλέπουν 10.000.000 έλληνες ακόμη. Εμπνέεσαι απο τα ίδια πράγματα που εμπνέεται ο κόσμος της "ελληνικής μουσικής".

Ε δεν μπορεί να μην υπάρχει καμμία ομοιότητα σε ό,τι κάνεις εσύ με αυτά.

Ο μόνος τρόπος για μένα να μην γράψει ελληνική μουσική έλληνας, είναι να έχει ζήσει απο τουλάχιστον 6 χρονών στο εξωτερικό και να μην έχει καμμία επαφή με ελλάδα.

Αν και πάλι με τα γονίδια ποτέ δεν ξέρεις....  ;)

Τα γονίδια είναι σαν την διάρροια, άτιμο πράμα δηλαδή, ας μην πιάσουμε αυτήν την (σκατό)συζήτηση καλύτερα! ;)

Νομίζω πολύ το κουράζουμε το θέμα με την Ελληνική μουσική, το Ελληνικό ρόκ, κλπ.  :)

Ένα λίτρο νερού του Αιγαίου που σήμερα βρίσκεται στα χωρικά ύδατα της Έλλάδας, μπορεί αύριο να το έχουν παρασύρει τα ρεύματα και να βρίσκεται στα Τουρκικά ή στα διεθνή ύδατα. Το πιο πιθανό είναι να έχει διαχυθεί και να βρίσκεται και στα 3.

Τελικά τι είναι τα "Εθνικά ύδατα"? Τα νερά κάτω από δεδομένη γεωγραφική περιοχή (κάθε χρονική στιγμή) ή εκείνο το λίτρο νερού που λέγαμε?

Η μουσική είναι το ανάλογο του "λίτρου" και όχι του γεωγραφικού ορίου.

Το πιάνετε το νόημα. 

Το θέμα μου είναι ψιλοαδιάφορο... καθώς προσωπικά δεν με ενδιαφέρει καν το ερώτημα αν πιάνομαι εγώ ο ίδιος για Έλληνας... Σιγά μην προβληματιστώ για το αν πιάνεται για Ελληνική, η μουσική κάποιου άλλου.  :)

Ο μόνος τρόπος για μένα να μην γράψει ελληνική μουσική έλληνας, είναι να έχει ζήσει απο τουλάχιστον 6 χρονών στο εξωτερικό και να μην έχει καμμία επαφή με ελλάδα.
+1

Σιγά μην προβληματιστώ για το αν πιάνεται για Ελληνική, η μουσική κάποιου άλλου.  Smiley
+2

Η δυνατότητα να ορίσει κάποιος τι είναι ελληνική μουσική δεν συνεπάγεται και αυτόματη εκτίμηση προς αυτήν. Εγώ π.χ. ξέρω πολύ καλά τι είναι πολωνέζικη μουσική αλλά δεν με ενδιαφέρει καθόλου να την ακούω και βέβαια δεν αισθάνομαι τμήμα της.

Τώρα, η ανικανότητά μας να ορίσουμε τι είναι ελληνική μουσική (όχι τι θεωρείται σε ακαδημαϊκό επίπεδο, αγαπητέ/η bluesbreaker) μπορεί να εκληφθεί ως πρόβλημα ή όχι, ανάλογα με το πως αντιλαμβάνεται κανείς τον (μουσικό) εαυτό του. Αλλά, πάντως, δεν είναι και για έπαινο - ειδικά αν σκεφτεί κάποιος ότι ζούμε στο συγκεκριμένο γεωγραφικό/πολιτισμικό χώρο. Μπορείτε εσείς να φανταστείτε ιταλό που να μην έχει απόλυτα σαφή αντίληψη για το τι είναι "ιταλική μουσική"; Λίγο χλωμό...

Wow! είπε:
Η δυνατότητα να ορίσει κάποιος τι είναι ελληνική μουσική δεν συνεπάγεται και αυτόματη εκτίμηση προς αυτήν. Εγώ π.χ. ξέρω πολύ καλά τι είναι πολωνέζικη μουσική αλλά δεν με ενδιαφέρει καθόλου να την ακούω και βέβαια δεν αισθάνομαι τμήμα της.

Τώρα, η ανικανότητά μας να ορίσουμε τι είναι ελληνική μουσική (όχι τι θεωρείται σε ακαδημαϊκό επίπεδο, αγαπητέ/η bluesbreaker) μπορεί να εκληφθεί ως πρόβλημα ή όχι, ανάλογα με το πως αντιλαμβάνεται κανείς τον (μουσικό) εαυτό του. Αλλά, πάντως, δεν είναι και για έπαινο - ειδικά αν σκεφτεί κάποιος ότι ζούμε στο συγκεκριμένο γεωγραφικό/πολιτισμικό χώρο. Μπορείτε εσείς να φανταστείτε ιταλό που να μην έχει απόλυτα σαφή αντίληψη για το τι είναι "ιταλική μουσική"; Λίγο χλωμό...
Να συμπληρώσω

Η Ελληνικότητα ειναι προσλαμβάνουσα.

Την ανακαλυπτει όποιος ενδιαφερεται και αγωνια γι αυτο.

Θα την βρει στην ποιηση, στην λογοτεχνία, στους δημοτικούς στιχους, στην ιστορία, στους λαικούς ζωγραφους, μουσικούς, στους λογιους ζωγράφους μουσικούς...

Ολα αυτα θα εκλογικευτουν στις μνήμες του, στα βιώματα του, στα ακουσματα του...

Θα αρχισει να ανακαλυπτει τι καθοριζει και τι διαιπει όλα αυτά. Ποιές ειναι οι προσλαμβάνουσες.

Θα αρχισει σιγα σιγα να ανακαλυπτει τι συμβαινει και τι κανει όλα αυτα να έχουν Ελληνική ταυτότητα.

Το σιγουρο είναι οτι δεν θα τα ανακαλυψει όλα αυτά σε οτι συμβαίνει στην σημερινη παγκοσμιοποιημένη ΝεοΕλλάδα.

Οι παλαιοί το κουβαλούσαν στο βλέμα τους και στο πετσί τους. Οι σημερινοι το έχουν απολέσει προ πολού.

Και επισης σιγουρο είναι οτι δεν υπάρχει ούτε και θα υπάρξει κάποιο plugin Ελληνικότητας.

Οι νότες, οι κλιμακες τα στυλ και οι ρυθμοι ειναι γνώσεις απαραίτητες είναι εργαλεία, μονο που έπονται της προσωπικής μας κουλτουρας και αισθητικής.

Status
Not open for further replies.

Παρόμοια θέματα

Trending...

Νέα θέματα

Back