spimav_z είπε:
1. ειστε αυτοδιδακτοι ? εχετε παει σε καποιον δασκαλο/καθηγητη?
Εγώ βασικά ξεκίνησα με την καθοδήγηση ενός δασκάλου στο μπάσο ο οποίος ήταν και κιθαρίστας και ντράμερ οπότε καταλαβαίνεις. Ουσιαστικά με βοήθησε περισσότερο να μάθω μουσική και να διαβάζω νότες παρά μπάσο. Μετά συνέχισα μόνος μου ακούγοντας και βλέποντας. Πάντως έχω να σου πω οτι καλό και το αυτοδίδακτο, αλλά έχει ένα άνω φράγμα που για να το ξεπεράσεις χρειάζεσαι δάσκαλο.
2.τι "υλη" εχετε ακολουθησει στην πορεια της μαθησης σας?
Τον 1ο Τόμο για μπάσο του Φακανά. Πολύ καλό βιβλίο που σου μαθαίνει και μουσική και αρκετά πράγματα για το μπάσο και τους δρόμους του.
3.τι πρεπει να εξασκει καποιος στο μπασσο σε καθημερινη βαση?
Βαρετές ασκήσεις με μετρονόμο για καμία ωρίτσα και μετά προαιρετικά αν θες να ξελαμπικάρεις ή παίζεις πάνω σε κομμάτια ή παίζεις δικά σου πράγματα.
4.ποιες τεχνικες παιξιματος υπαρχουν? παιζω αυτη τη στιγμη ΜΟΝΟ με τον φυσικο τροπο παιξιματος (δεικτη - μεσο / δεικτη - παραμεσο / μεσο - παραμεσο - legatos )
Κοίτα φυσιολογικό δεν είναι να έχεις και τον παράμεσο να συμμετέχει στο παίξιμο για το δεξί χέρι. Υπάρχουν πολλές τεχνικές όσον αφορά τα δάκτυλα του δεξιού χεριού. Οι περισσότερες διαφοροποιούνται λόγω χρήσης σε διαφορετικά είδη μουσικής. Αν θες να παίξεις funk υπάρχει άλλο είδος τεχνικής όπου χρησιμοποιείς τον παράμεσο κυρίως για να κόβεις τη διάρκεια της νότας και να ακούγονται οι νότες κοφτά. Χαρακτηριστικοί μπασίστες αυτού του είδους είναι ο Roco Prestias (Tower Of Power), Gary Willis (όταν παίζει funk) και φυσικά ο θεός Jaco Pastorius. Ένα άλλο παράδειγμα είναι η reggae όπου χρησιμοποιείς κυρίως τον αντίχειρα τον δείκτη και τον μέσο αλλά όλα αυτά είναι μόνο θεωρητικά. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις οποιαδήποτε τεχνική σε οποιοδήποτε στυλ.
5.πως μπορω να μαθω σλαπ ΣΩΣΤΑ και απο το "μηδεν"?? (συγνωμη sf
;D ;D)
Βασικά πρώτα πρέπει να διαλέξεις ποιά από τις τεχνικές slap που υπάρχουν θες να υιοθετήσεις στο παίξιμο σου. Βέβαια όλες αυτές οι τεχνικές έχουν και τα κοινά τους στοιχεία π.χ. πάνω-κάτω αντίχειρα, χτύπημα των χορδών με το αριστερό χέρι κ.α. Μια ενδιαφέρουσα τεχνική slap είναι αυτή του Victor Wooten και μπορείς να πάρεις μια γεύση από αυτό το μάθημα.
http://www.youtube.com/watch?v=yXSB0yDlS54
Επίσης μια άλλη χαρακτηριστική τεχνική αν μη τι άλλο είναι και αυτή του Κιουρκτσόγλου. Επίσης υπάρχει και η κλασσική τεχνική του ανθρώπου slap Larry Graham και φυσικά πολλές ακόμα άλλες. Διαλέγεις και παίρνεις.
6. αυτη τη στιγμη παιζω μονο οτι εχω "μεταφερει" απο την κιθαρα : πεντατονικες / μειζονες-ελασσονες / κανα αρπεζοειδες περασμα / αντε και κανα "γλιστρηματακι" σε οκταβες. πως μπορω να σκεφτω πιο μπασσιστικα και να αρχισω να αλλαζω το παιξιμο μου προς το καλυτερο?
Θα σου πω το τετριμμένο, απλά άκου άλλους μπασίστες να παίζουν όπως είναι αυτοί που προανέφερα.
7.τι προτεινετε να ακουσει καποιος που δεν εχει "μπασσο-ακουσματα"?? (μην με πατε κατευθειαν σε τερατα τυπου wooten.... :
)
Όπως προείπαν κάποιοι Tower Of Power, James Brown έρχομαι να προσθέσω Γιώτη Κιουρκτσόγλου λίγη κλασσική jazz λίγο Marcus Miller κ.π.λ.
8.αν θελετε αναφερετε τυχον λαθη που εχετε κανει στην μελετη και το παιξιμο σας προς αποφυγη...
Κάποιοι το θεωρούν υπερβολικό αλλά εγώ πάντα όταν πρόκειται να παίξω κάνω ασκήσεις στα χέρια εκτός μπάσου για να κατέβει το αίμα στα χέρια και μετά το κλασσικό ζέσταμα πάνω στο μπάσο.
9.δωστε καμια καθημερινη ασκηση για "ζεσταμα" , η οτι εσεις νομιζετε πιο χρησιμο.
Το κλασσικό ζέσταμα είναι να πάρεις μια οποιαδήποτε κλίμακα και να την αναπτύξεις σε όλο το μπάσο σε κάθε μια τονικότητα αλλά με σταθερό ρυθμό και πάνω από όλα συγκέντρωση στην κάθε νότα.
10.αν ξερετε καποιο ΑΞΙΟΛΟΓΟ ΒΟΗΘΗΜΑ εκμαθησης μπασσου (dvd - βιβλιο κλπ) παρακαλω διαφωτιστε με.
βλ. την απάντηση μου για το 2.