ηχογράφηση κλασικής κιθάρας

boem

Νέο μέλος
Μηνύματα
92
Πόντοι
6
Η ηχογράφηση κλασικής κιθάρας με τι μικρόφωνο είναι προτιμότερο να γίνεται; Πυκνωτικό ή ribbon ή προτείνεται κάτι άλλο; Κάπου μέσα στο forum νομίζω είχα διαβάσει ότι είναι αποδοτικότερο να χρησιμοποιείς ένα συνδυασμό των 2 παραπάνω αλλά σε σωστή διάταξη στο χώρο. ισχύει αυτό; Για έναν  τελείως αρχάριο στην ηχογράφηση όπως εμένα συνίσταται κάτι τέτοιο ή τζάμπα ο κόπος μου θα πάει;

 
με ενα πυκνωτικο σχετικα κοντα στην κιθαρα θα εισαι μια χαρα. με την καταλληλη επεξεργασια (compression,reverb) πλησιαζεις πολυ κοντα τον ηχο ενος cd κλασσικης κιθαρας. αρκει να εχεις ησυχια εκει που γραφεις. εσυ τι ακριβως θες να κανεις?

 
μια απλή καλή ηχογράφηση κλασικής κιθάρας . εχω καλά ηχομονωμένο χώρο. Αυτό που λες όντως είναι μεγάλη αλήθεια όχι γιατί είναι τόσο απλό να ηχογραφήσεις τέτοια μουσική ΑΛΛΑ γιατί οι περισσότερες  ηχογραφήσεις και παραγωγές κλασικής κιθάρας, είναι για τον.. *&^%$ !!  :D

Τέλος πάντων εμένα με ενδιαφέρει καθαρά και μόνο η ερασιτεχνική αλλά όσο το δυνατόν ποιοτική ηχογράφηση. αν ήθελα κάτι σοβαρότερο θα προτιμούσα κάποιο  επαγγελματικό στούντιο (κάπως πρέπει να ζήσουν και αυτοί που τά χουν!!)

Επειδή διαθέτω και πυκνωτικό (rode nt1a) και ribbon (t.bone rm700 ) γιαυτό ζητάω να μου δώσει τα φώτα του όποιος μπορεί.

thank you guys

 
φιλαρακο δεν εχω μεγαλη εμπειρια. μπορω μονο να σου πω οτι παρομοιο ζητημα ειχαμε με ενα φιλο. μεχρι ποιο επιπεδο μπορεις να φτασεις την ηχογραφηση μονος σου κ πως. αυτος ειναι μεγαλος γνωστης της κλασσικης κιθαρας, αλλα οχι της μουσικης τεχνολογιας, και ψαχνεται για cd.

για να μην το συζηταμε φιλολογικα, κατσαμε σε μια καλη αιθουσα συναυλιων ενος ωδειου και γραψαμε δοκιμαστικα με ενα πυκωτικο μικροφωνο. δευτερο μικροφωνο να το τοποθετησουμε πιο μακρια, δεν πηρα εκεινη τη μερα γιατι δεν εχω και δεν μπορεσα να δανειστω.

το βασικο συμπερασμα ηταν οτι μπορεις να κανεις αρκετα καλη δουλεια ετσι  (επίσης, ότι χρειαζεται ειδικο παιξιμο/διαβασμα για τα τριξιματα και τις δυναμικες συμφωνα με το παιδι). Μπορω να σου στειλω κλιπακι αν σε βοηθα αυτο. αυτο που ηθελε περισσοτερο ψαξιμο ηταν η επεξεργασια μετα, με τα εφε (compression,delay).  Νομιζω αν πειραματιστεις με τα 2 μικροφωνα, τις θεσεις τους κλπ στο χωρο σου θα εισαι ενταξει. Δοκιμασε επισης να γραψεις και σε καμια ησυχη εκκλησια με καλη ηχητικη. Ισως το φυσικο reverb εκει να εχει αλλη γλυκα. Αυτο δεν καταφεραμε να το κανουμε, ακομη εστω. Γενικα πειραματισου για να πλησιασεις αυτο που εχεις εσυ κατα νου. Δοκιμασε επισης με διαφορετικα μικροφωνα, αν μπορεις να δανειστεις. Τουλαχιστον πριν πας σε ενα στουντιο να εχεις αποκτησει μια καλη εικονα εσυ γιατι δεν ξερεις τι θα πετυχεις. Γνωστη ηχογραφηση στο μεγαρο και ειναι μεσα απο πηγαδι. Τελος, στο tar.gr ισως υπαρχει κατι σχετικο.

 
NicolasAth72 είπε:
χρειαζεται ειδικο παιξιμο/διαβασμα για τα τριξιματα και τις δυναμικες
Πολύ σωστά αυτή είναι η βάση μιας καλής ηχογράφησης.

Ακουστικά όργανα συνήθως ηχογραφούμε με πυκνωτικά (ευαίσθητα) μικρόφωνα ...αλλά όλα επιτρέπονται!

Αν είσαι αρχάριος ξεκίνα με ένα (για να μην έχεις προβλήματα φάσης) και πειραματίσου. Βαλε τον κιθαρίστα να παίζει, φόρεσε ακουστικα και με το μικρόφωνο στο χέρι δοκίμασε διάφορες γωνίες και θέσεις, μείνε εκεί που παίρνεις τον καλύτερο δυνατό ήχο.

Καλή τύχη

 
το ribbon δεν ειναι και οτι καλυτερο για ακουστικη,με ενα πυκνωτικο ή με ενα πυκνωτικο  και ενα δυναμικο (η με δυο δυναμικα) θα εισαι οκ,παντως αν χρησιμοποιησεις το ribbon προσεξε μη το τροφοδοτησεις κατα λαθος με phantom power.

σε καθε περιπτωση μεγαλυτερη σημασια εχει η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ των μικροφωνων παρα τα μικροφωνα που θα χρησιμοποιησεις.

απεφυγε να τα τοποθετησεις μπροστα στην "τρυπα" της κιθαρας.

 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Superfunk είπε:
παντως αν χρησιμοποιησεις το ribbon προσεξε μη το τροφοδοτησεις κατα λαθος με phantom power.
Εκτός αν έχεις το royer r122  ;)

 
ένα tip από μένα...

μια καλή θέση για να ξεκινήσεις τον πειραματισμό σου είναι να τοποθετήσεις το Rode στο ύψος του 12ου τάστου με μια μικρή κλίση προς την τρύπα του αντηχείου...

η απόσταση από την κιθάρα μπορεί να ξεκινήσει από μία "ανοιχτή παλάμη" ("μούτζα στο πάτωμα"  ;D) και περισσότερο...

αν θέλεις να πειραματιστείς και με τα δύο mic, αντικατέστησε το rode με το T. bone στην άνω θέση (12ο τάστο) και τοποθέτησε το πρώτο αριστερά περίπου στην κάθετη του καβαλάρη στο ύψος και την απόσταση που θα σου ακούγεται καλύτερα το συνολικό αποτέλεσμα.. (εννοείται ότι η τοποθέτηση του δεύτερου mic έπεται του πρώτου που ήδη θα του έχεις βρει την κατάλληλη για τα γούστα σου...)

βασική προϋπόθεση πλέον είναι το rode να έχει τουλάχιστον 3 φορές μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ αυτού και του t. bone από ότι το δεύτερο από την κιθάρα,  ώστε να αποφύγεις και τα προβλήματα φάσης...

όπως ανέφεραν και οι φίλοι παραπάνω, η "πειθαρχεία" του κιθαρίστα παίζει σημαντικό ρόλο...

ο στόχος σου είναι να πλησιάσεις το κατά δυνατόν τον φυσικό ήχο που ακούς στον χώρο, οπότε συχνές συγκρίσεις του ηχογραφημένου με αυτό (Α/Β), επιβάλλονται  για να μην ξεφύγεις...

στην τελική επεξεργασία χρησιμοποίησε οπωσδήποτε το καλύτερο high pass φίλτρο που διαθέτεις σε plug in ανεβάζοντας σταδιακά την συχνότητα αποκοπής, αναζητώντας την χρυσή τομή μείωσης του αναπόφευκτου "βουητού" σε σχέση με τον όγκο των χαμηλών της κιθάρας...("σώμα")....

απέφυγε το compression για να διατηρήσεις την δυναμική περιοχή αναλοίωτη, κάτι απαραίτητο στην ανάδειξη της μουσικότητας και του εκφραστικού συναισθήματος στην κλασσική μουσική... (μπορείς με volume automation επιλεκτικά να ανεβάσεις κάποιες νότες που "χάνονται" λόγο κακής εκτέλεσης...)

ελπίζω να βοήθησα...

 
npap φαντάζομαι γενικά κάπως έτσι:

adl-acousticmic.jpg


(Η φώτο από εδώ )

 
Ότι είπε ο npap.

Απλά θα πρότεινα μιας και είσαι ακόμη αρχάριος, να πειραματιστείς με ένα μικρόφωνο για αρχή για να μην σε μπερδέψουν οι φασικές διαφορές των 2 μικροφώνων,ακόμα.

 
θα τα δοκιμάσω όλα και θα σας πω αποτελέσματα.. Σας ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές

 
npap είπε:
στην τελική επεξεργασία χρησιμοποίησε οπωσδήποτε το καλύτερο high pass φίλτρο που διαθέτεις σε plug in ανεβάζοντας σταδιακά την συχνότητα αποκοπής, αναζητώντας την χρυσή τομή μείωσης του αναπόφευκτου "βουητού" σε σχέση με τον όγκο των χαμηλών της κιθάρας...("σώμα")....

απέφυγε το compression για να διατηρήσεις την δυναμική περιοχή αναλοίωτη, κάτι απαραίτητο στην ανάδειξη της μουσικότητας και του εκφραστικού συναισθήματος στην κλασσική μουσική... (μπορείς με volume automation επιλεκτικά να ανεβάσεις κάποιες νότες που "χάνονται" λόγο κακής εκτέλεσης...)

ελπίζω να βοήθησα...
πολυ καλο αυτο περι high pass filter. όντως υπαρχει ενας ενοχλητικος βομβος. θενκς για το τιπ!

 
φίλε μου Nickel ναι... πολύ παραστατική η photo που παράθεσες...χωρίς να σημαίνει ότι είναι "πανάκεια" είναι πολύ καλή θέση για να ξεκινήσεις..

φίλε μου NicolasAth72 αν το mic σου διαθέτει roll of μπορείς και να το θέσεις on πειραματικά (πριν καταφύγεις σε plug in ή και συμπληρωματικά...), τσεκάροντας την ποιότητά του βέβαια, γιατί ειδικά στα φθηνά οι υλοποιήσεις τους είναι συχνά κακές με επίπτωση στην συνολική ποιότητα του ήχου...

 

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back
Top