ηχογράφηση φωνής

  • Thread starter Thread starter interpaul
  • Start date Start date
  • Last post Πρόσφατη δραστηριότητα Πρόσφατη δραστηριότητα:
  • Απαντήσεις Απαντήσεις: Απαντήσεις 15
  • Εμφανίσεις Εμφανίσεις: Εμφανίσεις 8K
I

interpaul

Guest
ANTIMETΩΠΙΖΩ ΤΟ ΕΞΗΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

ΕΧΩ ΩΣ ΚΟΝΣΟΛΑ ΕΝΑ POWER MIXER THS YORKVILLE 10 CHANNELS

PLUS PHANTOM POWER

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ SEND RETURN GIA ΚΑΠΟΙΑ PREAMP/EQs ΚΛΠ

ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΦΩΝΟ ΦΩΝΗΣ ΕΧΩ ΕΝΑ Β1 ΤΗΣ BEHRINGER

TO PROBLHMA EINAI TO EΞΗΣ

ΤΟ ΜΙΚΡΟΦΩΝΟ ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΔΥΝΑΤΟ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΣ ΓΡΑΦΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ. ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΤΟ ATTENUATOR EINAI STO MEION 10 DB.

OTAN ΓΡΑΦΩ ΟΛΑ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΥΜΠΑΝΑ ΚΙΘΑΡΕΣ ΜΠΑΣΣΑ ΚΛΠ ΜΕ ΜΙΚΡΟΦΩΝΑ ΕΙΤΕ LINE ΠΑΝΤΑ Η ΦΩΝΗ ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΔΥΝΑΤΑ.

ΟΤΑΝ ΧΑΜΗΛΩΝΩ ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΤΗΣ ΦΩΝΗΣ ΝΑΙ ΜΕΝ ΓΡΑΦΩ ΣΕ ΚΑΛΗ ΣΤΑΘΜΗ ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΟΝΙΤΟΡ ΔΕΝ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΤΙΠΟΤΑ...ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ Ο ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΗΣ ΝΑ ΜΗΝ ΑΚΟΥΕΙ ΤΗ ΦΩΝΗ ΤΟΥ.

ΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΑΛΛΩ ΩΣ ΜΗΧΑΝΗΜΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΧΩ ΔΥΝΑΤΗ ΦΩΝΗ ΣΤΑ ΜΟΝΙΤΟΡ ΑΛΛΑ ΜΕ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΣΤΑΘΜΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ.

ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΘΕΙ ΟΤΙ ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΠΛΑ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΜΙΚΡΟΦΩΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΩ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΛΛΑ ΣΕ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΚΑΠΩΣ ΒΑΘΜΟ.

ΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΠΟΡΙΕΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΡΩΤΗΣΤΕ ΜΕ

ΘΑ ΕΚΤΙΜΗΣΩ ΠΟΛΥ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΟΛΩΝ ΣΑΣ

ΥΓ ΣΤΟ SEND RETURN ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑ ΕQ ALESIS 30 ΠΕΡΙΟΧΩΝ

ΥΓ ΕΧΩ ΔΕΙ ΕΝΑ ΜΙC 100 BEHRINGER TUBE PREAMP ME IN/ OUT/ ΒΥPASS KAI 2 CONTROLS "GAIN" KAI "OUTPUT" ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΛΥΣΩ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

ME AYTO?

 
ΝΑΙ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΒΓΑΙΝΕΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΜΠΡΟΣΤΑ.......

ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΑΙΝΩ ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΤΟΥ POWER MIXER MOY

ΕΝΙΣΧΥΟΝΤΑΣ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΕΝΤΑΣΗ ΕΝΩ ΣΤΟ CD WRITE NA SΤΕΛΝΩ ΤΗΝ ΕΠΙΘΥΜΗΤΗ ΣΤΑΘΜΗ?

ΤΗΑΝKS FEATHER!!!!!!!!!!!!!!

 
ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΩ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΠΗΓΑΙΝΕ ΣΤΟ www.yorkville.com META STA PRODUCTS KAI DES TO MP8DX 2X400 WATT MAIN PLUS 2X200 WATT MONITOR

KAI ΔΕΣ ΤΟ ΜΗΧΑΝΗΜΑ ΤΙ ΕΧΕΙ ΑΠΟ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ

ΘΕ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ

ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

 
ΟΚ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΘΑ ΔΩ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΩ!!!!!!!!!!!!1

ΕΣΥ ΤΙ ΘΑ ΕΚΑΝΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΜΟΥ??

ΤΟΝ ΕΝΙΣΧΥΤΗ ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΠΩΣ ΘΑ ΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΩ!!!!!????????

ΣΥΓΝΩΜΗ ΠΟΥ ΡΩΤΑΩ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ ΚΑΤΑΛΒΑΙΝΕΙΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΣΚΑΜΠΑΖΩ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΚΑΝΩ ΚΑΙ ΠΕΡΙΤΑ ΕΞΟΔΑ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ!!

 
EΠΕΙΔΗ Η ΙΔΕΑ ΤΟΥ HEADPHONE AMP ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ

ΠΡΟΤΕΙΝΕΙΣ ΚΑΤΙ ΑΠΟ ΜΑΡΚΑ ΣΕ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗ ΜΕ ΠΟΙΟΤΗΤΑ/ΤΙΜΗ?

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

 
Ego apo thn allh exo allh aporia!

Otan grafo ta fonhtika enos kommatiou siga kai apla ola grafontai oraia ki omorfa.. otan omos pao na amolyso th fonh mou kai na petakso kai kamia korona (oxi mpyra! lol), tote h kymatomorfh ftanei se trella peaks (an oligois menei stathera sto kokkino). Mexri tora exo dokimasei:

a) Na apomakryno to mikrofono thn ora pou petao ta pshla h telos panton otan dunamonei h fonh mou

b) Na doulepso me envelope thn kymatomorfh (an exei esto kai mia leksh pio siganh dipla sto dynato shmeio afth h leksh den akougetai)

c) Na thn compressaro sto miso ths entashs (thn kymmatomorfh)

d) Noise Gate (h pou tha kovetai kathe treis kai ligo kai tha akougetai to ypoloipo efprepos h pou den tha xei kai megalh diafora apo to kanoniko, en oligois ksyrizei)

Tipota den mou exei doulepsei sosta... ki ola mazi na ta kano.. oxi oti h fonh den pavei na xtypaei kokkina, alla omos xanetai olo to feeling kai thn akouo psiloalloiomenh sto thema ths xroias sta dynata shmeia.

Any suggestions?

 
Tha to dokimaso kai tha sou po.. Outos h allos afto kano tora teleftaia otan miksaro th fonh alla omos xoris to limiter... trexo na psakso gia kanena ths prokophs tora and I will let u know :lol: Thanx :wink:

 
(feather) παρόμοια προβλήματα εχω και εγώ me την ηχογραφησει όπως ή sabrosona. Πίστεύω θα ήταν πολύ ενδιαφέρον κάποια στιγμή να έφτιαχνες

ένα άρθρο με θέμα "ηχογράφηση φωνής, λύσεις & ρυθμίσεις"

όπως σωστή χρήση του compresor, limiter, d-esser, eq, ψαλίδι

klp. συμβουλές

σιγουρα θα μας ήταν ένας καλός οδηγος μαγειρικής :wink:

 
EΠΕΙΔΗ Η ΙΔΕΑ ΤΟΥ HEADPHONE AMP ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΠΡΟΤΕΙΝΕΙΣ ΚΑΤΙ ΑΠΟ ΜΑΡΚΑ ΣΕ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗ ΜΕ ΠΟΙΟΤΗΤΑ/ΤΙΜΗ?

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
μακρια απο το μοντελο της behringer' date=' ειναι για πεταμα. το εχει ενας πελατης, και: εχει θορυβο στις εξοδους, μετα απο λιγο καποια καναλια δεν δουλευουν η χανουν την ενταση τους ξαφνικα, καποια ποτενσιομετρα τριζουν χωρις λογο. γενικως, ξερεις, behringer rules...

ο,τι αλλο βρεις στην αγορα, καλο θα ειναι. rane, fostex, samson, rolls. κανε μια βολτα στα μαγαζια, και αναλογα με τα φραγκα που εχεις αποφασισε. προσωπικα θα αγοραζα το μοντελο της rane γιατι ειναι απο τις πιο αξιοπιστες εταιρειες που υπαρχουν. πρωτα θα σταματησεις να παιζεις εσυ μουσικη και μετα θα χαλασει, αν χαλασει, το rane. :P[/quote']

Συμφωνω απολυτως feather ειχα ακριβως τα ιδια προβληματα με τον προενισχυτη ακουστικων της behringer και επισης το πρωτο με το τεταρτο καναλι εχουν αισθητη διαφορα εντασης...
 
Φίλε interpaul παρόλο που δεν εξηγείς επαρκώς τη διαδικασία ηχογράφησης που κανείς θα σου απαντήσω για όλα τα ενδεχόμενα και νομίζω ότι θα σε καλύψω.

Πρώτον ρωτάς

ΥΓ ΕΧΩ ΔΕΙ ΕΝΑ ΜΙC 100 BEHRINGER TUBE PREAMP ME IN/ OUT/ ΒΥPASS KAI 2 CONTROLS "GAIN" KAI "OUTPUT" ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΛΥΣΩ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ME AYTO?
Όχι δεν θα σου χρειαστεί , ότι χρειάζεσαι το έχεις ήδη.

Λοιπόν η αυτοενισχυόμενη κονσόλα που έχεις παρόλο που δεν έχει και τις άπειρες δυνατότητες μπορεί να σε καλύψει άνετα σε ότι ζήτησες. Απλά είναι θέμα τεχνικής.

Υποθέτω ότι βρίσκεστε σε ένα δωμάτιο εσύ και η μπάντα σου και ηχογραφείτε με μικρόφωνα ή line τα όργανα σας και ακούτε με ακουστικά ή από εξωτερικά ηχεία.

Η διαδικασία που συνιστώ να ακολουθήσεις είναι η παρακάτω.

Κάνεις κανονικά τη μίξη των οργάνων σου ρυθμίζοντας τα Gain που σε αυτή τη κονσόλα έχουν δύο ρόλους , το ρόλο της προενίσχυσης αλλά και το ρόλο του fader.

Μετά ρυθμίζεις τα EQ σε κάθε όργανο και τέλος προσθέτεις και τα εφφέ.

Αυτή η μίξη που έφτιαξες κανονικά σε μια συναυλία θα τροφοδοτούσε τα ηχεία της σάλας από τις εξόδους MAIN AMP OUT που βρίσκονται στο πίσω μέρος και ταυτόχρονα θα ηχογραφόταν σε κάποιο DAT , CD Recorder κλπ από την έξοδο

RECORD OUT . Από την record out βγαίνει η μίξη των οργάνων χωρίς το γενικό Equalizer (PRE EQ) άρα οποιαδήποτε διόρθωση / βελτίωση έχετε κάνει με το γραφικό ισοσταθμιστή ΜΑΙΝ EQ δεν θα ηχογραφηθεί .Αυτή η μίξη θα δρομολογηθεί μόνο για ηχογράφηση. Έτσι οι μουσικοί δεν θα ακούνε αυτή τη μίξη αλλά θα ακούνε μια δεύτερη διαφορετική μίξη που θα φτιάξεις από την έξοδο MONITOR LINE OUT. Τα ποτενσιόμετρα που βρίσκονται σε κάθε κανάλι με την ένδειξη ΜΟΝ σου δίνουν τη δυνατότητα να φτιάξεις μια ξεχωριστή μίξη των οργάνων σου και να τη δρομολογήσεις από τις εξόδους MONITOR LINE OUT στον προενισχυτή ακουστικών των μουσικών ή σε μόνιτορ ηχεία από την ενισχυμένη έξοδο MON AMP OUT που βρίσκεται στο πίσω μέρος . Δυστυχώς πάλι η μίξη αυτή είναι εντελώς PRE EQ δηλαδή δεν έχει καθόλου equalizer , ούτε το παραμετρικό EQ που βρίσκεται σε κάθε κανάλι ούτε το γραφικό MONITOR EQ άρα αν οι μουσικοί ακούσουν κάτι στη χροιά του οργάνου τους που δεν τους αρέσει δεν σημαίνει ότι ηχογραφείται έτσι. Όμως με αυτό τον τρόπο παρέχεται η δυνατότητα αν κάποιος θέλει να ακούσει το όργανό του πιο χαμηλά ή πιο δυνατά, να του το δυναμώσεις από το ποτενσιόμετρο ΜΟΝ και να μείνει ικανοποιημένος χωρίς να χαλάσεις τις εντάσεις στη μίξη που πάει για ηχογράφηση.

Ελπίζω να κατάλαβες ότι η ηχοληψία με αυτή τη κονσολίτσα (όπως φυσικά και με άλλες στη κατηγορία της) είναι λιγάκι μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. Χρειάζονται συμβιβασμοί , πάντως αν τη μάθεις μπορείς να κάνεις τη δουλειά σου μια χαρά.

 
Φίλη Sabro στο studio δεν γράφονται πάντα όλα τα τραγούδια από την αρχή μέχρι το τέλος με την ίδια ευαισθησία στο gain. Αν υπάρχουν μεγάλες διαφορές στην ένταση της φωνής ρυθμίζουμε το couple και γράφουμε , μετά σταματάμε ρυθμίζουμε το ρεφρέν και συνεχίζουμε. Σε παλιότερες εποχές που δεν υπήρχε η πολυκάναλη ηχογράφηση και έγραφαν τα πάντα σε ένα take οι τραγουδιστές ήταν υποχρεωμένοι να διαθέτουν αυτό που λέμε τεχνική μικροφώνου. Δηλαδή αυτό που πρότεινες σαν λύση. Απομακρύνονταν από το μικρόφωνο τόσο όσο χρειαζόταν για να ακουστεί η κορόνα τους στη σωστή ένταση σε σχέση με τα προηγούμενα και επόμενα φωνητικά χωρίς να παραμορφώσουν. πχ Frank Sinatra , Elvis ,Paul Anka , κλπ. Επίσης τότε οι ηχολήπτες έκαναν μικρομετρικές διορθώσεις στις εντάσεις σε πραγματικό χρόνο βοηθώντας και αυτοί λίγο τη κατάσταση. Όταν ηχογραφούμε όμως στο σπίτι ( για πάρα πολλούς λόγους ) ενδείκνυται να γραφούμε το κάθε μέρος του τραγουδιού ξεχωριστά με τη κατάλληλη ρύθμιση κάθε φορά για να έχουμε απόλυτο έλεγχο. Επίσης μπορούμε να σπάσουμε τη φωνή σε 2 κανάλια. Το ένα να έχει το couple και το άλλο το refrain. Με αυτό τον τρόπο χρησιμοποιώντας 2 διαφορετικούς compressors μπορούμε να ελέγξουμε τις δυναμικές με μεγαλύτερη ακρίβεια και λιγότερες παρενέργειες.

 
Φίλη Sabro στο studio δεν γράφονται πάντα όλα τα τραγούδια από την αρχή μέχρι το τέλος με την ίδια ευαισθησία στο gain. Αν υπάρχουν μεγάλες διαφορές στην ένταση της φωνής ρυθμίζουμε το couple και γράφουμε ' date=' μετά σταματάμε ρυθμίζουμε το ρεφρέν και συνεχίζουμε. Σε παλιότερες εποχές που δεν υπήρχε η πολυκάναλη ηχογράφηση και έγραφαν τα πάντα σε ένα take οι τραγουδιστές ήταν υποχρεωμένοι να διαθέτουν αυτό που λέμε τεχνική μικροφώνου. Δηλαδή αυτό που πρότεινες σαν λύση. Απομακρύνονταν από το μικρόφωνο τόσο όσο χρειαζόταν για να ακουστεί η κορόνα τους στη σωστή ένταση σε σχέση με τα προηγούμενα και επόμενα φωνητικά χωρίς να παραμορφώσουν. πχ Frank Sinatra , Elvis ,Paul Anka , κλπ. Επίσης τότε οι ηχολήπτες έκαναν μικρομετρικές διορθώσεις στις εντάσεις σε πραγματικό χρόνο βοηθώντας και αυτοί λίγο τη κατάσταση. Όταν ηχογραφούμε όμως στο σπίτι ( για πάρα πολλούς λόγους ) ενδείκνυται να γραφούμε το κάθε μέρος του τραγουδιού ξεχωριστά με τη κατάλληλη ρύθμιση κάθε φορά για να έχουμε απόλυτο έλεγχο. Επίσης μπορούμε να σπάσουμε τη φωνή σε 2 κανάλια. Το ένα να έχει το couple και το άλλο το refrain. Με αυτό τον τρόπο χρησιμοποιώντας 2 διαφορετικούς compressors μπορούμε να ελέγξουμε τις δυναμικές με μεγαλύτερη ακρίβεια και λιγότερες παρενέργειες.[/quote']
Agaph mou, poios sou eipe oti ta grafo ola se ena take?? Safos kai exo xorisei to kommati se merh, dynata kai sigana, kai safos den hxografountai ola me tis idies rythmiseis!

Ela omos pou oso xamhla kai na to valo kanei peak?? Einai h fonh mou vlammenh kai vevaia kai yparxei kai h elleipis eksoplismou, opote mhn to psaxneis... ponemenh istoria... telos panton, as einai kala to envelope, mporei na allazei ta fota sto feeling kai na ta kanei na akougontai ola flat (den exo kai ta kalytera plugins edopera) alla toulaxiston stamataei na trypaei aftia .. kai oso gia volume control .. an den to xa ki afto tote den thes na ksereis ti tha evgaine anti gia fonh!!! lol
 
Sabro όσο δυνατή φωνή ή φτηνό εξοπλισμό και να έχεις αν ρυθμίσεις σωστά το gain και γράψεις το δυνατό μέρος ξεχωριστά δεν θα έχεις πρόβλημα. Δεν είναι θέμα plugins , αλλά τεχνικής και σωστής απόστασης από το μικρόφωνο. Όλοι κάποτε ξεκινήσαμε με απλό εξοπλισμό. Εγώ συγκεκριμένα ξεκίνησα να γράφω σε ένα 4 κάναλο fostex X15, με Philips δυναμικό μικρόφωνο και μιξεράκι πλαστικό Boss ΒΧ-800. Ο εξοπλισμός που έχεις πίστεψέ με είναι Hi End σε σχέση με αυτά που ξεκινήσαμε μερικοί.

 
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΤΟΥΣ DITHER KAI FEATHER ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΥΤΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΤΟΥΣ..ΜΙΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΟΝΣΟΛΕΣ 12 ΕΩΣ 16 ΚΑΝΑΛΙΑ ΟΠΟΥ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΣ 12-16 ΕΞΟΔΟΥ - 1 ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΚΑΝΑΛΙ- ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΠΟ ΑΠΟΜΟΝΟΝΩ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΚΑΙ ΣΤΑ ΗΧΕΙΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΑΠΟΤΗΝ ΚΟΝΣΟΛΑ ΣΤΟ CD WRITER?

Η ΜΗΠΩΣ ΟΛΕΣ ΟΙ ΚΟΝΣΟΛΕΣ ΕΧΟΥΝ ΜΙΑ ΜΟΝΟ ΜΑΙΝ ΟUT ?

 
Aυτο που θες λεγονται bus και καθε κονσολα έχει τουλαχιστο μια.Αν εχεις παρατηρησει διπλα απο καποια knobs την ενδειξη aux1 aux2 aux3 κλπ αυτα ειναι αυτο που θες . Απο τα ποτενσιομετρα αυτα ρυθμιζεις (υπαρχει ενα σε καθε καναλι για καθε bus(πχ aux1) ) τι ποσοστο απο το σημα σου θα οδηγηθει στην αντιστοιχη εξοδο της μπαρας (ή bus) .Απο εκει και περα με λιγη φαντασια κανεις οτι θελεις. Στελνεις πχ την εξοδο main out στα pa την aux1 μιξη στα μονιτορ την aux2 στο recorder την aux3 στο monitor μονο του τραγουδιστη κλπ κλπ κλπ.

Ελπίζω αυτο να ρωτησες και να μην απαντησα κατι ασχετο!

 
Φυσικά. Σχεδόν όλες οι live κονσόλες κάνουν αυτό που είπες αν και μίλησες για δυο διαφορετικά πράγματα. Η ξεχωριστή έξοδος σε κάθε κανάλι ονομάζεται direct out και βρίσκεται συνήθως σε όσα κανάλια διαθέτουν είσοδο μικροφώνου και χρησιμοποιούνται κυρίως (αλλά όχι μόνο) για εγγραφή των καναλιών ξεχωριστά σε ένα πολυκάναλο. Το άλλο που είπες αφορά τα λεγόμενα BUS που είναι στην ουσία ξεχωριστές δρομολογήσεις κάποιων καναλιών όπως είναι το Main out . Οι μικρές κονσόλες έχουν συνήθως 4 mono Bus (2 stereo) και οι κάπως μεγαλύτερες 8 mono (4 stereo) . Υπόψη ότι τα bus εκτός από τις ξεχωριστές εξόδους που έχουν μπορούν και αυτά να δρομολογηθούν στο Main Out .Δίπλα σε κάθε κανάλι υπάρχουν κουμπάκια με ονομασίες όπως 1-2 , 3-4 κλπ με τα οποία μπορούμε να αναθέσουμε σε ποιο bus θα δρομολογηθούν . Φυσικά εννοείται ότι ένα κανάλι μπορεί να δρομολογείται ταυτόχρονα σε παραπάνω από ένα Bus και στο main out. Στα live η λογική των bus μπορεί να αξιοποιηθεί αναθέτοντας για παράδειγμα τα 8 κανάλια μιας drums στο bus 1-2 και έτσι αντί να ανεβοκατεβάζουμε και τα 8 faders χρησιμοποιούμε τα 2 faders του bus.Αυτή είναι μια χρήση υπάρχουν όμως κι άλλες.

Αυτό που εσύ πραγματικά θέλεις είναι να μπορείς να έχεις διαφορετικές μίξεις των οργάνων σου για ακρόαση και εγγραφή και να είναι αυτόνομες η μια από την άλλη. Αυτό όπως σου είπα και στο προηγούμενο post στη δική σου κονσόλα γίνεται με το ποτενσιόμετρο ΜΟΝ και σε όλες τις άλλες κονσόλες με τα auxiliary sends. Τα auxiliary sends έχουν δυο χρήσεις. Η πρώτη που είναι και η προφανής είναι για να στέλνουμε ένα ποσοστό του σήματος μας από κάθε κανάλι σε μια μονάδα εφφε. Και η δεύτερη που σπαζοκεφαλιάζει τους αρχάριους για να την καταλάβουν ,είναι για να κάνουμε μια ξεχωριστή μίξη όλων των οργάνων και να τροφοδοτήσουμε κάποιο ηχείο μόνιτορ στη σκηνή. Γι αυτό το λόγο αν έχεις παρατηρήσει , οι σοβαρές κονσόλες για live έχουν περισσότερα auxiliary sends από αυτές που προορίζονται για χρήση σε studio.

Κανονικά τα aux sends σε κάθε κανάλι είναι post fader δηλαδή το volume που έχουν εξαρτάται από την ένταση του fader. Χαμηλώνοντας το fader χαμηλώνει ανάλογα και η ένταση του Aux send ,έτσι πηγαίνει λιγότερη ένταση στη μονάδα εφφέ. Σε πληρέστερες κονσόλες δίπλα από κάθε aux send υπάρχει ένα κουμπάκι που το μετατρέπει se pre fader. Αυτό δίνει τη δυνατότητα να ρυθμίσουμε τις εντάσεις των aux sends ανεξάρτητα από τα faders έχοντας έτσι μια δυο και παραπάνω διαφορετικές μίξεις για το monitor του κάθε μουσικού σύμφωνα με τις απαιτήσεις του. Έτσι η μίξη που είναι στα main out και πηγαίνει για ηχογράφηση είναι ανέπαφη και οι ρυθμίσεις δεν επηρεάζονται από αλλαγές σε εντάσεις που κάνουμε για τα monitors .Τα είπα όσο πιο απλά μπορούσα ,ελπίζω να έγινα κατανοητός.

 

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back
Top