Οφειλω και εγω να ομολογησω οτι δεν τον "πιανω" ιδιαιτερα τον Ξενακη, αν και μου αρεσουν (και ακουω) αρκετα και αρκετους απο το χωρο της "μοντερνας λογιας" και "πειραματικης" μουσικης. Ισως το να δοκιμασω τις Πλειαδες ως πρωτη εισαγωγη στο εργο του να μην ηταν ιδιαιτερα καλη ιδεα.
LK είπε:
Προσωπικά τα τελευταία χρόνια, οι ήχοι με ενοχλούν.
Δεν έχει να κάνει με την ένταση των.
Αποφεύγω τα μέρη που υπάρχει εκπομπή ήχων και φυσικά ακούω πλέον (ως μουσική) πολύ συγκεκριμένα πράγματα, γιατί τα άλλα με ενοχλούν, κυριολεκτικά.
Δεν ξέρω γιατί συμβαίνει αυτό, και δεν με ενδιαφέρει να το ψάξω (ακόμα).
Μουσική σαν του Ξενάκη, ή σαν το LP που παρέθεσα, με ξεκουράζει αφάνταστα.
Δεν την προσεγγίζω σαν ήχο, αλλά σαν αρχιτεκτονικό όγκο, που συμπληρώνει τον χώρο ακρόασης.
Eγω βρισκομαι σε μια διαφορετικη κατασταση η οποια ομως εχει ομοιοτητες με τη δικη σου. Ακουω μουσικη παντως τυπου συνεχως, ειτε στο σπιτι ειτε εκτος, ειτε δουλευω ειτε ξεκουραζομαι. Και δε μπορω να πω οτι την εχω κουραστει, τουναντιον. Ειδικα αν δουλευω/διαβαζω χρειαζομαι μουσικη απο πισω να παιζει.
Τελευταια ομως, με δυσκολευει η "τυπικη" μουσικη οταν εργαζομαι - μου αποσπα την προσοχη συνεχως η υπαρξη & επαναληψη ξεκαθαρων δομων και μοτιβων, οι στιχοι, το groove ισως. Πιο περιπλοκες μουσικες απο την αλλη, πιο "δυσκολα" ακουσματα με βοηθανε πολυ περισσοτερο ως ενα συνεχομενο background stimulant οσο δουλευω. Εχω καταληξει σε συγκεκριμενα ειδη ως working music και αυτα ειναι κατα κυριο λογο "μοντερνα κλασσικη" μουσικη (καλη ωρα), "σκληρη" free jazz και ενιοτε μοντερνα ambient, drone/noise ηλεκτρονικη μουσικη.
Παραδοξως, οταν θελω να "σβησω" τελειως και να γινω ενα με την πολυθρονα παλι απο αυτες τις κατηγοριες θα αντλησω καποιο μουσικο background.
Νομίζω ότι πάει πακέτο με τον Stockhausen και τον Boulez οπότε τον λές και πειραματικό -αφού όλοι αυτοί ήταν μοντερνιστές έτσι κι αλλιώς κι ο μοντερνισμός ήταν ένα 'πείραμα'.
+1, νομιζω πολυ ευκολα μπορει να αποδοθει ο ορος "πειραματικος" στον Ξενακη απο τη στιγμη που σχεδον το συνολο του εργου του διεπεται απο μια "εξερευνητικη" διαθεση που ξεφευγει πολυ απο τα ορια της "μουσικης", ειδικα της εποχης του. Και ναι, θα συμφωνησω οτι και η death metal ζεμπεκια πειραμα ειναι, αλλα περισσοτερο πειραμα παιδικου science fair εν συγκριση με το ... CERN LHC του Ξενακη ;D ;D