Η ροκ κιθάρα τελειοποιήθηκε στα 80s?

Μηνύματα
2,169
Πόντοι
98
Άκουγα πριν απο λίγο το σόλο του Is this love και μου ήρθε η ιδέα να φτιάξω αυτό το θέμα. Είναι η εντύπωση μου πως η ηλεκτρική κιθάρα, στο ροκ στυλ τουλάχιστον, ωρίμασε στα τέλη των 80s. Και από τοτε διανύει μια "οριζόντια γραμμή", μιλώντας ως προς την τεχνική πάντα.

Εάν ζουσα στα 70s και ο... Marty McFly με επισκεφτόταν απ'το μέλλον θα μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση το Is this love. Βlues phrasing με κλασσικές επιρροές, διάφορα βιμπράτο, δυναμικός ήχος, αψεγάδιαστο παίξιμο, ολίγον shredding, μόνο tapping δεν έχει για να oλοκληρωθεί το πακέτο.

Ο νεαρός των 80s τι θα μπορούσε να ακούσει από σήμερα που να μην μπορούσε να αναγνωρίσει, ώστε να του έκανε εντύπωση και να μη είχε ξανακούσει τέτοια τεχνική στη κιθάρα;

Έκλεισε λοιπόν το κύκλο της η ηλεκτρική κιθάρα "καρφί" στον ενισχυτή και πόμε πια σε άλλες οδούς όπως modelling, filtering και τα παρεμφερή; Οπότε και μιλάμε για μία άλλη ηλ. κιθάρα.

Ή έχει και άλλα περιθώρια για να αναπτυχθεί όσων αφορά την τεχνική και δη το ροκ;

 
Οι βασικές τεχνικές που έχουν να κάνουν με την φυσική αλληλεπίδραση παίκτη-οργάνου ναι ,έχουν οριστεί σχετικά σε πολύ μικρό χρόνο από τη γέννηση του οργάνου.Εκτός από μερικούς περίεργους ήχους,η κάποιο περίεργο βιμπράτο όπως του steve vai κτλ,δεν υπάρχουν πολλά παραπάνω πράγματα που να έχουν όσο βάρος έχει ας πούμε το bend ως τεχνική.Αυτό όμως δε σημαίνει ότι και η μουσική έχει μείνει στο 80. Υπάρχουν και οι 7χορδες,8χορδες κιθάρες κτλ, touch style όργανα και άλλα,τα οποία επεκτείνουν το εύρος του οργάνου και επιτρέπουν περαιταίρω πειραματισμούς και παχνίδι μεταξύ χαμηλών και ψηλών συχνοτήτων σε ένα μόνο όργανο,ρυθμών έχοντας πιο κιθαρένια χροιά σε χαμηλότερες οκτάβες,η στην περίπτωση των touch style ,να προσεγγίσουν τη λογική του πιάνου με χροιά ηλεκτρικού εγχόρδου.Οπότε..η κιθάρα προχωράει.Είτε αλλάζοντας τη μηχανική της φύση,είτε με εφφέ.Απλά δεν περιορίζεται πλέον σε αυτό που ορίστηκε τότε ως ροκ.Θέλω να πω δύσκολα θα παίξει κάποιος κλασσική ροκ ρυθμική σε 8χορδη ας πούμε

 
Κουφη Λεοπαρδαλη είπε:
Είναι η εντύπωση μου πως η ηλεκτρική κιθάρα, στο ροκ στυλ τουλάχιστον, ωρίμασε στα τέλη των 80s.

........................................................................................

Έκλεισε λοιπόν το κύκλο της η ηλεκτρική κιθάρα "καρφί" στον ενισχυτή και πόμε πια σε άλλες οδούς όπως modelling, filtering και τα παρεμφερή;
ΚΛ αν κ ειμαι μαζι σου ως ενα βαθμο στα περι 80's κιθαριστικα παιξιματα κ πολλοι αγαπημενοι ξεπηδησαν απο εκει περα μεσα (Κοτζεν, Χαου ετσετρα) δε μπορω να καταλαβω πως απο το καθαρα παιχτικο μερος πηδηξες στο προβληματισμο "μοντελινγκ" μιας κ ειναι τελειως ασχετα μεταξυ τους.

 
μιλώντας ως προς την τεχνική πάντα
οταν κατανοησεις οτι η τεχνικη ΟΥΔΕΜΙΑ σχεση εχει με την εξελιξη τοσο καθε οργανου οσο και της ΜΟΥΣΙΚΗΣ (που πρωταρχικα πρεπει να σε ενδιαφερει) θα σταματησεις να κανεις τοσο ΑΦΕΛΕΙΣ ερωτησεις. ;) 

 
Κουφη Λεοπαρδαλη είπε:
Βlues phrasing με κλασσικές επιρροές, διάφορα βιμπράτο, δυναμικός ήχος, αψεγάδιαστο παίξιμο, ολίγον shredding, μόνο tapping δεν έχει για να oλοκληρωθεί το πακέτο.
Δεν ξέρω αν κατανόησα το topic πλήρως, αλλά προσωπικά νομίζω μεγάλο ποσοστό της 80'ς κιθαριστικής εποποιίας οφείλεται στον παρακάτω κύριο (τέλη 70'ς όχι 80'ς):




 
1. ο όρος "ροκ τεχνική" είναι αδόκιμος τουλάχιστον. Εκτός αν με τον όρο ροκ εσύ εννοείς τους ήρωες με τα κολάν και τα δερμάτινα σώβρακα και τα τραγούδια για τις σφαγμένες παρθένες και τους τύπους που τρώγαν ζωντανές νυχτερίδες την ώρα που έπαιζαν σόλος τα οποία διαρκούσαν 125 μέτρα και τα οποία ήταν μισοκλεμμένα από την κλασική μουσική του 17ου αιώνα (αυτό θα πεί εξέλιξη)...με μαλλί φρέσκο από το κομμωτήριο. Αν ισχύει αυτό τότε ναι, συμφωνώ!

 
Kpeyos, εγώ δεν είπα πουθενά ροκ τεχνική, αλλά ροκ στυλ, ροκ μουσική δηλαδή με την ευρεία έννοια από AC/DC έως Metallica.

Θα συμφωνήσω μαζί σου Dnightshade πως η περισσότερη πρόοδος γίνεται στην αρχική φάση, όχι μόνο της εμφάνισης νέων μουσικών οργάνων, άλλα σε ευρεία κλίμακα παρατηρήσεων όπως η βρεφική ανάπτυξη, η αύξηση κεφαλαίου ρηξικέλευθων επιχειρήσεων, η ανάπτυξη της τεχνολογίας κτλ. Πολλές απ' αυτές τις παρατηρήσεις περιγράφονται με την αύξηση σε εκθετικό ρυθμό.

Έτσι κατασκεύασα αυτό τον ενδεικτικό πίνακα (μην πάτε να με φάτε, πιστεύω δεν είναι τόσο μακριά απ'την πραγματικότητα) που μπορείτε να δείτε την ανάπτυξη της τεχνικής της ροκ κιθάρας.

rock_exp.jpg


Στο "γόνατο" του γραφήματος έβαλα τον Hendrix καθώς κατά γενική ομολογία μπορεί να χαρακτηριστεί ως ο άνθρωπος που άλλαξε την ροκ κιθάρα όσο κανείς άλλος.

Superfunk, ναι συμφωνώ πως η τεχνική είναι αχρείαστη εάν η μουσική είναι για τα μπούζινγκς (που λενε και τα Ημισκούμπρια) και μπορεί να είναι και παντελώς αδιάφορη για τον μη παίκτη. Αλλά σίγουρα έχοντας καλύτερη, η μάλλον πιο ευρεία τεχνική, μπορείς να εκφραστείς πιο ελεύθερα. Δεν είναι αναγκαίο αλλά αδιαμφισβήτητα δεν είναι κακό.

Αλλά θα διαφωνήσω πως η τεχνική ουδεμία σχέση δεν έχει με την εξέλιξη της μουσικής. Είναι απ'τα βασικά χαρακτηριστικά της, είναι η σύνδεση του τι θέλω να ακούσω με το πώς θα το επιτύχω.

Δεν λέω πως επειδή η τεχνική έχει φτάσει σε ένα ταβάνι η μουσική θα υποφέρει. Δείτε τα βιολιά που όλη η παικτική τους ανάπτυξη έχει σταματήσει αιώνες πριν. Αλλά νέα, με φρέσκα ακούσματα ορχηστρική μουσική δημιουργείται συνεχώς.

Κάποιος που δεν παίζει ηλεκτρική κιθάρα η/και δεν ενδιαφέρεται για το ροκ μπορεί να αγνοήσει το θέμα. Εγώ το άνοιξα για να δω τις απόψεις των φίλων της ροκ κιθάρας επί της παρατήρησης μου. Και θίγω μόνο τον τομέα της τεχνικής, δεν μονοπωλεί καμία εποχή την καλή μουσική.

Γι' αυτό θεωρώ πως το θέμα είναι συζητήσιμο και ενδιαφέρον.

 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Κουφη Λεοπαρδαλη είπε:
Εάν ζουσα στα 70s και ο... Marty McFly με επισκεφτόταν απ'το μέλλον θα μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση το Is this love. Βlues phrasing με κλασσικές επιρροές, διάφορα βιμπράτο, δυναμικός ήχος, αψεγάδιαστο παίξιμο, ολίγον shredding, μόνο tapping δεν έχει για να oλοκληρωθεί το πακέτο.
Κάποιος θα μπορούσε να πει ότι ακούει έναν ήχο σούπα, με ελάχιστες δυναμικές, την κιθάρα να παίζεται με την τεχνική αρμονίου και το όποιο percussiveness και χαρακτήρα της απλά να απουσιάζουν.

Γούστα είναι αυτά ;)

 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
^Δεκτό. Αλλά δεν μπορείς να πεις, το συγκεκριμένο σόλο θα ξεχώριζε σαν τη μύγα μες στο γάλα, ανεξάρτητα εάν πολλούς τους αποξένωνε σαν ήχος.

 
Κουφη Λεοπαρδαλη είπε:
^Δεκτό. Αλλά δεν μπορείς να πεις, το συγκεκριμένο σόλο θα ξεχώριζε σαν τη μύγα μες στο γάλα, ανεξάρτητα εάν πολλούς τους αποξένωνε σαν ήχος.
To ότι θα ξεχώριζε δεν σημαίνει ότι θα ήταν και πιο "εξελιγμένο". Και ένα "σημερινό" σόλο των White Stripes θα ξεχώριζε αν το άκουγε κάποιος το 87 για παράδειγμα.

Άρα;

Προσωπικά μιλώντας πάντα, το συγκεκριμένο σόλο δεν μου λέει και δεν μου αφηγείται τίποτα. Το βρίσκω βαρετό. 

 
Η ροκ κιθάρα  δεν τελειοποιήθηκε στα 80s...απλως δυστυχως οι ιδεες και η φαντασια εγιναν φτωχοτερες απο τοτε,η <φτωχια> αυτη δεν αφορα βεβαια μονο την ροκ κιθαρα αλλα και ολους τους υπολοιπους τομεις της ζωης μας.Δυστυχως πρεπει να παραδεχτουμε οτι εμεις οι επομενες γενιες δεν εχουμε την φλογα για επανασταση και αλλαγη στα πραγματα στο βαθμο που την ειχε ο Χεντριξ,ο ο Πειτζ και οι υπολοιποι ροκ ηρωες.

 
karozas76 είπε:
Δυστυχως πρεπει να παραδεχτουμε οτι εμεις οι επομενες γενιες δεν εχουμε την φλογα για επανασταση και αλλαγη στα πραγματα στο βαθμο που τον ειχε ο Χεντριξ,ο ο Πειτζ και οι υπολοιποι ροκ ηρωες.
Εσύ φίλε μου, με όλο το σεβασμό αν πορευτείς στη ζωή σου έτσι και αν πιστεύεις αυτά για τη γενιά σου, δεν θα καταφέρεις τίποτα και θα είσαι άξιος της μοίρας σου. Μια χαρά μπορούμε να τα καταφέρουμε και πολύ καλύτερα καθώς έχουμε πολύ περισσότερα στη διάθεσή μας απ' ότι είχαν αυτοί. Πες το πηγές, πες το τεχνολογία πες το όπως θες...κάτι τέτοιες μικρότητες έχουν διαμορφώσει την σημερινή άποψη των προηγούμενων γενεών και μας αποκαλούν γενιά του καναπέ.

 
Celf είπε:
.κάτι τέτοιες μικρότητες έχουν διαμορφώσει την σημερινή άποψη των προηγούμενων γενεών και μας αποκαλούν γενιά του καναπέ.
θα προτιμουσα να μην ειχες χρησιμοποιησεις τον ορο μικροτητες >:(...κατα τα αλλα αν και διαφωνω, η αποψεις σου ειναι σεβαστες.Η μελλοντικη ιστορια(κιθαριστικη η μη) θα μας δειξει το ποιος εχει δικιο :)
 
karozas76 είπε:
Η μελλοντικη ιστορια(κιθαριστικη η μη) θα μας δειξει το ποιος εχει δικιο :)
Θα τα πούμε σε μερικές δεκαετίες λοιπόν  ;)

 
Κουφη Λεοπαρδαλη είπε:
Έκλεισε λοιπόν το κύκλο της η ηλεκτρική κιθάρα "καρφί" στον ενισχυτή και πόμε πια σε άλλες οδούς όπως modelling, filtering και τα παρεμφερή; Οπότε και μιλάμε για μία άλλη ηλ. κιθάρα.

Ή έχει και άλλα περιθώρια για να αναπτυχθεί όσων αφορά την τεχνική και δη το ροκ;
Μπορείς επίσης να δεις το It might get loud εκεί Page,Edge και White αναφέρονται διεξοδικά στην ηλεκτρική κιθάρα και αν διαβάσεις επίσης για παίκτες και τεχνικές ατόμων όπως ο White θα καταλάβεις πως δεν έχει τελειοποιηθεί τίποτα ούτε καν στη δεκαετία των '80s.

Γιατί πληθώρα κιθαριστών ψάχνει μανιωδώς κιθάρες του '50-'60 αν τελειοποιήθηκαν το '80 ;

 
Προσωπικά η άποψή μου είναι πως η ροκ ψόφησε και δεν εξελίσσετε. Τα περί τεχνικών παιξίματος ή ήχων στη κιθάρα ,όπως και σε κάθε όργανο είναι ανεξάντλητα ,όσο ανεξάντλητη ευρηματικότητα μπορεί να έχει ένας συνθέτης ή ένας οργανοπαίχτης .

Εξαιρώ  τη μέταλ και τα είδη της τα οποία δε παρακολουθώ και προσωπικά δε τα θεωρώ ροκ ,απλά μακρυνούς συγγενείς ,όπως είναι η μπλούζ για το ροκ

Η αίσθησή μου είναι ότι τίποτε νέο δε βγαίνει ,γιατί απλούστατα έκλεισε το κύκλο της στα αυτιά του κοινού που στράφηκε σε άλλα είδη με αποτέλεσμα και οι νέοι μουσικοί να μην ασχολούνται μαζί της ,εκτός κάποιων που επαναλαμβάνουν από θαυμασμό τα παλιά.

Πρόσφατα κάποιος της κλασσικής κιθάρας προσπαθούσε να μου εξηγήσει την αλλαγή στη τεχνική εκτέλεσης και χρήσης του οργάνου ,από τους σύγχρονους . Δε μπόρεσα να καταλάβω ακριβώς ,γιατί δεν είναι το είδος που παρακολουθώ ,αλλά ναι η αίσθηση που μου έμεινε είναι ότι οι νεώτεροι κλασσικοί κιθαρίστες προσπαθούν να διαφοροποιηθούν από τους παλαιότερους ως προς το τρόπο παιξίματος .Η ουσία είναι ότι και αυτοί δε κάνουν κάτι νέο ,απλά εκτελούν με διαφορετική τεχνική μουσικά έργα που προυπήρχαν ή παίζουν καινούρια έργα που ουσιαστικά είναι απευθείας αναφορές σε παλιά ,μια και αυτό το είδος έπαψε να εξελίσσεται.

Αυτή την αίσθηση έχω και είναι καθαρά προσωπική . Ακούω τη τελευταία δεκαετία ,για να μη πω εικοσαετία ροκ και δε μου φαίνεται κάτι για καινούριο . Τα εφέ ή όπως άλλιώς μπορεί να λέγονται και οι τεχνικές παιξίματος δε μου κάνουν διαφορά

 
Samy συμφωνώ σε μεγάλο ποσοστό μαζί σου απλά να πω πως δε πιστεύω πως το ροκ έχει πεθάνει ή είναι στα τελευταία του. Απλά δεν είναι mainstream και που ξέρεις μπορεί να επανέλθει δριμύτερο. Βέβαια δεν ενδιαφέρονται πολλοί η μουσική που τους αρέσει να είναι mainstream, αλλά όσο να' ναι βρε παιδί μου νιώθεις μία ευχαρίστηση όταν βλέπεις κόσμο να ενθουσιάζεται με την μουσική που γουστάρεις! ;D

 
Εγώ θα απαντούσα σε αυτούς που ισχυρίζονται ότι η ροκ έχει βαλτώσει να σταματήσουν να αγιοποιούν το παρελθόν.Καλος ο χεντριξ αλλά την περιοδο που εμφανίστηκε ο κόσμος διψούσε για μουσική η οποία μέχρι την εμφάνιση του ήταν απαράδεκτη τουλάχιστον για τα τότε μέτρα.Η μουσική και όχι μόνο το ροκ εξελλισονται με τέτοιους ρυθμούς που δεν αντιλαμβανόμαστε διαφορές καθώς υπάρχει υπερκορεσμός στην μουσική βιομηχανία.Μέσα στους 20 δίσκους που βγαίναν σε ένα χρόνο στη δεκαετία '80 έβλεπες 4 που έσπερναν.Τώρα βγαίνουν 200 μάπα και 4 καλοί με αποτέλεσμα να μη μπορείς να εστιάσεις στους καλούς δίσκους που αποδεικνύουν περίτρανα ότι το ροκ-μέταλ όχι μόνο έχει επιζήσει αλλά κινδυνολογώ να πω ότι είναι και τα μόνα είδη που βγάζουν κάποια ποιοτικά δείγματα γραφής.

Όσο για την κιθάρα ισχύει κάτι ανάλογο με guitar heroes να ξεπηδούν από παντού χωρίς να έχουν κάτι να προσφέρουν.Αλλά σε ποιον τομέα όμως να προσφέρουν?Στον τεχνικό?Όχι?Γιατί?Γιατί πολύ απλά όλες οι τεχνικές έχουν κατακτηθεί από τους βιρτουόζους.Μήπως στον συνθετικό τομέα?Και πάλι όχι αφού ΟΛΑ έχουν παιχτει πλέον.Θεωρώ η πρόκληση έχει μεταφερθει από τον κιθαρίστα/κιθάρα σε όλο το σύνολο/μπάντα.Η μουσική πλέον προοδεύει με σύνολα και όχι άτομα.Στο παράδειγμα με το τραγούδι των Whitesnake πίσω από το σόλο ακούτε να παίζεται τίποτα το φοβερο?Δεν λέω να παιχτει κάτι τεχνικό.Το τραγούδι είναι καρα-κλισε και απλά αντιγράφει την κλασσική συνταγή δημιουργία καψουρομπαλάντας,πολύ απλό.Η μουσική εξελλίσεται πλέον μέσα από τη συνεργασία των οργάνων.Πάνε οι καιροί των guitar/keyboard/κλαρίνο heroes και όποιοι προσπαθούν να εντοπίσουν καινοτομίες στο παίξιμο της κιθάρας αγνοούν ίσως το βασικότερο στοιχείο της μουσικής.Τη συνολική συνθεση και ρόλο των οργάνων.

 
Κουφη Λεοπαρδαλη είπε:
Samy συμφωνώ σε μεγάλο ποσοστό μαζί σου απλά να πω πως δε πιστεύω πως το ροκ έχει πεθάνει ή είναι στα τελευταία του. Απλά δεν είναι mainstream και που ξέρεις μπορεί να επανέλθει δριμύτερο. Βέβαια δεν ενδιαφέρονται πολλοί η μουσική που τους αρέσει να είναι mainstream, αλλά όσο να' ναι βρε παιδί μου νιώθεις μία ευχαρίστηση όταν βλέπεις κόσμο να ενθουσιάζεται με την μουσική που γουστάρεις! ;D
Κάποτε ψάχναμε τα μαγαζιά που βάζουν ΄΄καλή -για τα αυτιά μας- μουσική΄΄

Τώρα κάθομαι σπίτι μου για να ακούσω μουσική .....................και γενικώτερα δε βγαίνω ,αυτό μάλλον είναι για πιο νεαρές ηλικίες . Χωρίς να θέλω να σε προσβάλω ,αν εμένα μου αρέσει κάτι ,μη σώσει και αρέσει σε κανέναν .

 

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back
Top