Η κοστολόγηση μιας custom-ιάς

mariopol

Νέο μέλος
Πόντοι
18
Κατά καιρούς έχω "πειράξει" ή φτιάξει κάποια οργανάκια. Περισσότερο μάλλον από εικαστικής πλευράς (εξ  επαγγέλματος) και λιγότερο ως αναφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους.(εκτώς από την tele που έβαλα χέρι μόνο στο σχέδιο)

ερωτηση- αν θες να δώσεις κάτι τέτοιο πώς το κοστολογείς?

*να κάνουμε gallery με customies να παίρνουμε ιδέες ;)

και λίγο promotionhttp://mario-art.blogspot.com/http://mario-art2.blogspot.com/

απο οτι βλεπω μιλας ουσιαστικα για "καλλιτεχνικες" παρεμβασεις (βαψιματα,pinstriping,αερογραφους κτλ.)  οποτε ΤΕΡΑΣΤΙΟ ρολο ειναι ΠΟΙΟΣ εισαι και ΤΙ credentials εχεις..

π.χ μια Fender Custom Shop με αυθεντικο artwork του Shepard Fairey κοστιζει φυσικα μια περιουσια ενω μια run of the mill κιθαρα απο parts με σχεδια του...Μπαμπη του Σουγια (οσο καλος και να ειναι) κοστιζει σαφως λιγοτερα......

mariopol είπε:
ερωτηση- αν θες να δώσεις κάτι τέτοιο πώς το κοστολογείς?]
Το κοστολογείς ανάλογα τη δυσκολία του, την ώρα που έκανες (ή θέλεις για να το κάνεις), ανάλογα το μπάτζετ του πελάτη. Και φυσικά το συμφωνείς από πρίν για να αποφύγεις τις κακοτοπιές.

Ένα παράδειγμα από το δικό μου site

http://www.customshop.gr/giger.html

Προεργασία σώματος, σχέδιο και στις 2 όψεις, λουστράρισμα πολυουρεθάνης διπλής, γυάλισμα

550-600 ευρώ

Ωραία! Ακριβώς όπως τα έχω σκεφτεί και εγώ!

Επαγγελματίας ζωγράφος είμαι για να εξηγούμαστε.

οπότε έχουμε,

ενδεικτική τιμή οργάνου+ υλικά παρέμβασης(λούστρα, σκαλίσματα, pickups ktl) + εργατώρες + την υπογραφη έργου =?

ΥΓ. φιλε marathon τσεκαρε τον M.C.Escher. Χαρακτης ήταν. τρελή δουλεια!

mariopol είπε:
οπότε έχουμε,

ενδεικτική τιμή οργάνου+ υλικά παρέμβασης(λούστρα, σκαλίσματα, pickups ktl)  + εργατώρες + την υπογραφη έργου =?
Εδώ βάζεις πολλά καρπούζια κάτω από μια μασχάλη...

Εγώ μιλάω (και ασχολούμαι) και κοστολογώ, μόνο την καλλιτεχνική εργασία.

Τιμή οργάνου (αγορά? σώματος, pickups, hardware), βίδωμα, σετάρισμα είναι ένα άλλο επάγγελμα που απαιτεί άλλες γνώσεις από αυτές ένος ζωγράφου-γραφίστα.

Τα λούστρα επίσης. Απαιτούν και άλλους εξοπλισμούς, (από ένα αερογράφο), όπως και γνώσεις χημείας για ομαλή πρόσφυση υλικών

Εάν ψάξεις στο forum, θα βρείς πολλές απαντήσεις και θέσεις.

φιλε marathon τσεκαρε τον M.C.Escher. Χαρακτης ήταν. τρελή δουλεια!
Παλιός γνωστός και χιλιομελετημένος ;D από τα φοιτητικά χρόνια. Απλά δεν είχε τη σχέση του Giger με τη μουσική (και τους ΕLP)

το ιδιο λεμε. Απλως εγω ξεκιναω απο το "ας παρω ενα οργανο να του αλλαξω τα φωτα"

ενω εσύ απο παραγγελια.

για την ιστορια δεν χρησιμοποιω αερογραφο τα σχεδια ειναι με το χερι το ιδιο και τα λουστρα (τα ιδια που χρησιμοποιω για τη δουλεια μου) τα σκαλισματα με τα αντιστοιχα εργαλεια ξυλογλυπτικης.

"βίδωμα, σετάρισμα είναι ένα άλλο επάγγελμα που απαιτεί άλλες γνώσεις από αυτές ένος ζωγράφου-γραφίστα."  - Προφανως οτι δεν κατεχω το στέλνω σε καποιον που ξέρει.

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
mariopol είπε:
το ιδιο και τα λουστρα
Ti λούστρα χρησιμοποιείς? (εάν επιτρέπεται?)

κανω φορητες εικόνες και χρησιμοποιω γομολακα(για υποστρωμα αν βολευει)

βερνικια αγιογραφιας (νεφτοδιαλυτα τα νερου ειναι επικινδυνα)

στο μπασακι περασα απλα βερνικια ξύλου. πρωτα ένα μαονι για να τονισει το σκαλισμα που το σκουπισα για να μεινει μονο στα σκαψιματα και μετα ενα αχρωμο glossy  ;D

Παιδιά να ρωτήσω εγώ κάτι ψιλοάσχετο... Αν θέλω να κάνω ένα σχέδιο πάνω στο μπάσσο μου πόσο θα πάει περίπου το μαλλί? Έχετε υπόψιν σας?

funky_bassman είπε:
Αν θέλω να κάνω ένα σχέδιο πάνω στο μπάσσο μου πόσο θα πάει περίπου το μαλλί? Έχετε υπόψιν σας?
Τελείως ασαφής ερώτηση...επισύρει ασαφείς απαντήσεις.

Εξαρτάται από

1) τη Κιθάρα. Start, Tele, άλλη, βαμένη, ξέβαφτη, καινούργια, παλιά...

2) Από το σχέδιο. Εύκολο, δύσκολο, μία όψη, 2 όψεις

3) Από την τεχνική. Η τεχνική του φίλου mariopol είναι χειροποίηση, η δική μου βασίζεται στην εκτύπωση.

4) Από το τελικό αποτέλεσμα που περιμένεις. Πχ έχω την εντύπωση ότι η γομολακα κάνει για ακουστικά όργανα (δεν είμαι σίγουρος...που είναι ο Yann?), ενώ στα ηλεκτρικά χρησιμοποιείται πολυουρεθάνη διπλής και νίτρο. Μικρό μυστικό...τη γυαλάδα δεν την κάνει το λούστρο, την κάνει το 2000λιαρο γυαλόχαρτο, οι κρέμες και η βούρτσα...

5) Από το κόστος της κιθάρας σου. Εάν η κιθάρα σου κάνει 300 ευρώ, καμμία τεχνική δεν σε συμφέρει (νομίζω).

funky_bassman είπε:
Παιδιά να ρωτήσω εγώ κάτι ψιλοάσχετο... Αν θέλω να κάνω ένα σχέδιο πάνω στο μπάσσο μου πόσο θα πάει περίπου το μαλλί? Έχετε υπόψιν σας?
ME ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΧΙΟΥΜΟΡ....

Αγ. Νικόλαος 300 euro

Παναγία Βρεφοκρατούσα 400

Αη Γιώργης 450

Εσταυρωμένος 280

......

;D ;D ;D ;D ;D

Πάντως μακάρι να είχα έστω και το 1/10 από το ταλέντο των Marathon & Mariopol

Γιατί από ιδέες υπάρχουν αλλά υπάρχει και κουλαμάρα μέγιστη (εξαιρείται το κολλητήρι όπου υπάρχει μεγάλη έφεση). 

studio54GR είπε:

Αγ. Νικόλαος 300 euro

Αη Γιώργης 450

Εσταυρωμένος 280

......

;D ;D ;D ;D ;D 
Άπαιχτος... ;D ;D ;D

Γιατί από ιδέες υπάρχουν αλλά υπάρχει και κουλαμάρα μέγιστη (εξαιρείται το κολλητήρι όπου υπάρχει μεγάλη έφεση). 
Επειδή ότι κάνω στηρίζεται στην τεχνική και όχι (πια) στην τέχνη, (για να έχω επαναλήψιμα αποτελέσματα και μείωση κόστους)...και επειδή έμαθα ότι έχεις πρόσβαση σε τσίπουρα, πές εσύ τις ιδέες σου και εδώ είμαστε!

studio54GR είπε:

Αγ. Νικόλαος 300 euro

Αη Γιώργης 450

Εσταυρωμένος 280

......

;D ;D ;D ;D ;D
ΚΑΛΑ ΕΓΡΑΨΕΣ!!!! Είμαι στο γραφείο και προσπαθώ να κρατηθώ από τα γέλια.... Σε Κωνσταντίνου και Ελένης που είναι επίκαιροι έχεις τίποτα πρόχειρο????ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ....

Λοιπόν επειδή όντως ήταν ασαφής η ερώτησή μου... Έχω αυτό το μπάσσο:

http://www.thomann.de/gr/fender_mex_60_classic_jazz_bass_rw_sb.htm

Και θα ήθελα να το κάνω σε άλλο χρώμα... Δηλαδή θα ήθελα να γίνει μαύρο με κόκκινα κ κίτρινα αστέρια... Βέβαια δεν έχω καταλήξει αν θα το κάνω σε αυτό το μπάσσο ή στο Ibanez διότι θέλω να έχω και ένα σοβαρό όργανο...και αυτή τη στιγμή το fender δεν το έχω πειράξει καθόλου εμφανισιακά... Γενικά ρε παιδί μου αυτή η μετατροπή πόσο θα πάει?

Κατ΄αρχήν επέστρεψε στα χέρια μου η μαύρη explorer....

έχω επίσης 2-3 σωματάκια το ένα είναι από Yamaha ninja samourai katana klp

και το άλλο double cut

Τα αστερια που λες funky_bassman εχω την εντυπωση οτι μπορουν να γινουν και με αυτοκολλητα ή decals πανω στη βαφη και μετα να περαστει το λουστρο απο πανω.

studio54GR είπε:
Κατ΄αρχήν επέστρεψε στα χέρια μου η μαύρη explorer....
...και ξύνεσαι για τέτοια?

dscn2051.jpeg

Τα αστερια που λες funky_bassman εχω την εντυπωση οτι μπορουν να γινουν και με αυτοκολλητα ή decals πανω στη βαφη και μετα να περαστει το λουστρο απο πανω.
Το μπασάκι κάνει στον Θωμά 700 ευρώ...δεν είναι κρίμα? Τα αυτοκόλλητα φαίνονται και τα decals eίναι διαφανή (δεν θα φαίνονται στο μαύρο).

Το συγκεκριμένο σώμα θέλει 1) τρίψιμο να φύγει το λούστρο 2) στοκομαζέματα για να φύγουν οι ατέλειες 3) βάψιμο 4) Λουστράρισμα-γυάλισμα

Φίλε funky_bassman θα σου απαντήσω σε λίγο σε pm

Δηλαδή λες να το κάνω homemade???Την τελευταία φορά που το προσπάθησα στο Ibanez μου το αποτέλεσμα ήταν αυτό...

DSC00306.jpg
Οπότε λέω να το ξήλώσω αυτό και να το κάνω μάυρο με αστέρια...

Τα προβλήματα στις homemade καταστάσεις δεν είναι (συνήθως) τα βαψίματα. Είναι στην προεργασία του σώματος (τριψίματα, στοκαρίσματα, filler...) και μετά στα λούστρα. Όπως έχω καταλάβει η μαγκιά στο λουστράρισμα δεν είναι απλά στο να το περάσεις, αλλά στο να το γυαλίσεις. Φίλε bassmann και εγώ στο Ibanez θα έκανα τις δοκιμές (που δεν έχω να χάσω τίποτα). Εάν αποφασίσεις home καταστάσεις, εδώ είμαστε!

Πάντως το πιο εύκολο για homemade είναι αυτό (ρωτήστε τον Odis...που το έκανε μέσω e-mail ;D ;D), απλά δεν είναι λείο. Αντί για γράμματα, θα βάλεις αστέρια. Studio δεν κάνεις ένα από τα σώματα έτσι?

http://www.customshop.gr/stratosphere.html

funky_bassman είπε:
Δηλαδή λες να το κάνω homemade???Την τελευταία φορά που το προσπάθησα στο Ibanez μου το αποτέλεσμα ήταν αυτό...
Eεεεε, ασ' το καλυτερα το fender, βουρ ξανα στο ibanez!

Το μπασάκι κάνει στον Θωμά 700 ευρώ...δεν είναι κρίμα? Τα αυτοκόλλητα φαίνονται και τα decals eίναι διαφανή (δεν θα φαίνονται στο μαύρο).
Ειναι κριμα, ειναι ωραιο οργανο και εχει και το ibanez για... μουλαρι! Καποιος εμπειρος επαγγελματιας δεν θα μπορουσε να το δουλεψει ετσι ωστε να ειναι επιπεδο το λουστρο και να μην 'φουσκωνουν' τα αυτοκολλητα? Το θεμα ειναι οτι δεν αξιζει.

Aρχιζει να με γαργαλαει η ιδεα να... ξαναβιασω το δικο μου  :D

Παρόμοια θέματα

Trending...

Νέα θέματα

Back