Wow! και
OurDarkness ασχολούμαι ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ με τα συνθ ίσως περισσότερο από 25 χρόνια, και ακόμα είμαι λάτρης τους. Σας λέω λοιπόν πως όλα τα σύνθ του κόσμου να βάλεις μαζί, δεν μπορούν να τα βάλουν με ένα μπαγλαμαδάκι, ή ένα αφρικανικό μονόχορδο ή ακόμα με ένα κομμάτι καλάμι. ;D
Ο "κάποιος" που ανέφερα ότι με έπεισε για την αξία των συνθ, είναι ο τότε δάσκαλός μου Δ. Παπαδημητρίου. Τότε παρακολουθούσα τα μαθήματα μουσικής θεάτρου και κινηματογράφου του Νάκα στα οποία δίδασκε. Την εποχή εκείνη λοιπόν είχε βγεί το VL1 και με είχε συνεπάρει … Έλεγα και εγώ τότε αυτά που μου λέτε εδώ… ;D
------------------------------
Τα σύνθ (ως γεννήτριες) δημιουργήθηκαν κατ αρχήν για επιστημονικούς λόγους, και αργότερα για καλλιτεχνικούς και εμπορικούς.
Το κάθε μέρος διαμόρφωσης που υπάρχει σε ένα σύνθ, είναι προσπάθεια να αποδοθεί ένας προϋπάρχων στην φύση τρόπος. Τα μέρη αυτά γίνονται όλο και καλύτερα … αλλά ακόμα δεν μπορούν να αποδώσουν τα φυσικά ηχοχρώματα.
Το πχ sine wave είναι μια κυματομορφή που υπάρχει στην φύση "κεκαλυμμένη".
Η φύση δηλαδή την χρησιμοποιεί σε πιο σύνθετες μορφές …
Όταν την ακούμε από ένα σύνθ αποκομμένη, νομίζουμε ότι δήθεν κάτι νέο κάναμε …. Αλλά δεν …
Όταν την διαμορφώνουμε με LFO, VCO κλπ, πάλι νομίζουμε ότι κάτι νέο κάναμε αλλά πάλι δεν …
Ο Θεός γελάει … ;D
Για να γίνω κατανοητός θα φέρω ένα παράδειγμα ..
Αν προσπαθήσουμε να κατασκευάζουμε έναν άνθρωπο,
στο τέλος θα καταλήξουμε να έχουμε φτιάξει ένα τέρας πχ Φρανκενστάιν.
Το τέρας πιθανόν να μας αρέσει ως κάτι νέο, και να δημιουργήσουμε και άποψη περί τεράτων,
να λέμε να ορίστε καταφέραμε να φτιάξουμε ένα golem κάτι που δεν έκανε η φύση…
Και φυσικά δεν κάνει κάτι τέτοιο η φύση αφού το φτιάχνει καλύτερο και τελειότερο - αν όχι τέλειο.
Αλλά παρ όλα αυτά που λέμε, διακαής μας πόθος θα εξακολουθεί να είναι η "σύλληψη" της φύσης.
Να καταφέρουμε δηλαδή να δημιουργήσουμε έναν τέλειο άνθρωπο.
Και με τα σύνθ το ίδιο συμβαίνει …
Αν αναλύσουμε ένα πχ PAD θα δούμε πως αποτελείται από μια κυματομορφή που την διαμορφώνουμε "έτσι" (μιμούμενοι φυσικά φαινόμενα) και μετά την περνάμε από εφέκτορα (μιμούμενοι άλλα φυσικά φαινόμενα).
Αυτό νομίζουμε πως δεν θα μπορούσε να παραχθεί φυσικά, αλλά είναι λάθος μας.
Αν μπορούσαμε να διαθέσουμε τα χρήματα ώστε να φτιάξουμε ένα όργανο που να έχει τις κοιλότητες που χρειάζονται για να περνάμε τον ήχο από το ένα μέρος στο άλλο ώστε να διαμορφώνεται, να επαναταλαντώνεται με τον εαυτό του ή με άλλους ήχους, και μετά να μπει σε έναν άλλον διαμορφωμένο χώρο για να πάρει delay και κατευθείαν σε κάποιον άλλο για reverb κλπ ….. ;D ;D ;D στο τέλος ο ήχος αυτός θα ήταν πολύ καλύτερος από τον συνθετικό που θα ακουγόταν ψεύτικος.
Το σύνθ όμως μας δίνει την ευκολία να γίνεται εύκολα και ανέξοδα, αλλά ο ήχος δεν θα καταφέρει να είναι τόσο πλούσιος όσο ο φυσικά παραγόμενος και θα είναι "τέρας" - "ύβρης".
Οι ταλαντώσεις με τα feedback που συμβαίνουν στο σκάφος μιάς κιθάρας, μπορεί να τους
ΜΙΜΗΘΕΙ και το DX 7 αλλά μέχρι 6 φορές ενώ στην κιθάρα η παλινδρόμηση γίνεται εκατομμύρια φορές … Τότε η κιθάρα του DX7 θα είναι ανάπηρη – φράνκενστάιν.
Οκ και ο φρανκεστάιν αρέσει και κόβει εισιτήρια ;D …
αλλά θα πρέπει αυτό που κάνουμε να γνωρίζουμε τι είναι.
Τα DX7 που πήγαιναν για σέρβις είναι λογικό να είχαν κάνει πρίν reset …
Σιγά μην στείλω για σέρβις το όργανό μου και τους δώσω και τους ήχους μου. ;D
¨όταν το παραλάβω, του κάνω ένα sysex και φορτώνω πάλι τους δικούς μου.
Endless Sustain … :

:

:
Η "εις Άπειρον Έκταση" υπάρχει στην φύση σε άλλα θέματα.
Δεν την συναντάμε όμως σε φυσικούς ήχους γιατί δεν χρειάζεται.
Τι χρησιμότητα θα είχε;
Τώρα για να απαντήσω γραμμή – γραμμή σε αυτά που μου λέτε,
και με αποδείξεις κιόλας,
θα χρειαστεί πολύς χρόνος και αρκετές σελίδες πληκτρολόγησης …
και ηχητικά παραδείγματα.
Τέςπα, οι ήχοι είναι αυτοί που είναι, και δεν έχει νόημα να διυλίζουμε τον κώνωπα.
Ο καθένας όπως το αντιλαμβάνεται ... :-\