HURT...

• Thread starter Thread starter ez
  • Start date Start date
  • Last post Πρόσφατη δραστηριότητα Πρόσφατη δραστηριότητα:
  • Απαντήσεις Απαντήσεις: Απαντήσεις 18
  • Εμφανίσεις Εμφανίσεις: Εμφανίσεις 3K

ez

Performance Guru
Πόντοι
1,038
Όταν πρωτοάκουσα (και λίγο αργότερα είδα) την εκτέλεση του τραγουδιού αυτού απο τον Johnny Cash, "έφαγα" ένα απο τα μεγαλύτερα χαστούκια των τελευταίων ετών.

Υπήρξε το έναυσμα να θυμηθώ εκ νέου τον μυθικό καλλιτέχνη και να γνωρίσω την εκπληκτική σειρά δίσκων που με την καθοδήγηση του Rick Rubin κυκλοφόρησε στο τέλος της καριέρας του. Θα πω μόνο τούτο, το έχω αναρωτηθεί και απο μικροφώνου:

χρειάζεται κάποιος να φτάσει στο κατώφλι του θανάτου για να παράξει τέτοιο αποτέλεσμα με τόσο λίγα μέσα; Την εποχή εκείνη ξεκινούσαμε με τον Σωτήρη Ζήση (μπάσο) τη δημιουργία ενός ακουστικού σχήματος (αρχικά σαν ντουέτο) και ηχογραφήσαμε ένα ντέμο με 3-4 τραγούδια. Αβίαστα, χωρίς αναλύσεις και περαιτέρω σκέψεις παίξαμε ζωντανά (one take) και το κομμάτι αυτό.

Μιάς και το όνομα Johnny Cash αναφέρθηκε απο αρκετούς σε προηγούμενο ποστ που κατέθεσα, το μοιράζομαι μαζί σας ελπίζοντας να σας αρέσει.

hurt_+.mp3

Attachments

Πολυ πολυ ωραιο!

αν και δυσκολα θα καταφερει να το πει καποιος και να μην γινει η συγκριση με τον κας, ακομα και οι ναιν ιντς νειλς μου φαινεται πως το λενε ''χειροτερα''! :)

μου φαινεται πως ειναι και ενα ''κλικ'' πιο αργο απο το κανονικο?

BigAlejandro είπε:
Πολυ πολυ ωραιο!

αν και δυσκολα θα καταφερει να το πει καποιος και να μην γινει η συγκριση με τον κας, ακομα και οι ναιν ιντς νειλς μου φαινεται πως το λενε ''χειροτερα''! :)

μου φαινεται πως ειναι και ενα ''κλικ'' πιο αργο απο το κανονικο?
Ευχαριστώ. Νομίζω πως ναί, είναι πιό αργό, έτσι μου βγήκε...

Η εκτέλεση των 9"νέιλς είναι παντελώς άλλη ιστορία...προσωπικά δεν μου αρέσει και πολύ - όπως και γενικά η δουλειά και ο ήχος του γκρούπ...

Το μεγαλείο με τον Johnny Cash στα τελευταία του ήταν πως ό,τι κι αν διάλεγε να πεί το έκανε 100% δικό του. Είμαι πολύ σίγουρος πως αρκετοί θα πιστεύουν πως το κομμάτι αυτό είναι δικό του.

Όταν διαλέγεις να παίξεις ένα τέτοιο τραγούδι απο έναν τόσο χαρισματικό και προσωπικού ύφους καλλιτέχνη χωρίς να το αλλάξεις/διασκευάσεις, αναπόφευκτα υπόκεισαι στη σύγκριση. Δεν ενοχλεί (τουλάχιστον εμένα), γίνεται για να τιμήσεις τον εκάστοτε μουσικό και να "ξεβρακωθείς" φανερώνοντας την ταπεινότητα σου και τον θαυμασμό στο έργο του.

Δεν θα ΤΟΛΜΟΥΣΑ να συγκριθώ με τέτοιους τύπους ακόμα κι αν ο στίβος είναι 3 λεπτά και 4 ακόρντα...

πολύ καλή απόδοση

η θλίψη του Cash ταιριάζει σ' αυτούς τους στίχους περισσότερο από την ένταση των ΝΙΝ

πέρυσι στη συναυλία χάθηκαν οι στίχοι μέσα στις δύο τσιτωμένες Les Paul, αδίκησαν οι ίδιοι το κομμάτι τους

Όσες φορές και να το ακούσω αυτό το τραγούδι πάντα θα μου σηκώνει την τρίχα. Για 'μένα το μοναδικό κομμάτι ever που μπορεί και εκφράζει την γνήσια θλίψη.

Πολύ καλή διασκευή, πολύ καλή επιλογή.

πάρα πολύ καλό, αν και όπως είπες ήδη:

ez είπε:
Όταν διαλέγεις να παίξεις ένα τέτοιο τραγούδι απο έναν τόσο χαρισματικό και προσωπικού ύφους καλλιτέχνη χωρίς να το αλλάξεις/διασκευάσεις, αναπόφευκτα υπόκεισαι στη σύγκριση
Πάντως, το είχα ήδη κατεβάσει από το site σας ;)

EZ ΠΟΛΥ καλο, και το fretless του Θοδωρη δινει (και δενει) πολυ.

Παντως βρισκω οτι αυτο που πραγματικα, εκτος απ το vocal performance του Cash, εκτοξευει το κομματι ειναι η b5 που παιζει στο Am.

ΠΟΛΥ spooky

Πραγματικά καταπληκτική εκτέλεση του κομματιού και είναι πολύ κοντά συνειρμικά στη version Του Cash από το American recordings. Και για την ιστορία, μεγάλο ενδιαφέρον πραγματικά έχει και η ίδια αναφορά του Cash στην αυτοβιογραφία του για τον τρόπο που συναντήθηκε με τον Rubin για το πως τελικά μετά από πολλές αρνήσεις και ενδοιασμούς του Cash να συνεργαστεί με τον Rubin και την American, ο Cash δέχτηκε. Η πρόταση ήταν απλή. Ο Rubin του είπε πως δεν θα επέμβει καθόλου στα κομμάτια του. Ο Cash θα τραγουδούσε όποιο τραγούδι του άρεσε μαζί me κάποια κομμάτια που θα πρότεινε ο Rubin, απόλυτα σύμφωνα με το στυλ και ύφος τους Johnny. Η συνάντηση έλαβε χώρα στο σαλόνι του σπιτιού του Rubin. Ο Cash είχε μια κιθάρα και δίπλα υπήρχε ένα μαγνητόφωνο όπου ο Cash θα αποφάσιζε πότε θα ηχογραφηθεί ένα κομμάτι. Όλα τα άλλα είναι ιστορία...

Ο ίδιος ο Cash γράφει: "...his idea (Rubin's) connected directly with a desire I'd had for years to make just such an album, a collection of my favorite songs recorded very intimately with just my voice and guitar, as if it were midnight and you and I were in a room together all by ourselves".

Το κομμάτι αυτό είναι πολύ ιδιαίτερο και πιστεύω πως και εσείς αποτυπώσατε το ίδιο έντονο συναίσθημα. 

gdevelek είπε:
πέρυσι στη συναυλία χάθηκαν οι στίχοι μέσα στις δύο τσιτωμένες Les Paul, αδίκησαν οι ίδιοι το κομμάτι τους
Κάποιος δεν παρακολουθούσε μάλλον την συναυλία ε;  :P

Έπαιζε μόνο μια κιθάρα ακουστική, που απλά σε μερικές φάσεις που ανεβαίνει

το κομμάτι είχε γκάζια. Η συναυλία γενικά ήταν σεμινάριο για ήχο και φώτα.

Τώρα στο κομμάτι, όταν είδα Hurt & EZ, περίμενα πιο μπλουζίστικη άποψη,

αλλά γενικά μου άρεσε πολύ, ειδικά η φωνή.

zappa είπε:
Κάποιος δεν παρακολουθούσε μάλλον την συναυλία ε;  :P

Έπαιζε μόνο μια κιθάρα ακουστική, που απλά σε μερικές φάσεις που ανεβαίνει

το κομμάτι είχε γκάζια. Η συναυλία γενικά ήταν σεμινάριο για ήχο και φώτα.
στη συναυλία που εγώ πήγα, υπήρχε μια les paul που έπαιζε φουλ γκαζι, και ορισμένες φορές έπιανε κι ο τρεντ άλλη μία μαύρη λπ, κι αυτή φούλ γκάζι

αυτό - φυσικά - δεν σημαίνει πως σε κάθε τραγούδι ακούγονταν κι οι δύο κιθάρες, ούτε κι ότι δεν υπήρξε και φάση με ακουστική, και όντως στο Hurt υπήρξε, όπως αναμενόταν, ακουστική

Sorry νόμιζα ότι οι στίχοι και οι τσιτομένες κιθάρες που έγραφες

ήταν στο hurt, για το οποίο μιλάμε.

το Hurt  το απέδωσαν ήρεμα, σε άλλα βούλωνα τα αυτιά μου, και καθόμουν και στις κερκίδες

Πολύ όμορφη δουλειά.

Και πώς να μην είναι αφού πατάει σταθερά στη συγκλονιστικότερη διασκευή των τελευταίων χρόνων. ;)

(Αν ήμουν στη θέση του Reznor και άκουγα αυτό το κομμάτι, θα έβαζα σ'ένα φάκελλο πενήντα - εκατό χιλιάρικα cash για τον Cash και θα έφευγα να σπουδάσω οδοντίατρος νυχτερίδων.)

Εκπληκτικο :o Μ'αρεσει και απο Κας και απο ΝΙΝ και απο εσας. Συγχαρητηρια...

Εκτελεσάρα σε μια κομματάρα... Μπράβο παιδιά...

RayDTutto είπε:
Εκτελεσάρα σε μια κομματάρα... Μπράβο παιδιά...
και live το παιζουν ακομα καλυτερα!  ;)

Παρόμοια θέματα

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back