ELIANIOS είπε:
Γιατί είναι κακό να χαρακτηρίζεσαι ως προγοναλάτρης ?
Τι το κακό έχει να θαυμάζεις να τιμάς και να μελέτας την ιστορία και τα προγόνια σου ?
Εξαρτάται πως ορίζεις την προγονολατρεία. Το να θαυμάζεις τα επιτεύγματα ενός πολιτισμού τίποτα το κακό δεν έχει. Το να οικειοποιείσαι όμως τα επιτεύγματα αυτά ως γνήσιος απόγονος - και επομένως ως πολιτιστικός κληρονόμος - είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, τη στιγμή που διανύεις από τις πιο σκοτεινές στιγμές σου ως λαός. Αυτού του τύπου η προγονολατρεία έχει οδηγήσει στα καταστροφικά κλισέ των "κουτόφραγκων", του "όταν εμείς χτίζαμε τον Παρθενώνα, αυτοί μάζευαν βελανίδια" κλπ.
Δεν ξέρω τι κατάσταση επικρατεί σήμερα στα σχολεία, όταν όμως ήμουν εγώ μαθητής υπήρχε μία προπαγανδιστική προβολή του αρχαίου μεγαλείου "μας", σε βαθμό που σε έκαναν να πιστεύεις πως ο Φειδίας και ο Αριστοτέλης είναι προπαππούδες σου και αναμφισβήτητα κουβαλάς και εσύ κάτι από το λαμπερό τους πνεύμα. Βγαίνοντας όμως στην πραγματική κοινωνία, αν είσαι λογικός άνθρωπος, βλέπεις ότι καμία σχέση δεν έχει το πνεύμα και η πρακτική του νεοέλληνα με τον Αριστοτέλη. Εμείς αντί για Παρθενώνες χτίζουμε αυθαίρετα στα δάση που πρώτα κάψαμε. Αντί να υπηρετούμε την "πόλη", την κατακλέβουμε. Η συλλογικότητα είναι έννοια άγνωστη για εμάς. Τα λαμόγια ανταμείβονται, δεν εξοστρακίζονται. Σε όλους τους δείκτες βγαίνουμε τελευταίοι (άντε προτελευταίοι) και μοιάζουμε περισσότερο με αφρικανική χώρα, παρά με ευρωπαϊκή. Παρατηρώντας όλα αυτά, πολιτιστικά δεν μπορώ να αισθανθώ απόγονος κανενός Αριστοτέλη και ταυτόχρονα εκνευρίζομαι με όσους επειδή τυχαίνει να μιλάνε μία εξέλιξη των αρχαίων ελληνικών βαυκαλίζονται με το μεγαλείο "των προγόνων μας". Αν απλά θαυμάζουν τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, όπως θα μπορούσαν να θαυμάζουν τον πολιτισμό των αρχαίων Αιγυπτίων ή των Αζτέκων, δεν έχω κανένα πρόβλημα. Όχι όμως να θεωρούμε ότι είμαστε απόγονοι αυτών των ανθρώπων, γιατί έμμεσα με αυτόν τον τρόπο αποπροσανατολιζόμαστε από τα σημερινά μας χάλια.
Και γονιδιακά όμως να το δει κανείς, αποτελεί πλήρη παραλογισμό το να θεωρούμε ότι είναι πρόγονοι μας οι αρχαίοι έλληνες που έζησαν εδώ πριν 2500 χρόνια. Συγγνώμη αν στεναχωρώ κάποιους, αλλά είμαστε περισσότερο απόγονοι των τούρκων, σλαβικών και αλβανικών φυλών. Επίσης έχουμε σοβαρές προσμίξεις με κάθε λογής εθνότητα. Εγώ έχω μία γιαγιά γαλλίδα, μία προγιαγιά παλαιστίνια, ενώ στο χωριό του παππού μου μιλούσαν αλβανικά. Ας ρίξουμε λοιπόν μία γρήγορη ματιά στα γενεαλογικά μας δέντρα, προτού εξάρουμε το μεγαλείο των "προγόνων μας".
Κατά τα λοιπά θαυμάζω τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Τον θαυμάζω όμως ως έναν πολιτισμό κάποιων ανθρώπων που έζησαν στον χώρο που ζούμε κι' εμείς και όχι ως τον πολιτισμό των προγόνων μας.
Πάντα φιλικά
εντιτ: με πρόλαβε ο SF σε πολλά από αυτά που ήθελα να πω..