Η Google μπαίνει στο χορό των Λειτουργικών Συστημάτων επίσημα με το Google Chrome Operating System – τα «γλέντια» ξεκινούν το 2ο εξάμηνο 2010
Η Google μπαίνει στο χορό των Λειτουργικών Συστημάτων επίσημα με το Google Chrome Operating System – τα «γλέντια» ξεκινούν το 2ο εξάμηνο 2010
9 Ιουλίου 2009, 12:37
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την μαζική επικράτηση στις υπηρεσίες αναζήτησης -και όχι μόνο- του Διαδικτύου, της εταιρείας Google, αφήνοντας λοιπές προτάσεις αρκετά πίσω στον ανταγωνισμό. Το γεγονός αυτό αποτελεί από μόνο του έναν άθλο για τα δεδομένα της βιομηχανίας αν σκεφτούμε ότι σε χρονικό διάστημα λίγων ετών έγινε η κυρίαρχος εταιρεία αναζητήσεων στον πλανήτη, με τεράστια έσοδα από τις διαφημίσεις, εξίσου τεράστιες επενδύσεις εν γένει στην τεχνολογία και στην εξέλιξή της, καινοτομίες, δωρεάν λογισμικό…ένα μόνο έλειπε και ήταν μία από τις μεγαλύτερες συζητήσεις στους κύκλους των «κομπιουτεράδων» ανά την υφήλιο: αν και πότε αποφασίσει η Google να εκδώσει ένα Λειτουργικό Σύστημα για υπολογιστές. Την Τρίτη 7 Ιουλίου 2009, που ενδεχομένως στο μέλλον να θεωρηθεί ιστορική ημερομηνία, η Google ανακοίνωσε την εισαγωγή της στα Λειτουργικά Συστήματα, με το Google Chrome Operating System (OS).
Ο λόγος που η Google αποφάσισε να προβεί στην κίνηση αυτή ήταν οι ίδιοι οι χρήστες, καθώς όπως γράφει στην ανακοίνωσή της «άκουγε» από πολλούς παράπονα για το πώς λειτουργούν τα υπάρχοντα OS, την δυσκολία χρήσης τους, την ανάγκη συνεχών ενημερώσεων / αναβαθμίσεων, με λίγα λόγια η Google παρατήρησε την γενική ομολογία ότι «οι υπολογιστές πρέπει να γίνουν καλύτεροι». Ο απλός, μέσος άνθρωπος θέλει να έχει άμεση πρόσβαση στο e-mail του, χωρίς να χρειάζεται όπως σήμερα, να περιμένει πρώτα να «φορτώσει» το OS, κατόπιν να φορτώσει ο οποιοσδήποτε Διαδικτυακός πλοηγός (Firefox, Internet Explorer, Safari, Opera, κλπ) και ύστερα από όλα αυτές τις καθυστερήσεις / ώρα αναμονής να κάνει χρήση της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας. Όπως και να το κάνουμε αυτό δεν λέγεται «τεχνολογία» για το 2009. Ίσως να ήταν αποδεκτό πριν από 10 χρόνια (που και πάλι δεν ήταν) αλλά σήμερα είναι μια δύσχρηστη διαδικασία.
Επίσης οι χρήστες θέλουν να μην ανησυχούν για ιούς και κακόβουλα προγράμματα. Θέλουν τα δεδομένα τους να είναι διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή χωρίς να φοβούνται για πιθανές απώλειες (πχ χάλασε ο σκληρός δίσκος) ή να σκοτίζονται μονίμως με την διαδικασία του backup. Και φυσικά οι χρήστες θέλουν ένα μηχάνημα που να μην μειώνονται οι επιδόσεις / ταχύτητά του όσο περνά ο καιρός / το χρησιμοποιούν (βλέπε Windows), απεναντίας θέλουν έναν υπολογιστή που να λειτουργεί στο 100% της απόδοσης όπως την πρώτη μέρα που το αγόρασαν (άλλωστε τι είναι; Σίδερα που οξειδώνονται σταδιακά

Έτσι λοιπόν η Google θεωρεί ότι, το τι εστί «Operating System» (Λειτουργικό Σύστημα) πρέπει να το ξανα-σκεφτούμε και με αυτό ως βάση, αποφάσισε να ανακοινώσει την είσοδό της στην αρένα των OS. Η σχεδίαση/αρχιτεκτονική του είναι θεμελιωδώς διαφορετική.
Το Google Chrome OS είναι ένα ξεχωριστό εγχείρημα από το πρόσφατο OS με την ονομασία Android που σχεδιάστηκε εξ αρχής για φορητές συσκευές – από κινητά τηλέφωνα έως υπολογιστές netbook κατηγορίας. Το νέο Chrome OS δημιουργείται με σκοπό να καλύψει τις ανάγκες του ανθρώπου που κάνει αρκετή χρήση του Διαδικτύου καθημερινά (άμεσα ή έμμεσα οι περισσότεροι πλέον το κάνουμε), που θέλει οι εφαρμογές του να φορτώνουν άμεσα, που θέλει να έχει πρόσβαση στα δεδομένα του από όπου και αν βρίσκεται και γενικότερα να βιώσει όλα τα αντίθετα από αυτά που περιγράψαμε στην προηγούμενη παράγραφο. Το GC OS θα τρέχει σε οποιοδήποτε υπολογιστή έχει κεντρικό επεξεργαστή των οικογενειών x86 (που σχεδόν «φοράνε» οι περισσότεροι υπολογιστές ανεξαρτήτως κατηγορίας) και ARM (που συναντάμε σε υπερ-φορητές συσκευές όπως αρκετά κινητά τηλέφωνα, MP3-videoόφωνα και μερικά netbook).
Επίσης οι εφαρμογές που θα αναπτυχθούν σε αυτό, επειδή ακριβώς θα είναι γραμμένες σε γλώσσα διαδικτυακή γλώσσα προγραμματισμού, θα μπορούν να «τρέχουν» όχι μόνο σε GC OS, αλλά και σε Windows, Mac και Linux. Τα πρώτα μηχανήματα με GC OS θα εμφανιστούν στο δεύτερο εξάμηνο του 2010 υπό την μορφή των netbook και στην πορεία θα εξαπλωθεί και στα επιτραπέζιους, «δυνατούς» υπολογιστές. Μάλιστα στο τέλος του 2009 η Google είπε ότι θα διαθέσει όλο τον κώδικα (δηλαδή τις χιλιάδες γραμμές προγραμματισμού) του GC OS, στην κοινότητα «ανοιχτού λογισμικού» (δωρεάν δηλαδή), ώστε ο οποιοσδήποτε προγραμματιστής το επιθυμεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη ελεύθερα. Ε, ρε γλέντια που έχουν να δουν τα μάτια μας από το 2010…εν αναμονή λοιπόν! (περισσότερες πληροφορίες:
http://googleblog.blogspot.com/2009/07/introducing-google-chrome-os.html)
απο www.zougla.gr