Έχω δουλέψει υπέρ-αρκετά το FL Studio (την έκδοση 20 Signature) και μπορώ να σου πω σε τι ακριβώς είναι καλό και σε τι είναι απαράδεκτο. Αρχικά να σε ενημερώσω ότι υπάρχει η free βασική έκδοση του FL Studio, όπου μπορείς να το κατεβάσεις, να ηχογραφήσεις, να παίξεις όσο θες, απλά δε μπορείς να ανοίξεις αποθηκευμένα project files.
Δεν έχω καταλάβει το τι ζητάς όμως. Ένα πρόγραμμα DAW δε το παίρνεις τόσο για το πόσα και το τι όργανα έχει, αλλά για τις πρωταρχικές του λειτουργίες. Το FL Studio είναι βασισμένο στη νοοτροπία λούπας/pattern και automation. Αυτό το καθιστά μοναδικό στον τρόπο που δουλεύει συγκριτικά με όλα τα άλλα προγράμματα. Το πιο κοντινό είναι ίσως το Ableton Live αλλά και αυτό είναι αρκετά διαφορετικό. Τα υπόλοιπα (Reaper, Cubase, Studio One, Logic, κτλ) δουλεύουν πάνω κάτω με τον ίδιο τρόπο.
Άρα, βάσει του πρώτου σκέλους του ζητήματός σου, λέω ναι, το FL Studio είναι ίσως το πιο κατάλληλο για αυτό που θες να κάνεις.
Πάμε τώρα στο δεύτερο σκέλος που δεν έχω καταλάβει τι θέλεις να πεις.
Αρχικά θα σου πω το εξής: Για να γράψεις "ήχο" υπάρχουν 3 διαφορετικοί τρόποι:
1) Μικρόφωνο, που τραβάει ότι ακούει
2) Γραμμή, που παίρνει ήδη τον προ-υπάρχον ήχο μιας συσκευής, πχ Digital/Stage Piano που έχει φορτωμένους ήχους, ή Synthesizer που φτιάχνει ήχους.
3) Midi, που ουσιαστικά στέλνεις πληροφορία, όχι ήχο, όπου το πρόγραμμα παίρνει την πληροφορία και την βάζει ένα εικονικό όργανο (Virtual Instrument, VST) και στο τέλος ακούς ότι ήχο έχεις φορτώσει εσύ.
Υπάρχουν λοιπόν 2 ειδών VST οργάνων - Sample libraries, που έχει ηχογραφημένους ήχους νότα-νότα, όπως πχ ένα βιολί ή ένα πραγματικό grand piano, και Synthesizers, που φτιάχνουν ήχο από την αρχή, όπως θα έκανε ένα αναλογικό synthesizer. Το λέω αυτό γιατί καταλαβαίνω ότι ίσως να μην έχεις γνώση το τι ακριβώς είναι τα samples.
Φαντάζομαι εσύ έχεις ένα midi controller και θες να φορτώσεις ένα όργανο - και η ερώτησή σου είναι αν το FL έχει αρκετά προ-εγκατεστημένα όργανα? Έχει, αναλόγως ποια έκδοση θα πάρεις. Μπορείς να δεις τις διαφορετικές εκδόσεις εδώ:
https://www.image-line.com/fl-studio/compare-editions/
Εκεί θα δεις ξεχωριστά την κατηγορία "instruments", τι έχει και τι δεν έχει κάθε έκδοση. Μπορείς σίγουρα να ψάξεις στο YouTube για κάθε όργανο, να δεις αν σε ενδιαφέρει ή όχι. Πχ τα πολύ γνωστά τα έχει μόνο η τελευταία έκδοση (Harmless, Harmor, Morphine, Ogun, Sakura, Sawer, κτλ).
Εγώ να σου πω ότι όποιο πρόγραμμα και να πάρεις, σίγουρα θα χρειαστεί να ανοιχτείς σε plugins-vst που δεν έχει το πρόγραμμα από μόνο του. Υπάρχουν αρκετά Free, και υπάρχουν και αρκετά φθηνά και καλά για να πειραματιστείς.