Φυσαρμόνικα - Κλειδιά και άλλες απορίες.

jks4050

Νέο μέλος
Πόντοι
16
Καλησπερα, μερικά άρθρα στο παρόν φόρουμ περι φυσαρμόνικας μου κέντρισαν το ενδιαφέρων και σε μια παραγγελιά απο τον θωμα μπήκε και μια φυσαρμόνικα C ματζόρε  ;D

Με την βοηθεια καποιον άρθρων και βιντεο ενος χρηστη στο φόρουμ το όργανο αυτο με κέρδισε μιας και ασχολούμαι με αυτο τις τελευταίες μέρες.

Έχω την εξής απορία - αν και έχω καταλάβει της Θέσης

Straight & Cross.

1.Για να παίξω Βlues πρέπει να εξασκηθώ περισσότερο σε Cross Harp. ???

2.Πως να ξέρω ποιο κλειδί πρέπει να επιλέξω (αυτό με των κύκλο των 4ων και 5ων) - αυτο ειναι η έλλειψη μουσικής παιδείας ετσι ???

3.Το U block νομιζω δεν θα το καταφερω ποτε - ειναι τοσο δυσκολο  ???

4.Τα ακκορντα σε ολα τα κλειδια ειναι στις ιδιες τρυπες - δηλαδη φυσωντας 1^2^3 παίρνεις C σε μια C ματζορε - σε μια που ειναι στο κλειδι του Α παίρνεις τα αντίστοιχα Α κτλ  ???

Αυτα προς το παρων, και ελα τραγουδακι να χαλαρωσουμε λιγο  8) 8) 8)

U_block.jpg

Φιρί-φιρί το πάς...να ξαναγυρίσει.... 8)

Μarathon δεν ασχολούμαι με ξύλα και φινιρίσματα, πεταλακια και καλώδια, μην μου το χαλας - έχω γιατρευτεί  ;D ;D ;D

Το τραγουδακι σου αρεσε, εχεις και Reso - παιζουμε

saviola είπε:
1.Για να παίξω Βlues πρέπει να εξασκηθώ περισσότερο σε Cross Harp. ???

4.Τα ακκορντα σε ολα τα κλειδια ειναι στις ιδιες τρυπες - δηλαδη φυσωντας 1^2^3 παίρνεις C σε μια C ματζορε - σε μια που ειναι στο κλειδι του Α παίρνεις τα αντίστοιχα Α κτλ  ???
ΝΑΙ και στα δύο .

2.Πως να ξέρω ποιο κλειδί πρέπει να επιλέξω (αυτό με των κύκλο των 4ων και 5ων) -
Το πινακάκι που ανέβασες τα λέει ωραία .... όταν παράδειγμα παίζει η μπάντα από Μι επιλέγεις φυσαρμόνικα Λα .

Όταν παίζει από Σολ, εσυ φισαρμόνικα Ντο .

Η τέταρτη βαθμίδα της κλίμακας που παίζει το blues δλδ .

:)

kostas80 είπε:
Το πινακάκι που ανέβασες τα λέει ωραία .... όταν παράδειγμα παίζει η μπάντα από Μι επιλέγεις φυσαρμόνικα Λα .

Όταν παίζει από Σολ, εσυ φισαρμόνικα Ντο .

Η τέταρτη βαθμίδα της κλίμακας που παίζει το blues δλδ .
Το πινακάκι μιλάει για την πέμπτη της root....  ;)

audiokostas είπε:
Το πινακάκι μιλάει για την πέμπτη της root....  ;)
Αν κοιτάξεις καλύτερα θα δεις ότι η πρώτη στήλη αναφέρεται στη φυσαρμόνικα που χρησιμοποιούμε ...... η δεύτερη και η τρίτη στις κλίμακες που παίζουν  ;)

Έχεις δίκιο, συγγνώμη.

Με μπέρδεψαν οι επικεφαλλίδες.

Είναι λίγο μπερδευτικό όντως .... μπορεί να ξεμπερδεύτηκε και ο saviola όμως  ;D

Kostas80 - 5 κλειδια επανω δηλαδη θα μετραω για την straight harp.

πχ αν παιξεις κιθαρα σε κλειδι Ε,

τοτε επιλεγω φυσαρμονικα με κλειδι Β για να εχω σε Straight Position κλειδι B

ή              >>            >>              Ε      >>      >>        Cross Position          E

??? ??? ???

saviola είπε:
Kostas80 - 5 κλειδια επανω δηλαδη θα μετραω για την straight harp.

πχ αν παιξεις κιθαρα σε κλειδι Ε,

τοτε επιλεγω φυσαρμονικα με κλειδι Β για να εχω σε Straight Position κλειδι B

ή              >>            >>              Ε      >>      >>        Cross Position          E

??? ??? ???
ΟΧΙΙΙΙΙΙΙΙ

Παίζω κιθάρα απο Ε ..> παίζω φυσ/κα straight απο Ε ..> παίζω φυσ/κα Cross από Α .

Κοιτάς κι εσύ το πινακάκι ανάποδα .

είπαμε η πρώτη στήλη είναι η φυσαρμόνικα οι άλλες δύο η κιθάρα.

Ας πούμε παίζεις ένα 12μετρο απο Α.

Οι συγχορδίες που χρησιμοποιείς είναι A-D-E. (1η-4η-5η)

Για μπλουζ παίξιμο πάνω σ'αυτό (crossharp) επιλέγεις φυσαρμόνικα σε κλειδί D.

Ακόμα (χοντρικά) όπως φυσώντας στις πρώτες τρύπες έχεις D, αντίστοιχα ρουφώντας έχεις Α, τη βασική τονικότητα του εν λόγω 12μετρου δηλαδή.

Καλή συνέχεια.

Στο πινακα μπερδεύομαι δλδ.  ::) ::) ::) ::)

Στην 1 στήλη ειναι οι φυσαρμόνικες και τα κλειδιά τους.

Αν θέλω να συνοδεύσω σε θέση Straight Harp σε κλειδι Ε,

κοιτάζω 2 στηλη - φυσ/κα πρεπει να χρησιμοποιήσω - την Ε.

Αν θέλω να συνοδεύσω σε θεση Cross Harp σε κλειδι Ε,

κοιτάζω 3 στηλη - φυσ/κα πρεπει να χρησιμοποιήσω - την Α.

Ευχαριστω kostas80

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Για blues παιζεις 2 position (2 με 6) τρυπες και για να βρεις αν το κοματι ειναι ας πουμε G(sol) τοτε παιζεις σε C(Do) φυσαρμονικα 2 με 6 τρυπα αλλα οταν παιζεις εκει  σε  C φυσαρμονικα ειναι G . Γενικα (Α - E)  (Bb-f) (B - F#) (C - G) (Db- Ab) (D- A) (Eb - Bb) (E-B) (F-C) (F# - Db)

(G-D) μεσα στην παρενθεση η πρωτη νοτα ειναι αυτο που γραφει η φυσαρμονικα πανω και η δευτερη τη νοτα θα παιξεις Blues στην 2 position (2 εως 6 τρυπα ) το σπιτι του blues

Φιλικα Δημητρης

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back