Καλησπέρα παιδιά!
Σας διαβάζω εδώ και καιρό, απλά δεν έχω γράψει κάτι.
Λοιπόν, κάθισα και είδα eurovision φέτος μετά από πολλά χρόνια (μπορεί και 15, Αλκαιο θυμάμαι να είδα τελευταία φορά το 2010)
Όσον αφορά το δικό μας τραγούδι, έχω να πω τα εξης: Πολύ καλή φωνή η Κλαυδια, καλό τραγούδι μεν, δεν μ'ενθουσιασε ωστόσο δε, επειδή ήταν μοιρολόι (κάτι που είπε και η ίδια η Κλαυδια σε συνέντευξη της λίγο μετά τη eurovision). Ίσως προσωπικά να είχα την ανάγκη ν' ακούσω οχι κατι τοσο πενθιμο αλλα λιγο πιο εύθυμο.
Γενικότερα βέβαια, επειδή έχω ασχοληθεί σε κάποιον "α" βαθμό με τη μουσική αλλά κι επειδή πιστευω πως εχω ακούσει αρκετη στο πέρασμα των χρόνων δύσκολα θα ενθουσιάστω πλέον ώστε να πω "φωνάρα, τραγούδαρα, μουσικαρα κ.λ.π."
Αρχικά όταν το άκουσα από τη studio version, είπα "μα καλά, κάτι τόσο πένθιμο θέλουμε ν'ακουμε πλεον"; Και δεν ήξερα πως θα πάει, θεωρούσα το ίδιο πιθανό να πάει είτε καλά, είτε μετρια, είτε χάλια. Επίσης κάτι άλλο, η Κλαυδια είναι 22-23 ετών ακόμα. Σε μια τέτοια ηλικία η οποιαδήποτε φωνή (ή και ο καθε μουσικος) συνήθως ψάχνει ακόμα το δρόμο της (και είναι λογικό να συμβαινει). Αναγνώρισα μεν ότι από τεχνικής πλευράς είχε δουλέψει τη φωνή της αλλά μου έλειπε λίγο το χρώμα.
Μέχρι και την περασμένη Πέμπτη του ημιτελικού, που έβαλα για λίγα λεπτά την ΕΡΤ ν' ακούσω μόνο την Κλαυδια. Και ναι, εκεί είχε βρει το χρώμα στη φωνή της η οποία πλέον ακουγόταν πιο δυναμική. Είχε βρει αυτό το κάτι που έλειπε. Προφανώς μέσα στους μήνες που περάσανε, έριξε τρομερή δουλειά και όπως είπε και κάποιο μέλος εδώ μέσα "ότι μπορούσε να το διορθώσει το διορθωσε".
Πλεον είχαμε φτάσει στο σημείο να μιλάμε για μια πολύ καλή φωνή (είπαμε το φωνάρα δύσκολα το λέω γενικα), μ' ένα καλό τραγούδι (και το τραγούδαρα το λέω δυσκολα), και γενικότερα είχε μια αξιοπρεπεστατη παρουσία χωρις φούμαρα και φανφάρες και χωρίς διαφορά "αχαρακτηριστα" που είχα δει σε άλλα τραγούδια αλλων τραγουδιστων στο παρελθόν (εντός κι έκτος eurovision).
Κάπου εκεί κατάλαβα, ότι ίσως την αδίκησα λίγο και θα ήθελα να της πω μια συγγνώμη. Είχε γίνει μια καλή δουλειά και προσπαθεια. Και πάλι βέβαια το τραγούδι και η όλη φάση δεν μ'ενθουσιασε ποτε τρελά (σε αντίθεση με της Γαλλίας, όπου δακρυσα κυριολεκτικως) αλλά όταν την είδα στον τελικό, μόλις τελείωσε το τραγούδι είπα έστω και κάπως συγκρατημένα "Μπράβο βρε Κλαυδια" ! Μόνο και μόνο για την όλη αξιοπρέπεια, άξιζε τον κόπο!
Τώρα από σκηνική παρουσία, δεν σκαμπάζω και πολλά, όμως θεωρώ πως ο Φωκάς ήταν απολυτως λογικό να το πάει τελείως απλα. Η φύση του τραγουδιού ήταν στατική εντελώς από μόνη της, οποτε δεν θα μπορούσε να βάλει πολλά πράγματα και είναι λογικο μιας και αν έβαζε παραπάνω κινηση θα ήταν υπερβολή και θα το χάλαγε. Γενικα από σκηνική παρουσία και σκηνοθεσία μου φάνηκε μια χαρά και δεν χρειαζόταν κάτι παραπάνω δηλαδή.
Τώρα μέχρι το Σάββατο το βράδυ, δεν είχα δει καθόλου τα άλλα τραγούδια ώστε να έχω μετρο σύγκρισης. Τ' άκουσα όλα με αρκετή προσοχή στον τελικό. Από τις 20 ψήφους που δικαιουμουνα τηλεφωνικά, χρησιμοποίησα τις 19 (!!! - δεν περίμενα ότι θα ξανάβλεπα eurovision και θα ψήφιζα κιολας, μ' έπιασαν οι καλές μου). Υπ' όψιν ότι για καποιο λόγο μπηκα σε mood να ψηφίσω με τη λογική της ώραιας μουσικής, τραγουδιού η και φωνής, αγνοώντας εντελώς τα οποία τυχον πολιτικοκοινωνικα η τυχον συμπαθειες σε χωρες. Δεν ξέρω σε κάποια άλλη στιγμή αν θα έκανα το ίδιο, εκείνη τη στιγμή λειτούργησα με αυτό το mood και ψήφισα καθαρά μουσικα και ότι άξιζε κατ' εμέ.
Λοιπόν το δικό μου top 15 (από το πρώτο που μου άρεσε πιο πολύ έως το 15ο) είναι το εξης (γραφω και τις ψηφους που δοθηκαν απο μενα):
1. Γαλλία - 3 ψηφοι (κομματάρα κατ ' εμέ, μου άρεσε όλο το πακέτο, το έχω ακούσει πανω από 10 φορές χθες και σήμερα, και συγκινήθηκα - δακρυσα κανονικα)
2. Ιταλια - 3 ψηφοι (απλοϊκό μεν, ευαίσθητο τραγούδι δε που ειχε κάτι να πει - βασικά αρκετά είχε να μου πει)
3. Σουηδία - 1 ψήφος (ωραίοι τύποι, ωραίο ρυθμικό τραγούδι
4. Εσθονία - 1 ψήφος (ωραίο τραγούδι, αν και είχε λίγο show το macciatoν το κράταγε κατ εμέ σε λογικό βαθμό, χωρίς να επισκιάζει τη μουσικη)
5. Ελβετία - 2 ψηφοι (άξιζε δύο ψήφους το κοριτσάκι, είπε το τραγούδι τελείως απλά και ομορφα)
6. Ελλάδα (το ξέρουμε όλοι, και τα είπα και παραπάνω για μένα. Δεν το ψήφισα φυσικά μιας και δεν μπορούσα, αν υποθετικά όμως ήμουν στο εξωτερικό και είχα τη δυνατότητα να το ψηφισω, θα έδινα 2 ψηφους).
7. Ισραήλ - 1 ψήφος (ωραία μπαλαντα)
8. Αλβανία - 1 ψήφος (μου άρεσε το background ο ρυθμος του δηλαδή και η ωραία αρμονια με τα βιολιά στο refren και λίγο φυσικά το ανατολικό στοιχείο στην εισαγωγή με το έγχορδο - αληθεια τι οργανο ήταν αυτό, σαζι, ούτι η κάτι αλλο

9. Ολλανδία - 1 ψήφος (αξιοπρεπης τύπος, τίμιος φωνητικα και μουσικα)
10. Ηνωμένο Βασιλειο - 1 ψήφος (αν κι ετσι κι ετσι, παρολα αυτα καλη προσπάθεια από τις τρεις Αγγλιδουλες, άξιζαν καλύτερη θέση κατ' εμε)
11. Πορτογαλία - 1 ψήφος (αν και δεν μου λέγε τίποτα το όλο τραγούδι, στα τελευταία 20 - 30 δευτερολεπτα όπως εκλεινε με κέρδισε, πολύ λίγο μεν αλλά τα καταφερε.
12. Ισπανία - 1 ψήφος (δεν μου άρεσε καθόλου το τραγούδι και η όλη φαση την ψήφισα μόνο και μόνο επειδή μου άρεσε η φωνη της.
13 Ουκρανία - 1 ψήφος (το ίδιο ακριβως με την Ισπανία, δεν μου άρεσε καθόλου το τραγούδι και η όλη φαση τον ψήφισα μόνο και μόνο επειδή μου άρεσε η φωνη του και το πάλεψε.
14. Λουξεμβούργο - 1 ψήφος (δεν μου έλεγε πολλα (ελάχιστα μου ελεγε) πολυ συνηθισμενο θα ελεγα αλλα μου εμεινε η μελωδια στο μυαλο, πολύ οριακά το ψήφισα (χαριστικη ψηφος), ίσως να μου άρεσαν ψήγματα και επειδη μου εμεινε στη μνημη η μελωδια)
15. Δανία - 1 ψήφος (γενικα δεν, κι αυτό πολύ οριακά το ψήφισα (χαριστική ψηφος), ίσως να μου άρεσαν ψήγματα μονο)
Γενικα, όπως καταλάβατε ήμουν στις πολύ καλές μου, ίσως τώρα να ψήφιζα από το 1 ως το 10 (Ηνωμένο Βασιλειο) και τα τελευταία 5 να μην τα ψήφιζα καν... Ίσως να φταίει και η πίτσα special που παρήγγειλα εκείνο το βράδυ (χιούμορ κανω)
Όπως είδατε δεν ψήφισα καθόλου το νικητήριο τραγούδι της Αυστρίας. Προσωπική άποψη, δεν μου έλεγε τίποτα και μόλις το άκουσα είπα "όχι, δεν θέλω ν'ακουσω όπερα στη eurovision, πάμε παρακατω". Με χάλασε το refren που οι νότες ήταν στο Θεό και ουσιαστικά ήταν 3 φορές η ίδια φράση (η κάτι τετοιο, δεν θυμάμαι ακριβως). Το δυναμικό μέρος στο τέλος ήταν το μόνο που μου έλεγε κάτι καλο ωστόσο δεν κατάφερε να το σώσει.
Δηλαδή της Κλαυδιας οπως ειπα και πριν το βρήκα μοιρολόι και δεν μ' ενθουσίασε, ωστόσο το έβρισκα καλό με πολύ καλή φωνή. Εδώ ακόμα και αν αξιζε το τραγουδι (που μαλλον αξιζε) και ακομα αν ηταν καλό η άρτια δουλεμένο (φωνητικα και μουσικα), προσωπικά δεν μου έλεγε κάτι. Υποκειμενική άποψη λοιπόν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν άξιζε το τραγούδι.
Στιγμαια μου πέρασε η σκέψη να ρίξω την 20η ψήφο στο Σαν Μαρίνο η στη Μάλτα, αλλά τελικά δεν μου έβγαινε με τίποτα. Ειδικά για τη Μάλτα, μόλις είδα στο replay (με τα τηλέφωνα ψηφοφοριας) τη Μαλτεζα να χοροπηδάει πάνω στη μπάλα, λέω "άστο κοπελια".
Για τα υπόλοιπα τραγούδια που δεν ψήφισα δεν θέλω να πω κάτι. Όσα ανέφερα μέχρι τώρα, ίσως να είχαν μια βαθμολογία για μενα από 1 - 20 ή και 0. Ε, ίσως κάποια από αυτά που δεν ψήφισα να μην ήταν απλά στο 0 αλλά στο "μειον". Οποτε ας μην πω κάτι καλύτερα.
Αυτά λοιπόν από μένα, συγνώμη για το " σεντονι" . Διαβάζω το θέμα και ήθελα να τα μοιραστώ μαζί σας!
Να είστε όλοι καλά, σας ευχαριστώ πολύ!!!
Υ.Γ. : Τώρα που τη σκέφτομαι, άνετα θα μπορούσα να είχα δώσει 4 ψηφους στη Γαλλίδα τραγουδιστρια!