trolley είπε:
Επειδή συμπτωματικά μιλούσα με κάποιον από την ΕΛΙΝΑ την ώρα που χάζευα το thread, και έθεσα υπ' όψιν του το ζήτημα της διαφοράς τιμής που αναφέρθηκε, η εξήγηση έχει να κάνει με το ότι, πράγματι όταν η Tascam ανακοίνωσε την κατάργηση της παραγωγής αυτού του ηχείου, διατέθηκε μία παρτίδα στον Τόμαν, σε εξαιτετικά χαμηλή τιμή, στο στυλ "όσο κρατούν τα αποθέματα". Η ελληνική αντιπροσωπεία επέλεξε να μην ακολουθήσει σε αυτή την εκπτωτική λογική, η οποία άλλωστε διήρκεσε για λίγες ημέρες, διότι πράγματι τα "αποθέματα" εξαντλήθηκαν.
Την περίοδο που κατασκευαζόταν κανονικά το ηχείο που αναφέρθηκε, η τιμή της τοπικής αντιπροσωπείας ήταν ευθέως συγκρίσιμη με την τιμή του Τόμαν. Σε προσωπικό επίπεδο, αυτό ακριβώς είχε καταχωρηθεί στη μνήμη μου, καθώς και εγώ ενδιαφερόμουν για το συγκεκριμένο ηχείο, καίτοι ποτέ δεν το αγόρασα.
Να ξεκαθαρίσω ότι δεν είμαι με το μέρος κανενός.α) ούτε του εργοστασίου (ως αρχικού πωλητή) αφού ουσιαστικά η αρχική τιμή εργοστασίου καθορίζει την όποια τιμή στην αλυσίδα πωλήσεων και β) ούτε του εισαγωγέα - διανομέα (ως μεταπωλητή), αλλά...
Σε αρκετές περιπτώσεις και ανάλογα τις συνθήκες ή το προϊόν, οι όποιες τιμολογιακές, εκπτωτικές ή όποιες άλλες πολιτικές & deals
, μπορούν να αλλάξουν ανά πάσα ώρα και στιγμή. Ακόμα και για μία μόνο ώρα, ακόμα και για έναν μόνο εισαγωγέα - διανομέα, ξεπροβάλοντας έτσι μία νέα χαμηλότερη τελική τιμή σε κάποιο σημείο πώλησης.
Ως εκ τούτου, δεν είναι υποχρεωμένος κανένας άλλος εισαγωγέας να τις ακολουθήσει, εντός-εκτός Ε.Ε. Από τη στιγμή που το αγόρασε κάποιος, δικό του είναι, το υπέρ-τιμολογεί, το δίνει bundle, το χαρίζει, το κάνει ότι θέλει.
Άλλωστε, για όσους γνωρίζουν, ο μπάρμπα Θωμάς - Κώστας - Μήτσος του εξωτερικού, δεν πληρώνει αυτά που πληρώνει ο μπάρμπα Θωμάς - Κώστας - Μήτσος του εσωτερικού μαζί με τον απλό - τελικό καταναλωτή. Όπως... πάρα πολλά γνωστά που δεν αναφέρω διότι θα βρεθούμε ξαφνικά εκτός θέματος και ορίων των κανονισμών του φόρουμ.
@ Apaleftos
Χωρίς να είμαι βέβαιος, πιστεύω ότι το χειρίστηκες λάθος, εάν κατάλαβα σωστά. Για την κατηγορία του συγκεκριμένου προϊόντος, απευθύνθηκες σε άλλον, δηλαδή στον εισαγωγέα και όχι στο κατάστημα απ'όπου το αγόρασες.
Ο πωλητής σου, δηλαδή το κατάστημα απ'όπου το αγόρασες είναι ο dealer και όχι ο εισαγωγέας. Εάν ήθελε, θα μπορούσε να σε εξυπηρετήσει παρακάμπτοντας την όποια "νόμιμη" ευρωπαϊκή νομοθεσία, βάζοντας όμως σε εφαρμογή τους όποιους εσωτερικούς - δικούς του μαρκετινίστικους κανονισμούς. Αυτά, εάν ήθελε, δεν ξέρω, δεν το γνωρίζω.
Διαφορετικά, σου πούλησε "κουτί" ή αν θες αγόρασες από supermarket "κουτί"
εις γνώσιν σου, αγνοώντας το μετά (το μετά= εγγύηση, after sales service, κλπ).
Μπορεί να κάνω και λάθος, αλλά πιστεύω ότι εάν είχε αγοραστεί το προϊόν άμεσα από αυτούς (εισαγωγέα) ή από μουσικομάγαζο,
πιθανόν να είχες διαφορετική ή πιο ευέλικτη - άμεση αντιμετώπιση. Λέω τώρα..., μπορεί να κάνω και λάθος. Δεν το ξέρω, δεν το γνωρίζω, δεν είμαι ο αρμόδιος.
Κατά την γνώμη μου, κι αυτό είναι το σωστό, θα έπρεπε να ζητήσεις την όποια ευθύνη από εκεί που το αγόρασες. Και για να γίνω πιο κατανοητός, είδες πουθενά οίκο του εξωτερικού να σε παραπέμπει στον αντιπρόσωπο - εισαγωγέα ή κάπου αλλού;
Συνήθως ο ίδιος - το κατάστημα πώλησης αναλαμβάνει αυτού του είδους την """εξυπηρέτηση""" και όχι ο πελάτης.
Τότε ή ο υπάλληλος δεν ενδιαφέρθηκε να καταλάβει το πρόβλημά μου ή υπήρχε σοβαρό πρόβλημα στο τηλεφωνικό κέντρο της εταιρείας και μου δώσαν λάθος άνθρωπο που μου απαντούσε ως αρμόδιος.
Δεν μπορώ να το γνωρίζω, όμως για να το λες μάλλον.
Το θέμα είναι οτι το εμπόρευμα ήταν ολοκαίνουργια με 2 έτη εγγύηση αντιπροσωπέίας (χωρίς διευκρινήσεις τύπου "ηχείο" "μεγάφωνο") και το θέμα "αντικατάσταση" αποκλείστηκε από τον υπάλληλο στο πρώτο λεπτό συνομιλίας. Δεν τέθηκε καν θέμα αντικατάστασης "σε περίπτωση που" ...οτιδήποτε. Η θέση του ήταν σαφής: Δεν γίνεται να το αντικαταστήσουμε... τελεία.
Έχω τις επιφυλάξεις μου. Τέλος πάντων, δεν επιμένω. Άλλωστε, τα καταστήματα στα οποία αναφερόμαστε, α) είναι επώνυμα με αρκετά χρόνια στο χώρο του κλάδου τους, ενώ εμείς μιλάμε "κρυμμένοι" πίσω από την ανωνυμία μας και β) δεν έχουν κάποιο "βήμα" εδώ μέσα στο φόρουμ για να έρθουν κατά κάποιον τρόπο σε αντιπαράθεση. Οπότε εκτός του ότι είναι άσκοπο κατά την ταπεινή μου γνώμη, δεν είναι και σωστό, είναι εκτός δεοντολογίας.
Αλήθεια ρωτάς; Αν αληθινά ρωτάς, θωμάς και "ψηφιακό χωρίο" θα σου το αντικταστήσουν
με ένα απλό e-mail πριν το στείλεις πίσω.
Δηλαδή αγόρασες μεγάφωνο και τους το γύρισες καμένο και το δέχτηκαν προς αντικατάσταση με δική τους υπαιτιότητα. Σύμφωνοι.Κοίτα να δεις. Επειδή κατέχω ελάχιστα πράγματα.
Το καμένο μεγάφωνο είναι καμένο μεγάφωνο. Οι πιθανότητες να κοροϊδέψεις τον όποιο πωλητή είναι από μηδαμινές έως καθόλου. Άλλωστε, άμα θέλει το ανοίγει και το coil θα του πει την αλήθεια.
Τώρα, εάν κάποιος που πουλάει κάνει αντικατάσταση, το κάνει
εις γνώσιν του και για χ-ψ-ω λόγους.
Τεσπα ξέφυγα από το θέμα και Μανώλη με συγχωρείς προς θεού δεν έχω τίποτα μαζί σου.
Για όνομα του Θεού, συζήτηση κάνουμε.Θα ήθελα πάντως μία διάγνωση από το επίσημο service έτσι ώστε να ξέρουμε, εσύ δηλαδή, τι έχει πραγματικά συμβεί στο ηχείο - μεγάφωνο.
Τα υπόλοιπα εξηγήθηκαν πλήρως από τον κ. Χναράκη: πράγματι κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να δεχθεί ανταλλαγή (ούτε εντός εγγύησης) χωρίς να κάνει τεχνικό έλεγχο. Βέβαια σύμφωνα με την κείμενη ευρωπαϊκή νομοθεσία (μου αρέσει που επικαλούμαστε την Ευρώπη όποτε μας βολεύει και μόνον), μπορεί ο καταναλωτής να "επιστρέψει" κάτι εντός συγκεκριμένου ημερολογιακού πλαισίου χωρίς να παράσχει κάποια ειδική δικαιολογία, αρκεί να επιστρέψει και την αρχική του συσκευασία και να μην το έχει καταστρέψει στο ενδιάμεσο.
Νομίζω ότι αυτό απαντάει ξεκάθαρα από μόνο του και βάση Ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Αλλά αλήθεια σας λέω δεν ξέρουν ούτε οι ίδιοι αν ισχύει αυτό που γράφουν για μεγάφωνο αφού είναι πολύ γενικό. Δηλαδή ισχύει και στους υαλοκαθαριστήρες, στα λάστιχα αυτοκινήτων, στις λάμπες φωτισμού και διάφορα άλλα τέτοια;Κι αν είναι από υπαιτιότητα του ηλεκτρικού ρεύματος;
Και... ποιος τελικά παρέχει την εγγύηση κατά Ε.Ε., ο κατασκευαστής, ο εισαγωγέας ή το τελικό κατάστημα πώλησης;
Και εάν όπως λέει αυτά που λέει περί εγγυήσεως η ευρωπαϊκή νομοθεσία εδώ και χρόνια, δηλαδή ότι η εγγύηση πρέπει να είναι 2ετής, τότε... γιατί πάρα πολλοί εξακολουθούν και παρέχουν
νόμιμα εγγύηση ενός μόνο έτους και με εξαιρέσεις σε επιμέρους υλικά όπως π.χ. μεγάφωνα, τροφοδοτικά κ.α.;
@ KostasP
Επειδή κάποιο - όποιο κατάστημα, του εξωτερικού ή ακόμα και του εσωτερικού, σου έκανε αλλαγή εκτός νομοθεσίας εις γνώσιν του και με τη θέλησή του, δεν σημαίνει ότι είναι ο κανόνας. Υπάρχουν άλλοι ή μάλλον
και άλλοι σημαντικοί παράγοντες όπως: α) το αγόρασες άμεσα από αυτούς (πολύ σημαντικό), β) ήταν η πρώτη σου αγορά (βλέπε marketing), γ) το να έχει ένα πάρα πολύ μικρό ποσοστό επιστροφών ο πωλητής σε ένα προϊόν είναι μέσα στον προϋπολογισμό του ή αν θες είναι ένα από τα ρίσκα που πήρε να stock-άρει κάποια x ποσότητα σε κάποια x τιμή. Οπότε κατά κάποιο τρόπο, το κέρδος των υπόλοιπων τεμαχίων αντισταθμίζει τη ζημιά του ενός ή των λίγων.
Sorry για το μακροσκελές post.