επιλογή κιθάρας/ενισχυτή

Θοδωρής Γκ

todor

Νέο μέλος
Πόντοι
3
ο υιός (14 ετών) βλέποντάς με να προσπαθώ να μάθω μπάσο, θέλει να μάθει κιθάρα!
με το νέο έτος ετοιμάζομαι να του πάρω κιθάρα/ενισχυτή
τα δεδομένα:
1) budget ας πούμε στα 500-700€ και για τα 2
2) μουσική κυρίως μέταλ και ροκ
3) αναγκαστικά από μαγαζί και καινούρια για να μπούνε δόσεις....

αλλιώς, τι χαρακτηριστικά να προσέξω ??
ευχαριστώ

Θα προσέξεις να πάρεις κιθάρα με High Output Humbuckers όχι μονούς, που σημαίνει όχι τυπική τελε και στρατ, και από σχήμα ότι του αρέσει

επίσης ιδανικά χωρίς τρέμολο, με σταθερή γέφυρα, γιατί τα χρήματα δεν φτάνουν για κάτι καλό οπότε απόφυγε το

Για πιτσιρικά ειδικά, που δεν θα έχει ήδη διαμορφωμένα συγκεκριμένα γούστα και κριτήρια στο τι του αρέσει/βολεύει, ένας καλός μπούσουλας θα ήταν να κοιτάξει για μια κιθάρα παρόμοιου στυλ με αυτή που παίζουν κιθαρίστες/μπάντες που του αρέσουν. Αν έχει 3-4 που τους έχει σαν αγαπημένους πχ και μας πεις ονόματα θα μπορούμε να σου προτείνουμε κάτι στο ανάλογο στυλ.

Επίσης, να μην μπείτε στον πειρασμό να φάτε σχεδόν όλο το budget σε κιθάρα και να πάρετε ενισχυτή με τα ρέστα - κοντά στο 50/50 θα πρότεινα.

Στο θέμα ενισχυτή:

Πολλοί,όπως και εγώ φυσικά, θα προτείνουν για αρχικό practice, ψηφιακό ενισχυτή κάποιον με ενσωματωμένα εφέ όπως πχ τον Boss Katana.

Ωστόσο εγώ αν ήμουν στην θέση σου θα έπαιρνα στον γιο μου έναν φθηνό λαμπατο, και μαζί με αυτόν τρια πεταλια, ένα delay ένα overdrive/distortion και ένα booster tubescreamer τύπου.

Θεωρώ ότι μαθαίνεις να παίζεις "καλύτερα" έχοντας λαμπατο ήχο που έχει δυναμικες και θέλει συγκεκριμένη απόκριση στο παίξιμο για να βγει ο ήχος, παρά το ψηφιοποιημένο oversaturated gain που τα legato παίζουν από μόνα τους (με ελάχιστη προσπάθεια τέλος πάντων) και απαιτεί καλύτερη τεχνική και "σκάψιμο" στο παίξιμο, καθώς και προσεκτικότερη διαχείριση των "δυναμικών". Προσωπική άποψη τα παραπάνω.

Ακομα και αν δεν είχα την επιλογή του να πάρω λαμπατο και κατέληγα σε ψηφιακό ενισχυτή με ενσωματωμένα εφε, θα φρόντιζα έστω να του πάρω και ένα τύπου tubescreamer πετάλι, για να μάθει πώς να διαχειρίζεται το έξτρα gain, sustain αλλά και θόρυβο που προσθέτει το συγκεκριμένο πετάλι όταν παίζουμε κάποιο είδος lead.

Στο θέμα κιθάρα:

οτιδήποτε αρκεί να μην έχει floyd rose τύπου τρέμολο, και όχι φυσικά κάποιο περίεργο σχήμα τύπου flying V ή ακόμα και explorer.

O Katana ενώ είναι πολύ καλός στα καθαρά, δε θα τον επέλεγα για ροκ. Καλύτερα να πάει σε ένα Marshallάκι της σειράς MG, πχ το MG30 να μπορεί να κάνει αξιοπρεπές riffing. Για λάμπα παρόλο που το προτιμώ σαν ήχο και αίσθηση, δεν ξέρω αν κάνει για εκμάθηση. Πολλή φασαρία. Ειδικά με πετάλια. Γιατί; Για να μάθει στο ωδείο να παίζει την ντο μείζονα; Ας ξεκινήσει με ένα practice amp και μετά όταν βρει το παίξιμο του βρίσκει και τον ήχο του

Να προσθέσω στα παραπάνω να αποφύγεις τα έτοιμα σετ κιθαρας- ενισχυτή και να προτιμήσεις ξεχωριστό ενισχυτή, ακόμα και οι οικονομικοί solid state ενισχυτές πχ Orange crush είναι απείρως καλύτεροι από αυτούς στα σετ...

Μερικές προτάσεις (με δόσεις):

Να προσθέσω στα παραπάνω να αποφύγεις τα έτοιμα σετ κιθαρας- ενισχυτή και να προτιμήσεις ξεχωριστό ενισχυτή, ακόμα και οι οικονομικοί solid state ενισχυτές πχ Orange crush είναι απείρως καλύτεροι από αυτούς στα σετ...

Μερικές προτάσεις (με δόσεις):

αυτό ναι, όντως, δεν είχα σκοπό να πάω σε έτοιμο πακέτο!
πιστεύω ότι ένας 30-50w ενισχυτής για τις πρόβες στο σπίτι καλά είναι ε??
(είμαστε και σε διαμέρισμα)

Με solid state 50 watt είσαι μια χαρά για διαμέρισμα διότι μπορεί να χαμηλώσει πολύ η ένταση. Με λάμπα, αυστηρά έως 5 watt, και να έχει και attenuation πχ στο 0,5 watt.

Θα επέλεξα κάποιον καλό solid state, πιθανόν.

-Nάκας Κιθάρες:
1. Yamaha Pacifica 112J
2. Ibanez Gio HSH με tremolo
3. Ibanez Gio HH fixed bridge
-Νάκας Ενισχυτές
1. Orange Crush 20
2. Nux Mighty 20 MKII

-Στόλλας Κιθάρες
1. Aria Pro II

Αυτά από Ελλάδα, αλλά αν έχεις πιστωτική και μπορείς και απ' έξω:
-Thomann
1. Schecter C6
2. Mooer MMT 100

Μπορείς να κοιτάξεις και κάποιον λαμπάτο όπως ο EVH Iconic αν μπορείς να ανέβεις λίγο στο budget και θες να πας κατευθείαν στο επόμενο level. Καλύτερα να διαλέξεις την πιο φθηνή κιθάρα και τον πιο καλό ενισχυτή, παρά το αντίθετο σε αυτή την κατηγορία.

Επίσης είναι καλό να τον συμπεριλάβεις στην επιλογή. Όλες αυτές οι κιθάρες, Yamaha, Ibanez, Schecter. Mooer είναι VFM, οπότε σίγουρα θα βρείτε κάποια από αυτές να του αρέσει.

Όποια κιθάρα και να διαλέξετε, πρώτα θα χρειαστεί ένα καλό setup.

Last edited:
Και αυτή η PRS SE είναι καταπληκτική κιθάρα και vfm για την ποιότητα της

Ο marshallακος ο μικρός ο dsl 1 watt έχει την πλάκα του για practice σε διαμέρισμα. Καινούργιος είναι ακριβός για αυτό που είναι, αλλά μεταχειρισμενος νομίζω πως λεει. Και δεν χρειάζεται πετάλια έχει δύο κανάλια και ριβερμπ (μέτριο).
Επομένως προτείνω τουλάχιστον για τον ενισχυτή να το σκεφτείς πάλι για τα μεταχειρισμένα.

Για ενισχυτή η γνώμη μου είναι πως για παιξίματα σε σπίτι πολυκατοικίας ενισχυτής μέχρι 20-30w είναι αρκετά.
Κάποιος Marshall της σειράς MG είναι ΟΚ, πχ ο MG30 με τα ενσωματωμένα εφέ είναι ότι πρέπει για αρχή
Εμένα πχ ο Katana δεν μου άρεσε καθόλου
Από κιθάρες για metal καποια σαν την Jackson είναι μια χαρά. Τύπου strat έστω και με humbucker στο bridge δεν νομίζω πως θα του αρέσει.
Επισης για αρχή μην δώσεις πολλά λεφτά (όχι πάνω απο 500) γιατι υπάρχει και η σοβαρή πιθανότητα να βαρεθεί και να τα παρατήσει

Έτσι όπως έχει πάει το πράγμα τα τελευταία χρόνια, το budget σου πιάνει λίγα ψάρια αφού θες και κιθάρα και ενισχυτή. Γι' αυτό, ενώ επί της αρχής συμμερίζομαι αυτό που γράφει ο @odis13, θα σου έλεγα να πας με βασικό κριτήριο το κόστος για ενισχυτή και να πάρεις κάποιον solid - state μέχρι 20W. Για δύο λόγους:
Αφενός θα έχεις μια κάποια μεγαλύτερη ευελιξία την κιθάρα, αφετέρου θα μείνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να στηθεί ένα setup με κάρτα ήχου - monitors σε κάποιο PC του σπιτιού. Νομίζω μάλιστα ότι, αν το hobby πιάσει, εν καιρώ ο μικρός θα μπορεί να κάνει παπάδες εκεί (στα PC) με λογικότατο κόστος. Παπάδες που δύσκολα θα μπορεί να κάνει στην απο δω μεριά με εμάς τους λαμποδεινόσαυρους - αν δε σε πάρουν CFO σε καμιά Cisco.
Τέλοσπάντων, μια λίγο διαφορετική άποψη που δε χρειάζεται απαραίτητα να λάβεις υπόψιν. Μην αμελήσεις όμως τα παρακάτω:

Όποια κιθάρα και να διαλέξετε, πρώτα θα χρειαστεί ένα καλό setup.

επίσης ιδανικά χωρίς τρέμολο, με σταθερή γέφυρα

("Οπωσδήποτε" θα έγραφα αντί του "ιδανικά" αλλά μέσα είμαστε)

Κιθάρα:
Εξαιρετικό VFM από την νέα σειρά Sonic της Squier, με σταθερή γέφυρα και κεραμικό bridge humbucker. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως mod platform μελλοντικά.

Ενισχυτής:
Boss Katana 50 ή αντίστοιχου επιπέδου modelling, για άμεση χρήση και δοκιμή πολλών ήχων και εφφέ.

Ακόμα μια ψήφος από εμένα για τον 50-άρη Katana. Είναι ενισχυτής που αφενός χρησιμοποιείται από επαγγελματίες, ναι, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε διαμέρισμα, έχει πολύ καλούς ήχους και κρατάει και ακόμα και μια αξιοπρεπή τιμή μεταπώλησης, εαν το παιδί δεν ασχοληθεί περαιτέρω με την κιθάρα.

Με τα ρέστα, αγοράστε μια κιθάρα με σταθερή γέφυρα και διπλό μαγνήτη κοντά στην γέφυρα. Οτιδήποτε, αρκεί να του αρέσει και να τον εμπνέει.

Αυτό είναι ένα αξιοπρεπέστατο ξεκίνημα και για τα πρώτα 1-2 χρόνια ενασχόλησης, άνετα.

μετά από αρκετή (?) αναζήτηση ο υιός έχει καταλήξει σ' αυτή τη κιθάρα
σχετικά με τον ενισχυτή, με ψήνει ένας Boss Katana mini Που υπάρχει μτχ εδώ!
άλλωστε για κάτι μεγαλύτερο -για την ώρα- σε ενισχυτή έχει και τον δικό μου (για το μπάσο) Rumble 25....

το επόμενο βήμα είναι να τα πάρουμε και να βρούμε κάποιον δάσκαλο ή ωδείο στον Βόλο που να κάνει μαθήματα ηλεκτρονικής κιθάρας

μετά από αρκετή (?) αναζήτηση ο υιός έχει καταλήξει σ' αυτή τη κιθάρα
σχετικά με τον ενισχυτή, με ψήνει ένας Boss Katana mini Που υπάρχει μτχ εδώ!
άλλωστε για κάτι μεγαλύτερο -για την ώρα- σε ενισχυτή έχει και τον δικό μου (για το μπάσο) Rumble 25....

το επόμενο βήμα είναι να τα πάρουμε και να βρούμε κάποιον δάσκαλο ή ωδείο στον Βόλο που να κάνει μαθήματα ηλεκτρονικής κιθάρας

Μια χαρά είναι η κιθάρα. Πολύ καλή για entry level, και είναι βασικό το ότι του αρέσει το look της. Θα τον εμπνέει να παίζει. Μια χαρά είναι και ο katana mini για μεσα στο σπίτι. Θα είναι εύκολο να βρει έναν καλό ήχο να παίξει.

Ένας δάσκαλος, από τη στιγμή που θέλει να μάθει, είναι το βασικότερο συστατικό της όλης υποθεσης. Θα ρουφήξει σα σφουγγάρι τη γνώση.

Έναν ντραμερ στην οικογένεια χρειάζεστε ακόμα!

Mια χαρά επιλογή και ο Katana mini και η Ibanez για ξεκίνημα! Και δε νομίζω να δυσκολευτείς να βρεις κατάλληλο δάσκαλο στο Βόλο, σίγουρα θα υπάρχει κόσμος.

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back