Ενισχυτές ANAX. Ξέρει κανείς τίποτα γι'αυτούς?

Jasemeister

Master of Ceremonies
Πόντοι
38
Γεια χαρά!

Εδώ και καιρό έπαιζα με μια κεφαλή ANAX λαμπάτη ενός φίλου μου. Έχει φοβερό ήχο! Ο ίδιος μου είπε ότι είναι ίδια σχεδίαση με τον blackface twin reverb (τον έχει αγοράσει μεταχειρισμένο εδώ και 15 χρόνια).

Πριν μερικές μέρες μου βρήκε μια αγγελία στην εφημερίδα για έναν ANAX λαμπάτο και μου το είπε. Τελικά το αγόρασα και έχει και 2 φοβερά Jensen LMI125 C8504 κατασκευής 1972! Αυτός που το πούλαγε ήταν παλιός μπουζουξής-τραγουδιστής και μου είπε ότι oi ΑΝΑΧ φτιάχνονταν το '70 στην Αγγλία και τα έφερνε ο Μπάκης Ηλεκτρονική.

Ξέρει κανείς τίποτα περισσότερο γι'αυτούς τους ενισχυτές???

πρώτη φορά ακούω αυτή την μάρκα . Μήπως είναι τίποτα Solitaire φάση ? αλήθεια πόσο τον αγόρασες ?

300 Ευρώ το πήρα. Θα postάρω μερικές φωτογραφίες σύντομα. Δεν ξέρω τι είναι τα Solitaire για να σου πω.

Έκανα ένα testdrive αυτό το Σάββατο με τη μπάντα μου και ο ενισχυτάκος έσπειρε μαζι με το Ibanez TS-7 και τη μεξικάνα Strat μου με Seymour Duncan μαγνήτες! Πόρωση!

Σε τι ηχοχρώματα κυμαίνεται ο ήχος του;

Ομολογώ και εγώ πρώτη φορά ακούω για ANAX :)

Janick τώρα μου βάζεις δύσκολα...πρώτη φορά στη ζωή μου έπαιξα με λαμπάτο ενισχυτή πριν 1.5 χρόνο και αυτός ήταν ο ΑΝΑΧ του φίλου μου και από τότε αυτός είναι ο δεύτερος λαμπάτος που παίζω. Με τη μεξικάνα Strat μου (με Seymour Duncan SSL-6 neck & middle, JB-Jr bridge) και ένα Ibanez TS-7 Tonelok έχω καταφέρει να πιάσω ήχους από Chuck Berry, Hendrix, SRV, Randy Rhoads, Lynyrd Skynyrd, Maiden & Metallica (αρκετά κοντά τουλάχιστον).

Από άποψη χαρακτηριστικών είναι στο μοτίβο του Twin Reverb, αλλά χωρίς middle (μόνο treble & bass). Επίσης, δεν έχει υποδοχή για footswitch για το reverb & το vibrato αλλα έχει για echo (?!?). Έχει 4xEL34 στο power output και 6xECC83 στο preamp, κάτι που πιστεύω ότι παραπέμπει στη φημολογούμενη αγγλική προέλευση του ενισχυτή. Το σύνολο συμπληρώνουν δύο Jensen 12" παραγωγής του 1972. Έριξα μια ματιά στο κύκλωμα και μοιάζει με αυτό του Twin Reverb, αλλά με κάποιες διαφορές οι οποίες μάλλον οφείλονται στις διαφορετικές λάμπες που χρησιμοποιεί.

Μαζί με τις φωτογραφίες θα φτιάξω και μερικά κλιπς να το ακούσετε σύντομα.

Καλησπερα παιδια. Πριν 2 χρονια περιπου ενας παππους σε καταστημα ηλεκτρονικων μου χαρισε (ναι ειναι απο τις ιστοριες που τις ακους και τραβας τα μαλλια σου) μια κεφαλη ANAX! Αν και τσεκαρα τις λαμπες και την αρπαξα χωρις πολλα πολλα, νομιζα πως θα ειναι καποια αποτυχημενη ελληνικη πατεντα με θορυβο κλπ. Τον εστησα στο σπιτι σε καμπινα celestion με 2 μεγαφωνα visaton δικωνα για κιθαρα (φοβερο μεγαφωνο).

Η πρωτη μου εντυπωση ειναι πως εχει πολυ γλυκο ηχο ανταξιο του ονοματος του! Στη συνεχεια ομως παρατηρησα πως τα πριμα του ειναι παρα πολλα με τον διακοπτη bright ανοιχτο, και πως το ποτενσιομετρο των πριμων εχει επιδραση και στα ανωτερα μεσαια του - πραγμα που σημαινει κακη σχεδιαση του φιλτρου του. Παρόλα αυτα αν σας ενδιαφερει, τα χριστουγεννα που θα ξανακατεβω ελλαδα μπορω να τον περασω απο εναν φασματογραφο για να μιλησουμε με αριθμους.

Και εμενα για ελληνικη πατεντα μου φαινεται (ιδιαιτερα λογω του ονοματος,αλλα και του οτι κανενα seacrh στο google δεν βγαζει πληροφοριες για ενισχυτες με τετοιο ονομα...)

DeadDuck:

Και γω που νόμιζα ότι ήμουν κωλόφαρδος που πήρα λαμπάτο με 300 Ευρώ! Εσύ το πήρες κυριολεκτικά τσάμπα! Ωραίος! Συμφωνώ μαζί σου για τον ήχο και το bright αλλά για την επίδραση του treble στα ψηλά μεσαία δεν μπορώ να πω πολλά, δεν έχω σχεδόν καθόλου εμπειρία από ξεψάχνισμα ενισχυτή. Αν μπορείς πες μας λίγα ακόμα για το δικό σοu ANAX (τι controls έχει, ποιές και πόσες λάμπες, κτλ.).

Superfunk:

Όντως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να είναι ελληνικής κατασκευής. Απ'ότι φαίνεται μόνο από παλιούς μπουζουξήδες τους βρίσκεις. Πάντως όχι μόνο στο Google αλλά και σε καμιά δεκαριά άλλα search engines έψαξα μπας και βρω έστω μια αναφορά αλλά μηδεν...

Οι ΑΝΑΧ φτιάχνονταν από ιδιώτη κατά παραγγελία (ο πρώτος Έλληνας boutique κατασκευαστής???) στην Αθήνα, συγκεκριμένα στην Αγ. Παρασκευή (άκουσα ότι έχει πεθάνει, δεν ξέρω όμως σίγουρα).

Παρόλο που δεν έχω προσωπική εμπειρία έχω ακούσει τα καλύτερα και για τα μηχανήματα αλλά και για τις γνώσεις του.

tip προς τους ιδιοκτήτες: για ρίξτε μια ματιά στις λάμπες που φοράει ο ενισχυτής, μπορεί να βρείτε διαμαντάκια εκεί μέσα...

Ιδού οι πρώτες φωτογραφίες του ενισχυτή. Έχω αποφασίσει να κατασκευάσω μια κεφαλή με τα ίδια specs και θα φτιάξω και ένα site με πολλές φωτογραφίες και κλιπάκια με το όλο επιχείρημα, οπότε αναμείνατε!

Front: http://www.noiz.gr/modules.php?op=modload&name=4nAlbum&file=index&do=showpic&pid=19&orderby=dateD

Back: http://www.noiz.gr/modules.php?op=modload&name=4nAlbum&file=index&do=showpic&pid=20&orderby=dateD

Speaker: http://www.noiz.gr/modules.php?op=modload&name=4nAlbum&file=index&do=showpic&pid=21&orderby=dateD

Μονο τα μεγαφωνα αξιζουν μια περιουσια!

Αμερικανικα Jensen δεν υπαρχουν πια (φτιαχνονται στην Ιταλια)

Κτηναρες μου φαινονται τα μεγαφωνα σαν τα d112 της JBL!

Aν βλεπω καλα & ο κωδικος τους αρχιζει απο LM τοτε ειναι alnico 125αρια η 150αρια (πιανουν καμμια 400αρα το ενα στο ebay...)

μετα απο 1 χρονο η Jensen εκλεισε...

ο ενισχυτης ειναι μεν κακασχημος :? αλλα φανταζομαι οτι θα ειναι χειροποιητος και οχι με πλακετες,ετσι δεν ειναι?

οποτε αν ειναι και καλα σχεδιασμενος....

(καλα τα μικρα tweeter ειναι σκετη κουφαμαρα...μαλλον κανας δημοτικος κιθαριστας στα πανηγυρια θα τον ειχε!! :lol:για να"μπισταει" καλυτερα!! )

Οι πλήρεις κωδικοί είναι:

LMI-125 & C8504 (και για τους δύο).

2207214 & 2207215

Από αυτά που βρήκα στο νετ το 220 είναι ο κωδικός της Jensen, το 72 σημαίνει 1972 και το 14 και 15 είναι οι εβδομάδα του έτους που κατασκευάστηκε.

Σα γαϊδουράκι είναι, τίποτα το ιδιαίτερο εξωτερικά αλλά τραβάει φορτία. Που τον άνοιξα είδα ότι είχε το κλασικό "grill" ύφασμα που έχει και ο Twin αλλά κάποιος το έκοψε και το έβγαλε για να βάλει τα μεταλλικά προστατευτικά. Δυστυχώς με πλακέτα είναι και μάλιστα πάνω στην πλακέτα είναι γραμμένο το "ΑΝΑΧ Hi-Fi" και έχει ένα στέμμα, μάλλον το σήμα της ANAX.

Lol τα tweeter τα έβαλε μπουζουξής ο οποίος πέρναγε και τον τραγουδιστή στον ενισχυτή. Πως είναι κάτι δημοτικά που δείχνει το Τηλεφώς τα σαββατοκύριακα; Τέτοια φάση. Πριν τα ξεσυνδέσω ακουγόταν σα καραμούζα!

tip προς τους ιδιοκτήτες: για ρίξτε μια ματιά στις λάμπες που φοράει ο ενισχυτής' date=' μπορεί να βρείτε διαμαντάκια εκεί μέσα...[/quote']

Στην προενίσχυση έχει κάτι Philips ECC81 (ή 83 δε θυμάμαι) και στην έξοδο είναι Edicron EL34 N6WK6. Ο προηγούμενος ιδιοκτήτης μου έδωσε και τέσσερις Philips EL34 αλλά δεν τους έχω δοκιμάσει ακόμα.

Λοιπόν παιδιά το Σάββατο που πέρασε πήγα τον ¶ναξ σε ένα μαγαζί με μουσικά όργανα ενός φίλου μου για να τον ακούσουμε και να τον τσιτώσουμε όσο μπορούσαμε....

το αποτέλεσμα ήταν ΠΟΡΩΣΗ! Για πρώτη φορά από τότε που τον αγόρασα άκουσα το φυσικό του drive σε όλο του το μεγαλείο (δεν έχω powerbrake ή κάτι τέτοιο ακόμα)! Όσο περνούσε και η ώρα (σύνολο έπαιξε για 3) το drive γινόταν και πιο γλυκό. Δοκίμασα πολλούς συνδυασμούς ρυθμίσεων με το πιο ακραίο τα tone στο 10 και το volume στο 8.

Στον ενισχυτή έπαιξα καρφί με μια φρανκενStrat από διάφορα κομμάτια αμερικάνικες και μεξικάνικες strat, μια Schecter C1 classic (JB/Jazz), και μια Schecter Demon με Duncan Designed active blackouts (άσχετο το τελευταίο λίγο αλλά δεν πειράζει :D).

Στο μαγαζί εκείνη την ώρα υπήρχαν από λαμπάτους ενισχυτές και ένας Koch Studiotone κεφαλή με καμπίνα 2x12", ένας Twintone combo και ένας Studiotone combo.

Δεν υπήρχε σύγκριση, τα πάτησε και τα 3 κάτω χαλαρά και με το νόμο. Οι Koch σαφώς ήταν πιο versatile και all-around γενικά αλλά σε σχέση με τον Anax έχαναν πολύ και στα καθαρά και στο drive σαν ποιότητα και μουσικότητα.

Περιττό να σας πω ότι από τότε καμαρώνω σα γύφτικο σκεπάρνι :D και γύρισα σπίτι εκείνη τη μέρα με ένα πολύ πλατύ χαμόγελο 8)

Υ.Γ. αυτοί οι Koch πάντως έχουν φοβερή ποιότητα κατασκευής.

Y.Γ.2 5 μέρες μετά έμαθα ότι μας άκουγαν loud & clear σε ένα βενζινάδικο 50μ πιο κάτω στη λεωφόρο :D

ANAX ειχα εναν απο το 1982-1984.

Ηταν του παππου μου και επαιζε στα πανηγηρια μ'αυτον.

Ηταν ενα κεφαλι με 4 καναλια εισοδου με ξεχωριστο Vol και EQ για το καθε καναλι.

Ηταν ελληνικης κατασκευης του 1958.

Μου τον χαρισε και τον χρησιμοποιουσε ολη η μπαντα μου.

Κριμα, του εβγαλα τα ματια και τον εδωσα σ'εναν φιλο "ηλεκτρονικο" να τον φτιαξει και τον πεταξαμε στο τελος.

ANAX

R.I.P

1958-1984

Υ.Γ. FULL λαμπα.

Του '58; 8O

delta66 τώρα μου κούφανες δεν περίμενα να ήταν τόσο παλιοί! Τελικά η ελληνική προέλευση διασταυρώνεται από αρκετές πηγές.

Παρόμοια κεφαλή με αυτή που περιγράφεις έχει ένας φίλος μου και υπηρετεί την ηχορύπανση (post-πανηγύρι era) 20 συναπτά έτη και ακόμα δεν έχει καταλάβει τίποτα.

Πως το κάψατε το δικό σας; Όταν λες τον πετάξατε εννοείς στα σκουπίδια ή είναι ξεχασμένο σε καμιά αποθήκη; Αν είναι το δεύτερο τότε αξίζει μια προσπάθεια "ανάστασης" (resurrection κατά Halford ευαγγέλιον)!

Θες να μας πεις εντυπώσεις απ'τον ενισχυτή;

παντως παιδια, καμια σχεση το κυκλωμα με του twin reverb...

μπορει να εχει 4 τελικες αλλα στον προενισχυτη δεν εχει καμια σχεση...

απο το gutpic διεκρινα ενα Mustard πυκνωτακι και φανταζομαι θα εχει κι αλλα εκει μεσα, οποτε απο υλικα φαινεται οτι τα παει καλα...

θα μου πειτε, εκεινη την εποχη ολα τα υλικα ηταν αυτα που βλεπουμε τωρα και μας τρεχουν ...οι σολντερινες...

anyway! great find!

σκισ'τον! ;)

Thanx alderbody!

Απορώ όμως, πως κατάλαβες από μια φωτό και μάλιστα αυτή που ανέβασα ότι δεν έχει καμμία σχέση το κύκλωμα του Twin; Είμαι τόσο noob :?

Παρ'όλο που είμαι ηλεκτρολόγος μηχανολόγος μου πήρε μερικές μέρες να κάνω trace όλο το κύκλωμα (είναι μακαρονάδα σκέτη) σε σχέση με το blueprint του Twin να φτάσω σ'αυτό το συμπέρασμα. Σίγουρα 4 τελικές λάμπες δεν κάνουν τον ενισχυτή Twin αλλά δεν είπα κάτι τέτοιο.

Για να ακριβολογώ Twin δεν είναι αλλά είναι πάνω στο σχέδιο του TWIN με τις απαραίτητες αλλαγές για να έχει EL34 τελικές και βέβαια να βγάζει και καλό ήχο μ'αυτές. Εν συντομία είναι βασισμένος στον TWIN με EL34 και ότι συνεπάγεται αυτό, αυτό καταλαβαίνω εγώ :wink:

Υ.Γ. Μην ανησυχείς τον σκίζω όποτε βρίσκω ευκαιρία!!!! Ελπίζω σύντομα να βρω ή να αγοράσω κανένα μικρόφωνο της προκοπής να ανεβάσω και κανένα κλιπάκι.

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back