- Μηνύματα
- 12,681
- Πόντοι
- 38
ZYX R-100HTsiouTsiou είπε:Το δυναμικό εύρος του δίσκου βινυλίου είναι κατά τεκμήριο μικρότερο από αυτό του οπτικού δίσκου.
Dynavector 17D2MKII
ZYX R-100HTsiouTsiou είπε:Το δυναμικό εύρος του δίσκου βινυλίου είναι κατά τεκμήριο μικρότερο από αυτό του οπτικού δίσκου.
Ποιο ειναι 24bit/48khz? Ο δισκος?LK είπε:H κατά τεκμήριο διαφορά (υπερ του δίσκου ) είναι το 24bit/48khz vs 16bit/44.1Khz του cd.
το οποίο επίσης δεν ισχύει.24bit/48khz vs 16bit/44.1Khz του cd.
Waterfall-K είπε:Ποιο ειναι 24bit/48khz? Ο δισκος?
Υπό την έννοια ότι μπορείς να τον ριπάρεις στα 24bit/48khzτο παραπάνω το κολλάω στο σχόλιο το οποίο επίσης δεν ισχύει.
Σωστά είναι. Μέχρι 70 dB φτάνει ένας reel-to-reel 1/4 inch εγγραφέας.το δυναμικό εύρος αναφέρεται στο πόση ένταση "χωράει" σε κάποιο μέσο ...
...δλδ το CD έχει περίπου 96dB (νομίζω ότι ο πραγματικός αριθμός είναι 93.3 με εξασφαλισμένο σωστό dither) ενώ το βινύλιο κάπου 60dB.
Νομίζω είναι κάποιες κεφαλές που μπορούν να αναπαράγουν μεγαλύτερο συχνοτικό εύρος ...αλλά το δυναμικό εύρος αφορά την επιφάνεια του δίσκου κυρίως και όχι τα cartridges.audiokostas είπε:ZYX R-100H
Dynavector 17D2MKII
Εδω μιλαμε για δυο διαφορερικα φορματ, LP και CD, οποτε αυτες οι συγκρισεις οπως η παραπανω δεν παιζουν. Αν θελεις να κανεις συγκριση, θα ριπαρεις την ιδια πηγη, πχ ενα LP, στα 16bit/44.1Khz και στα 24bit/48khz. Τοτε ναι, θα υπαρχει μια διαφορα.LK είπε:Υπό την έννοια ότι μπορείς να τον ριπάρεις στα 24bit/48khz
Μα γι ' αυτό ΔΕΝ γίνεται να μετρηθούν προς συγκριση επί της ουσίας.Waterfall-K είπε:Εδω μιλαμε για δυο διαφορερικα φορματ, LP και CD, οποτε αυτες οι συγκρισεις οπως η παραπανω δεν παιζουν. Αν θελεις να κανεις συγκριση, θα ριπαρεις την ιδια πηγη, πχ ενα LP, στα 16bit/44.1Khz και στα 24bit/48khz. Τοτε ναι, θα υπαρχει μια διαφορα.
Νομιζεις οτι αν ριπαρεις ακομα και στα 24bit/196khz μια...πλακα γραμμοφωνου, το ηχητικο αποτελεσμα θα ειναι καλυτερο απο οτι ενα CD στα 16bit/44.1Khz? ;D
Απλα η κοπια της πλακας γραμμοφωνου θα ειναι οσο το δυνατον πιο κοντα ηχητικα στο πρωτοτυπο. 8)
Ναι, απλα μια ποσοτικη διαφορα. Απλα οταν διαβασα το "H κατά τεκμήριο διαφορά (υπερ του δίσκου) είναι το 24bit/48khz vs 16bit/44.1Khz του cd" υπεθεσα οτι εννοουσες ηχητικη/πχιοτικη διαφορα υπερ του δισκου. ;D Κριμα, και οτι ημουν ετοιμος για ακομα ενα LP vs CD καυγα... :-\LK είπε:Η σύγκριση 16bit/44.1Khz ταβάνι στο cd vs 24bit/48khz lp rip δείχνει απλά μια ποσοτική διαφορά, τίποτα παραπάνω τίποτα λιγότερο.
;D ;D ;DWaterfall-K είπε:Ναι, απλα μια ποσοτικη διαφορα. Απλα οταν διαβασα το "H κατά τεκμήριο διαφορά (υπερ του δίσκου) είναι το 24bit/48khz vs 16bit/44.1Khz του cd" υπεθεσα οτι εννοουσες ηχητικη/πχιοτικη διαφορα υπερ του δισκου. ;D
Κριμα, και οτι ημουν ετοιμος για ακομα ενα LP vs CD καυγα... :-\![]()
O παραπάνω τρόπος σύγκρισης είναι άτοπος.LK είπε:Μα γι ' αυτό ΔΕΝ γίνεται να μετρηθούν προς συγκριση επί της ουσίας.
Η σύγκριση 16bit/44.1Khz ταβάνι στο cd vs 24bit/48khz lp rip δείχνει απλά μια ποσοτική διαφορά, τίποτα παραπάνω τίποτα λιγότερο.
Βασικά,όπως και είπα στην αρχή, δεν νομίζω ότι στο "πείραμά" μου να παίζει τόσο ρόλο η πηγή, όσο το μέσο καταγραφής.TsiouTsiou είπε:O παραπάνω τρόπος σύγκρισης είναι άτοπος.
Ποια ποσοτική διαφορά δείχνει?...έχω την εντύπωση ότι κάτι θέλεις να πεις αλλά δεν το εκφράζεις καλά και ίσως για αυτό δεν μπορώ να το ακολουθήσω ως συλλόγισμό.
Ισως αν πεις ποια ποσοτική διαφορά δείχνει ή νομίζεις ότι δείχνει αυτή η σύγκριση, να μπορέσω να το κατανοήσω και κατά συνέπεια να το εξηγήσω καλύτερα.
Μερικές σκόρπιες σκέψεις (που δεν αφορούν τον πυρήνα του θέματος αλλά τα επιμέρους σχόλια που γίναν μετά)
...αν ριπαρεις ένα δίσκο βινυλίου σε οποιαδήποτε συχνότητα δειγματοληψίας, το πιθανότερο είναι ότι αν ακους διαφορα, θα οφείλεται στην απόδοση του convertor, η οποία μπορεί να είναι διαφορετική σε διαφορετικα sample rates.
...ο καλύτερος ήχος ενός βινυλίου (debatable) δεν οφείλεται στην απουσία 0 και 1, αλλά μάλλον στην απουσία του κακού limiting
... to 44.1 είναι "αρκετό" για να είναι χαρούμενα τα αυτιά μας, αν και στο στούντιο πολλοί προτιμούμε υψηλότερα sample rates για λόγους που αφορούν την ψηφιακή επεξεργασία (κυρίως το compression και το limiting ακούγονται καλύτερα στα 96ΚHz) (αλλά και αυτό είναι συζητήσιμο και αφορά το προσωπικό setup του καθενός), αλλά και για συμβατότητα στο μέλλον (που πολύ πιθανών το 96KHz ναι είναι το στανταρ)
...το ότι στο πείραμα του LK ακούγονται διαφορές που σε κάποιες περιπτώσεις είναι "εύηχες", μάλλον οφείλεται στο γεγονός ότι τα λιγότερο λεπτομερή συστήματα καταγραφής και αναπαραγωγής μπορεί απλά να κομπλιμεντάρουν την απόδοση των ηχείων μας ή και του χώρου. H ταινία και οι κεφαλές ενός μαγνητοφώνου πχ με την φυσική τους ιδιότητα να συμπιέζουν το δυναμικό εύρος (και μάλιστα με πολύ εύηχο τρόπο) αλλά και να μικραίνουν το συχνοτικό εύρος, ίσως είναι αυτό ακριβώς που χρειάζονται τα ηχεία μας (ή η συγκεκριμένη δουλειά)
...ποτέ μην γυρνάς την πλάτη σου στο SRC (Sample rate conversion) (και ειδικά σε αυτό που γίνεται από κακούς αλγοριθμους) γιατί θα έρθει να σε δαγκώσει και μπορέι να σε οδηγήσει σε λάθος αποφάσεις.
Αποστόλης
Σίγουρα, αλλά ο λόγος μάλλον βρίσκεται στο σεταπ σου, πιθανών σε άλλες μουσικές ή άλλο σεταπ να είχες διαφορετικό συμπέρασμα και επίσης ίσως (συγχώρα με αν είμαι πολύ οφφ) υπάρχει μια δόση υγιούς προκατάληψης.LK είπε:Είναι δυνατόν αν ισχύει ή το χάνω; ;D ;D ;D
Το χάνω;;;; ;D ;D ;D ;DTsiouTsiou είπε:Σίγουρα,
...συγγνώμη που δεν τα γράφω όλα μαζίLK είπε:ΑΝ το ίδιο βινύλιο το γράψω σε μπομπίνα και σε compact cassette , μου ακούγεται καλλίτερα στην κασσέτα.
Δεν ξέρω αν βοηθάει, το πικάπ είναι συνδεδεμενο στο phono του Sherwood AX-4050R (δεν υπάρχει εξωτερική προενίσχυση)TsiouTsiou είπε:Παράγοντας που μπορεί να επηρέασε το αποτέλεσμα (γιατί πιστεύω ότι ακούς συγκρίσιμη διαφορά) είανι ίσως το πως "συνεργάζονται" το μαγνητόφωνο και το κασσετοφωνο με τον προενισχυτή του πικάπ σου..δεν ξέρω απλά αυτή είναι η πρώτη μου σκέψη