End of production of Minimoog Voyager

Waterfall-K

🎹🎹🎹🎹🎹
Πόντοι
1,848
sad_good.gif
moog.png

cry2.gif

Μετα απο 13 χρονια και περιπου 14.000 Voyager, η Moog ανακοινωσε οτι σταματαει την παραγωγη αυτου του μοντελου. Το Voyager ηταν το τελευταιο οργανο που σχεδιασε απο την αρχη ως το τελος ο Bob Moog. Nα πω οτι λυπαμαι που σταματαει η παραγωγη του? Θα ημουν ψευτης... ;D ;D

Ελπιζω μονο (αν και χλωμο το βλεπω) οτι τουλαχιστον τωρα θα σοβαρευτουν εκει στην Moog και θα φτιαξουν ενα συγχρονο πολυφωνικο αναλογικο synth με specs και τιμη που θα ταιριαζουν στην εποχη μας (21ος αιωνας).
glasses9.gif

Waterfall-K είπε:
η Moog... σταματαει την παραγωγη αυτου του μοντελου.
Στα @@ μας. Κανά σοβαρό συνθ με 512 νότες πολυφωνία και αμέτρητα (όσα αντέχει ο 8πύρηνος cpu του) tracks στο sequencer του, θα δούμε; Πού ζούμε τέλος πάντων, μόνο η music computing κάνει κάτι λογικό και εντελώς σύγχρονο σε αυτό τον πλανήτη;

axtarmas είπε:
Στα @@ μας.
omgomg2.gif
omg2.gif
Aχταρμας παιδι μου πως εκφραζεσαι ετσι για το Voyager? Λιγο σεβασμο επιτελους!
omg.gif
Μην εισαι βλασφημος.
meditate.gif

Κανά σοβαρό συνθ με 512 νότες πολυφωνία και αμέτρητα (όσα αντέχει ο 8πύρηνος cpu του) tracks στο sequencer του, θα δούμε; Πού ζούμε τέλος πάντων, μόνο η music computing κάνει κάτι λογικό και εντελώς σύγχρονο σε αυτό τον πλανήτη;
Για αναλογικο synth μιλαμε εδω. 512 νοτες πολυφωνια σε αναλογικο synth Δεν...Και "Δεν" γιατι τεχνολογικα μπορει να γινει μεν, η τιμη του ομως θα ειναι εφαμιλλη μιας Lamborghini Huracan. Να μην πουμε για το μεγεθος και το βαρος που θα εχει. :-X
Δεν ηξερα οτι η Music Computing υπαρχει ακομα. Πιστευω οτι εχει ακριβες τιμες, καποιος μπορει να φτιαξει κατι αναλογο με πολυ λιγοτερα χρηματα. Ετσι κι αλλιως στην ουσια μιλαμε για ενα PC με ενα 61/88 keys πληκτρολογιο και μια καρτα ηχου μαζι σε ενα πακετο.

Αν μιλάμε αυστηρά για αναλογικά ας βγάλουν κάποιο με 64 νότες πολυφωνία, πόσο δύσκολο είναι πιά στις μέρες μας. πφφφφφφ

Δυσκολο δεν ειναι, αλλα το κοστος θα ειναι μεγαλο. Στην τιμη που πουλανε το Voyager παντως θα μπορουσαν τουλαχιστον να το βγαζουν 16φωνικο. Αλλα αν το εκαναν αυτο, πως θα ειχαν μετα....850% κερδος? ;D ;D ;D

Μονοφωνικό στη σύγχρονη εποχή για μένα, ότι και να είναι αυτό, είναι απαράδεκτο. Όσο επιθυμητό και να είναι λόγω της ιστορίας του (και του ήχου του) το συγκεκριμένο, δεν νομίζω ότι αντιστοιχεί η τιμή με την αξία... βέβαια έβγαλαν σε περιορισμένα κομμάτια και το modular του K. Emerson, που αν και ενδιαφέρων ως εγχείρημα, μάλλον απευθύνεται σε εκκεντρικούς (και πλούσιους) συλλέκτες παρά σε μουσικούς.

Για μένα, η Moog πρέπει να κρατήσει τον καθαρό αναλογικό τρόπο σύνθεσης και να βγάλει ένα όργανο που να έχει πολυφωνία, έστω 6-8 φωνές. Δεν μπορώ να δεχθώ ότι ένα τέτοιο όργανο θα είναι στη τάξη των >3.000 ευρώ σήμερα, η τεχνολογία έχει πια προχωρήσει.

weberdcoe είπε:
Μονοφωνικό στη σύγχρονη εποχή για μένα, ότι και να είναι αυτό, είναι απαράδεκτο. Όσο επιθυμητό και να είναι λόγω της ιστορίας του (και του ήχου του) το συγκεκριμένο, δεν νομίζω ότι αντιστοιχεί η τιμή με την αξία...
Αυτα τα λεω χρονια εδω μεσα. Και ειμαι ο μονος. Εχουν γινει εδω τεραστιοι τσακωμοι, "της Moog το καγκελο", :P αλλα τα fanboys δεν παιρνουν χαμπαρι. Το μονο που δεν μας εχουν πει ακομα ειναι οτι η Moog μας κανει και χαρη με το να μας πουλαει ενα monosynth/replica του 1969 στα 3500€.
banghead.gif

Δεν βλεπω φως μ'αυτους. Μπηκα τωρα στο site τους (στο οποιο οταν μπαινεις μεσα νομιζεις οτι ζεις στα 60s μ'αυτα που βλεπεις :P) και βλεπω οτι η "νεα" προταση της εταιρειας ειναι το Mother-32, ενα semi-modular module το οποιο ανακοινωθηκε πριν δυο μερες και βρισκεται υπο κατασκευη. Επεσε τυχαια το ματι μου και σε κατι hardcases για τα Voyager. Τιμη? Σχεδον $500. $500 για μια μικρη hardcase, οταν οι αντιστοιχες hardcases για 61-keys synths κοστιζουν γυρω στα $200.
eyeroll.gif

Αθανατη Mooooooog..... ;D

Πάντως για να υπάρχει η εταιρία μια χαρά πουλάει, όσο και να κοπανιέστε...

Πάντως από τη μεριά μου (ως εκδότης τυπωμένων παρτιτουρών κλασσικής μουσικής) δε βλέπω καμμία σχέση με το πόσες νότες πολυφωνία έχει, κλπ. Το τελικό προϊόν είναι ο ήχος και εκεί η moog τα παέι καλά, ως φαίνεται.

(Φυσικά δεν έχω κανένα hardware synth για κανένα λόγο! midi και ξερώ ψωμί όταν κάνω παραγωγές... Απλά λέω για να τρολλάρω λίγο! :P )

Αναμφισβήτητα ο ήχος Moog δεν σχολιάζεται, αλλά έχω την εντύπωση ότι έχει γίνει το αντίστοιχο της Harley-Davidson...δηλαδή κάτι πολύ συγκεκριμένο που απευθύνεται σε πολύ συγκεκριμένους χρήστες. Μήπως όμως τελικά έτσι είναι οι θρύλοι; πάντως όποτε μπαίνω στην ιστοσελίδα τους μου τρέχουν τα σάλια...

Nikolas είπε:
Πάντως για να υπάρχει η εταιρία μια χαρά πουλάει, όσο και να κοπανιέστε...
Θα μπορουσε να πουλησει και πολυ καλυτερα, αν πουλαγε πχ τα Voyager μοντελα στα 1000€ (μια ακρως ρεαλιστικη και τιμια τιμη) και οχι στα 3500€. Οπως διαβασες παραπανω, κατασκευαστηκαν 14.000 Voyager μεσα σε 13 χρονια, δηλαδη πανω-κατω 1100 κομματια το χρονο. Φυσικα δεν εχουν πωληθει ολα, καποιο στοκ θα υπαρχει σιγουρα.

Πάντως από τη μεριά μου (ως εκδότης τυπωμένων παρτιτουρών κλασσικής μουσικής) δε βλέπω καμμία σχέση με το πόσες νότες πολυφωνία έχει, κλπ.
Αλλαξε επαγγελμα τοτε, που ξερεις, αν ανοιξεις περιπτερο μπορει να δεις τι σημαινει πολυφωνια... ;DΤι λες ωρε Νικολα, θα μας τρελανεις? Εσυ, ενας πιανιστας, δεν καταλαβαινεις τη σημασια της πολυφωνιας σε ενα πληκτροφορο οργανο? Την επομενη φορα που θα σκεφτεις να ηχογραφησεις καποιο κομματι με πιανο, καν'το με ενα μονοφωνικο ηχο πιανου. Αυτο γινεται ανετα με ενα συγχρονο synth. Οταν τελειωσεις την ηχογραφηση (σε 5-6 μηνες ;D) ελα να τα ξαναπουμε περι πολυφωνιας. 8)

Waterfall-K είπε:
Τι λες ωρε Νικολα, θα μας τρελανεις? Εσυ, ενας πιανιστας, δεν καταλαβαινεις τη σημασια της πολυφωνιας σε ενα πληκτροφορο οργανο? Την επομενη φορα που θα σκεφτεις να ηχογραφησεις καποιο κομματι με πιανο, καν'το με ενα μονοφωνικο ηχο πιανου. Αυτο γινεται ανετα με ενα συγχρονο synth. Οταν τελειωσεις την ηχογραφηση (σε 5-6 μηνες ;D) ελα να τα ξαναπουμε περι πολυφωνιας. 8)
Ωρέ... καταράκτη...  :P
Δε θες να καταλάβεις ή δε καταλαβαίνεις; Ο ΗΧΟΣ της moog είναι που πουλάει, όχι η πολυφωνία της. Για αυτό και δεν ασχολούνται.

Με παρόμοιο τρόπο κι εγώ ασχολούμαι με την κλασσική μουσική και μάλιστα τις τυπωμένες παρτιτούρες και δε με ενδιαφέρει αν υπάρχουν άλλοι τρόποι (που φυσικά τους ξέρω).

Αν θέλω πιάνο, θα γράψω σε πιάνο, αν θέλω ήχο Moog θα γράψω σε αυτό και δε θα με νοιάζει η πολυφωνία, ή το να είναι στην εποχή του. Αυτό λέω. Φυσικά υπάρχουν τα "πάντα" στους Η/Υ και στα vsts αλλά ο αγοραστής και ο δημιουργός των moog ενδιαφέρεται για κάτι άλλο. Άρα η σύγκριση με άλλα συστήματα είναι ακύρη, στα σημεία που πιάνετε.

Nikolas είπε:
Αν θέλω πιάνο, θα γράψω σε πιάνο, αν θέλω ήχο Moog θα γράψω σε αυτό και δε θα με νοιάζει η πολυφωνία, ή το να είναι στην εποχή του.
Δηλαδη εσυ αν σου ερθει να γραψεις με ηχο Moog θα πας να σκασεις 3500€ να αγορασεις ενα, ε? Ή θα κατσεις να γραψεις με εναν Moog ηχο απο αυτους που υπαρχουν σε απειρες βιβλιοθηκες ηχων? Αυτο που θα κανεις φιλτατε ειναι το δευτερο, γιατι_λογικα_θα σκεφτεις "σιγα μην παω να δωσω 3500€ για ενα-δυο Moog ηχους".
Nick, εχεις χασει επεισοδια στο θεμα "synths". Καμια Moog_ή αλλη εταιρεια_δεν κοστολογει τα οργανα της συμφωνα με τον ηχο τους. Πρωτον και κυριως γιατι το θεμα Ηχος ειναι υποκειμενικο. Προσωπικα ο ηχος των Moog δεν μου λεει και πολλα, σε συγκριση παντα με το 99% των αλλων synths που υπηρχαν και υπαρχουν σημερα. Το ιδιο σκεφτεται και η πλειοψηφια των πληκτραδων σ'αυτον τον πλανητη. Και οχι τωρα βεβαια, αλλα τουλαχιστον τα τελευταια 45 χρονια.

Αν το Voyager με αυτον τον ηχο κοστιζει τοσο, τοτε ενα συγχρονο synth επρεπε να πωλειται οσο ενα F16. Τα synths δεν κοστολογουνται συμφωνα με τον "αερα" που εχει το ονομα της εταιρειας που τα φτιαχνει. Μονο η Moog το κανει αυτο. Με το ιδιο σκεπτικο, σε τι τιμες αραγε θα επρεπε να πουλουσαν η Yamaha ή η Roland, δυο εταιρειες που το ονομα τους το εχουν δημιουργησει πανω σε πραγματικα καινοτομες ιδεες και προϊοντα?

Η μονοφωνια_το λεω για 584.225η φορα_ειναι μειονεκτημα για ενα πληκτροφορο, και ιδιαιτερα για ενα synth. Τα monosynths υπηρχαν στην "αρχαιοτητα" λογω της τεχνολογιας της εποχης και κυριως λογω μειωμενου κοστους κατασκευης, οχι απο...αποψη. Στα 70s τα polysynths ηταν πανακριβα. Αυτο ξεπεραστηκε απο τις αρχες των 80s και μετα. Η τεχνολογια σημερα ειναι απιστευτα φτηνη, το να μου πασαρεις λοιπον σημερα ενα basic monosynth σε τιμη jet ειναι αν μη τι αλλο για γελια και για κλαματα.

Η Yamaha πριν ενα μηνα κυκλοφορησε το DX reface, και η τιμη που ακουστηκε ηταν γυρω στα 700€. Το συγκεκριμενο μοντελο ειναι βεβαια κατι ετη φωτος καλυτερο σε ηχο και δυνατοτητες απο οποιοδηποτε Moog, αλλα ολος ο κοσμος επεσε_και γω μαζι_να "φαει" τη Yamaha για την απιστευτα υψηλη τιμη που ακουστηκε. Αλλα οταν μιλαμε για Moog, ο φανατισμος και η ασχετοσυνη καλα κρατει. Τα fanboys δεν κανουν κιχ, ουτε τοτε που η εταιρεια ανεβασε σε μια νυχτα τις ηδη τρελες τιμες των Voyager κατα 700€.

Τα ιδια αρχιζει και κανει τωρα και o γερο-Smith (DSI), μεσα σε μια νυχτα οι τιμες των synth του επιασαν ταβανι. Τουλαχιστον αυτος κατασκευαζει καινουργια οργανα, δεν εχει πιασει πχ το Prophet 5 να το κυκλοφορησει σε 850 "διαφορετικες" versions και να δουλευει τον κοσμακη. ;D

Μην πιανεστε κοροιδα λοιπον και μην τρωτε οτι σας πασαρει η καθε εταιρεια. Ειπαμε να γουσταρουμε καποιο οργανο αλλα και η αγαπη εχει και ορια. Κι εγω ειμαι φανατικος της Hammond, αλλα οταν βλεπω οτι πουλαει ενα σιδερενιο καθισμα για B3 στα 200€ ή το αντιστοιχο ξυλινο στα...750€, ή οταν δυο απο τα volume pedals της κοστιζουν 110€ και 180€ αντιστοιχα, τι πρεπει να πω? Μπραβο στην Hammond για τις γελοια ακριβες τιμες της?

Last edited:
Έμ, ο Tom Oberheim; άμα είδα το πρώτο βίντεο που κυκλοφόρησε για να ανακοινώσει ότι δουλεύει το καινούργιο two voice και είπε εκεί το: "I'm back...", λέω, καλά... αυτός μυρίστηκε λεφτά και πλάκωσε! (τα σάλια όμως εξακολουθούν να μου τρέχουν!)  ;D

weberdcoe είπε:
...αυτός μυρίστηκε λεφτά και πλάκωσε!
Tελικα εμαθε κανεις ποσα Two Voice πουλησε? 2? 5? 12? 20? Για παραπανω δεν το κοβω. ;D

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back